Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Σκάυ δεν το γνωρίζει ακόμη, όμως είναι ένας Στραβαγκάντε, δηλαδή ένας Περιπλανητής: ένας άνθρωπος που – με τη βοήθεια ενός μαγικού αντικειμένου που ονομάζεται τέλεσμα – μπορεί να περιπλανιέται στο χώρο και στον χρόνο και να ταξιδεύει στον παράλληλο κόσμο της Ταλίας.
Χάρη στο δικό του τέλεσμα, ο Σκάυ ταξιδεύει σε μια πολιτεία της Ταλίας, που αντιστοιχεί στη Φλωρεντία του δικού μας κόσμου. Αυτή η πόλη μπορεί να δείχνει πανέμορφη και καλά οργανωμένη στην όψη, όμως ο Σκάυ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, αφού ό,τι φαντάζει όμορφο στην Πολιτεία των Λουλουδιών, στην πραγματικότητα, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.
Ο Σκάυ βρίσκεται παγιδευμένος στην καρδιά της μεγάλης διαμάχης των δύο αντίπαλων οικογενειών – των Ντι Κίμικι και των Νούτσι – που θεωρούν ότι το να καρφώνεις ένα μαχαίρι σταπ λευρά κάποιου για λόγους εκδίκησης δεν είναι δα και τόσο τρομερό.
Και καθώς η έξαψη κορυφώνεται με τις πολυδάπανες προετοιμασίες για τους εκθαμβωτικούς γάμους των Ντι Κίμικι, ο Σκάυ και οι υπόλοιποι Στραβαγκάντι πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουν κάθε περαιτέρω αιματοχυσία, να προστατεύσουν τόσο την ευημερία της Πολιτείας των Λουλουδιών όσο και την προσωπική ασφάλεια εκείνων που αγαπούν.

Προσωπική άποψη:
Μιλώντας για μια ακόμη φορά για λογοτεχνικές σειρές, είναι λίγες οι φορές που φτάνω στο τέλος της ανάγνωσής τους και αισθάνομαι βαθιά μέσα μου μια θλίψη. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι δεν ξέρω πως να εκφράσω με λόγια τα όμορφα συναισθήματα που μου προκάλεσε η ανάγνωσή της ενώ παράλληλα, πόσο μεγάλο κενό αισθάνομαι να αφήνει πίσω της μια ιστορία στης οποίας το τέλος δεν θα ήθελα με τίποτα να φτάσει. Σε αυτές τις σειρές ανήκει και η "Στραβαγκάντζα" που παρά το αλλόκοτο του τίτλου της, η συγγραφέας Mary Hoffman μας εισήγαγε σε έναν τόσο οικείο μα και τόσο διαφορετικό συνάμα κόσμο, που ζει και δρα παράλληλα με τον δικό μας, γοητεύοντάς μας με τα μαγικά μυστικά που τη συνοδεύουν, τις παράξενες δυνάμεις του αλλά και τα ήθη και τα έθιμα και την ιδιοσυγκρασία όλων όσων συνδέονται με αυτά τα δύο διαστήματα του χωροχρόνου. "Η Πολιτεία Των Λουλουδιών" μπορεί να είναι το τέλος ωστόσο, εμείς μένουμε με την γλυκόπικρη γεύση της ευχαρίστησης που μας επέτρεψε έστω και για λίγο να βρεθούμε εκεί.

Αυτή τη φορά μεταφερόμαστε στη Τζίλια, την κεντρική πολιτεία της Ταλίας, την αντίστοιχη πόλη με την δικιά μας Φλωρεντία, εκεί που κατοικεί η οικογένεια Ντι Κίμικι η οποία και έχει τον έλεγχο σχεδόν όλων των πολιτειών της χώρας. Ένας νέος περιπλανητής μεταπηδάει από τον σύγχρονο κόσμο μας σε εκείνον της Ταλίας του 15ου αιώνα, ο Σκάυ, που πολύ σύντομα ανακαλύπτει όχι μόνο ότι το τέλεσμα που βρήκε δεν έφτασε τυχαία στα χέρια του αλλά αποτελεί ένα μέσον για να ολοκληρώσει έναν σκοπό που κανένας δεν γνωρίζει ποιος ακριβώς είναι αλλά, ότι πρόσωπα που ο ίδιος γνωρίζει συνδέονται άμεσα με το νέο μέλλον που ανοίγεται μπροστά του. Η Τζόρτζια αλλά και ο Φάλκο, που πλέον ονομάζεται Νίκολας και ζει την Αγγλία του σύγχρονου κόσμου έχοντας εγκαταλείψει τον παλιό του εαυτό, είναι και οι ίδιοι περιπλανητές ενώ ο νεκρός συμμαθητής του Λυσιέν, ζει ως Λουτσιάνο στην Ταλία, γερός και αρτιμελής έχοντας υιοθετήσει πέρα από νέα ταυτότητα, ένα νέο τρόπο ζωής.

Τα γεγονότα που χαρακτηρίζουν το τρίτο μέρος της σειράς είναι πολλά και η εξέλιξή τους συνεχής και αδιάκοπη, με τη μία ανατροπή να διαδέχεται την άλλη ενώ, τα σκοτεινά σχέδια της οικογένειας Ντι Κίμικι οδηγούν σε νέους αναβρασμούς και ευθύνες αλλά, και σε συνέπειες που μπορούν να αποδειχθούν μοιραίες και τραγικές, ανάλογα με το πως θα χειριστεί η κάθε κατάσταση. Οι Στραβαγκάντι καλούνται να επιτελέσουν το μεγαλύτερο καθήκον που τους έχει ανατεθεί ποτέ. Πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εμποδίσουν να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αίματος ανάμεσα στους Ντι Κίμικι και τους Νούτσι, τους μεγαλύτερους εν δυνάμει εχθρούς τους αλλά, και να διαφυλάξουν την μυστική τους ταυτότητα καθώς και την ειρήνη της Ταλίας και την ανεξαρτησία της Μπελλέτσα. Οι γάμοι της πρώτης οικογένειας πλησιάζουν και μαζί με αυτούς πλησιάζει μια καλή ευκαιρία για εκδίκηση, αιματοχυσία και ένα βίαιο ξέσπασμα που μπορεί να αποδειχτεί μοιραίο σε ένα παιχνίδι δύναμης κι εξουσίας.

Πέραν όμως των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων που έχουν να αντιμετωπίσουν  οι ήρωές μας, έρχονται αντιμέτωποι και με τους ίδιους τους εαυτούς τους, τα πάθη και τα θέλω τους, περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ο Νίκολας νοσταλγεί την παλιά του ζωή και αρχίζει να ψάχνει τρόπους να επιστρέψει πίσω σε αυτήν και την οικογένειά του που τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, η Τζόρτζια δεν μπορεί να πάψει να σκέφτεται τον Λουτσιάνο ενώ εκείνος την ίδια στιγμή προσπαθεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά τους για την Αριάννα με την τελευταία εξαιτίας της θέσης της να κρατάει μια αμυντική στάση απέναντί του μην μπορώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στα προσωπικά της θέλω και των αποφάσεων που θα αποδειχτούν ως η καλύτερη επιλογή για την επιβίωση και την ευημερία της  πόλης της. Φυσικά όλα αυτά τα συναισθήματα οδηγούν τους πρωταγωνιστές σε σύγχυση αλλά και σε συγκρούσεις με τους οικείους τους, τόσο στον οικείο όσο και στον παράλληλο κόσμο τους. Οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν είναι σκληρές και δύσκολες και το σίγουρο είναι πως, όσο κι αν θέλουν να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, δεν μπορούν να μην υπάρξουν συνέπειες, πολλές φορές δυσάρεστες, ακόμα και θύματα.

Η Hoffman καταφέρνει για μια ακόμη φορά με δεξιοτεχνικό τρόπο να μας μεταφέρει σε μια πόλη γεμάτη ιστορία, θρύλους αλλά και οικογενειακά μυστικά τα οποία είναι σε θέση να καθορίσουν το μέλλον μιας ολόκληρης χώρας. Η Τζίλια είναι μια γοητευτική πολιτεία όπου σε κάθε δρόμο, σε κάθε χτίσμα, σε κάθε έθιμό της μπορείς να αισθανθείς τον παλμό της, δυνατό και ζωογόνο, να δίνει κινητήρια δύναμη σε κάθε θεμιτή ή αθέμιτη πράξη από μεριάς κάθε αντίπαλου στρατοπέδου. Πολλά είναι αυτά που διακυβεύονται, θανάσιμα μυστικά κινδυνεύουν ανά πάσα ώρα να αποκαλυφθούν ενώ η μεγαλύτερη κρίση, προσωπική και συναισθηματική που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ήρωές μας κορυφώνεται με μια σειρά από δολοπλοκίες, πολιτικές αποφάσεις και πράξεις καθοδηγούμενες από δίψα για απόλυτη εξουσία κι έλεγχο και συναισθηματικές αναταράξεις. Τα πάντα κρέμονται από μια κλωστή και αν δεν μπορούν να αποφύγουν την επερχόμενη καταστροφή πρέπει τουλάχιστον να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν αλλά παράλληλα, να αποφασίσουν ποιοι είναι, που πραγματικά ανήκουν και που θέλουν στ' αλήθεια να βρίσκονται,

Με το βιβλίο, "Στραβαγκάντζα - Η Πολιτεία Των Λουλουδιών", τελειώνει για το αναγνωστικό κοινό η περιπλάνηση στην Ταλία αλλά και η γνωριμία τους με τους Περιπλανητές. Δυστυχώς, οι εκδόσεις Πατάκη δεν σκοπεύουν να εκδώσουν τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς γεγονός που ως αναγνώστρια με θλίβει ωστόσο, τίποτα δεν με εμποδίζει να διαβάσω τις υπόλοιπες περιπέτειες του μαγευτικού της κόσμου στα αγγλικά. Για τους υπόλοιπους ωστόσο που δεν σκοπεύουν να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον, "Η Πολιτεία Των Λουλουδιών" θα τους ικανοποιήσει απόλυτα γεμίζοντας κάθε ρανίδα του είναι τους με μια ιστορία που μπορεί θεωρητικά να μην τελειώνει ωστόσο, ολοκληρώνει τον κύκλο της με τους ήρωές μας να συνειδητοποιούν ποιοι πραγματικά είναι και ποιος είναι ο σκοπός που πρέπει να εκπληρώσουν, όχι για το κοινό αλλά, για το δικό τους μέλλον. Μια ιστορία με αδιάκοπη δράση, ανατροπές και εκπλήξεις, που από την πρώτη μέχρι την τελευταία της σελίδα σε κρατάει σε εγρήγορση και αγωνία, διψώντας μεν να μάθεις την συνέχεια όσο πιο σύντομα γίνεται αλλά παράλληλα, να μην τελειώσει ποτέ. Μια ιστορία που στο βάθος της μιλάει, όχι μόνο για την μαγεία και τους παράλληλους κόσμους αλλά, για τους ανθρώπους που αποτελούν μέρος της προσφέροντάς μας έντονες συγκινήσεις και που πάντα θα θυμόμαστε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Mary Hoffman
Μεταφραστής: Φωτιάδης Γιώργος
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2007
Αρ. σελίδων: 584
ISBN: 978-960-16-1621-6