Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η σχέση της Λους και του Ντάνιελ αποτελεί το τέλειο παράδειγμα της αιώνιας αγάπης. Αλλά δεν είναι οι μοναδικοί που νιώθουν τον έρωτα να κυριεύει τη ζωή τους.
Ο Μάιλς και η Σέλμπι, ο Ρόλαντ και η Αριάν αισθάνονται τις καρδιές τους να χτυπούν δυνατά κι έναν περίεργο κόμπο στο στομάχι τους. Βιώνουν κι αυτοί πρωτόγνωρα συναισθήματα που τους συγκλονίζουν.
Μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο και τέσσερις διαφορετικές ιστορίες, η Lauren Kate μας γνωρίζει καλύτερα τους ήρωες των βιβλίων της σειράς "Άγγελοι" και μιλάει για τον έναν και μοναδικό έρωτα.

Προσωπική άποψη:
Κάποιοι, βλέποντας στην ηλεκτρονική σελίδα του Ψυχογιού το βιβλίο με τίτλο, "Άγγελοι: Έρωτας", βιάστηκαν να χαρούν πιστεύοντας ότι αυτό ήταν το τέταρτο και τελευταίο μέρος μια αγαπημένης σειράς. Αυτοί λοιπόν ήταν και οι αναγνώστες που υποθέτω ότι απογοητεύτηκαν όταν διαπίστωσαν πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Οι πιο ψαγμένοι πάλι γνωρίζαμε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο, σφήνα αν μου μπορεί να μου επιτραπεί η έκφραση, ανάμεσα στο τρίτο και το τέταρτο βιβλίο της σειράς. Υποθέτω ότι εν μέρη αυτός ήταν ένας τρόπος να καταλαγιάσει κάπως η συγγραφέας την αναμονή του κοινού, πετώντας του ένα μικρό κόκαλο που θα τον κρατήσει απασχολημένο για κάποιο διάστημα και μέχρι να φτάσει η ιστορία της στο φινάλε της. Από την άλλη, και με τις συντονισμένες προσπάθειες από μέρους της και του εκδοτικού της οίκου, ήταν ένας καλός, έξυπνος και συγκαλυμμένος τρόπος να μας αδειάσουν και πάλι τα λεφτά από τις τσέπες.

Μην παρεξηγήσετε το τελευταίο σχόλιο. Όσο κι αν πιστεύω αυτό που είπα, το βιβλίο αυτό ήταν ένα ευχάριστο διάλειμμα και μια πιπεράτη νότα σε μια σειρά που αγαπάμε ωστόσο, δεν μπορώ να μην εκφράσω και τις πραγματικές μου σκέψεις. Η Lauren λοιπόν μας μεταφέρει σε μια μεσαιωνική προηγούμενη ζωή της Λους, τοποθετώντας στο χώρο αυτό τέσσερις διαφορετικές ιστορίες αγάπης οι οποίες και λαμβάνουν χώρα κάπου ανάμεσα στα γεγονότα που μας παρουσιάστηκαν στο τρίτο βιβλίο και φυσικά, αρκετά πριν το φινάλε του. Η μέρα που επέλεξε η συγγραφέας δεν είναι καθόλου τυχαία αφού μιλάμε για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, μια μέρα που εμείς σνομπάρουμε αλλά στο εξωτερικό αγαπάνε ιδιαίτερα. Με τον έρωτα να πλανιέται στην ατμόσφαιρα, είναι φυσικό επόμενο να μην είναι μονάχα η Λους και ο Ντάνιελ σε αγαπησιάρικη διάθεση και έτσι, ορισμένοι από τους υπόλοιπους χαρακτήρες, που γνωρίσαμε μέσα από την μακρόχρονη ιστορία αγάπης των προαναφερόμενων, άγγελοι και Νεφελίμ, παραδίνονται και μοιράζονται μαζί μας ένα κομμάτι του εαυτού τους και των συναισθημάτων τους.

Από τη μία έχουμε τον Μάιλς και την Σέλμπι οι οποίοι, αν και γνωρίζονται και διατηρούν φιλική σχέση εδώ και χρόνια, τώρα που βρίσκονται μόνοι τους, αναζητώντας πάντα την Λους, χαμένοι σε έναν μεσαιωνικό κόσμο όπου ο έρωτας πλανιέται στην ατμόσφαιρα, δεν μπορούν να μην αφεθούν στον ρομαντισμό που κυριαρχεί και αρχίζουν να αισθάνονται πράγματα ο ένας για τον άλλον που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην τους περνούσαν καν από το μυαλό. Από την άλλη ο Ρόλαντ του σήμερα, που βρίσκεται ακολουθώντας κι εκείνος τον Λους και την Ντάνιελ, πέντε χρόνια μακριά από ένα παρελθόν που ράγισε την καρδιά του. Τότε γνώρισε το μοναδικό κορίτσι που αγάπησε και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει πιστεύοντας ότι δεν θα μπορούσε ποτέ η αγάπη ενός αγγέλου και μιας θνητής να ευδοκιμήσει. Ξαναζεί κάθε στιγμή και χωρίς να μπορεί να αλλάξει το παρελθόν, κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να αλλάξει το μέλλον της μοναδικής αγάπης που γνώρισε ποτέ. Μετά είναι η Αριάν, όχι αυτή που γνωρίσαμε στο παρόν αλλά, η Αριάν του παρελθόντος. Μια Αριάν η οποία επέλεξε το φως και όμως, αγάπησε όσο τίποτα άλλο την Τες, μια έκπτωτη άγγελο που όμως επέλεξε τον Λούσιφερ και το σκότος. Μια αγάπη που δεν μπορεί να ευδοκιμήσει ωστόσο, που δεν παύει να υπάρχει. Τέλος, η Λους και ο Ντάνιελ, που ζουν την μία και μοναδική μέρα του Αγιού Βαλεντίνου που θα περάσουν ποτέ μαζί, μία και μοναδική μέρα που ο φόβος δεν έχει θέση στη  ζωή τους.

Η Lauren Kate έχει αποδείξει με τα τρία προηγούμενα βιβλία της ότι γνωρίζει πολύ καλά πως να διαχειριστεί την οποιαδήποτε ιστορία και προέκτασή της, έχει μέσα στο μυαλό της. Αν μιλούσε μόνο για την Λους και τον Ντάνιελ, θα έλεγα ότι ήταν περιττό ένα βιβλίο σαν αυτό καθώς, θα μπορούσε να έχει ενσωματωθεί στο τελευταίο της βιβλίο. Ωστόσο το γεγονός ότι επιλέγει να μας απογυμνώσει συναισθηματικά και κάποιους από τους υπόλοιπους χαρακτήρες, και ευτυχώς εκείνους που συμπαθούμε και μας ενδιαφέρουν, έχει δύο καλά. Το πρώτο, έχει να κάνει με το ίδιο το βιβλίο το οποίο διαβάζεται ευχάριστα και με αρκετό ενδιαφέρον, για να μην πω με ιδιαίτερη συγκίνηση, τουλάχιστον όσο αφορά τις ιστορίες των δύο έκπτωτων αγγέλων. Το δεύτερο έχει να κάνει με την πιθανή εξέλιξη της κεντρικής ιστορίας. Θέλω να πιστεύω ότι η επιλογή των προσώπων αυτών δεν ήταν τυχαία και το γεγονός ότι η συγγραφέας τους επέλεξε για να τους γνωρίσουμε καλύτερα, εξυπηρετεί κάποιους απώτερους σκοπούς.

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, είναι μια ιστορία η οποία και να μην κυκλοφορούσε ποτέ, δεν θα μας ενοχλούσε, ούτε θα αισθανόμασταν κάποιο κενό που είναι αδύνατον να καλυφθεί. Από την άλλη, κι εφόσον κάποιος έχει διαβάσει όλη την σειρά και σκοπεύει να την πάει μέχρι τέλους, είναι κρίμα ν λείπει από την βιβλιοθήκη σας. Μικρό, ευκολοδιάβαστο κι ευχάριστο, μπορεί να μην αποτελεί τον ορισμό της λογοτεχνικής απόλαυσης και ολοκλήρωσης όμως, είναι μια ιστορία καλογραμμένη και το σημαντικότερο, με πολλή αγάπη, ρομαντισμό και συναίσθημα και όπως είπα ξανά παραπάνω, οι ιστορίες των δύο έκπτωτων αγγέλων είναι εξαιρετικά δυνατές και αξίζει να τις γνωρίζετε. Το αν αισθάνομαι να μου έλειψε η Λους και ο Ντάνιελ αφού η ιστορία τους είχε το μικρότερο χρόνο εξέλιξης; Όχι και αυτό αποτελεί από μόνο του έναν καλό λόγο για να διαβάσει κανείς το βιβλίο αυτό. Αν σε μια ιστορία προσώπων που σε παρεμβάλει σε κάποια άλλα, στερώντας τους μάλιστα από σένα, έστω και για κάποιο μικρό διάστημα, κι εκείνοι δεν σου λείπουν, τότε υπάρχει κάτι ενδιαφέρον σε όλο αυτό.
Βαθμολογία 8,5/10 

Ταυτότητα βιβλίου: 
Συγγραφέας: Lauren Kate 
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή 
Εκδόσεις: Ψυχογιός 
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία 
Έτος Έκδοσης: 2012 
Αρ. σελίδων: 216 
ISBN: 978-960-496-636-3