Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Σίτα, η γοητευτική ηρωίδα που μετράει πέντε χιλιάδες χρόνια στη Γη σε σώμα δεκαεφτάχρονης, ανακαλύπτει πως κατέχει ικανότητες που δεν είχε προηγουμένως, κάτι που τη βοηθάει να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει και να βοηθήσει τον άμοιρο Τζόελ, που δεν μπορεί ακόμα να χειριστεί τις υπερφυσικές του ικανότητες.
Όταν όμως αντιλαμβάνεται πως ο αντίπαλός της δεν είναι άλλος από τον Αρτούρο Έβολα, τον παρανοϊκό εραστή της κατά τον Μεσαίωνα που είχε χρησιμοποιήσει το αίμα της με σκοπό να κάνει τους θνητούς αθάνατους, καταλαβαίνει ότι πρέπει να υπερβεί τις δυνάμεις της. Και το τίμημα θα αποδειχτεί πολύ ακριβό.

Προσωπική άποψη:
Είναι από τις λίγες φορές που δεν χρειάζεται να περιμένω 'αιώνες' προκειμένου να διαβάσω την συνέχεια μια ιστορίας. Ευτυχώς ο Πατάκης, φρόντισε η σειρά "Δίψα" να κυκλοφορήσει τα τρία πρώτα της βιβλία με διαφορά ενός μόλις μήνα, γεγονός που ως αναγνώστη, κάνει την ζωή μου πιο εύκολη. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως μιλάμε για μια σειρά τα γεγονότα της οποίας τρέχουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς και το να μεσολαβούσε μεγάλο διάστημα ανάμεσα στις εκδόσεις απλά θα κατέστρεφε την μαγεία. Η Σίτα λοιπόν επιστρέφει, από το σημείο ακριβώς όπου την αφήσαμε στο τέλος του δεύτερου βιβλίου, με σκοπό να κλείσει τις εκκρεμότητες που έμειναν ανοιχτές και πάνω απ' όλα, έτοιμη να παλέψει για να ξεφύγει από μια μοίρα που μπορεί να αποδειχτεί τραγική, όχι μόνο για την ίδια της την ύπαρξη αλλά, για την ύπαρξη ολόκληρου του ανθρωπίνου γένους.

Η Σίτα έχει καταφέρει να σκοτώσει μέχρι και το τελευταίο βαμπίρ που δημιούργησε ο ψυχασθενής Έντι, δίνοντας έτσι τέλος σε μια μάστιγα η οποία πολύ εύκολα θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν φονικό στρατό που θα εξαφάνιζε την ανθρωπότητα. Παράλληλα, καταπάτησε για δεύτερη φορά τον όρκο της στο θεό Κρίσνα, μεταμορφώνοντας σε βαμπίρ τον ετοιμοθάνατο Τζόελ καθώς δεν μπορούσε να τον αφήσει έρμαιο της μοίρας του. Όμως τα πράγματα κάθε άλλο παρά ομαλά εξελίσσονται για την πρωταγωνίστριά μας καθώς, μπορεί ο Τζόελ να κατανοεί την απόφασή της να τον αλλάξει ωστόσο, το FBI βρίσκεται σύντομα στον 'τόπο του εγκλήματος' και όπως όλα δείχνουν, γνωρίζουν πολύ περισσότερα απ' όσα θα έπρεπε. Είναι αποφασισμένοι να συλλάβουν την Σίτα και όποιον άλλον βρίσκεται μαζί της και να τους μεταφέρουν σε μια τοποθεσία, ειδικά διαμορφωμένη για να τους 'φιλοξενήσει' με σκοπό, όχι μόνο να ανακαλύψουν την πραγματική της φύση αλλά, να την χρησιμοποιήσουν.

Όπως αντιλαμβάνεστε, η Σίτα δεν είναι από τους χαρακτήρες εκείνους που παραδίδουν εύκολα τα όπλα και έτσι, κάνει ότι είναι δυνατόν προκειμένου να ξεφύγει, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα οδηγηθεί στον θάνατο. Παρακολουθούμε λοιπόν μια ξέφρενη προσπάθεια απόδρασης η οποία όμως, δεν έχει την κατάληξη που επιθυμούσε. Ο Τζόελ βρίσκεται στα χέρια του FBI και εκείνη είναι αποφασισμένη να τον πάρει πίσω. Φυσικά τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα και ένας άνθρωπος από το μακρινό παρελθόν της θα κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Την ίδια ώρα, ανακαλύπτει τις νέες δυνάμεις της, τις οποίες και απέκτησε χάρη στο αίμα του νεκρού πια δημιουργού της. Χωρίς να μπορεί να τις κατανοήσει απόλυτα και έχοντας την ανασφάλεια που της γεννά η πεποίθηση ότι ο θεός της την έχει εγκαταλείψει, πρέπει να παλέψει όπως ποτέ άλλοτε στη ζωή της. Οι τραγικές αποφάσεις του παρελθόντος της ξυπνάνε και είναι αυτές που την καθοδηγούν γνωρίζοντας πολύ καλά πως η ιδιαίτερη φύση της δεν είναι ευλογία αλλά, μια κατάρα που δεν μπορεί να αφήσει να πάρει παγκόσμιες διαστάσεις.

Ο Pike χειρίζεται την ιστορία του με μαεστρία και δυναμισμό ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη. Για άλλη μια φορά, η ιστορία του είναι ευέλικτη, γρήγορη, γεμάτη δράση και ανατροπές, καθιστώντας αδύνατο το να πάρεις ανάσα, πόσο μάλλον το να αφήσεις το βιβλίο από τα χέρια σου. Πραγματικά, ο τρόπος με τον οποίο αφηγείται την ιστορία του είναι μοναδικός, συνδυάζοντας αρχέγονες δοξασίες, θρύλους και θρησκευτικά δρώμενα, δίνοντας στην ιστορία του έναν αέρα εξωτικής και μαγικής ρεαλιστικότητας. Τα βαμπίρ του προέρχονται από έναν αρχαίο και άγριο κόσμο ο οποίος είναι ολότελα δικός του και κατά συνέπεια, πολύ ξεχωριστός και ιδιαίτερος. Το να καταφεύγει σε αναδρομές του παρελθόντος είναι κάτι που μας έχει συνηθίσει όμως, το κάνει με τέτοιον τρόπο ώστε ο αναγνώστης να μην κουράζεται και να δέχεται, όχι άχρηστες πληροφορίες αλλά, μόνον όσες είναι πραγματικά σημαντικές και ζωτικής σημασίας ώστε να κατανοήσουμε τα κίνητρα αλλά και τα βαθύτερα ψυχολογικά τραύματα και τις ανάγκες των πρωταγωνιστών του. Πιο σκληρό και βίαιο, με περισσότερες απώλειες, είναι το βιβλίο του εκείνο που μέχρι στιγμής, αποτελεί την κορύφωση του δράματος.

Απ' ότι φαίνεται οι εκδόσεις Πατάκη αποφάσισαν να εκδώσουν και τα υπόλοιπα βιβλία της σειράς ή τουλάχιστον, αυτό προκύπτει φτάνοντας στο τέλος της ανάγνωσης του συγκεκριμένου βιβλίου που φαντάζει στα μάτια μας ως το τέλος ενός κύκλου και ως η αφετηρία ενός νέου, γεμάτου νέες ανατροπές κι εκπλήξεις. Εικασίες μπορούμε να κάνουμε πολλές όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο. Το σίγουρο είναι πως η ιστορία στα βάθη της μιλάει για την αγάπη και πως αυτή μπορεί να μας καθοδηγήσει φτάνοντας στην ολοκλήρωση ή την απόλυτη καταστροφή. Ταυτόχρονα, παρουσιάζει το σκληρό πρόσωπο του ανθρώπου που μπορεί να γίνει το πιο επικίνδυνο πλάσμα στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και τα αιμοσταγή βαμπίρ. Γιατί τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο από την μισαλλοδοξία, την ανάγκη για αναγνώριση και την απόκτηση μιας υπέρτατης δύναμης που θα προσφέρει εξουσία. Ο Pike χρησιμοποιεί την αλχημεία ως σημείο τερματισμού και έναρξης, ως το πέρασμα σε μια νέα ζωή και μια νέα τάξη πραγμάτων που πραγματικά αγωνιώ να ανακαλύψω και να εξερευνήσω.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Pike Christopher
Μεταφραστής: Κουμπαρέλη Μπελίκα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 200
ISBN: 978-960-16-4011-2