Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τίποτα δεν μπορεί να καταστρέψει το δεσμό ανάμεσα σε δυο αδελφές… Όταν η Βεατρίκη ακούει την τρεμάμενη φωνή της μητέρας της να της ανακοινώνει την εξαφάνιση της νεότερης αδελφής της Τες, εκείνη παίρνει την πρώτη πτήση για το Λονδίνο. Βήμα-βήμα συνθέτει τα κομμάτια του παζλ που οδήγησαν στην εξαφάνιση.
Βήμα-βήμα συνθέτει τα κενά που έκρυβε ο άρρηκτος, όπως νόμιζε, δεσμός τους. Ποτέ δεν το περίμενε: πόσο λίγο γνώριζε στην πραγματικότητα τον τρόπο ζωής της Τες... Η Βεατρίκη βρίσκεται εντελώς απροετοίμαστη για τις τρομακτικές αλήθειες που θα χρειαστεί τώρα να αντιμετωπίσει.
Η αστυνομία, ο αρραβωνιαστικός της, ακόμη και η ίδια η μητέρα της, αποδέχονται πως έχασαν για πάντα την Τες, όμως η Βεατρίκη αρνείται να παραιτηθεί. Κι έτσι, ανοίγει πανιά για ένα επικίνδυνο ταξίδι, που έχει ως σκοπό την ανακάλυψη της αλήθειας, όσο βαρύ κι αν είναι το τίμημα…

Προσωπική άποψη:
Οι εκδόσεις Διόπτρα, καθώς φαίνεται, έχουν μπει για τα καλά στο παιχνίδι της αστυνομικής λογοτεχνίας, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να διαβάσουμε, πραγματικά συγκλονιστικά βιβλία, που μας μαγεύουν από το εξώφυλλο, μας καθηλώνουν στη διάρκεια της ανάγνωσης και τελικά, μας συγκλονίζουν με ένα φινάλε που κανείς δεν περίμενε. Και μπορεί όλα αυτά τα στοιχεία να αποτελούν γενικά χαρακτηριστικά των εκδόσεων ωστόσο, στην προκειμένη, αποτελούν εξίσου χαρακτηριστικά του, "Στα Ίχνη Σου", που αν και η ταυτότητά του δεν είναι εξ' αρχής ξεκάθαρη, σε κερδίζει από τις πρώτες σελίδες και σε παρασύρει σε μια δίνη από την οποία δεν θες να βγεις και που αναμφίβολα, σου κόβει την ανάσα. Δεν είναι διόλου τυχαίο λοιπόν ότι είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα best sellers σε Αγγλία και Αμερική, κάνοντας την συγγραφέα του διάσημη, από το πρώτο της κι όλας μυθιστόρημα, μια επιτυχία που φαίνεται να την ακολουθεί όπου ταξιδεύουν τα δικαιώματα των βιβλίων της.

Η Βεατρίκη είναι μια νεαρή κοπέλα που ζει κι εργάζεται ως διαφημίστρια στη Νέα Υόρκη. Δεν πάει πολύς καιρός που αρραβωνιάστηκε και μόλις έχει πάρει προαγωγή όταν δέχεται ένα τηλεφώνημα από την Αγγλία και τη μητέρα της, η οποία και την ενημερώνει πως η μικρότερη αδερφή της, Τες, έχει εξαφανιστεί. Αμέσως, φεύγει για την Αγγλία, με το άγχος να την βασανίζει ωστόσο, έχοντας μια μικρή ελπίδα μέσα της πως η εξαφάνιση αυτή, είναι μια ακόμα τρέλα της μικρής και επιπόλαιης αδερφής της. Φτάνοντας όμως στην χώρα, δεν αργεί να διαπιστώσει πως τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα καθώς η Τες, που ήταν έγκυος, είχε γεννήσει και είχε χάσει το μωρό της με αποτέλεσμα όπως όλα δείχνουν, να έχει πέσει σε επιλόχεια κατάθλιψη με συμπτώματα ψύχωσης, μια θεωρία που δεν αργεί να επιβεβαιωθεί όταν η άτυχη κοπέλα βρίσκεται νεκρή και όλα τα στοιχεία μαρτυρούν πως αυτοκτόνησε. Όμως η Βεατρίκη αρνείται να το δεχτεί καθώς είναι βέβαιη πως οι υποτιθέμενες παραισθήσεις τις αδερφής της ήταν κάτι περισσότερο και πως εκείνη, αγαπούσε τη ζωή και ποτέ δεν θα έθετε μόνη το τέρμα σε αυτή, ενισχύοντας την πεποίθησή της ότι στην πραγματικότητα δολοφονήθηκε.

Η Rosamund Lupton ξεκινάει την συγγραφική της καριέρα με ένα μυθιστόρημα το οποίο είναι γραμμένο με έναν πολύ ιδιαίτερο και εξαιρετικά περίπλοκο τρόπο, γεγονός που προσωπικά με εξέπληξε γιατί μια τέτοια επιλογή, είναι αν μη τι άλλο δύσκολη, τόσο στην υλοποίησή της όσο και στην ανάπτυξη της θεματολογίας με τέτοιον τρόπο που ο αναγνώστης να μην κουράζεται και παράλληλα, να έχει μια ξεκάθαρη οπτική πάνω στο όλο θέμα. Και όμως, η Lupton επέλεξε να ρισκάρει και ξέρετε κάτι; Το ρίσκο αυτό της βγήκε σε καλό γιατί το "Στα Ίχνη Σου", σε καθηλώνει. Ουσιαστικά το βιβλίο εξελίσσεται σε τρία επίπεδα, σε όσα δηλαδή χωρίζεται η αφήγηση. Η ιστορία ξεκινάει ως ένα γράμμα της Βεατρίκης στη νεκρή αδερφή της, μέσα από το οποίο θέλει να τις εκφράσει σκέψεις και συναισθήματα που ίσως να μην έκανε ποτέ με λόγια και παράλληλα, να της εξιστορήσει τα γεγονότα της εξαφάνισης, του θανάτου της και όλων όσων ακολούθησαν, μέσα από την δικιά της οπτική. Ενδιαμέσα, παραβάλλεται το παρόν, όπου όλα έχουν τελειώσει, η Βεατρίκη γνωρίζει την εξέλιξη αλλά δεν μπορεί να φτάσει στο τέλος, πριν αφηγηθεί στον κύριο Ράιτ όλα όσα συνέβησαν μέχρι να φτάσει εκεί. Τέλος, είναι η επιστροφή στο παρελθόν, η ανάδρομη αφήγηση που μας επιτρέπει να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και να παρακολουθήσουμε τα γεγονότα βήμα-βήμα, φτάνοντας μόνοι μας τελικά στην άκρη του νήματος.

Ελπίζω όλα τα παραπάνω να μην σας φαίνονται εύκολα γιατί πιστέψτε με, δεν είναι. Είναι εξαιρετικά εύκολο να χαθείς ανάμεσα σε διάφορους χρόνους και πρόσωπα και τελικά, η αφήγησή σου να μην έχει σειρά, ειρμό και λογική. Όμως η ιστορία της Lupton, βρίσκεται ακριβώς στο απέναντι άκρο. Πέραν του ότι διαχειρίζεται σωστά όλα τα παραπάνω, χωρίς να μας προδίδει τίποτα που θα μπορούσε να 'κάψει' τελικά την αγωνία και το σασπένς, δίνει τέτοια στοιχεία και σε τόσο σωστά, ισορροπημένες δόσεις όπου μέχρι το ανατρεπτικό φινάλε του βιβλίου όπου πλέον έχουμε την κορύφωση το δράματος, να μην μπορούμε να σκεφτούμε ποιος είναι ο δολοφόνος αφού, όλοι φαντάζουν ένοχοι και όλοι δίνουν την αίσθηση ότι έχουν κίνητρα. Όσο και να σπαζοκεφαλιάσετε, τον ένοχο δεν πρόκειται να τον βρείτε, ακόμα κι αν κάποια στιγμή τον υποψιαστείτε, κάτι που θα έχει συμβεί με όλους. Ένα ακόμα ενδιαφέρον κομμάτι του βιβλίου έχει να κάνει με την γενετική, την οποία η συγγραφέας φαίνεται να μελέτησε αρκετά έτσι ώστε η ιστορία της να έχει μεν μια αληθοφάνεια ωστόσο, με κάποιες προεκτάσεις που εξυπηρετούν την δικιά της πλοκή και κίνητρα, να έχει τελικά και μια φανταστική διάσταση που ωστόσο, δεν αποκλείεται να ζήσουμε στο μέλλον.

Το "Στα Ίχνη Σου", χαρακτηρίζεται ως αστυνομικό μυθιστόρημα, μια ταυτότητα που ναι μεν του ταιριάζει ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Εκτός αυτού, είναι ένα ανθρωποκεντρικό δράμα που βασίζεται στη σχέση δύο αδερφών θέλοντας να μας αποδείξει, πόσο πολύ δεμένοι μπορούν να είναι οι άνθρωποι, ακόμα κι όταν τους χωρίζει ένας ωκεανός. Πόσο καλά μπορούμε να γνωρίζουμε κάποιον που αγαπάμε, πόσο εύκολο να μας είναι να κατανοήσουμε τις πράξεις του και να εισχωρήσουμε στο μυαλό του, ακόμα κι όταν όλα τα στοιχεία δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Και τελικά, μια απόδειξη για το πόσο πολύ μπορούμε να μοιάσουμε με κάποιον, ακόμα κι αν οι μεταξύ μας διαφορές είναι κραυγαλέες. Γιατί σημασία δεν έχει ο τρόπος που ζούμε αλλά, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τη ζωή, και όταν με κάποιον αλληλοσυμπληρωνόμαστε, όταν μπαίνουμε στη θέση του και κοιτάμε τα πράγματα μέσα από το δικό του πρίσμα, όταν ρισκάρουμε να ακολουθήσουμε και να κάνουμε αλλαγές, τότε βλέπουμε πόσο πολύ μοιάζουμε βαθιά μέσα μας, πόσο ίδιες είναι οι ανάγκες ακόμα κι αν εκφράζονται διαφορετικά. Γιατί αυτό το αστυνομικό μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία, δράση και ανατροπές, με μεγαλύτερη όλη το φινάλε που απογειώνει το όλο εγχείρημα, είναι και ένα ημερολόγιο που μας οδηγεί βήμα-βήμα στην κατανόηση των πάντων γύρω μας, ένα ημερολόγιο γεμάτο συναισθήματα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Rosamund Lupton
Μεταφραστής: Τουτουντζή Ουρανία
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 544
ISBN: 978-960-364-445-3