Ήταν το 2006 όταν ο τηλεοπτικός κατ' εξοχήν σεναριογράφος, James Manos Jr., ανέλαβε για λογαριασμό του καναλιού CBS να μετατρέψει το βιβλίο του Jeff Lindsay, "Darkly Dreaming Dexter", σε ένα σενάριο το οποίο θα ήταν, όχι μόνο κατάλληλο για να φιλοξενηθεί στην αμερικάνικη τηλεόραση αλλά, θα κατάφερνε να προσελκύσει εκατομμύρια τηλεθεατές, καθηλώνοντάς τους μπροστά στην τηλεόραση του σπιτιού τους μια φορά την εβδομάδα. Η γνωστή εταιρεία παραγωγής Showtime μπήκε στο παιχνίδι και έτσι, όταν το υλικό υπήρχε πλέον ολοκληρωμένο στα χέρια τους, δεν έχασαν καιρό, προχωρώντας άμεσα στο casting και τα γυρίσματα, με την 1η Οκτωβρίου του 2006 να αποτελεί την ημέρα που ο "Dexter" εμφανίστηκε για πρώτη φορά στους τηλεοπτικούς δέκτες.


ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 
Πολλά είναι τα ονόματα των παραγωγών που έχουν δώσει δυναμικό παρόν μέχρι σήμερα στη σειρά. Πρώτοι ανάμεσά τους υπήρξαν οι Daniel Cerone, Clyde Phillips και Melissa Rosenberg, με τον πρώτο να αποχωρεί μετά το τέλος της 2ης season και τον δεύτερο μετά την ολοκλήρωση της 4ης καθώς, ήθελε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του, κάτι που οι απαιτητικοί ρυθμοί των γυρισμάτων δεν του επέτρεπαν. Τη θέση του ωστόσο πήρε ο συμπαραγωγός της επίσης επιτυχημένης τηλεοπτικής σειράς "24", Chip Johannessen, γεγονός που μάλλον ικανοποίησε παρά δυσαρέστησε, ο οποίος όμως επίσης αποχώρησε μετά από μία μόλις season, με τον Scott Buck να παίρνει αμέσως τη θέση του και να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της 6ης season. Η Rosenberg, η οποία συνέβαλε και στην συγγραφή ορισμένων εκ των σεναρίων της σειράς, αποχώρησε επίσης μετά το τέλος της 4ης season, για λόγους οι οποίοι δεν έγιναν γνωστοί. Οι Sara Colleton, Charles H. Eglee, John Goldwyn, Michael C. Hall και Clyde Phillips είναι επίσης μερικά από τα ονόματα που απασχόλησαν μέχρι σήμερα την παραγωγή της σειράς.


ΤΟ CAST 
Ο Michael C. Hall, τον οποίο οι περισσότεροι γνώρισαν μέσα από το "Six Feet Under" στο οποίο εκτός από πρωταγωνιστής υπήρξε και παραγωγός, ανέλαβε να ενσαρκώσει τον χαρακτήρα του Dexter, κάτι το οποίο δεν κάνει απλά ικανοποιητικά αλλά, εξαιρετικά, δίνοντας ζωή με έναν μοναδικό τρόπο στον πιο ενδιαφέρον ίσως τηλεοπτικό χαρακτήρα των τελευταίων ετών. Η Jennifer Carpenter, την οποία οι περισσότεροι γνωρίσαμε από τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στον "Εξορκισμό Της Έμιλυ Ρόουζ", ανέλαβε να υποδυθεί την θετή αδερφή του Dexter, Debra. Εδώ να σημειώσω πως οι δυο τους το 2007 σύναψαν ερωτικό δεσμό, αμέσως μετά το διαζύγιο του πρώτου, παντρεύτηκαν το 2008 και τον Δεκέμβρη που μας πέρασε χώρισαν κι επίσημα ενώ βρισκόντουσαν σε διάσταση από τον Αύγουστο. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Hall σύναψε δεσμό με την Julia Stiles που έπαιξε στα 10 από τα 12 επεισόδια του 5ου κύκλου. Άλλοι πάλι λένε πως το σοβαρό πρόβλημα υγείας που πέρασε ο Hall, καθώς έπασχε από καρκίνο, ήταν εκείνο που έφερε την τριβή στη σχέση τους.
Από τους υπόλοιπους του cast ξεχωρίζουν οι συνήθεις ύποπτοι της παραγωγής που δεν είναι άλλοι από τους Lauren Vélez, David Zayas και C. S. Lee στους ρόλους των María LaGuerta, Angel Juan Marcos Batista και Vince Masuka αντίστοιχα, χαρακτήρες που συνθέτουν τον καθημερινό φιλικό κι εργασιακό κύκλο του πρωταγωνιστή.
Σημαντικά περάσματα έχουν κάνει και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί όπως η Julie Benz ως Rita, κοπέλα και μετέπειτα σύζυγος του Dexter, ο Erik King ως James Doakes στις δύο πρώτες seasons της σειράς, ο Keith Carradine ως Frank Lundy αλλά και ο John Lithgow ως Trinity κατά την διάρκεια της 4ης season, που αποτελεί ίσως τον αγαπημένο κακό όλων των τηλεθεατών.

THE STORY 
Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Dexter ο οποίος υιοθετήθηκε σε πολλή μικρή ηλικία από τον Harry Morgan, διάσημο ντετέκτιβ του αστυνομικού τμήματος του Μαϊάμι, έπειτα από την άγρια δολοφονία της μητέρας του, την οποία ωστόσο ο ίδιος δεν θυμάται. Παρ' όλα ταύτα, αυτό το τραυματικό γεγονός έχει αφήσει πίσω του κάποια σημαντικά... κατάλοιπα. Καθώς ο Dexter μεγαλώνει αρχίζει να έχει κάποια άγρια, δολοφονικά ένστικτα τα οποία ο Harry γνωρίζει και όταν πλέον συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τα εμποδίσει, προσπαθεί να τα διαμορφώσει έτσι ώστε να ξεσπάνε μεν, στους κατάλληλους ανθρώπους δε. Τι εννοώ αυτό; Ότι ο Dexter μπορεί να σκοτώνει ωστόσο, πρέπει να ακολουθεί κάποιον κώδικα. Ποιος είναι αυτός; Τα θύματά του να είναι οι ίδιοι δολοφόνοι, άρα αποβράσματα που δεν θα λείψουν από την κοινωνία, να φροντίζει ώστε να είναι απόλυτα βέβαιος για την ενοχή τους και να οργανώνει τα πάντα έτσι ώστε να μην συλληφθεί με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στην ηλεκτρική καρέκλα. Και το πετυχαίνει! Διατηρώντας ένα χαμηλό, εσωστρεφές προφίλ και καθώς εργάζεται ως αναλυτής διασποράς αίματος μαζί με τη θετή αδερφή του, Debra, για λογαριασμό της αστυνομίας του Μαϊάμι, ο Dexter είναι υπεράνω πάσης υποψίας. Ή μήπως όχι;

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ 
Ο "Dexter" έχει δεχτεί από το 2006 μέχρι σήμερα πληθώρα διακρίσεων, φτάνοντας το σύνολο των 120 υποψηφιοτήτων στο σύνολο όλων των κατηγοριών στις διάφορες απονομές βραβείων, ανάμεσα στα οποία τα Emmy Awards, Satellite Awards, Saturn Awards, Screen Actors Guild Awards, Writers Guild Οf America Awards ενώ έχει προταθεί 10 φορές για Χρυσή Σφαίρα, κερδίζοντας 2 το 2010 για τον Michael C. Hall ως πρωταγωνιστή και τον John Lithgow ως δευτεραγωνιστή. Το σίγουρο είναι πως οι διακρίσεις, οι υποψηφιότητες και τα βραβεία δεν τελειώνουν εδώ και εμείς θα είμαστε εδώ να τα συζητάμε ξανά και ξανά.

1η SEASON: 
Η γνωριμία μας με τον Dexter γίνεται άμεσα και χωρίς περιστροφές. Είναι ένα κατά συρροήν δολοφόνος και ως τέτοιος μας συστήνεται, χωρίς να προσπαθήσει ή να θέλει να μας κρύψει το πραγματικό του πρόσωπο. Φυσικά αυτό είναι κάτι που βλέπουμε μόνο εμείς καθώς, για όλους τους γύρω του, είναι απλά ο εσωστρεφής, παράξενος, εργασιομανής σπασίκλας που μπορεί να φαίνεται περίεργος ωστόσο, όχι ικανός για φόνο. Διατηρεί σχέση με την Rita, χωρισμένη μητέρα με δύο παιδιά, κακοποιημένη από τον πρώην σύντροφό της, με την οποία προσπαθεί να αποφύγει να πάει ένα βήμα παρακάτω πιστεύοντας ότι με στενή επαφή θα καταλάβει ποιος είναι. Κατά τ' άλλα, όλα κυλάνε ομαλά μέχρι που ένας δολοφόνος κάνει την εμφάνισή του στο Μαϊάμι. Θύματά του, νεαρές πόρνες τις οποίες δολοφονεί, διαμελίζει με τρομακτική προσοχή και λεπτομέρεια, αποστραγγίζοντας από το αίμα τους τα θύματά τους και αφήνοντάς τα σε περίοπτες θέσεις για να τα ανακαλύψει η αστυνομία. Ο δολοφόνος με το φορτηγό, όπως θα τον αποκαλέσουν, γοητεύει τον Dexter ως επαγγελματία του είδους. Και όταν εκείνος θα τον προσκαλέσει να 'παίξουν' εκείνος δεν μπορεί και δεν θέλει να πει όχι. Το παιχνίδι όμως αυτό είναι πιο επικίνδυνο απ' όσο νομίζει καθώς, τον φέρνει όλο και πιο κοντά σε ένα παρελθόν που δεν θυμάται και ίσως δεν θέλει να θυμηθεί και που όμως, μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι αυτός που είναι.

2η SEASON: 
Ο Dexter ξαναχτυπά και μάλιστα ακόμα πιο δυνατά από την season. Έχει βγάλει από το παιχνίδι τον δολοφόνο με το φορτηγό, η σχέση του με την Rita κυλάει ομαλά και με πολύ καλό sex, στη δουλειά του διαπρέπει ως συνήθως και η δολοφονική του δράση καλά κρατεί. Όταν όμως τα θύματά του βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας και το υδάτινο νεκροταφείο του ανακαλύπτεται, το αστυνομικό του τμήμα ξεκινάει ένα νέο ανθρωποκυνηγητό, με στόχο τον Χασάπη του Bay Harbor αυτή τη φορά που δεν είναι άλλος από τον ίδιο. Παράλληλα και σαν να μην έφταναν όλα τα άλλα, ο πρώην της Rita επιστρέφει και της κάνει τη ζωή δύσκολη και αναγκάζεται να τον βγάλει από τη μέση, χωρίς να τον σκοτώσει φυσικά, με αποτέλεσμα όμως να δημιουργηθεί της Rita η ψευδή εντύπωση ότι είναι χρήστης ουσιών, αναγκάζοντάς τον να γραφτεί σε ομάδα αποτοξίνωσης. Εκεί θα γνωρίσει την Lila η οποία εκτός από ηθική, θα του παράσχει και σεξουαλική στήριξη οδηγώντας τη σχέση του με την Rita στο τέλος της. Ο τροχός όμως συνεχίζει να γυρίζει και η Lila αποδεικνύεται περισσότερο μανιακή απ' όσο ίσως φαίνεται ενώ την ίδια ώρα το FBI και ο πράκτορας Landi έχουν χωθεί για τα καλά στις δουλειές του αστυνομικού τμήματος, προχωρώντας όλο και περισσότερο στην υπόθεση του Χασάπη. Φυσικά ο Dexter κάνει ότι μπορεί για να γλιτώσει ωστόσο, δεν μπορεί να ξεφύγει από τον Doakes ο οποίος έχει εμμονή μαζί τους καθότι πιστεύει ότι κάτι κρύβει, μέχρι που φτάνει να ανακαλύψει ποιος είναι. Μια season με ανατροπές και τα νεύρα μας, στο κόκκινο.

3η SEASON: 
Τα πράγματα αυτή τη φορά είναι κάπως πιο υποτονικά αλλά σε καμία περίπτωση αδιάφορα. Ο Dexter έχει καταφέρει να την σκαπουλάρει, έστω κι αν έφτασε ένα βήμα πριν από το να χάσει τα πάντα και έστω κι αν μετρήσαμε αρκετά πτώματα όμως τώρα μπορεί να συνεχίσει να ζει ήσυχος. Όχι όμως για πολύ! Για πρώτη φορά θα σκοτώσει κάποιον την ενοχή του οποίου δεν είχε αποδείξει και αυτό, μόνο και μόνο από μια ατυχία της στιγμής. Από 'κει κι έπειτα αρχίζουν τα νέα του προβλήματα καθώς το θύμα του είναι αδερφός του εισαγγελέα Miguel Prado, ο οποίος έχει ορκιστεί να βρει αυτόν που σκότωσε τον αδερφό του. Από μια ακόμα ατυχία της στιγμής ο Dexter, από πιθανό θύμα του Prado γίνεται ο ήρωάς του και οι δυο τους μπλέκονται σε μια παράξενη φιλία η οποία πλησιάζει όλο και πιο κοντά στα άκρα. Ο Miguel καταλαβαίνει σε έναν βαθμό τι κάνει ο Dexter και όχι μόνο δεν το επικρίνει αλλά, το επικροτεί, προσπαθώντας μάλιστα να τον παρασύρει σε ένα διεστραμμένο παιχνίδι όπου θα εκδικηθεί όλους όσους ο ίδιος θεωρεί ότι θα έπρεπε να τρώει το μαύρο χρώμα. Όμως ο Miguel βγαίνει σταδιακά εκτός ελέγχου και όσο κι αν ο Dexter πίστευε ότι είχε βρει έναν φίλο και συνέταιρο στη δράση του, πρέπει να κάνει κάτι για να προφυλαχτεί, εμποδίζοντας τον Miguel να παραβεί κι άλλο τον κώδικα του πατέρα του ο οποίος by the way, αν και νεκρός, βρίσκεται πάντα δίπλα του σαν φάντασμα για να τον συμβουλεύει και να τον κατευθύνει. Και φυσικά να μην ξεχάσω... η Rita είναι έγκυος πράγμα που για πρώτη φορά τον αναγκάζει να σκεφτεί στα σοβαρά αν μπορεί να είναι πατέρας, σύζυγος και δολοφόνος ταυτόχρονα.

4η SEASON: 
Ο Dexter επανέρχεται, εκτός από τις ιδιότητες που ήδη γνωρίζαμε ότι κατείχε, ως σύζυγος, πατριός και πατέρας. Φυσικά όλο αυτό τον οδηγεί στην εξάντληση καθώς αντιλαμβάνεται ότι το να λες πως μπορείς να τα κάνεις όλα, μέχρι το να τα πραγματοποιείς επί της ουσίας διατηρώντας σωστές αναλογίες και ισορροπίες, είναι πολύ διαφορετικό. Ο πράκτορας Landi που έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί από το FBI επιστρέφει στο Μαϊάμι σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τον μοναδικό δολοφόνο του οποίου την ύπαρξη δεν μπόρεσε ποτέ να επιβεβαιώσει και ωστόσο, έχει τη βεβαιότητα πως έχει επιστρέψει. Ο Dexter αποφασίζει πως αυτός θα είναι το επόμενο θύμα του όταν όμως ανακαλύπτει πως ο Trinity είναι ο Arthur Mitchell, ευυπόληπτος οικογενειάρχης, αλλάζει τα σχέδιά του δίνοντας μια παράταση που θα του επιτρέψει να μελετήσει τον Arthur και πως τα καταφέρνει να διατηρεί και τα δύο προφίλ. Το παιχνίδι όμως στο οποίο έχει αποφασίσει αυτή τη φορά να μπλεχτεί είναι πολύ πιο επικίνδυνο απ' όσο αρχικά πίστευε και η παράταση χρόνου που έδωσε στον Arthur θα αποδειχτεί καταστροφική, γκρεμίζοντας ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του, οδηγώντας την σε μια ξέφρενη κούρσα που όσο κι αν τρέχει για να βγει πρώτος, δεν μπορεί να μην υποστεί τις απώλειες που του επιφυλάσσει η μοίρα, βυθίζοντάς τον σε ακόμα βαθύτερα σκοτάδια.

5η SEASON: 
Η Rita είναι πλέον νεκρή. Ο Dexter πρέπει να ζήσει με τη νέα αυτή πραγματικότητα και να διαχειριστεί τα συντρίμμια της ζωής που μόλις είχε αρχίσει να χτίζει, προσπαθώντας να την αναδημιουργήσει. Όμως τα πράγματα κάθε άλλο παρά εύκολα είναι. Η κόρη της Rita τον κατηγορεί για τον θάνατο της μητέρας της ενώ ο γιος της, που όσο κι αν αγαπάει τον Dexter, αναγκάζεται να τον αποχωριστεί. Έτσι ο Dexter βρίσκεται ξαφνικά μόνος του, με ένα παιδί που ενώ θέλει να κάνει το καλύτερο για εκείνο, δεν είναι σίγουρος για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να το πετύχει. Όταν κατά την διάρκεια της δολοφονίας του νέου του θύματος βρίσκει μια κοπέλα η οποία δεν πρόλαβε να γίνει ένα ακόμα τρόπαιο στην συλλογή του, τα πράγματα περιπλέκονται και δεν ξέρει πως να αντιδράσει. Δεν μπορεί να την σκοτώσει βάσει του κώδικα του Harry, δεν μπορεί όμως και να την αφήσει να φύγει. Η Lumen όμως αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από ένα ακόμη μπέρδεμα στην πολυτάραχη ζωή του. Είναι οργισμένη και το μόνο που επιθυμεί, είναι να βρει και να σκοτώσει εκείνους που την έβλαψαν. Ο Dexter αποφασίζει να την βοηθήσει, βρίσκοντάς τους και σκοτώνοντάς τους έναν προς έναν. Η Lumen όμως δεν μένει απλός παρατηρητής αλλά, γίνεται συνένοχος και συνεργάτης του. Δύο άνθρωποι με την ίδια ανάγκη, έστω κι αν τα κίνητρά τους διαφέρουν, που οι καταστάσεις τους φέρνουν κοντά με τον Dexter να βρίσκει, έστω και για λίγο, την παρηγοριά και την κατανόηση που πίστευε ότι δεν θα έβρισκε ποτέ. Όλα τα ωραία όμως κρατάνε λίγο και έτσι σύντομα βρίσκεται πάλι μόνος, έχοντας τη γνώση πως στο δρόμο που έχει διαλέξει, δεν μπορεί να βαδίζει κρατώντας το χέρι κάποιου άλλου.

6η SEASON: 
Ο καθηγητής Gellar και ο Travis Marshall είναι οι 'αντίπαλοι' του Dexter στην season της σειράς. Δύο άνθρωποι που ζουν με μια διεστραμμένη εμμονή, που πιστεύουν ότι το τέλος του κόσμου είναι κοντά και δολοφονούν ανθρώπους προκειμένου να παραστήσουν τα σημάδια της Αποκάλυψης. Το αστυνομικό τμήμα του Μαϊάμι, αν και γνωρίζει τον δράστη, φαίνεται ανίκανο να κάνει το οτιδήποτε. Η Debra προβιβάζεται σε Αρχηγό του αστυνομικού τμήματος, γεγονός που δεν χαροποιεί την LaGuerta και φυσικά, δεν ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Dexter καθώς τώρα πλέον θα πρέπει να κρύβεται από την αδερφή του σε νέο επίπεδο. Ο 6ος κύκλος της σειράς είναι από τους πιο ευφάνταστους κι εντυπωσιακούς αλλά, και από τους πιο αγωνιώδης κι ανατρεπτικούς. Όλα δείχνουν να κρέμονται από την άκρη μιας κλωστής και για μια ακόμη φορά ο Dexter θα δει κάτι που αγαπάει να κινδυνεύει θανάσιμα εξαιτίας του και θα πρέπει να παλέψει με τον χρόνο για να το προστατέψει. Την ίδια ώρα η Debra ψυχαναλύει τον εαυτό της, συνειδητοποιώντας μια πραγματικότητα που βρισκόταν πολύ βαθιά θαμμένη μέσα της και είναι άγνωστο το πως θα την διαχειριστεί. Το φινάλε της 6ης season, μας άφησε αν μη τι άλλο με κομμένη την ανάσα, να αγωνιούμε για την συνέχεια η οποία φαίνεται πως δεν θα είναι μόνο επικίνδυνη αλλά, συναισθηματική, ηθικά και διαδικαστικά, στην κόψη του ξυραφιού.

ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ
Στις 18 Νοεμβρίου 2011, και λίγο πριν το τέλος της 6ης season, ανακοινώθηκε από τους υπεύθυνους παραγωγής πως η σειρά πήρε το πράσινο φως για δύο ακόμα seasons, με την να αποτελεί όπως όλα δείχνουν και το φινάλε. Το βέβαιο είναι πως θα έχουμε πολλές εκπλήξεις και ανατροπές και πως δεν μπορούμε καν να κάνουμε εικασίες γύρω από το τι πρόκειται να συμβεί.
Η season λέγεται ότι θα βγει στον αέρα την 30η Σεπτεμβρίου 2012 ωστόσο, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο καθυστέρησης 1-2 εβδομάδων. Προσωπικά θέλω να ελπίζω στο νωρίτερο δυνατόν και όχι το αργότερο.

ΓΙΑΤΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΝ DEXTER: 
- Γιατί πρόκειται για μια σειρά πρωτότυπη, δημιουργική κι ευφάνταστη.
- Γιατί ο Dexter προσωποποιεί την πιο σκοτεινή πλευρά μας που ακόμα κι αν την ανακαλύπταμε, δεν ξέρω αν θα είχαμε να τα κότσια να φανερώσουμε.
- Γιατί τροφοδοτεί και εμπνέει τις πιο σκοτεινές μας σκέψεις και ναι, όσο διεστραμμένο κι αν ακούγεται αυτό, είναι απόλαυση.
- Γιατί κακά τα ψέματα... ο Michael C. Hall είναι πολύ sexy και ειδικά η φωνή του μας κάνει να κόβουμε τις φλέβες μας.
- Γιατί έχει την απίστευτη μουσικάρα σε σύνθεση Daniel Licht και ενορχήστρωση Joseph Trapanese. - Γιατί έχει το καλύτερο opening που έχω δει ποτέ στην τηλεόραση.
- Γιατί είναι μια σειρά που έχει προσωπική ταυτότητα που δεν αντιγράφεται με τίποτα.
- Γιατί ο Dexter μπορεί να είναι... "κακός" όμως, έχει έναν κώδικα ηθικής και αυτό είναι αξιοσέβαστο και μέσα στο λάθος του, απόλυτα δίκαιο.