Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ρίνα, Τζένα, Σέσιλι… Τρεις νύφες σ’ έναν μυστηριώδη κήπο πειραμάτων.
Όταν οι επιστήμονες δημιούργησαν τα γενετικά τέλεια παιδιά, όλοι νόμιζαν ότι το μέλλον της ανθρώπινης φυλής είναι εξασφαλισμένο. Αν και η πρώτη γενιά ήταν σχεδόν αθάνατη, ένας ιός σκορπά το θάνατο στις επόμενες γενιές.
Είκοσι πέντε χρόνια ζωής το όριο ηλικίας για τους άντρες, είκοσι για τις γυναίκες. Άνθρωποι που μετατρέπονται σε ωρολογιακές βόμβες… Επιστήμονες γενετιστές που ψάχνουν απεγνωσμένα το αντίδοτο… Νεαρά κορίτσια που απάγονται για να γίνουν «νύφες» και να «παράγουν» όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά για να μην εξαφανιστεί το ανθρώπινο είδος από τη γη…
Η δεκαεξάχρονη Ρίνα έχει μόλις τέσσερα χρόνια ζωής όταν πέφτει θύμα απαγωγής από τους «Συλλέκτες» και οδηγείται στον Κήπο των Πειραμάτων, στον μαγικό κόσμο των ψευδαισθήσεων και του πλούτου. Μυστικά μονοπάτια, σκοτεινά δωμάτια, νοσηρά μυστικά, αβεβαιότητα, ψευδαισθήσεις…
Άραγε υπάρχει ελπίδα για να ξαναβρεί την ελευθερία της; Θα ξαναβρεί το νήμα που θα την οδηγήσει στον πραγματικό κόσμο;

Προσωπική άποψη:
Όσοι είστε τακτικοί αναγνώστες, θα γνωρίζετε πολύ καλά πως τα μυθιστορήματα δυστοπικού ενδιαφέροντος συγκαταλέγονται στα αγαπημένα μου. Μπορεί αυτό να ακουστεί κάπως άγριο, με γοητεύει όμως να ταξιδεύω σε κόσμους όπου η ανθρώπινη υπεροψία απέναντι στη φύση, στο θεό, ακόμα και στην αξία της ίδια της ζωής, έχει οδηγήσει στην κατάρρευση του κόσμου έτσι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα οδηγώντας την ανθρωπότητα σε ένα μέλλον εντελώς διαφορετικό, πιο δύσκολο και πιο δυσοίωνο απ' όσο ίσως θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Και η αλήθεια είναι πως ειδικά το τελευταία χρόνια, έχω διαβάσει εξαιρετικά μυθιστορήματα του είδους που καθιστούν όλο και πιο δύσκολο σε κάθε νέα απόπειρα να είναι πετυχημένη. Δεν αρκεί μόνο η κεντρική τους ιδέα να είναι όσο το δυνατόν πιο πρωτότυπη αλλά, να έχουν δομή, λογική και με εξελικτική πορεία που θα ξεκινάει από το παρελθόν, οδηγώντας το νήμα στο παρόν και από εκεί στο μέλλον. Η DeStefano, στο συγγραφικό της ντεμπούτο, έχει ναι μεν μια αρκετά πρωτότυπη ιδέα ωστόσο, δεν καταφέρει να την αναπτύξει τόσο καλά όσο θα ήθελε και ίσως, όσο θα θέλαμε εμείς.

Ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει καταστρέψει τον κόσμο έτσι όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, έχοντας μετατρέψει τη Γη σε μια αχανή έκταση τεράστιων ωκεανών και αμέτρητων μικρών νησιών. Μόνο η Βόρειος Αμερική έχει καταφέρει να διατηρήσει τον μορφή της και τη ζωή πάνω σε αυτήν, χάρη στην προηγμένη τεχνολογία της. Όμως τα πράγματα δεν είναι ρόδινα καθώς ένας ιός επιτρέπει στους νεαρούς άντρες να ζήσουν μέχρι τα εικοσιπέντε τους χρόνια ενώ για τα νεαρά κορίτσια τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς το νήμα της ζωής το κόβεται μόλις φτάσουν στα είκοσι. Οι επιστήμονες κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να βρουν το αντίδοτο και μάλιστα έχουν και αρκετούς υποστηρικτές στο έργο τους αυτό. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που πιστεύουν πως δεν υπάρχει λύση και πως πρέπει να σταματήσουν οι μελέτες, οι γεννήσεις νέων παιδιών που είναι καταδικασμένα να πεθάνουν και να αφήσουν το ανθρώπινο είδος να οδηγηθεί στον αφανισμό. Η διαμάχη αυτή, οδηγεί σε έναν άτυπο πόλεμο και επιτρέπει την άνθιση παράνομων δραστηριοτήτων. Μια από αυτές σχετίζεται με τους Συλλέκτες, οι οποίοι απαγάγουν νεαρά κορίτσια με σκοπό να γίνουν νύφες των αριστοκρατικών οίκων, φέρνοντας στον κόσμο απογόνους που θα ανήκουν σε μια νέα γενιά και θα αποτελέσουν μέρος των νέων ερευνών. Όσες τουλάχιστον είναι αρκετά τυχερές καθώς οι πιο άτυχες θα καταλήξουν στα πορνεία ή και νεκρές.

Η δεκαεξάχρονη Ρίνα, μαζί με την δεκατριάχρονη Σέσιλι και τη δεκαοκτάχρονη Τζένα, θα είναι οι τρεις από ένα πλήθος δεκαπέντε κοριτσιών που θα επιλεγούν ως σύζυγοι του Λίντεν, γιου του άρχοντα Βον, οι οποίες δεν έχουν προορισμό μόνο να φέρουν νέους απογόνους στον κόσμο αλλά, και να καλύψουν το συναισθηματικό κενό που ετοιμάζεται να αφήσει η ετοιμοθάνατη, πρώτη και αγαπημένη σύζυγος του Λίντεν. Η Ρίνα μισεί την ζωή της ως νύφη από την πρώτη στιγμή, απελπίζεται καθώς σκέφτεται ότι εκτός από την ίδια, έκλεψαν και την ζωή της και ότι κάπου εκεί έξω ζει ο αδερφός της αγωνιώντας για το που είναι και τι κάνει. Η Ρίνα το μόνο που θέλει είναι η ελευθερία της αλλά για να το πετύχει αυτό πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εύνοια του Λίντεν, να γίνει η αγαπημένη, η πρώτη του σύζυγος, έτσι ώστε να αρπάξει την ευκαιρία όταν αυτή της δοθεί. Με τον καιρό όμως η Λίνα αρχίζει να δένεται με τις αδερφές-νύφες της, τα συναισθήματά της για τον Λίντεν μετατρέπονται σε συμπάθεια, πολύ περισσότερο όταν ανακαλύπτει τα σκοτεινά σχέδια του άρχοντα Βον και τον τρόπο που κρατάει τον γιο του στην άγνοια ενώ τα φιλικά της συναισθήματα για τον Γκάμπριελ, υπηρέτη του αρχοντικού, γίνονται όλο και πιο περίπλοκα.

Η πρώτη ένσταση που έχω, έχει να κάνει με την εισαγωγή του βιβλίου την οποία και βρήκα ελαφρώς βεβιασμένη και άκομψη. Προφανώς, σκοπός της συγγραφέως ήταν να μας βουτήξει μία και καλή στον κόσμο της, περνώντας μας από μια βίαιη εισαγωγή σε έναν καταιγισμό πληροφοριών, βομβαρδίζοντάς μας ουσιαστικά με εξελίξεις γεγονότων που τρέχουν σε φρενήρεις ρυθμούς κι εμείς τρέχουμε αγκομαχώντας να προλάβουμε χωρίς ωστόσο να μπορούμε να κατανοήσουμε και τι ακριβώς και για ποιο λόγο συμβαίνει. Ευτυχώς, μετά την τελετή των γάμων, φαίνεται πως η DeStefano βρίσκει καλύτερα τον ρυθμό της τον οποίο όσο τα γεγονότα προχωράνε, αναπτύσσει και προσαρμόζει αρκετά καλά στα δεδομένα της κάθε περιόδου. Αρχίζει σταδιακά να μας αποκαλύπτει κάποια πράγματα σχετικά με τον κόσμο και την υπάρχουσα κατάστασή σου, τόσο γεωγραφικά, όσο κοινωνικά και πολιτισμικά. Δεν λαμβάνουμε βέβαια τις πληροφορίες που θα έπρεπε στο βαθμό που θα θέλαμε, πράγμα που δημιουργεί κάποια κενά στην λογική της πλοκής αλλά επειδή είναι το πρώτο βιβλίο, δίνω κάποιο ελαφρυντικό.

Η DeStefano δημιουργεί χαρακτήρες που αγαπάμε ή μισούμε με περισσή ευκολία με τον καθέναν από αυτούς να διακρίνεται για τα δικά του, ξεχωριστά χαρακτηριστικά και στοιχεία. Η ιστορία της θυμίζει παρτίδα σκάκι, όπου τα πιόνια είναι τοποθετημένα κατά την έναρξη σε συγκεκριμένες θέσεις και όσο κι αν θέλουν να κάνουν διαφορετικά, πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες τακτικές και βήματα τα οποία είτε θα τους οδηγήσουν στη νίκη, είτε στην πανηγυρική ήττα τους. "Ο Κήπος Των Πειραμάτων" είναι ουσιαστικά μια προσπάθεια δημιουργίας ενός κοινωνικού ψυχογραφήματος, τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο. Προσπαθεί να εξετάσει τα όρια του ηθικού και του ανήθικου, τόσο στα κοινωνικά όσο και στα επιστημονικά πρότυπα. Προσπαθεί να κατανοήσει τα βαθύτερα ένστικτα και συναισθήματα που κατευθύνουν τις ανθρώπινες σχέσεις, κατά πόσο οι καταστάσεις γύρω μας επηρεάζουν τους συναισθηματικούς, ψυχικούς και σωματικούς μας δεσμούς. Πόσο σημαντική μπορεί να αποδειχτεί η ελπίδα αλλά και πόσο επικίνδυνη αφού κανείς δεν γνωρίζει που μπορεί να σε οδηγήσει. Και η προσπάθεια δεν είναι τελικά διόλου κακή απλά, ατελής, πράγμα που περιμένω να βελτιωθεί και να εξελιχθεί στο επόμενο βιβλίο καθώς, τα φόντα για να γίνει αυτό, υπάρχουν.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lauren DeStefano
Μεταφραστής: Αυγουστίνου Βούλα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-960-364-453-8