Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το σχολείο τελείωσε και η Λούσι ξέρει τον τέλειο τρόπο για να γιορτάσει: απόψε θέλει να βρει τον Σάντοου, το μυστηριώδες αγόρι που κάνει γκραφίτι στους τοίχους της πόλης. Είναι σίγουρα κάπου εκεί έξω κι απλώνει τα χρώματα του, ξεδιπλώνει φτερά πουλιών και μπλε ουρανούς μέσα στη νύχτα. Ο Σάντοου ζωγραφίζει τόσο όμορφα που η Λούσι θα μπορούσε να τον ερωτευτεί.
Όταν ο Έντ, ένας τύπος από την παρέα, που η Λούσι αποφεύγει από το τελευταίο ατυχές ραντεβού τους, της λέει ότι ξέρει που να βρει τον Σάντοου και τον Ποιητή που συμπληρώνει τα γκραφίτι με τα ποιήματα του, όλη η παρέα αποφασίζει να ξεκινήσει μια νυχτερινή αναζήτηση στους δρόμους της πόλης. Η Λούσι έχει τουλάχιστον επτά ώρες πριν το ξημέρωμα, μέχρι να βρει αυτό που θέλει.

Προσωπική άποψη:
Το "Φεγγάρι Στον Τοίχο" είναι ένα βιβλίο που με μια πρώτη, γρήγορη ματιά, δεν θα αγόραζα. Ίσως να το έκανα αν για κάποιο λόγο το έπιανα στα χέρια μου και διάβαζα την υπόθεση. Ίσως, αλλά όχι σίγουρα. Πόσο, μα πόσο άδικο θα είχα, πόσο λανθασμένη θα ήταν η βιαστική μου απόφαση να απορρίψω όταν τελικά η ανάγνωσή του αποδείχτηκε κάτι περισσότερο απ' αυτό που περίμενα, κάτι πολύ περισσότερο απ' όσο θα μπορούσα να προσδοκώ, μια συγκλονιστική, τρυφερή ιστορία που η ανάμνησή της σίγουρα θα με συντροφεύει για πολύ-πολύ καιρό. Δεν είναι τυχαίες οι διακρίσεις του, δεν είναι τυχαίο που το 2011 βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο καθώς και το βραβείο Ethel Turner στην κατηγορία Νεανικής Λογοτεχνίας στην Αυστραλία ενώ την ίδια χρονιά ήταν υποψήφιο για το βραβείο Βιβλίο της Χρονιάς. Και τελικά, δεν είναι καθόλου τυχαίο που έφτασε στα χέρια μου και χαίρομαι γι' αυτό.

Η Λούσι την ημέρα που αποφοιτεί από το Λύκειο έχει έναν και μόνο στόχο. Να βρει τον Σάντοου, τον μυστηριώδη καλλιτέχνη που με τα grafity του κάνει πιο όμορφη την πόλη της, κατακλύζει τις σκέψεις της, που τα χρώματα και οι εικόνες του την ταξιδεύουν σε υπέροχα μοναδικές ιστορίες. Ανάμεσα στους τοίχους και τα χρώματα αυτά σκοπεύει να τον αναζητήσει γιατί βαθιά μέσα της, ξέρει πως εκείνος είναι αυτός που η καρδιά της θέλει απεγνωσμένα να αφεθεί. Η αναζήτησή της όμως φέρνει στον δρόμο της τον Έντ, το πρώτο της αποτυχημένο ραντεβού, γεγονός που δεν την ευχαριστεί, όχι τουλάχιστον μέχρι εκείνος να της πει ότι ξέρει που μπορεί να βρει τον Σάντοου. Ξεχνάει όμως να της πει πως αυτός και ο μυστηριώδης καλλιτέχνης, είναι το ίδιο πρόσωπο, πως η δικιά του τέχνη είναι εκείνη που μιλάει στην καρδιά και την ψυχή της. Και η αναζήτηση ξεκινά... 7 ώρες μέχρι να ξημερώσει, 7 ώρες να ανακαλύψουν ο ένας τον άλλον και να συνειδητοποιήσουν πως αυτά που ψάχνουμε μερικές φορές είναι πιο κοντά απ' όσο πιστεύουμε, πως η ευτυχία μπορεί να βρίσκεται δίπλα μας, αρκεί να είμαστε πρόθυμοι να την διεκδικήσουμε.

Την Cath Crowley δεν την γνώριζα μέχρι πριν μερικές μέρες. Χαίρομαι όμως που η γνωριμία μας έγινε μέσα από ένα βιβλίο σαν κι αυτό, ένα βιβλίο ικανό να μιλήσει στην καρδιά, όχι μόνο των ευαίσθητων και ρομαντικών αναγνωστών αλλά, και στην καρδιά όλων εκείνων που έχουν ξεχάσει τα συναισθήματα αυτά. Οι ήρωές της δεν είναι απλά ιδιαίτεροι, είναι συγκλονιστικοί! Διακρίνονται από μια ευαισθησία και κυριεύονται από ένα δράμα που είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσεις, όχι τόσο δύσκολο όμως να το κατανοήσεις. Τόσο η Λούσι όσο και ο Έντ, βασανίζονται από τους προσωπικούς τους δαίμονες, από τις φοβίες και τις καταπιεσμένες επιθυμίες τους που αγωνιωδώς ψάχνουν να βρουν διέξοδο. Και εν μέρη την βρίσκουν, εκφράζοντας την αγάπη τους για την τέχνη μέσα από αυτήν, επιχειρώντας να ανακαλύψουν ποιοι πραγματικά είναι, για τι είναι επί της ουσίας ικανοί να κάνουν, για το τι αξίζουν και για το πως μπορούν να αποκτήσουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν. Δεν είναι απλά ιδιαίτεροι, είναι ξεχωριστοί αρκεί να ανοίξουν τις πόρτες του μυαλού και της ψυχής του προκειμένου να το δουν.

Η νύχτα που περνούν μαζί οι δύο ήρωες είναι ανεπανάληπτη, γεμάτη δράση και ένταση, αγωνία και συναίσθημα. 7 ώρες μόνο τους χωρίζουν από την ευτυχία και την λύτρωση αρκεί να αποφασίσουν να αφήσουν τις μάσκες να πέσουν. Μέσα από το νυχτερινό τους οδοιπορικό, ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλον και παράλληλα, τις πιο σκοτεινές και ανεξερεύνητες πτυχές του ίδιου τους του εαυτού. Συνειδητοποιούν ότι όλα όσα πίστευαν ίσως να είναι απλά μια οφθαλμαπάτη που συγκαλύπτει την αλήθεια που καραδοκεί πίσω από εικόνες, στιχάκια και χρώματα.  Οι αναφορές στην ζωγραφική και την ποίηση ολοκληρώνουν το ονειρικό σουρεαλιστικό σύμπαν στο οποίο κινούνται το οποίο την ίδια στιγμή είναι ντυμένο με αρκετές δόσεις έξυπνου χιούμορ, καυστικότητας και συγκρούσεων που έρχονται να ρίξουν τα τείχη όπου αυτά χτίζονται για να οδηγήσουν σε αποκαλύψεις και παρεξηγήσεις που ωστόσο, οδηγούν στην εξυγίανση, στην αποδοχή και τελικά, στην λύτρωση.

Το "Φεγγάρι Στον Τοίχο", είναι μεν ένα νεανικό μυθιστόρημα, εμποτισμένο με όλα τα στοιχεία εκείνα που χαρακτηρίζουν τους νέους παρ' όλα ταύτα, διακρίνεται για την ποιητικότητά του, για τον λυρισμό της αφήγησης που δεν είναι μονόπλευρη αλλά αντίθετα, παρουσιάζεται μέσα από δύο τόσο διαφορετικά και επί της ουσίας, τόσο ίδια πρίσματα, εκείνα της Λούσι και του Έντ. Δύο πλάσματα που ζουν ανάμεσα στις σκιές ψάχνοντας αυτό που θα τους απελευθερώσει και θα τους επιτρέψει να είναι αυτοί που είναι και όχι αυτοί που σύμφωνα με τους άλλους θα έπρεπε να είναι. Αν μου ζητούσατε λοιπόν να σας προτείνω ένα μυθιστόρημα που δεν θα μπορούσατε να αφήσετε από τα χέρια σας τότε, το συγκεκριμένο θα ήταν το δίχως άλλο ανάμεσα στις πρώτες επιλογές μου καθώς, όχι μόνο διαβάζεται με μια ανάσα αλλά, σε αφήνει με μια τόσο γλυκόπικρη γεύση όταν φτάνεις στο τέλος του που αναπολείς την ανάγνωσή του για μέρες, ευχόμενος να είχε λίγο ακόμα.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Cath Crowley
Μεταφραστής: Γιαννακοπούλου Χαρά
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 284
ISBN: 978-960-484-331-2