Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΤΕΛΙΚΑ ΟΛΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΕΔΩ 
Φόνος. Αγάπη. Φθόνος. Και η θυσία.
Η Βασίλισσα είναι νεκρή και ο κόσμος των Μορόι δεν θα είναι πια ποτέ ο ίδιος.
Με τη Ρόουζ να αναμένει την άδικη εκτέλεσή της και τη Λίζα σε έναν θανάσιμο αγώνα για τον βασιλικό θρόνο, τα κορίτσια ανακαλύπτουν ότι πρέπει να βασιστούν στους εχθρούς τους και να αμφισβητήσουν εκείνους που νόμιζαν ότι μπορούσαν να εμπιστευτούν...
Ίσως πραγματική ελευθερία σημαίνει ότι πρέπει να θυσιάσουν το σημαντικότερο όλων.
Η μία την άλλη.

Προσωπική άποψη:
Λένε ότι όλα τα ωραία, αξίζουν την αναμονή μας. Δεν λέω, αυτή η θεωρία έχει μια λογική βάση ωστόσο, όταν έχεις ξεκινήσει να διαβάζεις μια σειρά βιβλίων και περιμένεις το τελευταίο βιβλίο της σειράς να εκδοθεί από μέρα σε μέρα, παίρνοντας συνεχώς αναβολές, τότε είναι λογικό να χάνεις και την υπομονή σου. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση του "Vampire Academy" όπου η εταιρεία που είχε τα δικαιώματα του βιβλίου στη χώρα μας κατέρρευσε. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα όχι μόνο κάποιοι να χάσουν τη δουλειά τους αλλά, οι αναγνώστες του εκδοτικού να μείνουν ξεκρέμαστοι, ελπίζοντας απλά ότι κάποια στιγμή θα μπορέσει η συγγραφέας να αποδεσμευτεί από το συμβόλαιό της με έναν εκδοτιό που πλέον δεν υφίσταται, ώστε να μπορέσει να αναλάβει κάποιος άλλος να ολοκληρώσει το project. Και η στιγμή αυτή έφτασε, έστω και μετά από έναν χρόνο, και χάρη στις εκδόσεις Διόπτρα μπορούμε να έχουμε επιτέλους στα χέρια μας το τελευταίο βιβλίο της σειράς, "Τελευταία Θυσία", στα χέρια μας και μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα το απολαύσετε.

Το τέλος του 5ου βιβλίου της σειράς μας είχε αφήσει να τον Ντιμίτρι να έχει ξαναγίνει Νταμπίρ ωστόσο, να κρατάει μια απόσταση από την Ρόουζ καθώς θεωρεί ότι μετά τα εγκλήματα που έκανε ως Στριγκόι δεν είναι άξιος να αγαπιέται και δεν έχει την ικανότητα να αγαπά, την ίδια στιγμή που δηλώνει απόλυτη πίστη και αφοσίωση στη Λίζα που τον έσωσε με το χάρισμά της. Την ίδια στιγμή η Ρόουζ, από τη μία είναι έξαλλη με την προσκόλληση του Ντιμίτρι στη Λίζα και την άρνησή του να την ακούσει και να δεχτεί από του λέει από την άλλη όμως, δεν παραδίνει τα όπλα και κάνει ότι περνάει από το χέρι της προκειμένου να τον μεταπείσει και να τον κάνει να πιστέψει ξανά στον εαυτό και τα συναισθήματά του. Παράλληλα, προσπαθεί να ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά της για τον Άντριαν, όσο η Λίζα εκπαιδεύεται ως ηγέτης, μια θέση που φαίνεται ότι θα καταλάβει πολύ σύντομα αφού η βασίλισσα Τατιάνα βρίσκεται νεκρή και για τον θάνατό της, που αποδίδεται σε δολοφονία, κατηγορείται η Ρόουζ. Πώς θα ξεμπλέξουν οι ήρωές μας από όλα αυτά; Μα φυσικά, με δυσκολίες, κόπο, βάσανα και εν μέσω ανατροπών και αποκαλύψεων που σοκάρουν και αλλάζουν τις ισορροπίες.

Στο 6ο και τελευταίο βιβλίο της σειράς βρίσκουμε την Ρόουζ φυλακισμένη σε ένα κελί να περιμένει την δίκη της η οποία, όσο δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την αθωότητά της, την οδηγούν σε σίγουρο θάνατο. Και μπορεί η ίδια και οι φίλοι της να γνωρίζουν πως δεν διέπραξε το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Έτσι οι δεύτεροι παίρνουν την απόφαση να την βοηθήσουν να δραπετεύσει, έτσι ώστε να έχουν στη διάθεσή τους το χρόνο να ψάξουν να βρουν έστω και το παραμικρό ίχνος που θα τους βοηθήσει να την γλιτώσουν, όσο εκείνη μαζί με τον Ντιμίτρι θα κρύβονται. Όμως μιλάμε για την Ρόουζ που ως γνωστόν, έχει συνηθίσει να είναι αρχηγός σε κάθε παράλογη αποστολή και όχι απλός παρατηρητής. Το να μείνει αμέτοχη, να κρύβεται και απλά να περιμένει τη μοίρα της, όποια και αν θα είναι τελικά αυτή, δεν είναι στοιχείο του χαρακτήρα της και με την γνώση πως μπορεί να αλλάξει τα πάντα στον κόσμο της, βρίσκονται το νόθο παιδί του πατέρα της Λίζα, γεγονός που δεν την καθιστά τον μοναδικό απόγονο της οικογένειάς της και που θα της δώσει την εξουσία που στερείται και τη δύναμη να κάνει τα πράγματα καλύτερα, στρέφεται προς το να το ανακαλύψει.

Πολύ πιθανόν να οφείλεται στην μετάφραση, που συγκριτικά με τα προηγούμενα βιβλία της σειράς φαντάζει ακόμα καλύτερη ωστόσο, η γραφή της Mead σε αυτό το βιβλίο που αποτελεί και το φινάλε της ιστορίας της είναι πιο στρωτή, πιο ολοκληρωμένη, πιο περιγραφική και το κυριότερο, πιο ουσιαστική. Είναι σίγουρη για το που θέλει να οδηγήσει τους ήρωές της ενώ ξετυλίγει σταδιακά και με σταθερό ρυθμό τα κουβάρια διαφορετικών ιστοριών που κάπου στην πορεία ενώνονται για να συντελέσουν, το καθένα με το δικό του τρόπο, στην κορύφωση του δράματος, την λύση των όποιων μυστηρίων μας παρουσιάστηκαν από την αρχή μέχρι και τώρα και τελικά, στην λύτρωση και την δικαίωση, καταδικάζοντας όσους έσφαλαν και εξυψώνοντας εκείνους που το αξίζουν. Φυσικά, ακόμα και στο στρατόπεδο των καλών, υπάρχουν στο τέλος συναισθηματικές απώλειες όμως δεν κερδίζεις έναν πόλεμο χωρίς να θυσιάσεις κάτι. Άλλωστε το δηλώνει και ο ίδιος ο τίτλος του βιβλίου. Ο καθένας θα πρέπει να κάνει μια τελευταία θυσία που μπορεί να του στερήσει κάτι που αγαπά αλλά την ίδια στιγμή, θα δώσει ένα είδος ελευθερίας σε κάποιους άλλους.

Η Mead μας προσφέρει μια ιστορία που έχει πραγματικά τα πάντα. Διακρίνεται για την εξαιρετική της δράση, είτε αυτή εξελίσσεται σε ένα είτε σε περισσότερα μέτωπα και επιλέγει να αφήσει για μια ακόμα φορά τα τείχη της Ακαδημίας οδηγώντας τη Ρόουζ σε ένα ταξίδι που ουσιαστικά, αποτελεί το πεπρωμένο της που είτε θα την δικαιώσει είτε θα την σκοτώσει. Παράλληλα, επεκτείνει της πολιτικοκοινωνικές ανησυχίες της ολότελα δικιάς της κοινωνίας βρικολάκων, για τις οποίες είχαμε κάποιες νύξεις στο παρελθόν, μια μεγαλύτερη εμβάθυνση στο προηγούμενο βιβλίο και που τώρα ολοκληρώνεται, γίνεται πιο ουσιαστική και ξεκάθαρη, επιτρέποντάς μας να γνωρίσουμε τόσο το παρελθόν του κόσμου αυτού όσο και τις συνθήκες που το οδήγησαν στο να πάρει τη μορφή του σήμερα. Με άλλα λόγια, γνωρίζουμε καλύτερα τα ήθη και τα έθιμα αυτού του φανταστικού σύμπαντος και με τον τρόπο αυτό κατανοούμε τόσο τους καλούς, όσο και τους θεωρητικά κακούς. Το συναισθηματικό στοιχείο ωστόσο δεν απουσιάζει, επιτρέποντας στον ρομαντισμό να πάρει σάρκα και οστά για μια ακόμα φορά, κάνοντας τους ήρωες να ομολογήσουν αυτά που κρύβονται βαθιά στην ψυχή τους, να συνειδητοποιήσουν τα θέλω τους αλλά και να τα οδηγήσουν σε σύγκρουση με τα πρέπει της ηθικής. Η αγάπη μπορεί να είναι όμορφη, είναι όμως κι επικίνδυνη, πονάει και πληγώνει.

Πάνω απ' όλα, το συγκλονιστικό αυτό φινάλε είναι μια ιστορία αγάπης, πίστης και αφοσίωσης. Όπως άλλωστε υποστηρίζει και το ίδιο το βιβλίο στο οπισθόφυλλό του, η αγάπη και η αφοσίωση κυλάνε πιο βαθιά από το αίμα και αυτό κάνει την ιστορία αυτή σπουδαία, ιδιαίτερα για τους λάτρεις του είδους. Οι ήρωες δεν πολεμάνε μόνο για τους ίδιους αλλά, για έναν κοινό σκοπό, για το κοινό καλό, για να γίνει ο κόσμος τους καλύτερος, πιο ηθικός και πιο δίκαιος. Μια ιστορία συνωμοσιών και καλά κρυμμένων μυστικών που όταν βγαίνουν στο φως, σοκάρουν με την αλήθεια που κρύβουν μέσα τους αλλά και με τα ανατρεπτικά κίνητρα που βρίσκονται από πίσω τους και τους καθοδηγούν. Όπως προείπα, η αγάπη πονάει και όταν αυτό συμβαίνει μπορεί να μας οδηγήσει σε αποφάσεις και πράξεις πέρα από τα όρια της λογικής και της ηθικής. Μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και την δίψα για εξουσία η οποία ωστόσο, δεν υποσκελίζεται. Αν άξιζε τον κόπο τόσο μεγάλη αναμονή; Ω, ναι φίλοι μου, σίγουρα άξιζε! Όχι μόνο γιατί η ίδια η ιστορία είναι εξαιρετική αλλά γιατί, μετά από φουρτούνες και θύελλες, το βιβλίο έχει πραγματικά την προσεγμένη έκδοση που του αξίζει. Εγώ και οι απανταχού fans, σ' ευχαριστούμε Διόπτρα!
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Richelle Mead
Μεταφραστής: Γκαρτζονίκα Όλγα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 600
ISBN: 978-960-364-504-7