Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τι μας συμβαίνει μετά το θάνατο; Ο Κρις Νίλσεν δεν είχε ιδέα μέχρι που ένα ατύχημα του πήρε τη ζωή, χωρίζοντάς τον ξαφνικά από την αγαπημένη του σύζυγο, την Ανν. Τώρα ο Κρις πρέπει να ανακαλύψει την πραγματική φύση της ζωής μετά το θάνατο.
Ακόμα και ο Παράδεισος, όμως, δεν είναι ολοκληρωμένος χωρίς την Ανν, κι όταν η τραγωδία απειλεί να τους χωρίσει για πάντα, ο Κρις ρισκάρει την ίδια του την ψυχή για να τη σώσει από την αιώνια απελπισία. Μπορεί η Αγάπη να ενώσει αυτό που ο Παράδεισος και η Κόλαση έχουν κάνει κομμάτια;

Προσωπική άποψη:
Αν ρωτήσεις τους περισσότερους ανθρώπους, θα σου πουν ότι φοβούνται τον θάνατο. Ο λόγος δεν είναι ότι δεν ξέρουν τι τους περιμένει μετά από αυτόν αλλά, αν υπάρχει κάτι που να τους περιμένει στην πραγματικότητα. Το αν υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο είναι η μεγαλύτερη άγνοια του ανθρώπου και παράλληλα, ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ίδιας μας της ύπαρξης. Είναι φυσικό επόμενο λοιπόν η άγνοια να προκαλεί ανασφάλεια και άγχος καθώς ο άνθρωπος, είναι τόσο πολύ δεμένος με την ύλη και κατ' επέκτασιν, με το ίδιο του το σώμα, το οποίο του προσφέρει την ικανότητα των αισθήσεων, που ακόμα κι αν το επιθυμεί, είναι εξαιρετικά δύσκολο να δεθεί με την ψυχή του και να κατανοήσει ότι στην ουσία, αυτή είναι που δίνει τροφή στην ύλη. Αυτόν τον μεταθανάτιο κόσμο επιχειρεί να μελετήσει και να μας συστήσει το βιβλίο του Richard Matheson το οποίο, αν και γράφτηκε 34 χρόνια πριν, φαντάζει τόσο φρέσκο και σύγχρονο, σαν να γράφτηκε μόλις χθες.

Ο Κρις είναι ένας άντρας που χάνει απρόσμενα τη ζωή του σε ένα τροχαίο ατύχημα. Αρχικά, αδυνατεί να δεχτεί την πραγματικότητα και παραμένει στη γη για διάστημα, πέραν του συνηθισμένου. Η βαθιά αγάπη για την οικογένειά του και πάνω απ' όλα για την γυναίκα του, Ανν, τον εμποδίζουν να αφεθεί και να βρεθεί στον Παράδεισο, όπου και είναι η θέση του. Όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να τους παρηγορήσει, να τους δείξει με κάποιον τρόπο ότι εξακολουθεί να υπάρχει, βρίσκεται εκεί όπου θα έπρεπε εξ΄αρχής να βρίσκεται, μελετώντας και προσπαθώντας να κατανοήσει τις αλήθειες της νέας πραγματικότητας, της νέας του ζωής. Και ενώ μαθαίνει ότι όταν έρθει η ώρα θα ξανασυναντηθεί με την Ανν, με την οποία είναι αδελφές ψυχές, η ηρεμία της γνώσης αυτής ανατρέπεται με την αυτοκτονία της Ανν η οποία και την καταδικάζει να ζήσει τα επόμενα 24 χρόνια στα κατώτερα στρώματα της μεταθανάτιας ζωής, μην μπορώντας να βρεθεί στον Παράδεισο νωρίτερα. Όμως ο Κρις δεν διανοείται να την εγκαταλείψει στην προσωπική της αυτή φυλακή και αποφασίζει να την σώσει ώστε να είναι και πάλι μαζί.

Η ιστορία ουσιαστικά παίζει δε δύο διαφορετικά επίπεδα. Το πρώτο, έχει να κάνει με τη δύναμη των ανθρωπίνων σχέσεων και την επιρροή που συνεχίζουν αυτές να έχουν και μετά θάνατον. Η Ανν, είναι για τον Κρις η αγάπη της ζωής του. Φίλη, σύντροφος, σύζυγος κι ερωμένη, το άλλο του μισό, το μισό εκείνο που τον ολοκληρώνει σαν μονάδα και που χωρίς εκείνο, αισθάνεται μισός. Και μέσα σε αυτή τη νέα κατάσταση, ο Κρις πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται τον χρόνο που καλείται να ζήσει μακριά της μέχρι να ξαναβρεθούν. Αλλά ακόμα κι αυτό το επίπεδο, χωρίζεται σε δύο υπο-επίπεδα. Στο πως διαχειρίζονται οι ζωντανοί την απώλεια ενός αγαπημένου τους προσώπου, ανάλογα με τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις τους για την ύπαρξη ή μη μιας ζωής μετά τον φυσικό θάνατο και στο πως αντιμετωπίζουν οι ίδιοι οι αποθανόντες τη νέα τους κατάσταση η οποία φέρει μαζί τους μια γνώση πέραν από αυτή που μπορεί να χωρέσει ο υλικός νους στην επίγεια κατάσταση. Και δυστυχώς, η Ανν ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν πως όταν το σώμα πάψει να λειτουργεί, μαζί του παύει να υπάρχει και η ψυχή και αυτό είναι που την απομακρύνει περισσότερο από τον Κρις. Εκείνος από την άλλη, δεν έχει απλά την γνώση που τόσο επιθυμεί ο κάθε ζωντανός αλλά, έχει και την ευκαιρία να μελετήσει τις αλήθειες και τα μυστικά της και να εξυψώσει το πνεύμα του έτσι ώστε η ψυχή του να οδηγηθεί σταδιακά στην κορύφωση και από εκεί, στην ολοκλήρωση.

Το δεύτερο επίπεδο έχει να κάνει αποκλειστικά με την ίδια τη μεταθανάτια ζωή. Ο συγγραφέας φαίνεται ότι αν μη τι άλλο, μελέτησε πολύ σοβαρά το θέμα, θέλοντας να μας κάνει να πιστέψουμε, να μας χαρίσει την ελπίδα και να διώξει τον φόβο από τις καρδιές μας. Σκοπός του δεν ήταν απλά να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης αλλά, μέσα από το μεταφυσικό της πλέγμα να μας κάνει να δούμε την αλήθεια που το συνθέτει. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ψυχές μετά τον θάνατο δεν έχουν να κάνουν με την τιμωρία που μας επιβάλλει κάποια ανώτερη δύναμη αλλά, από τις επιλογές που εμείς οι ίδιοι κάναμε στην επίγεια ζωή μας ώστε να μας οδηγήσουν στον Παράδεισο ή την Κόλαση. Αλλά ακόμα και αυτές οι δύο έννοιες δεν είναι απόλυτες, δεν υπάρχει μόνο άσπρο ή μαύρο. Η ίδια η πνευματικότητα χωρίζεται σε πολλαπλά επίπεδα, ακόμα και στην επίγεια ζωή οπότε, θα ήταν ίσως αφελές να πιστεύουμε ότι διαφέρει στην μεταθανάτια ζωή. Η μεταθανάτια αναγνώριση ή τιμωρία, δεν έρχεται από την επιλογή κάποιου τρίτου αλλά, από τον ίδιο μας τον εαυτό και από το πως επιλέξαμε να ζήσουμε.

Μπορεί η ιστορία τους Κρις και της Ανν να είναι μυθιστορηματική ωστόσο, το βιβλίο του Matheson στο σύνολό του, βασίζεται σε εκτεταμένη μελέτη, πράγμα που αντιλαμβάνεσαι ρίχνοντας απλά και μόνο μια ματιά στην τρισέλιδη βιβλιογραφία που παραθέτει στις πηγές του, σε μια προσπάθεια, επιτυχημένη αν με ρωτάτε, να εξηγήσει τον της μεταβάσεις της ψυχής μετά τον θάνατο, την μεταφυσική του υπόσταση, τις αύρες, τον τρόπο εξέλιξης μιας ψυχής όταν έχει αφήσει πίσω της το υλικό της σώμα, την μετενσάρκωση και τον σκοπό της και τέλος, το πως μπορεί αυτός ο κύκλος να φτάσει στο τέλος του, να ολοκληρωθεί οδηγώντας μας στην εξύψωση σε ένα ανώτερο επίπεδο. Αν μη τι άλλο, αυτό το βιβλίο σε συγκλονίζει και σε κάνει να αξιολογήσεις καλύτερα και με μεγαλύτερη σοβαρότητα, τόσο την ίδια την ζωή, όσο και τον θάνατο. Αν ψάχνετε ένα επικοδομιτικό και συγκινητικό ανάγνωσμα, που την ίδια στιγμή θα σας προσφέρει ανακούφιση, ελπίδα, προβληματισμός και τροφή για σκέψη, τότε το "Θα Σε Βρω Στον Παράδεισο" είναι αναμφίβολα ένα από αυτά και δεδομένου του πότε γράφτηκε, δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε στον συγγραφέα για το πόσο πιο μπροστά από την εποχή του βρισκόταν, επιχειρώντας να μιλήσει στον κόσμο για ένα θέμα ταμπού, χωρίς να τρομοκρατεί αλλά και χωρίς να ωραιοποιεί τα πάντα διατηρώντας έτσι μια φυσική ισορροπία, σε μια εποχή όπου η στενομυαλιά κυριαρχούσε και η άγνοια γύρω από το μεταφυσικό οδηγούσε σε εξορκισμούς.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Richard Matheson
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γιώργος
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 1998
Αρ. σελίδων: 336
ISBN: 978-960-364-132-2