Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα μιας οικογένειας –οι αταξίες των παιδιών, οι υπερβολικές ώρες που παρακολουθούν τηλεόραση, οι αρμοδιότητες μέσα στο σπίτι, οι καβγάδες ανάμεσα στα αδέρφια, οι ώρες ύπνου και οι ώρες επιστροφής στο σπίτι– δεν είναι άλυτα.
Ο μεγαλοφυής ψυχολόγος και παιδαγωγός Ρούντολφ Ντράικωρς δημιούργησε ένα απλό μοντέλο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στην καθημερινότητα μιας οικογένειας, και η αποτελεσματικότητα αυτού του μοντέλου αποδεικνύεται συνεχώς στην πράξη. Το μυστικό του βρίσκεται στην πεποίθηση ότι το παιδί θέλει να είναι ισότιμο άτομο, να το αναγνωρίζουν, να του επιτρέπουν να προσφέρει στην οικογένεια και το σχολείο του, να μπορεί να αισθάνεται μέρος της κοινότητας μέσα στην οποία ζει. Οι συγγραφείς, με πολλά παραδείγματα που αντλούν από την καθημερινότητα της σημερινής οικογένειας, δείχνουν πώς μπορούν να γίνουν πράξη όλα αυτά. Με τις συγκεκριμένες συμβουλές που δίνουν, βοηθούν αποτελεσματικά τους γονείς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ανατροφή των παιδιών τους.
Οι συγγραφείς, με πολλά παραδείγματα που αντλούν από την καθημερινότητα της σημερινής οικογένειας, δείχνουν πώς μπορούν να γίνουν πράξη όλα όσα πρεσβεύουν. Με τις συγκεκριμένες συμβουλές που δίνουν, βοηθούν αποτελεσματικά τους γονείς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ανατροφή των παιδιών τους.

Προσωπική άποψη:
Κάθε άνθρωπος που μεγαλώνει παιδιά ζει με τα βασανιστικά ερωτήματα, "Αντιμετωπίζω το παιδί μου όπως πρέπει;", "Ποια πρέπει να είναι η στάση μου όταν δεν φέρεται σωστά;", "Πότε πρέπει να το τιμωρήσω και πότε όχι;", "Μήπως ήμουν πολύ σκληρός μαζί του;", "Τι θα κάνω με αυτό το παιδί;", "Τι θα κάνω με εμένα τον ίδιο;" και πολλά άλλα. Μην ανησυχείτε... το γεγονός πως μπορεί να σκέφτεστε όλα τα παραπάνω και να προβληματίζεστε δεν σημαίνει ούτε ότι είστε κακοί γονείς. Απλά ίσως δεν έχετε βρει ακόμα τον τρόπο να χειριστείτε κάποια πράγματα και ίσως, χρειάζεται να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού, πράγμα που δεν σας καθιστά ανίκανους απλά, όχι τέλειους. Και δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι γονείς γιατί κανείς δεν είναι τέλειος σε τίποτα. Μπορείτε απλά να κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας για να γίνετε καλύτεροι.

Ο Rudolf Dreikurs υπήρξε ένας από τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς παιδοψυχολόγους, του οποίου οι μελέτες οδήγησαν το σύστημα διαπαιδαγώγησης σε μια νέα πορεία, συνθέτοντας ένα απλό μοντέλο που αν οι γονείς το ακολουθήσουν θα δουν βελτίωση, όχι μόνο στη στάση και τη συμπεριφορά των παιδιών τους αλλά, στην ίδια τους την καθημερινότητα, στους εαυτούς και στη ζωή τους που θα γίνεται συνεχώς καλύτερη. Και όλα αυτά δεν είναι απλά ιδέες που μένουν στην θεωρία αλλά, ιδέες που πρέπει και οφείλουμε να τις εφαρμόσουμε στην πράξη, θεωρίες που βασικό τους άξονα έχουν την αγάπη η οποία αναπόφευκτα και όταν την δείχνουμε και τη χειριζόμαστε με το σωστό τρόπο, μόνο σε θετικά αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσει, κάτι που χιλιάδες επί χιλιάδων ανθρώπων έχουν διαπιστώσει υιοθετώντας στη ζωή τους το προαναφερόμενο μοντέλο.

Οι συγγραφείς του συγκεκριμένου βιβλίου δεν είναι απλά παιδοψυχολόγοι αλλά και άνθρωποι οι οποίοι, όχι μόνο έχουν μαθητεύσει στο πλευρό του Dreikurs αλλά, έχουν υιοθετήσει και οι ίδιοι το μοντέλο διαπαιδαγώγησής του στα δικά τους παιδιά και κατ' επέκτασιν, στις δικιές τους οικογένειες. Για να γίνει ποιο κατανοητό δε το μοντέλο, ο σκοπός και η χρησιμότητά του, οι συγγραφείς αναφέρουν ποικίλα παραδείγματα βγαλμένα από την καθημερινότητα, τόσο τη δική τους όσο και ανθρώπων που στη διάρκεια της καριέρας τους κατέφυγαν σε αυτούς προκειμένου να βρουν λύσεις στα μικρά ή μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας που μοιράζονται με τα παιδιά τους. Και σίγουρα μέσα από τα παραδείγματα αυτά, θα ταυτιστείτε σε πολλές περιπτώσεις μαζί τους γιατί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όλοι μας τα έχουμε περάσει.

Σίγουρα τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια οικογένεια, πολύ περισσότερο στην ανατροφή των παιδιών της, είναι πολλά. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε πρόβλημα έχει και τη λύση του. Μέσα στο βιβλίο αυτό θα βρείτε κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που μπορείτε να σκεφτείτε και μαζί με αυτό, θα βρείτε και τη λύση του, τον τρόπο να το αντιμετωπίσετε και να κάνετε τα πράγματα καλύτερα, τόσο για τα παιδιά τους και τον τρόπο που προσαρμόζονται τώρα στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στο μέλλον ως ενήλικες, όσο και για εσάς που αν μη τι άλλο, έχετε την ανάγκη για ηρεμία και ισορροπία στη ζωή σας και το αίσθημα ότι τελικά, κάνατε ότι καλύτερο μπορούσατε, δουλεύοντας το 'υλικό' σας όσο καλύτερα γινόταν. Αν λοιπόν ψάχνετε έναν οικογενειακό βοηθό που να σας προσφέρει λύσεις, μην πάτε μακριά. Το βιβλίο αυτό θα σας ανακουφίσει και θα σας κάνει να δείτε ότι τα πράγματα είναι πιο εύκολα απ' όσο ίσως πιστεύετε. 
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Theo Schoenaker, Julitta Schoenaker & John M. Platt
Μεταφραστής: Κεχαγιά Παναγιώτα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Παιδαγωγικά
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 208
ISBN: 978-960-461-476-9