Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Καθώς το μίσος μεταξύ δύο βασιλείων απειλεί να οδηγήσει σε πόλεμο, μια δυναμική πριγκίπισσα καλείται να επιλέξει ανάμεσα στο καθήκον και στην επιθυμία.
Αναγκασμένη να παντρευτεί τον εκλεκτό που διάλεξε για κείνην ο πατέρας της, η πριγκίπισσα Αλίρα πιστεύει ότι η μοίρα της δε θα μπορούσε να είναι χειρότερη.
Όταν, όμως, ο γοητευτικός και μυστηριώδης Νάριαν καταφτάνει από μακριά με μυστικά και διαφορετικές ιδέες για το ρόλο των γυναικών στον κόσμο, οι κρυφές επιθυμίες της Αλίρα απειλούν να καταστρέψουν το βασίλειό της.
Η νεαρή ανακαλύπτει το παρελθόν του Νάριαν και μπλέκει άθελά της σ’ ένα σκοτεινό κόσμο γεμάτο ίντριγκες και έριδες, χωρίς να ξέρει τι να πιστέψει και ποιον να εμπιστευτεί.

Προσωπική άποψη:
Όταν στα χέρια σου πέφτει ένα μυθιστόρημα το οποίο ξέρεις πως υπογράφει στην πρώτη του έκδοση μια 16χρονη συγγραφέας, ας είμαστε ειλικρινείς, το πρώτο πράγμα που αισθάνεσαι είναι δυσπιστία. Δεν μου αρέσει να κρίνω τους ανθρώπους, πόσο μάλλον το ταλέντο τους, από την ηλικία τους αλλά όπως και να το κάνουμε, όσο και να θες να το αποφύγεις, έστω και φευγαλέα, η σκέψη αυτή θα σου περάσει από το μυαλό. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησα να διαβάζω την "Κληρονομία" της Cayla Kluver, με καλή πίστη απέναντι στο όνειρο μιας νεαρής κοπέλας ωστόσο, με κάποιες επιφυλάξεις, κατά πόσο θα μπορούσε το θέμα του να είναι διαμορφωμένο με τέτοιον τρόπο που να μην απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε κορίτσια της ηλικίας της αλλά σε ένα ευρύτερο target group, στο οποίο συμπεριλαμβάνομαι και η ίδια. Τελικά, "Η Κληρονομιά" ήταν μια ευχάριστη, και πολλά υποσχόμενα ως προς την μελλοντική της εξέλιξη, έκπληξη.

Η Αλίρα είναι η 17χρονη πριγκίπισσα της Υτάνικα και μελλοντική βασίλισσα αφού, με την συμπλήρωση των 18 χρόνων της, είναι υποχρεωμένη να διαλέξει και να παντρευτεί αυτόν που θα γίνει βασιλιάς της χώρας της στην θέση καθώς αυτή, ως γυναίκα κληρονόμος, δεν έχει το δικαίωμα να διοικήσει. Όμως υπάρχουν κάποια όρια και περιορισμοί! Η Αλίρα δεν μπορεί να διαλέξει τον μέλλοντα σύζυγό της από αγάπη αλλά, με αποκλειστικό γνώμονα τα κριτήρια που θέτει ο πατέρας της ως προς την εύρεση του ιδανικού διαδόχου. Και αν και θεωρητικά οι επιλογές είναι πολλές, ξέρει πως ο Βασιλιάς έχει ήδη επιλέξει τον Στέλντορ, τον εγωπαθή μεν, εξαιρετικής ομορφιάς και στρατιωτικών προσόντων δε, γιο του Στρατηγού του και πως κανένας άλλος υποψήφιος, όσο καλός κι αν είναι, δεν μπορεί να τον φτάσει σε προτερήματα, πόσο μάλλον να τον συναγωνιστεί. Όμως η Αλίρα, όχι μόνο δεν αισθάνεται για τον Στέλντορ το σκίρτημα που κάθε κορίτσι στο βασίλειο νιώθει όταν τον κοιτάζει αλλά αντίθετα, τρέφει ως προς το πρόσωπό του μια βαθιά και ειλικρινή αντιπάθεια. Τα πράγματα στη ζωή της περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν η Κοκυρία, το εδώ και αιώνες αντίπαλο βασίλειο, φαίνεται να αναζωπυρώνει το πολεμικό κλίμα ενώ την ίδια στιγμή ο Νάριαν, ένα μυστηριώδες αγόρι με πολύ πιο περίπλοκο παρελθόν απ' όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς, θα παίξει σημαντικό ρόλο, τόσο για το μέλλον του βασιλείου της όσο και της ίδιας της καρδιάς της.

Αρχικά οφείλω να δώσω συγχαρητήρια στην Cayla Kluver που παρά το νεαρό της ηλικίας της, απέδειξε πως όταν έχεις φαντασία μπορείς να χτίσεις ολότελα δικούς σου κόσμους και πως όσο πιο μεγάλα όνειρα κάνεις, τόσο πιο μεγάλους στόχους έχεις και τόσο πιο ψηλά μπορείς να φτάσεις. Ο κόσμος της Υτάνικα, αν και τόσο οικείος, καθώς παραπέμπει σε Μεσαιωνικά παραμύθια, τόσο ως προς τον σχεδιασμό όσο και ως προς τον τρόπο ζωής των κατοίκων της, διακρίνεται από κάτι ιδιαίτερό και ξεχωριστό, τον αέρα των ονείρων της συγγραφέως που παίρνει μια κλασσική και πολυχρησιμοποιημένη ιδέα για να την διαπλάσει εκ νέου, αναδημιουργώντας επί της ουσίας το περιβάλλον που την ενέπνευσε, στολίζοντάς το με έρωτες, πάθη, προδοσίες και μια προφητεία που αν και δεν την γνωρίζουν πολλοί, είναι εκείνη που μπορεί να αποτελέσει την σωτηρία ή την καταδίκη της Υτάνικα αλλά, και του κόσμου που απλώνεται γύρω της καθώς, ένα κακό, ακολουθείται από μύρια άλλα. Από ΄κει κι έπειτα, και αφήνοντας στην άκρη το κόσμο στον οποίον εξελίσσεται η ιστορία, όπου φροντίζει να τονίσει την διαφορετικότητα ανάμεσα στην Υτάνικα και την Κοκυρία, ηθικά, κοινωνικά και πολιτισμικά, οι χαρακτήρες που πλάθει η Kluver είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες στο σύνολό τους και ο λόγος είναι η διαφορετικότητά τους η οποία και επιτρέπει στον καθέναν τους να διατηρεί τον δικό του, ξεχωριστό ρόλο στην πορεία των γεγονότων, αλληλοσυμπληρώνοντας ωστόσο ο ένας το κενά του άλλου, τόσο στα καλά, όσο και στα άσχημα.

Η ιστορία της Kluver ουσιαστικά, μπορεί να πει κανείς, πως χωρίζεται σε δύο ενότητες. Το πρώτο μέρος του βιβλίου έχει σαφές σκοπό να μας συστήσει τον κόσμο της Υτάνικα, τα ήθη, τα έθιμα και τις συνήθειες του τόπου αλλά, και τους χαρακτήρες των προσώπων τα οποία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Το δεύτερο μέρος έχει να κάνει με το καταδικασμένο ρομάντζο ανάμεσα στην Αλίρα και τον Νάριαν, έναν έρωτα που για να ευδοκιμήσει και οι δύο θα πρέπει να απαρνηθούν το πεπρωμένο τους, η Αλίρα την κληρονομιά του θρόνου της Υτάνικα, ένα βάρος που θα πέσει στις πλάτες τις αδερφής της αναγκάζοντας εκείνη να θυσιάσει την ευτυχία της στη θέση της, και ο Νάριαν την κληρονομιά μιας προφητείας που το εκ γενετής σημάδι του τον καταδίκασε να ακολουθήσει γιατί, ότι γράψει η μοίρα δεν ξεγράφεται. Υπάρχει ωστόσο ένα μειονέκτημα σε όλο αυτό και ποιο είναι αυτό; Το ότι τα δύο μέρη είναι άνισα μεταξύ τους αλλά, και ως προς το ίδιο τους τον εαυτό. Τι εννοώ με αυτό; Ότι ενώ συνολικά το μυθιστόρημα είναι πολύ δυνατό, με γρήγορη πλοκή και συνεχείς ροή πληροφοριών, υπάρχουν ορισμένες στιγμές όπου η Kluver είτε επαναλαμβάνεται, είτε κατεβάζει ταχύτητες φρενάροντας απότομα για να πατήσει ξανά το γκάζι λίγο αργότερα, κάνοντας το μυθιστόρημα περισσότερο εφηβικό απ' όσο θα θέλαμε. Φυσικά, η ηλικία και η απειρία της το δικαιολογούν αυτό ως έναν βαθμό.

Συνολικά, το βιβλίο της Cayla Kluver, έχει ότι απαιτεί κάθε μυθιστόρημα του είδους που σέβεται τον εαυτό του και έχει σκοπό να κατακτήσει το κοινό του. Ίντριγκες, σκοτεινές συνωμοσίες, μια αιώνια έχθρα που οδηγεί σε μια αιματηρή αντιπαλότητα και σε έναν πόλεμο με αμέτρητα θύματα, οικογενειακούς δεσμούς, αίσθημα καθήκοντος, επιλογή του να ταχτείς υπέρ του πεπρωμένου σου ή να το πολεμήσεις, μυστικά και θρύλους, μια προφητεία που εσωκλείνει την καταστροφή και την λύτρωση την ίδια στιγμή και ένας έρωτας που κανείς δεν ξέρει αν μπορεί να αντέξει την πίεση και που θα καταλήξει. Αυτό που εμένα μου έλειψε, είναι λίγη περισσότερη ισορροπία ανάμεσα στις διαφορετικές προεκτάσεις του βιβλίου και μια πιο παθιασμένη οπτική της σχέσης Αλίρα-Νάριαν, αν και το τελευταίο μπορώ επίσης να το δικαιολογήσω αναλογιζόμενη τα 16 μόλις χρόνια της συγγραφέως και τις λειψές, υποθέτω, εμπειρίες της. Παρ' όλα ταύτα είμαι σίγουρη ότι "Η Πίστη" θα έχει ακόμα περισσότερα να μου δώσει και πως η συνέχεια θα είναι πιο επική και ακόμα λιγότερο εφηβική.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Cayla Kluver
Μεταφραστής: Αθανασίου Κατερίνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-960-453-752-5