Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Την ημέρα που την απήγαγαν, η Ανν Ο' Σάλιβαν, μια τριανταδυάχρονη μεσίτρια ακινήτων, είχε τρεις στόχους. Να πουλήσει ένα σπίτι, να βγάλει από το μυαλό της τον πρόσφατο καβγά που είχε με τη μητέρα της και να φτάσει έγκαιρα στο ραντεβού που είχε κανονίσει με το αγόρι της.
Η επίδειξη του σπιτιού δεν έχει πολύ κόσμο, αλλά εκεί που ετοιμάζεται να τα μαζέψει και να φύγει, καταφθάνει ο τελευταίος της επισκέπτης με ένα βαν κι η Ανν σκέφτεται ότι ίσως τελικά σήμερα να είναι η τυχερή της μέρα.
Έκανε πολύ μεγάλο λάθος...
Τελικά, η αλήθεια δεν είναι πάντα λυτρωτική.

Προσωπική άποψη:
Αγαπώ την αστυνομική λογοτεχνία, μου προσφέρει συγκινήσεις και τροφή για σκέψη όσο λίγες κατηγορίες βιβλίων μπορούν. Ένα καλοδουλεμένο αστυνομικό έργο, καταφέρνει να σε βάλει μέσα στην υπόθεση, να σε κάνει αναπόσπαστο κομμάτι του και βήμα-βήμα, να προσπαθείς να ανακαλύψεις τα στοιχεία εκείνα που θα οδηγήσουν τελικά στη μεγάλη αποκάλυψη. Η αλήθεια είναι πως μέχρι πριν 2 χρόνια περίπου, το είδος με απογοήτευε οικτρά σε κάθε νέα ανάγνωση. Σαν να επαναλαμβάνονταν οι ίδιες ιστορίες που είχα διαβάσει πολλάκις, με την πλοκή να εξελίσσεται με τρόπο αναμενόμενο και η έκπληξη του τέλους να μην έρχεται ποτέ αφού, από πολύ νωρίς, ανακάλυπτα την πραγματικότητα που μάταια προσπαθούσε να κρυφτεί πίσω από τις λέξεις. Ευτυχώς, ορισμένοι εκδοτικοί, ανάμεσά τους και η Διόπτρα, έκαναν τις σωστές, τις έξυπνες επιλογές, εκείνες που κατάφεραν να αναθερμάνουν το αίσθημα ανυπομονησίας και αγωνίας στο ξεφύλλισμα κάθε νέας σελίδας.

"Η Εξαφάνιση" μας ταξιδεύει στην ιστορία της Άνν Ο' Σάλιβαν, μιας 32χρονης μεσίτριας ακινήτων που η ζωή της ανατρέπεται όταν πέφτει θύμα απαγωγής ενός διεστραμμένου ο οποίος, την οδηγεί σε ένα απομακρυσμένο από τον πολιτισμό σπίτι, φυλακίζοντάς την εκεί και απομονώνοντάς την με σκοπό να την κάνει σύντροφό του, κάτω από ένα πέπλο απόλυτης υποταγής και τρόμου. Όμως η Άνν δεν έχει επιλογές καθώς, αν θέλει να επιβιώσει, αν θέλει να βγει ζωντανή από αυτόν τον εφιάλτη και να έχει μια ευκαιρία να δραπετεύσει και να επιστρέψει στην παλιά της ζωή, πρέπει να παίξει το παιχνίδι του Τέρατος. Και πράγματι, θα καταφέρει να απελευθερωθεί ωστόσο, ποτέ πια δεν θα είναι η ίδια. Ο φόβος έχει ριζώσει βαθιά μέσα της, έχει καταστρέψει κάθε τι καλό και όμορφο υπήρχε στη ζωή της πριν τον εφιάλτη αυτό και όσο κι αν το θέλει, το να προχωρήσει και να μαζέψει τα κομμάτια της είναι δύσκολο. Δεν είναι μόνο οι αναμνήσεις που την κατατρέχουν αλλά, και η πεποίθηση πως ο εφιάλτης της δεν έχει τελειώσει, πως το Τέρας δεν ήταν μόνο του και πως υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που έχουν σκοπό να αποτελειώσουν ότι εκείνος ξεκίνησε.

Η Καναδέζα Checy Stevens, μέσα από αυτό, το πρώτο της μυθιστόρημα, κατάφερε να καθηλώσει το αναγνωστικό κοινό παγκοσμίως, κερδίζοντας επάξια την φήμη της. Το πιο δυνατό ίσως χαρακτηριστικό της ιστορίας της, είναι το γεγονός ότι η Ανν αφηγείται την ιστορία της σε κεφάλαια τα οποία ωστόσο, παρουσιάζονται ως συνεδρίες. Αποτέλεσμα αυτού είναι να ακούμε την αδιάκοπη εξιστόρηση των γεγονότων από το ίδιο το θύμα προς την ψυχίατρό της, γεγονός το οποίο μας φέρνει στη θέση της δεύτερης, να ακούμε και να προσπαθούμε κατανοήσουμε εις βάθος, όχι μόνο τα γεγονότα αλλά, και την ψυχολογική κατάσταση της Ανν, η οποία και έχει καταρακωθεί από τις τρομακτικές εμπειρίες που αποκόμισε από την συναναστροφή της με το Τέρας αλλά, και από τα ψυχαναγκαστικά μαρτύρια που αναγκάστηκε να περάσει στα χέρια του μην μπορώντας να κάνει διαφορετικά. Και όλο αυτό, χωρίς να σας αποκαλύψω πολλά γύρω από τις συνθήκες φυλάκισης της ηρωίδας ώστε να μην 'κάψω' τα γεγονότα, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως κάνει το συγκεκριμένο αστυνομικό ξεχωριστό καθότι, στην πλειοψηφία τους τα βιβλία του είδους, επικεντρώνονται στην δράση και όχι στις ψυχολογικές και συναισθηματικές παραμέτρους.

Ίσως τώρα να αναρωτιέστε τι το ενδιαφέρον μπορεί να βρει κανείς σε μια υπόθεση απαγωγής της οποία, γνωρίζουμε εξ' αρχής την κατάληξη. Σωστή παρατήρηση αλλά και πάλι, εν μέρη. Γιατί η ιστορία της Stevens, κρύβει πολλά περισσότερα απ' όσα φαίνονται. Η ουσία δεν βρίσκεται στην απαγωγή και στα δεινά που πέρασε η πρωταγωνίστρια κατά την διάρκειά της αλλά, πολύ περισσότερο, σε όσα ακολουθούν από την στιγμή που έχει και πάλι την σωματική της ελευθερία γιατί συναισθηματικά, είναι ακόμα φυλακισμένη, δέσμια του ίδιου της του φόβου. Όσο κι αν φαίνεται έτσι αρχικά, η ελευθερία της είναι επιφανειακή γιατί πίσω από την απαγωγή της, κρύβονται περισσότερα απ' όσα η ίδια θα μπορούσε ποτέ να χωνέψει. Το γεγονός αυτό μόνο τυχαίο δεν ήταν και ο εφιάλτης που έζησε δεν είναι το τέλος παρά μονάχα η αρχή μιας αλήθειας που αποκαλύπτεται βίαια και συγκλονιστικά, αφήνοντάς μας άφωνους και συγκλονισμένους. Όπως άλλωστε δηλώνει και το ίδιο το βιβλίο στο οπισθόφυλλό του, η αλήθεια δεν είναι πάντα λυτρωτική. Αντίθετα, μπορεί να μας στερήσει την λύτρωση, ακόμα κι αν την ίδια ώρα μας αφήνει να απελευθερωθούμε από τους προσωπικούς μας δαίμονες.

Αν θα πρότεινα την "Εξαφάνιση" στους λάτρεις της αστυνομικής λογοτεχνίας; Αναμφίβολα! "Η Εξαφάνιση", όπως ήδη προείπα, δεν είναι άλλο ένα κοινότυπο αστυνομικό μυθιστόρημα αλλά, καταφέρνει να συνδυάσει αριστοτεχνικά την δράση και την αγωνία, με όλες εκείνες της ψυχοκοινωνικές προεκτάσεις που, το δίχως άλλο, επιφέρει μια κατάσταση όπως αυτή και σε καμία των περιπτώσεων, δεν θα έπρεπε να περάσουν απαρατήρητες. Η Stevens ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας της πολύ έξυπνα, σταδιακά και χωρίς βιασύνες, χωρίς να γίνεται θύμα της ίδιας της ανάγκης της να αφηγηθεί όλα όσα έχει στο μυαλό της, προσέχοντας ώστε να μην προδώσει την καλά συγκαλυμμένη αλήθεια αλλά, παραπλανώντας μας και δίνοντάς μας συνεχώς νέες πληροφορίες και στοιχεία τα οποία, μας οδηγούν σε αμφίβολα συμπεράσματα που την επόμενη στιγμή έρχονται να ανατραπούν και πάλι. Το σίγουρο είναι, πως η ιστορία της Stevens θα σας καθηλώσει με τον κινηματογραφικό και γεμάτο έξαψη ρυθμό της και θα σας οδηγήσει στο να αναζητήσετε και τα επόμενο βιβλία της καθώς, τέτοια αριστοτεχνική σκέψη, δεν συναντάμε συχνά στις μέρες μας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Chevy Stevens
Μεταφραστής: Πίπη Φωτεινή
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-960-364-414-9