Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Χέιβεν Μουρ έχει ζήσει όλη της τη ζωή στη μικρή πόλη Σνόουπ Σίτι του Τενεσί. Όμως, από όσο μπορεί να θυμηθεί, πάντοτε βίωνε οράματα μιας προηγούμενης ζωής, όπου λεγόταν Κόνστανς, και η αγάπη της για ένα αγόρι με το όνομα Ίθαν έληξε σε φλεγόμενη τραγωδία.
Μια μέρα, η εμφάνιση του διαβόητου πλεϊμπόι Ίαν Μόροου στην τηλεόραση κάνει τη Χέιβεν να χάσει τις αισθήσεις της. Η Χέιβεν φεύγει βιαστικά για τη Νέα Υόρκη για να αναζητήσει τον Ίαν, και εκεί παρασύρεται σε μια επική ιστορία αγάπης, που φαίνεται εξίσου βαθιά μοιραία όσο και τρομακτικά επικίνδυνη.
Είναι ο Ίαν ο αγαπημένος της Ίθαν; Ή είναι ο δολοφόνος της σε μια προηγούμενη ζωή; Η Χέιβεν ζητάει τη βοήθεια των μελών της ισχυρής και μυστηριώδους Εταιρείας Ουροβόρος για να ξεκλειδώσει τα μυστήρια της μετενσάρκωσής της και να ανακαλύψει τα μυστικά που κρύβονται στις προηγούμενες ζωές, και αγάπες της, προτού όλα χαθούν και ο κύκλος ξεκινήσει ξανά. Όμως τι είναι η Εταιρεία Ουροβόρος; Και πώς μπορεί η Χέιβεν να γνωρίζει ποιον μπορεί να εμπιστευτεί;


Προσωπική άποψη:
Έχετε βρεθεί ποτέ σε κάποιο μέρος και να έχει γεννηθεί μέσα σας η εντύπωση πως δεν είναι η πρώτη φορά που πατάτε το πόδι σας εκεί, που τα πάντα γύρω σας έχουν κάτι το γνώριμο; Έχετε συναντήσει ποτέ κάποιον άνθρωπο και η οικειότητα ή ο φόβος που σας εμπνέει να είναι τόσο άμεσος σα να γνωριζόσασταν από παλιά; Έχετε ερωτευτεί ποτέ με την πρώτη ματιά, έστω κι αν δεν μπορείτε να εξηγήσετε το λόγο, απλά γνωρίζετε βαθιά μέσα σας πως δεν θα μπορούσατε να αποφύγετε τα συναισθήματα αυτά ακόμα κι αν θέλατε; Τότε ίσως να είστε κι εσείς ένας από τους "Αιώνιους"! Ίσως αυτή να μην είναι η πρώτη σας ζωή σε τούτο τον πλανήτη. Ίσως να έχετε επιστρέψει από κάπου μακρύτερα από εκεί που μπορεί να φτάσει ο νους σας. Ίσως... Αυτό όμως που είναι αναμφίβολο είναι ότι όταν διαβάσετε τους "Αιώνιους" θα γοητευτείτε και θα βουτήξετε για τα καλά στα πιο βαθιά νερά της ανθρώπινης ψυχής και ακόμα κι αν δεν πιστεύετε, θα αναρωτηθείτε αν αυτή μπορεί να ζήσει για πάντα και να επανέλθει, με τις ίδιες αναμνήσεις και τα ίδια συναισθήματα σε ένα νέο σώμα.

Η ιστορία μας ξεκινάει από μια επαρχιακή πόλη του Τενεσί, μια πολιτεία που στην λογοτεχνία του μεταφυσικού κατέχει εξέχουσα θέση και όχι άδικα αφού, η ίδια η ιστορία του τόπου βρίθει από θρύλους και αρχέγονες δοξασίες. Εκεί ζει μια νεαρή κοπέλα, η Χέιβεν, της οποίας η ζωή κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Με τον θάνατο του πατέρα της, η γιαγιά της ήταν εκείνη που ανέλαβε την ανατροφή της, καθότι η μητέρα της δεν ήταν σε θέση να φροντίσει ούτε τον εαυτό της. Αυτό ήταν αρκετό για να καταδικάσει τη Χέιβεν σε μια καταπιεσμένη, ηθικοπλαστική και θεοσεβούμενη ζωή, με τους πάντες να την θεωρούν ως μια αλλόκοτη ύπαρξη. Λίγο πριν φύγει από την πόλη που την πνίγει για να να σπουδάσει, η Χέιβεν λιποθυμά και βλέπει ένα όραμα μιας κοπέλας κι ενός αγοριού, της Κονστάνς και του Ίθαν, κάτι που 8 χρόνια πριν αποτελούσε καθημερινό φαινόμενο και μετά τον θάνατο του πατέρα της και εξαιτίας της γιαγιάς της και του ιεροκύρηκά τους, αναγκάστηκε να τα θάψει βαθιά μέσα της, να τα ξεχάσει. Όσο όμως κι αν προσπαθεί να πνίξει για μια ακόμη φορά το οράματα που απειλούν να καταστρέψουν το μέλλον και την ελευθερία που τόσο πολύ αποζητά, δε μπορεί και στην πραγματικότητα, δε θέλει.

Τα οράματα γίνονται όλο και πιο έντονα, έρχονται και τη συνεπαίρνουν όλο και πιο συχνά και η Χέιβεν ξέρει πως αυτό δεν είναι τυχαίο. Κάτι ή κάποιος τα πυροδότησε. Βαθιά μέσα της ξέρει πως η Κονστάνς ήταν η ίδια σε κάποια προηγούμενη ζωή και πως ο Ίθαν υπήρξε ο άντρας που αγάπησε. Όταν βλέπει τον Ίαν Μάροου στην τηλεόραση, διάσημο πλέι-μπόι της Νέας Υόρκης, κάτι σκιρτά μέσα της και η πεποίθηση πως αυτός είναι ο Ίθαν του παρελθόντος της φουντώνει μέσα της. Με την παρότρυνση του φίλου της Μπο, αλλά και των σημειώσεων του πατέρα της που ανακαλύπτει πως κρατούσε απ' όταν ήταν παιδί, πιστεύοντας ότι έχει μετεμψυχωθεί και προσπαθώντας να την βοηθήσει, αποφασίζει να εγκαταλείψει την μικρή επαρχιακή της πόλη και την αυταρχική γιαγιά της, οδεύοντας προς Νέα Υόρκη για να βρει τον Ίαν και να ανακαλύψει αν είναι αυτός που πιστεύει. Και πράγματι το κάνει κι εκείνος με το που τη βλέπει την αναγνωρίζει και ξεκινάνε να ζήσουν τον μεγάλο έρωτα που τερματίστηκε άδοξα 90 χρόνια πριν. Όμως η Χέιβεν δεν είναι σίγουρη για τον λόγο που η Κονστάνς την οδήγησε στο να τον βρει και ορισμένες κινήσεις του Ίαν κάθε άλλο παρά αθώες φαίνονται.

Η Kirsten Miller δουλεύει πάνω στην ιδέα της μετενσάρκωσης και της δυνατότητας που έχει ο άνθρωπος να ανακαλεί μνήμες και συναισθήματα που βίωσε στις προηγούμενες ζωές του. Πάνω απ' όλα όμως βασίζεται στην ιδέα της αιώνιας αγάπης της οποίας ο κύκλος ανοίγει σε κάθε νέα ζωή με σκοπό ο καθένας μας να αναζητήσει και να βρει το αιώνιο ταίρι του, την αδερφή ψυχή του. Τι γίνεται όμως όταν στο δρόμο τους υπάρχουν εμπόδια; Τι συμβαίνει όταν κάτι ή κάποιοι δεν θέλουν αυτοί οι δύο άνθρωποι να βρεθούν ξανά; Τι θα συμβεί στην πραγματικότητα αν ο κύκλος της επανένωσής τους σπάσει σε κάποια ζωή; Θα μπορέσουν να ξαναβρεθούν ή αυτό θα είναι το οριστικό τέλος; Η Χέιβεν και ο Ίαν μπορεί να έχουν υπάρξει ζευγάρι σε προηγούμενες ζωές ωστόσο η συγγραφέας δεν έχει σκοπό να τους αφήσει να ζήσουν ευτυχισμένοι έτσι εύκολα. Κάποιος φαίνεται να μην τους θέλει μαζί και έτσι, τους κατατρέχει. Από την άλλη η Χέιβεν αρχίζει να μην εμπιστεύεται τον Ίαν πιστεύοντας πως  Κονστάνς δεν την έστειλε σε αυτόν επειδή τον αγαπούσε αλλά, επειδή θέλει να αποκαλύψει πως εκείνος την σκότωσε, όπως ακριβώς και τον άνθρωπο η κατηγορία του φόνου του οποίου βαραίνει τον Ίαν. Και όσο κι αν η έλξη της Χέιβεν γι' αυτόν είναι μεγάλη, δεν μπορεί να παραβλέψει τα σημάδια καθώς η αμφιβολία θεριεύει μέσα της.

Η συγγραφέας, λίγο μετά τις πρώτες σελίδες του βιβλίου όπου μοιάζει να ψάχνει να βρει τον ρυθμό τη, μας ταξιδεύει σε μια ιστορία που συνδυάζει με γοητευτικό τρόπο το παρελθόν με το παρόν, την αγάπη με το μίσος, την εμπιστοσύνη με την αμφιβολία. Οι αναδρομές της στην προηγούμενη ζωή των πρωταγωνιστών κάθε άλλο παρά κουραστική είναι αφού καταφέρνει και είναι ισορροπημένη, χωρίς υπερβολές στην έκτασή τους, αφήνοντάς μας να αφομοιώσουμε κάθε φορά μόνο όσα στοιχεία χρειάζεται για να παραπλανηθούμε ή να βγάλουμε συμπεράσματα συνδέοντας σταδιακά τα κομμάτια του παζλ που θα οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου που καλύπτει το σκοτεινό παρελθόν. Η πλοκή του βιβλίου είναι καλοδουλεμένη, ακολουθώντας μιας γραμμική εξέλιξη των γεγονότων, χωρίς άσκοπες παρεκκλίσεις, επιτρέποντας έτσι στην αγωνία μας να κορυφωθεί όσο η δράση εξελίσσεται και γίνεται όλο και πιο φρενήρης, κάνοντάς μας να αμφιταλαντευόμαστε συνεχώς ανάμεσα στην αιώνια αγάπη και την πιθανότητα να εθελοτυφλούμε εξαιτίας της.

Και τελικά αναρωτιόμαστε... Υπάρχει μετεμψύχωση; Και αν ναι, υπάρχει για μα ένα και μοναδικό ταίρι, μια αδελφή ψυχή που μπορούμε κάθε φορά να αναζητήσουμε; Μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτό που λέει η καρδιά και η ψυχή μας ή πρέπει να δίνουμε μεγαλύτερη βάση στα γεγονότα που εξελίσσονται μπροστά μας, στις μικρές εκείνες λεπτομέρειες που μέσα στην ασημαντότητα τους μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντικές στην πραγματικότητα; Αυτό που κατάλαβα εγώ είμαι ότι η έννοια της αγάπης και της εμπιστοσύνης πάνε μαζί. Δεν μπορείς να αγαπάς πραγματικά και ολοκληρωτικά κάποιον αν δεν τον εμπιστεύεσαι και τότε μπορεί να διακινδυνεύεις να χάσεις τα πάντα, όχι γιατί εκείνος δεν θα είναι αρκετά δυνατός για να προσπαθήσει να σε πείσει αλλά, επειδή πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που καραδοκούν για να σας καταστρέψουν. Μια γοητευτική ιστορία αγάπης, συνωμοσίας, προδοσίας, έρωτα, γεμάτη ανατροπές, που εξελίσσεται με κινηματογραφική δράση, εκτοξεύει την αγωνία μας και παράλληλα, εξιτάρει τη φαντασία μας αλλά και μας συγκινεί.
Βαθμολογία 9,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kirsten Miller
Μεταφραστής: Ταχμαζίδου Λένα
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-960-6665-75-2