Συνοπτική περίληψη του έργου:
Έχουν περάσει αιώνες από τότε που οι θεοί κέρδισαν τον πόλεμο από τους τιτάνες. Η εμφάνιση, όμως, του βασιλιά Υπερίωνα είναι μια νέα μεγάλη απειλή, αφού κηρύσσει πόλεμο ενάντια στην ανθρωπότητα.
Μαζί με έναν αιμοσταγή στρατό, αναζητά ανά την Ελλάδα το θρυλικό Τόξο της Ηπείρου, ένα μυθικό όπλο κατασκευασμένο από τον Άρη. Μόνο αυτός που κατέχει το Τόξο μπορεί να απελευθερώσει τους τιτάνες από τα Τάρταρα. 
Όμως, οι θεοί είναι ανίσχυροι λόγω ενός αρχαίου νόμου που δεν τους επιτρέπει να παρεμβαίνουν στα των ανθρώπων. Μόνο ένας χωρικός, ο Θησέας, είναι αυτός που μπορεί να σταματήσει τον Υπερίωνα και τις ορδές του.

Προσωπική άποψη:
Οι περισσότεροι από εμάς, όταν ακούσαμε πως οι παραγωγοί των "300" ετοίμαζαν μια νέα παραγωγή βασισμένη στην αρχαία Ελλάδα, είχαμε βάλει αρκετά ψηλά τον πήχη. Βέβαια υπήρχε μια βασική διαφορά. Οι "300" βασίζονταν στην ιστορία κατά κύριο λόγο, έστω κι αν το όλο project στηρίχτηκε στο ομώνυμο comic του Miller, ενώ οι "Αθάνατοι" πηγάζουν από την μυθολογία μας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται με σημαντικότερο όλων, το ότι αυτό αφήνει περιθώρια ολοκληρωτικής αλλοίωσης της ιστορίας. Έτσι λοιπόν, ο Υπερίων, από Τιτάνας γίνεται αιμοδιψής βασιλιάς που θέλει να ελευθερώσει τους Τιτάνες προκειμένου να αφανίσει τους θεούς του Ολύμπου που κατά την άποψή του, ευθύνονται για τον θάνατο της οικογένειάς του καθώς αδιαφόρησαν για τις προσευχές του ενώ ο Θησέας, από γιος του Αιγέα και βασιλιάς της Αθήνας, μεταμορφώνεται σε νόθο γιο μιας βιασμένης στα νιάτα της χωριάτισσας.

Από τα παραπάνω και μόνο καταλαβαίνετε, με πολύ απλά λόγια, πως οι Αμερικανοί παραγωγοί άλλαξαν τα φώτα της ιστορίας, όχι μόνο  ως προς την ταυτότητα και τη θέση των κεντρικών ηρώων αλλά, μπλέκοντας παράλληλα μεταξύ τους 2, 3, μπορεί και 4 διαφορετικές ιστορίες. Φυσικά, αν κάποιος δεν γνωρίζει πολύ καλά την ελληνική μυθολογία δεν αντιλαμβάνεται, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, το βασικό πρόβλημα της ταινίας, το πολύ-πολύ να λέει άλλα γι' άλλα στους φίλους του. Γι' αυτούς πάλι που θυμούνται κάτι περισσότερο από τα σχολικά τους χρόνια, δημιουργείται ένα αίσθημα σύγχυσης μεταξύ της πραγματικότητας και της καλπάζουσας φαντασίας των δημιουργών που προφανώς θέλησαν μια ελληνοποιημένη, σαφώς κατώτερη, εκδοχή του "Άρχοντα Των Δαχτυλιδιών". Θα μπορούσατε βέβαια να μου πείτε ότι αυτό θα έπρεπε να το περιμένω μέσες άκρες και δεν θα έχετε άδικο ωστόσο, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία λένε.

Ο Tarsem Singh δημιουργεί ένα δικό του σύμπαν, από χωριά σε απόκρημνους γκρεμούς και αχανής ερήμους, που δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Ελλάδα ωστόσο, αισθητικά έχουν κάποιο ενδιαφέρον, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ικανοποιητική καλλιτεχνική επιμέλεια. Ενώ περιμέναμε να δούμε αν μη τι άλλο εντυπωσιακές μάχες κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με τους πρωταγωνιστές ναι μεν να παλεύουν, έχοντας κάποιες καλές, χορογραφημένες στιγμές που ωστόσο καταπιέζονται από την ασφυκτικότητα του περιορισμένου χώρου δράσης τους, θυμίζοντας περισσότερο video game του Playstation, παρά μάχες επικών διαστάσεων. Το σενάριο της ταινίας είναι με μια λέξη αφελέστατο. Δεν κάνει καν προσπάθεια να εμβαθύνει στο θέμα που υποτίθεται ότι θέλει να αναπτύξει με αποτέλεσμα να αναλώνεται σε πανηλίθιους διαλόγους. Ούτε όμως προσπαθεί να σκιαγραφήσει τους βασικούς του χαρακτήρες καταλήγοντας τελικά να μην έχουμε μια σαφή εικόνα γύρω απόν αυτούς. Ακόμα και τα κίνητρά τους δεν έχουν ξεκάθαρο χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι πράξεις και οι αποφάσεις τους. Αυτό ισχύει και για τους θεούς οι οποίοι, αντί για επιβλητικές παρουσίες μέσα στο όλο σύνολο φαντάζουν ως ανώριμα παιδαρέλια που καθοδηγούνται από καθαρό παρορμητισμό.

Και μιας και μιλάμε για τους χαρακτήρες... Ο Henry Cavill φαίνεται απλά να κάνει ένα πέρασμα έτσι ώστε να τον θυμόμαστε ως φυσιογνωμία στις μελλοντικές του δουλειές που βρίσκονται στα σκαριά ή έστω, να θυμόμαστε τους κοιλιακούς του καθώς δεν πείθει ακόμα κι όταν προσπαθεί με βραχνή φωνή να εμψυχώσει τους στρατιώτες μπροστά στην επικείμενη μάχη. Ο Mickey Rourke είναι απλά σιχαμένος, σε έναν σκληροτράχηλο ρόλο από αυτούς που φαίνεται ότι αποτελούν πλέον την μοναδική του επιλογή έχοντας απλά κάτι πιο αρχέγονο στο παρουσιαστικό του. Η Ινδή Freida Pinto όχι μόνο δεν ταιριάζει στα ελληνικά πρότυπα ομορφιάς ώστε να το παίξει ιέρεια αλλά, μιλάει και αρχαία ελληνικά θυμίζοντας κάτι από τουρίστρια στα Μάταλα καθώς δίνει την παραγγελία της χωριάτικης. Φυσικά ο σκοπός της παρουσίας της είναι να το παίξει η ωραία της παρέας πράγμα το οποίο συμβαίνει τελικά. Ο Luke Evans μπορεί να είναι συμπαθητικός όμως παραείναι πιτσιρίκος για να το παίξει Δίας ενώ ο John Hurt απλά προσθέτει κύρος στο χάος.

Η ταινία ίσως ικανοποιήσει το πολύ νεαρό κοινό που δεν έχει μεγάλες προσδοκίες ή πολύ μεγάλους στόχους, πέραν του να περάσει ένα ευχάριστο και χαβαλετζίδικο δίωρο. Για όλους τους υπόλοιπους, απλά θα είναι μια δοκιμή των νεύρων και της αντοχής τους. Όχι, δεν θέλω να συγκρίνω την εν λόγω ταινία με τους "300", όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί, πραγματικά δεν υπάρχει μέτρο δυνατής σύγκρισης. Η ταινία είναι βαρετή, μονότονη και αφελής, με τόσο λίγες καλές στιγμές που σχεδόν τις έχεις ξεχάσει βγαίνοντας από την αίθουσα. Ξαναζεσταμένο φαγητό, το οποίο μάλιστα μυρίζει sequel στο κοντινό μέλλον για το οποίο θα πρέπει να το σκεφτείτε αρκετά καλά πριν αποφασίσετε να ξοδέψετε 12 ευρωπουλάκια για να πάτε να το δείτε σε 3D. Άλλωστε, ότι καλό είχατε να δείτε, το έχουν μαρτυρήσει ήδη τα trailers.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Αθάνατοι
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Tarsem Singh
Πρωταγωνιστές: Henry Cavill, Mickey Rourke, Freida Pinto, Luke Evans, Stephen Dorff, Kellan Lutz, John Hurt, Isabel Lucas, Stephen McHattie, Joseph Morgan, Daniel Sharman, Alan Van Sprang, Peter Stebbings
Παραγωγή: 2011
Διάρκεια: 110'

Επίσημο site: