Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο πόλεμος εναντίον της ανθρωπότητας έχει ξεκινήσει. Ο Βίκτωρ Λίμπεν, κάποτε Φράνκενσταϊν, δεν έχει απλώς οραματιστεί το μέλλον –είναι έτοιμος να το εποικίσει. Χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, “οργανικούς” μικροεπεξεργαστές και νανοτεχνολογία, θα δημιουργήσει μια ράτσα υπερανθρώπων –τον τέλειο συνδυασμό σάρκας και μηχανής. Με έναν ισχυρό, αινιγματικό χρηματοδότη που ανυπομονεί να δει το όνειρό του να αποδίδει καρπούς και μια μυστική τοποθεσία όπου οι εχθροί της προόδου δεν μπορούν να τον βρουν, ο Βίκτωρ είναι σίγουρος ότι αυτή τη φορά τίποτα και κανείς δεν μπορεί να τον σταματήσει.
Εξαρτάται από πέντε άτομα το να αποδειχθεί ότι κάνει λάθος. Η επιβίωση του ανθρώπινου γένους βρίσκεται στα δικά τους χέρια.
Με διαφορετικούς τρόπους, μέσω σκοτεινών και θαυμαστών οιωνών, όλοι τους καταλήγουν στο ίδιο συγκλονιστικό συμπέρασμα: Δύο χρόνια αφότου τον είδαν να πεθαίνει, εκείνος που γνώριζαν ως Βίκτωρ Ήλιος εξακολουθεί να ζει. Οι ντετέκτιβ Κάρσον Ο’ Κόνορ και Μάικλ Μάντισον, η κατασκευασμένη σύζυγος του Βίκτωρα, Έρικα Πέντε και ο Τζόκο, και το πρώτο δημιούργημα του Βίκτωρα, ο βασανισμένος Δευκαλίων, φτάνουν σε μια μικρή πόλη της Μοντάνα όπου η παλιά συμμαχία τους θα ανανεωθεί –και θα δοκιμαστεί– από δυνάμεις εσωτερικές και εξωτερικές, και όπου οι κίνδυνοι που θα αντιμετωπίσουν θα επισκιάσουν όσους έχουν κληθεί να ξεπεράσουν μέχρι τώρα. Ωστόσο, μέσα στη δίνη του κινδύνου, θα ανθίσει η αγάπη και η χαρά, και θα ανακαλύψουν πηγές δύναμης και καρτερικότητας τις οποίες δεν θα μπορούσαν να έχουν φανταστεί.
Θα χρειαστούν όλη αυτή την ενίσχυση, και ακόμη περισσότερη. Γιατί η μνημειώδης μάχη που είναι έτοιμη να ξεκινήσει θα απαιτήσει όλη τους την επινοητικότητα και το θάρρος, καθώς θα καθορίσει ποιοι θα είμαστε στο μέλλον... και αν θα υπάρχουμε καν.

Προσωπική άποψη:
Μπορεί να άργησα λίγο αλλά τελικά, έφτασε η στιγμή να διαβάσω τη συνέχεια των περιπετειών του Dean Koontz. Οι "Χαμένες Ψυχές", ήρθαν για να ανοίξουν ένα νέο κύκλο στην ιστορία του Βίκτωρ Φρανκενστάιν που αν και στο 3ο βιβλίο της σειράς μας άφησε χρόνους ο ίδιος ως οντότητα, δεν παρέλειψε να αφήσει πίσω του έναν κλώνο που μοναδικό του σκοπό έχει να καταστρέψει το ανθρώπινο είδος, μην αφήνοντας κανέναν ζωντανό σε ολόκληρο τον πλανήτη, όχι απλά ολοκληρώνοντας το έργο του δημιουργού του αλλά, εξελίσσοντάς το. Τώρα το αν το αποτέλεσμα είναι καλύτερο σε σχέση με τα προηγούμενα βιβλία είναι σχετικό, ανάλογα από ποια οπτική σκοπιά επιλέγεις ως αναγνώστης να δεις και να κρίνεις τελικά, το όλο εγχείρημα.

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τα γεγονότα που ολοκλήρωσαν τον πρώτο κύκλο της σύγχρονης εκδοχής του "Φρανκενστάιν", με τους ήρωές μας να συνεχίζουν τη ζωή τους. Η Κάρσον και ο Μάικλ έχουν παντρευτεί και έχουν αποκτήσει μια αξιαγάπητη κορούλα, την Σκάουτ, ο αδερφός της έχει απαλλαγεί από το πρόβλημα αυτισμού χάρη στο μαγικό χέρι του Δευκαλίωνα, με τον ίδιο να ζει στην ηρεμία που του προσφέρει ένα απομονωμένο μοναστήρι ενώ, η Έρικα Πέντε με την συντροφιά του Τζόκο, έχει χτίσει μια οικογενειακή ζωή σε μια επαρχιακή πόλη. Η ηρεμία όμως που επικρατεί στις ζωές τους δεν πρόκειται να διαρκέσει για πολύ ακόμα καθώς, δεν αργούν να συνειδητοποιήσουν πως ο Βίκτωρ δεν είναι νεκρός ή τουλάχιστον, δεν είναι οριστικά νεκρός αλλά αντίθετα, έχει αφήσει πίσω του ένα πλάσμα, πανομοιότυπο με εκείνον, στο οποίο και έχουν δοθεί οι απαραίτητες γνώσεις και κατευθύνσεις που θα οδηγήσουν με μελετημένα βήματα στον αφανισμό του ανθρωπίνου γένους.

Όσον αφορά το βιβλίο, μπορώ να πω μετά βεβαιότητας πως το υλικό, έχει αξιοποιηθεί καλύτερα από τα 3 προηγούμενα, όχι μόνο από τον ίδιο τον συγγραφέα αλλά, και από τον ίδιο τον εκδοτικό. Η Πλατύπους επέλεξε πολύ σοφά την κλασσική έκδοση, όσον αφορά το ύφος και το μέγεθος καθώς ως Έλληνες, στην προηγούμενη έντυπη μορφή, αν μη τι άλλο, δεν είμαστε συνηθισμένοι. Από ΄κει κι έπειτα, έχει γίνει πολύ καλύτερη δουλειά σε ότι έχει να κάνει με την μετάφραση αλλά πολύ περισσότερο, με την επιμέλεια του βιβλίου που κακά τα ψέματα, μπορεί να σώσει ή να καταστρέψει ένα έργο, άσχετα από το αν είναι καλό ή όχι. Πλέον η κατεύθυνση του ίδιου του υλικού είναι πιο ξεκάθαρη και ο τρόπος που αυτή φτάνει στα χέρια μας, κατανοητή και πιο ευκολοδιάβαστη, ακόμα και πιο δεκτική γιατί ας μην γελιόμαστε, αν εξαιρέσουμε έναν King, το κοινό στη χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο ως προς την ανάγνωση αυτού του είδους. Αποτέλεσμα αυτών είναι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα να μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα και από τους μη fans, ακόμα κι αν δεν έχουν διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία της σειράς.

Αλλά ας πάμε στην ίδια την ιστορία η οποία επίσης είναι κατά τι καλύτερη από τις προηγούμενες. Παρακολουθείται βέβαια το ίδιο πρόβλημα με τα προηγούμενα 3, που δεν είναι άλλο από την εξέλιξη των γεγονότων που αν κι ενδιαφέρουσα στο τέλος, καταλήγει να δίνει την εικόνα μιας εισαγωγής που θα οδηγήσει κάποια στιγμή στο μέλλον στη μεγάλη κορύφωση. Τι εννοώ με αυτό; Ότι ενώ υπάρχουν ανατριχιαστικές περιγραφές, αποτρόπαιων πράξεων που με τις συνδυασμένες προσπάθειες μιας τεχνολογίας που αν και φαντάζει μακρινή μπορεί να μην είναι και τόσο, φαντάζουν τρομακτικές και απειλητικές, δημιουργώντας την απαιτούμενη για ένα θρίλερ μυστηρίου ατμόσφαιρα, δεν φτάνουμε στο σημείο εκείνο που να υπάρξει η έκρηξη που θα μας ταρακουνήσει. Ωστόσο, ως πλοκή είναι σαφώς πιο ενδιαφέρουσα, ο νέος Βίκτωρ πολύ πιο άρρωστος και τρομακτικός και η απειλή του αφανισμού, πολύ πιο ρεαλιστική και πειστική ως προς την δυνατότητα υλοποίησής της.

Εν κατά κλείδι, οι "Χαμένες Ψυχές" είναι συνολικά πολύ ανώτερες από τα 3 προηγούμενα βιβλία της σειράς, ανοίγουν έναν νέο κύκλο που σχεδόν σε τίποτα δεν θυμίζει αυτόν που έκλεισε, είναι πιο τρομακτικό, πιο σκοτεινό, πιο απειλητικό και κυρίως, πιο ξεκάθαρο ως προς την ταυτότητα και τις προθέσεις του. Παρ' όλα ταύτα, ενώ μας οδηγεί συνεχώς σε μια ανοδική πορεία και παρά το γεγονός ότι πολλοί χαρακτήρες είναι εκείνοι που εμπλέκονται στο πως διαδραματίζονται τα γεγονότα, μένουμε με την αίσθηση του ανολοκλήρωτου, της δράσης που περιμέναμε αλλά δεν ήρθε ωστόσο, υποβόσκει και περιμένουμε από στιγμή σε στιγμή να σκάσει μύτη. Ελπίζω και θέλω να πιστεύω πως, στο 5ο και τελευταίο βιβλίο της σειράς που αναμένεται να κυκλοφορήσει με τον τίτλο, "Η Νεκρή Πόλη", θα μας αποζημιώσει για την αναμονή και πως θα μας οδηγήσει σε μια συγκλονιστική κορύφωση του δράματος.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Dean Koontz
Μεταφραστής: Βλαμάκης Νικόλαος
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 420
ISBN: 978-960-6665-69-1