Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Για να μπορέσουν τα παιδιά να ενταχθούν στον κόσμο μας χρειάζονται όχι μόνο ελεύθερους χώρους, μέσα στους οποίους θα μπορέσουν να αναπτυχθούν, αλλά και όρια, που θα τους προσφέρουν σημεία αναφοράς και θα τα βοηθήσουν να προσανατολιστούν. Ως γονείς, ένας από τους σημαντικότερους ρόλους μας είναι να χαράζουμε την κατεύθυνση, να διατυπώνουμε αξιόπιστους κανόνες και να είμαστε συνεπείς.
Ωστόσο, το να θέτουμε όρια δεν είναι πάντοτε εύκολο, καθώς η αντιπαράθεση με τα παιδιά μας απαιτεί μεγάλη υπομονή, δύναμη και αντοχή!
Το βιβλίο αυτό, με προσεκτικά μελετημένο τρόπο και μέσα από πρακτικά παραδείγματα, θα σας βοηθήσει να καθορίσετε τους δικούς σας ιδιαίτερους οικογενειακούς κανόνες και θα σας δείξει πώς να τους εφαρμόσετε με φιλικό, σαφή και αποφασιστικό τρόπο.

Προσωπική άποψη:
Ελάτε... παραδεχτείτε το! Όλοι όσοι έχουμε παιδιά, περνάμε από δύο διαφορετικές καταστάσεις. Η μία είναι εκείνη κατά την οποία το μικρό μας αγγελούδι είναι το πιο πολύτιμο και καλό πλάσμα στον κόσμο. Η άλλη πάλι, είναι εκείνη που το μικρό μας αγγελούδι μετατρέπεται σε διαολάκι κι εμείς σκεφτόμαστε αν πρέπει να το πνίξουμε ή να πάρουμε τα βουνά, για να καταλήξουμε τελικά στο συμπέρασμα ότι καμία από τις δύο εναλλακτικές δεν είναι αποδεκτή. Όπως και να 'χει, είναι βέβαιο πως όσο καλόβολο κι αν είναι ένα παιδί, θα φτάσει η στιγμή που θα δοκιμάσει τα όριά μας και εκεί είναι το σημείο που εμείς πρέπει να αναρωτηθούμε ότι λέει και ο τίτλος αυτού του χρήσιμου εγχειριδίου. Χρειάζονται όρια τα παιδιά κι αν ναι, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να τα θέσουμε;

Η Gerlinde Unverzagt, γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων σχετικά με την οικογένεια και την ανατροφή των παιδιών, συνέθεσε έναν χρήσιμο οδηγό για όλη την οικογένεια μέσα από τον οποίο ανακαλύπτουμε, ή εν πας περιπτώσει συνειδητοποιούμε, πότε και ποια όρια πρέπει να θέτουμε ως γονείς στα μικρά μας βλαστάρια. Σίγουρα δεν θέλουμε και δεν πρέπει να καταπιέζουμε το παιδί μας ή την ενεργητικότητά του ωστόσο, είναι καλό να παίρνουμε ορισμένες προφυλάξεις και να ασκούμε μια κάποια μορφή ελέγχου πάνω στην δραστηριότητά του, τόσο για να διαφυλάξουμε την ασφάλειά του σε σωματικό επίπεδο, όσο και για να προστατέψουμε και να θωρακίσουμε την προσωπικότητά του απέναντι σε πράγματα που αν δεν τα καταλάβει και δεν τα αποδεχτεί στην ώρα του τότε, μόνο προβλήματα μπορούμε να έχουμε.

Μέσα από το βιβλίο αυτό λοιπόν μαθαίνουμε ποιους κανόνες πρέπει να εφαρμόζουμε και τα παιδιά μας να μάθουν να ακολουθούν, ποια ηλικία είναι κατάλληλη για να τεθεί καθένας από αυτούς, πως θα του μάθουμε τις αξίες της συνέπειας, της ανάληψης ευθυνών και καθηκόντων και κατ' επέκτασιν, πως μπορεί να γίνει ένας άνθρωπος με ολοκληρωμένη προσωπικότητα στο μέλλον, δεδομένου ότι θα έχει αποκτήσει τις σωστές βάσεις. Το βιβλίο όμως δεν στέκεται μόνο στο παιδί αλλά επεκτείνεται και στις ισορροπίες της οικογένειας, πως αυτές μπορούν να διατηρηθούν, ποια είναι η ενδεδειγμένη στάση και συμπεριφορά των γονιών απέναντι στο παιδί ανάλογα τις συνθήκες, πως να αντιμετωπίζουν τις μεταξύ τους διαφωνίες και συγκρούσεις και τελικά, πως μπορούν να διατηρήσουν την αρμονία στην οικογένειά τους, μετριάζοντας όλα εκείνα τα αρνητικά συναισθήματα που μόνο αυξάνουν τα προβλήματα.

Αυτό το βιβλίο-εγχειρίδιο λοιπόν, είναι ότι ακριβώς χρειάζεται μια οικογένεια για να τιθασεύσει τους φόβους και να χαλιναγωγήσει τα άγχη της. Είναι το μέσον για να συνειδητοποιήσουν οι γονείς ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι ίδιοι, χρειάζονται όρια και πως όλα τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με αγάπη, υπομονή και καλή θέληση. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καμιά φορά δεν είναι τα παιδιά που δοκιμάζουν τα όριά μας, αλλά τα δικά μας όρια ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί εξαιτίας άλλων και τελικά, το παιδί είναι εκείνο που λαμβάνει όλη την αρνητικότητά μας. Αναπνεύστε λοιπόν και δείτε τα πράγματα από μια διαφορετική σκοπιά και που ξέρετε, ακόμα κι αν δεν το πιστεύετε, μπορεί τόσο η ζωή σας όσο και η συμπεριφορά του παιδιού σας να αλλάξει και να οδηγηθεί σε μια κατεύθυνση που θα είναι καλύτερη για όλους.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Gerlinde Unverzagt
Μεταφραστής: Κεχαγιά Ι. Παναγιώτα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Παιδαγωγικά
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 72
ISBN: 978-960-461-434-9