Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Annie Braddock είναι μια φοιτήτρια που βρήκε δουλειά πρόσφατα σε μια πλούσια οικογένεια του Μανχάταν ως νταντά. Στο εξής θα είναι υπεύθυνη για τον παραμελημένο 4χρονο γιο Grayer, του οποίου η οικογένεια βρίσκεται υπό διάλυση. 
Η Annie σύντομα θα καταλάβει ότι οι ζωές των πλούσιων οικογενειών δεν είναι ρόδινες, ενώ σύντομα θα έρθει η αναστάτωση καθώς θα ερωτευτεί τον γείτονα της οικογένειας, τον οποίο θα ονομάσει Harvard Hottie.

Προσωπική άποψη:
Έχουμε δει πάμπολλες ταινίες να ασχολούνται με το τρίπτυχο νταντά-παιδί-οικογένεια. Τις περισσότερες φορές, το θέμα διαποτίζεται με αρκετές δόσεις χιούμορ, κατατάσσοντας ουσιαστικά το εγχείρημα στις οικογενειακές κωμωδίες. Το "Νταντά Υψηλής Κοινωνίας" στηρίζεται μεν στο παραπάνω τρίπτυχο ωστόσο, δεν στέκεται τόσο στο κωμικό στοιχείο, παρά που η ίδια αυτοαποκαλείται κωμωδία. Θα τολμούσα να πω ότι προσπαθεί ουσιαστικά να εμβαθύνει περισσότερο στα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας, θέλοντας προφανώς να εντοπίσει τους λόγους που τα ζευγάρια οδηγούνται στην αποξένωση, όχι μόνο μεταξύ τους αλλά, και με τα ίδια τους τα παιδιά, επενδύοντας την ανατροφή και το μέλλον τους στα χέρια αγνώστων γυναικών στις οποίες και θα ρίξουν όλα τα βάρη και τις ευθύνες αλλά, και τις κατηγορίες για τα δικά τους στην πραγματικότητα λάθη.

Σας ακούστηκαν πολύ ωραία όλα τα παραπάνω, έτσι υποθέτω τουλάχιστον. Ναι... μάλλον και σε μένα έτσι θα ακουγόντουσαν αν μου μετέφερε κάποιος το κρυφό νόημα μιας ταινίας. Το πρόβλημα στην προκειμένη είναι ότι το νόημα αυτό στην πραγματικότητα είναι τόσο κρυφό που όχι μόνο δεν μπορείς να το εντοπίσεις με μια πρώτη ματιά αλλά, πρέπει να κάνεις βαθιά ενδοσκόπηση και πάλι, να μην είσαι σίγουρος αν κατέληξες στα σωστά συμπεράσματα. Και το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι για το πράγμα αυτό δεν ευθύνονται, ούτε οι χαρακτήρες, οι οποίοι διακρίνονται από μια διαφορετικότητα και πολυπλοκότητα ανά μεταξύ τους, ούτε το γενικότερο κλίμα μέσα στο οποίο λαμβάνουν χώρα τα γεγονότα της ταινίας τα οποία, μπορεί να μας συστήνονται με τον υπερβολικό βαθμό της αριστοκρατίας ωστόσο, και στις μεσαίες οικογένειες στηρίζονται πάνω στους ίδιους κανόνες.

Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στο μυθιστόρημα των Emma McLaughlin και Nicola Kraus, οι οποίες προφανώς θέλησαν να κάνουν μια ανθρωπολογική, κωμική παρατήρηση πάνω στις σύγχρονες οικογένειες. Και μπορεί να μην έχω ιδέα αν το βιβλίο είναι καλό ή όχι αλλά δεν πιστεύω ότι αν υπήρχε πολύ, πολύ καλό υλικό εξ' αρχής θα μπορούσε να κατακρεουργηθεί από το ζεύγος Shari Springer Berman και Robert Pulcini, οι οποίοι δεν έμειναν μόνο στην μεταφορά του βιβλίου στο πανί αλλά, επέλεξαν να αναλάβουν μόνοι κι εξ' ολοκλήρου και την σκηνοθεσία. Εγώ ένα έχω να πω... ή μάλλον δύο πράγματα! Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα των τρώνε οι κότες και δύο καρπούζια δεν χωράνε κάτω από την ίδια μασχάλη. Βλέποντας βέβαια το βιογραφικό τους, αυτή είναι η κλασσική συνταγή που χρησιμοποιούν και δε νομίζω ότι θα μπορέσει κάποιος να τους αλλάξει εύκολα γνώμη, εκτός αν πάψουν επιτέλους να τους προσφέρουν έδαφος για νέες παραγωγές.

Η ταινία βέβαια έχει θεωρητικά τρία μεγάλα πλεονεκτήματα που ακούν στα ονόματα, Scarlett Johansson, Laura Linney και Paul Giamatti. Μην βιάζεστε όμως να βγάλετε συμπεράσματα γιατί μερικές φορές ένα ή και περισσότερα μεγάλα ονόματα δεν αρκούν, όπως ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Οι άντρες μάλλον θα απογοητευτούν από το καστανό, μη sexy look της Scarlett, η οποία πιστεύω ότι μάλλον θέλει να ξεχάσει αυτό το αδιάφορο πέρασμά της από τη μεγάλη οθόνη, παρά το ότι είναι συμπαθής, ο Giamatti μένει στη μνήμη μας ως ένα σιχαμερό υποκείμενο ενώ η Linney είναι η μόνη που σώζεται από τον λάκκο των λεόντων, με μια ερμηνεία που δεν κερδίζει μεν υποψηφιότητα για Oscar ωστόσο, δεν την οδηγεί και την πυρά για τελετουργικό κάψιμο.

Με κάποιες έξυπνες στιγμές, το "Νταντά Υψηλής Κοινωνίας" καταφέρνει απλά να κρατηθεί στα όρια της μετριότητας, κερδίζοντας απλά κάποια λοξά χαμόγελα αλλά σε καμία περίπτωση την συμπάθειά μας. Είναι συμπαθητικό για να περάσεις το μεσημέρι της Κυριακής σου όπου οι επιλογές σου πιθανόν να είναι περιορισμένες ωστόσο, ποσώς καταφέρνει να σε κάνει να γελάσεις με την ψυχή σου, αυτός υποτίθεται είναι ο σκοπός όταν χαρακτηρίζεις την παραγωγή σου ως κωμωδία, πόσο μάλλον να σου προκαλέσει βαθύτερους προβληματισμούς γύρω από την κατάντια της λέξης οικογένεια στον 21ο αιώνα, πολύ περισσότερο δε γύρω από το ποιοι είναι οι σωστοί κανόνες διαπαιδαγώγησης προκειμένου τα παιδιά σας να είναι φυσιολογικά και σωστά αναθρεμμένα.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Νταντά Υψηλής Κοινωνίας
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτες: Shari Springer Berman & Robert Pulcini
Πρωταγωνιστές: Scarlett Johansson, Laura Linney, Paul Giamatti, Alicia Keys, Chris Evans, Nicholas Art, Donna Murphy, Nathan Corddry, Judith Roberts
Παραγωγή: 2007
Διάρκεια: 106'

Επίσημο site: