Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ιντιάνα, 1818. 
Το σεληνόφως απλώνεται στα πυκνά δάση που περιβάλλουν ένα μικροσκοπικό ξυλόσπιτο, όπου ο εννιάχρονος Αβραάμ Λίνκολν γονατίζει δίπλα στο προσκέφαλο της άρρωστης μητέρας του. Είναι χτυπημένη από κάτι που οι παλιοί αποκαλούν “Αρρώστια του Γάλακτος.” 
“Αγοράκι μου…” του ψιθυρίζει πριν ξεψυχήσει. 
Μόνο αργότερα ο πενθών Έιμπ θα μάθει πως η θανατηφόρα πάθηση της μητέρας του ήταν δουλειά βρικόλακα.
Όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται στο νεαρό Λίνκολν, γράφει στο ημερολόγιο του: “Εφεξής η ζωή μου θα είναι αφιερωμένη στην αδιάλειπτη κι εντατική μελέτη. Θα αποκτήσω γνώση πάνω σε όλα τα θέματα. Και η ζωή μου θα έχει μονάχα ένα σκοπό…” Προικισμένος με το θρυλικό του ύψος, τη δύναμη του και τη δεξιοτεχνία του με το τσεκούρι, ο Έιμπ ξεκινάει μια πορεία εκδίκησης που θα τον οδηγήσει μέχρι τον Λευκό Οίκο.
Παρόλο που ο Αβραάμ Λίνκολν εξυμνείται γιατί κατάφερε να σώσει την Ένωση και γιατί απελευθέρωσε εκατομμύρια σκλάβους, ο ευγενής του αγώνας κατά των δυνάμεων των απέθαντων παρέμεινε στις σκιές για εκατοντάδες χρόνια. Όλα αυτά μέχρι o Seth Grahame-Smith να σκοντάψει στο Μυστικό Ημερολόγιο του Αβραάμ Λίνκολν και να γίνει ο πρώτος ζωντανός μάρτυρας που το έχει δει εδώ και εκατό σαράντα χρόνια.
Χρησιμοποιώντας το ημερολόγιο ως οδηγό και με γραφή που θυμίζει το μεγαλοπρεπές βιογραφικό στυλ μίας Doris Kearns Goodwin και ενός David McCullough, ο Seth έχει αναπλάσει την πραγματική ιστορία του σημαντικότερου προέδρου των ΗΠΑ, για πρώτη φορά – ενώ συγχρόνως αποκαλύπτει την κρυφή ιστορία πίσω από τον Αμερικάνικο Εμφύλιο ξεσκεπάζοντας το ρόλο που έπαιξαν οι βρικόλακες στη γέννηση, στην ανάπτυξη και στον παραλίγο θάνατο του αμερικανικού έθνους.

Προσωπική άποψη:
Τον Αβραάμ Λίνκολν οι περισσότεροι από εμάς τον γνωρίζουμε ως τον 16ο Πρόεδρο των Η.Π.Α., τον άνθρωπο εκείνο που οραματιζόταν μια χώρα ενωμένη όπου η δουλεία δεν θα είχε θέση σε αυτήν, ως τον άνθρωπο ίνδαλμα που δολοφονήθηκε εν ψυχρό βυθίζοντας σχεδόν ένα ολόκληρο έθνος στο πένθος. Ποιος όμως ήταν πραγματικά ο Αβραάμ Λίνκολν; Πολύ πριν γίνει Πρόεδρος, υπήρξε ένα παιδί που η ζωή δεν στάθηκε καλή κι εύκολη μαζί του. Έχασε τη μητέρα του σε πολύ νεαρή ηλικία, εργάστηκε σκληρά και ταξίδεψε σε πολλά μέρη μέχρι που άρχισε να πολιτικοποιείται. Υπάρχουν όμως και πολλοί θρύλοι γύρω από το όνομά του ορισμένοι εκ των οποίων υποστηρίζουν πως ο μεγάλος αυτός άνθρωπος υπήρξε κάτι περισσότερο, ένας κυνηγός σκοτεινών πλασμάτων με πολλούς να υποστηρίζουν πως με την δολοφονία του, έγινε κι εκείνος ένας από αυτούς. Στους θρύλους αυτούς και στα κατά φημολογία μυστικά ημερολόγια του Λίνκολν στηρίχτηκε ο Seth Grahame-Smith, συγγραφέας του best seller, "Περηφάνεια Και Προκατάληψη Και Ζόμπι", προκειμένου να ρίξει μια ματιά στην καλά κρυμμένη, αυτή πλευρά του.

Το "Αβραάμ Λίνκολν: Κυνηγός Βρικολάκων" είναι ένα βιβλίο το οποίο βασίζεται στα μυστικά ημερολόγια του μετέπειτα Προέδρου των Η.Π.Α. από τα νεανικά του χρόνια μέχρι και το τέλος της ζωής του. Μέσω αυτών, το βιβλίο επιχειρεί να μας ταξιδέψει στη ζωή του μεγάλου αυτού ηγέτη απ' όταν, παιδί ακόμα, έχασε την αγαπημένη του μητέρα από μια ασθένεια που δεν άργησε να ανακαλύψει πως δεν ήταν τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια καλοστημένη παγίδα βρικολάκων, θύμα των οποίων είχε πέσει πολλά χρόνια πριν και ο ίδιος ο παππούς του. Ο νεαρός τότε Αβραάμ, ορκίστηκε στη νεκρή μητέρα του να σκοτώσει κάθε βρικόλακα στις Η.Π.Α. ξεκικώντας ένα ταξίδι στο χρόνο, το σκότος και το αίμα, έχοντας στο πλευρό του ως σύμμαχο και καθοδηγητή ένα πλάσμα από τους ορκισμένους εχθρούς του. Η ζωή του όμως, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν αφού, εκτός από τους νυχτοφιλημένους αντιπάλους του, είχε να ανατιμετωπίσει πολλές αντιξοότητες και ακόμα περισσότερους θανάτους, απώλειες που στιγμάτισαν τον ίδιο, τη ζωή και το μέλλον του.

Προσωπικά δεν μπαίνω στην λογική του ότι ο Λίνκολν ήταν κυνηγός βρικολάκων, πόσο μάλλον ότι ο ίδιος έγινε κάποια στιγμή ένας από αυτούς. Από 'κει κι έπειτα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως ιστορία ως προς την εξιστόρηση των γεγονότων αφού αυτή μοιράζεται ανάμεσα στην αφήγηση μέσω του τρίτου προσώπου, που δεν είναι άλλο από τον συγγραφέα, και στην προσωπική, παραθέτοντας ουκ ολίγα αποσπάματα από τα προαναφερόμενα, μυστικά ημερολόγια του Αβραάμ. Αν μη τι άλλο, δεν είναι μια ιστορία αδικαιολόγητης εμμονής αλλά, μια ιστορία τιμής και αγάπης καθώς, τα κίνητρά του δεν είναι διόλου εγωιστικά αλλά, κατευθύνονται από βαθύτερα συναισθήματα που επικαλούνται την ηθική και ψυχική δικαίωση για όσα άδικα στερήθηκε, τόσο ο ίδιος όσο και οι αγαπημένοι του που υπήρξαν θύματα για μια ολόκληρη ζωή. Μια τόσο σκοτεινή, και δικαιολογημένα αιμοβόρα εκδοχή ενός τόσο σπουδαίου ανθρώπου για την παγκόσμια ιστορία, είναι γοητευτική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.

Αν εξαιρέσουμε όλα τα παραπάνω, το συγκεκριμένο βιβλίο έχει και μεγάλη ιστορική αξία καθώς, μέσα από τις σελίδες του, ξεδιπλώνεται με τον πιο γοητευτικό τρόπο η ιστορία ενός ολόκληρου έθνους, μια από τις πιο μελανές στιγμές στην ιστορία της Αμερικής. Βρισκόμαστε εν μέσω του Εμφυλίου Πολέμου που κινδύνεψε να την αφανίσει, οδηγώντας μας στο να ανακαλύψουμε τα βαθύτερα κίνητρα πίσω από αυτόν. Τονίζω και πάλι πως ακόμα κι αν δεν δεχόμαστε τον μεταφυσικό παράγοντα που επηρεάζει τα γεγονότα στο εν λόγω αφήγημα, αν μη τι άλλο μας επιτρέπει να κατανοήσουμε τους πραγματικούς λόγους οι οποίοι δεν είναι άλλοι από την αδυναμία να δεχτούμε την ισότητα και τα δικαιώματα του ανθρωπίνου γένους, άσχετα από το χρώμα, τη καταγωγή ή τις συνήθειες. Και μπορεί να μην είμαστε αμερικάνοι ωστόσο, δεν μπορούμε να μην αναγνωρίσουμε το μεγαλείο του Λίνκολν και τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στο ξεκίνημα μιας νέας εποχής χωρίς δουλεία.

Μυθιστόρημα του φανταστικού για κάποιους, ιστορικό δοκίμιο για κάποιους άλλους. Η πραγματικότητα βέβαια βρίσκεται κάπου στη μέση και άσχετα από το πως θα επιλέξουμε εμείς να το δούμε, συγγραφικά και λογοτεχνικά, το εν λόγω βιβλίο, έχει μεγάλη αξία. Η αφήγηση των γεγονότων είναι στρωτή και μελετημένη, υπάρχει ακρίβεια και συνοχή και ακόμα κι αν δεν αποδεχόμαστε την ύπαρξη των βρικολάκων και τον ρόλο που έπαιξαν στην παραλίγο καταστροφή της Αμερικής, το βιβλίο αυτό είναι σημαντικό ως προς την κοινονικοπολιτική του μορφή και προέκταση. Είναι μια τολμηρή ματιά στην ανθρώπινη φύση που μπορεί να γίνει πολύ πιο σκοτεινή και τυραννική, ακόμα και από εκείνην των παιδιών της νύχτας. Και αν μας ζητήσουν να μιλήσουμε για ένα βιβλίο φανταστικού και ιστορικού συνάμα περιεχομένου που θα μπορούσε με την ίδια ευκολία να βρει υποστηρικτές τόσο στο γυναικείο όσο και στο αντρικό κοινό, τότε αυτό είναι σίγουρα ένα.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Seth Grahame-Smith
Μεταφραστής: Μιαούλης Ανδρέας
Εκδόσεις: Πλατύπους 
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία 
Έτος Έκδοσης: 2012 
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-960-6665-86-8