Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Έλενα νομίζει πως η ζωή της βρίσκεται σε τάξη όταν ανακαλύπτει ότι ο μέλλοντας σύζυγός της την απατά και μάλιστα, η ερωμένη του περιμένει το παιδί του.
Ο κόσμος της γκρεμίζεται κι εκείνη αποφασίζει να μην ξαναδώσει την καρδιά της σε κανέναν και να μην κλάψει για κάποιον που δεν το αξίζει.
Μετά από σκέψη, αποφασίζει να κάνει το ταξίδι στην Αίγυπτο, που της είχε δωρίσει η αδερφή της για τον επικείμενο γάμο της, μόνη της, ξεκινώντας μια νέα ζωή.
Τα πράγματα όμως θα εξελιχθούν διαφορετικά απ' ότι εκείνη πίστευε όταν εξαιτίας μιας παρεξήγησης θα βρεθεί αιχμάλωτη ενός γοητευτικού άραβα πρίγκιπα.

Προσωπική άποψη:
Λένε ότι μέσα στα πιο μικρά πράγματα, μπορείς να βρεις τα πιο πολύτιμα πετράδια. Δεν είναι λίγες οι φορές που το έχω διαπιστώσει και η ίδια αυτό, είτε μιλάμε για ανθρώπους, είτε για πράγματα. Το βιβλίο της Γεωργίας Κακαλοπούλου, "Το Διαμάντι Της Ερήμου", είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει ο τίτλος του, ένα μικρό διαμάντι που μέσα σε μια αχανή έρημο από μυθιστορήματα, θα ξεχωρίσει σε όποιου τα χέρια κι αν πέσει. Κι αν ακόμα σκεφτείτε ότι αυτά τα πράγματα δε γίνονται, να σας θυμίσω ότι η λογοτεχνία υπάρχει για να μας ταξιδεύει, να μας κάνει να ζούμε τα δικά μας, σύγχρονα παραμύθια που γιατί όχι, ίσως σε κάποιον, κάπου, κάποτε, να έχει συμβεί ή να μπορέσει να συμβεί. Η ζωή είναι απρόβλεπτη, δεν ξέρεις τι θα σου φέρει, από ποια κατεύθυνση και πόσο μάλλον, που θα σε οδηγήσει, όπως ακριβώς δεν ήξεραν και οι χαρακτήρες αυτού του μυθιστορήματος.

Η Έλενα ετοιμάζεται να παντρευτεί όταν ανακαλύπτει πως ο αρραβωνιαστικός της όχι μόνο έχει παράνομη σχέση αλλά, ότι εκείνη περιμένει το παιδί του. Σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει τη ζωή της από την αρχή αφήνοντας όλες τις άσχημες αναμνήσεις πίσω της, ξεκινάει ένα ταξίδι με προορισμό την Αίγυπτο, ένα ταξίδι που προοριζόταν αρχικά ως γαμήλιο δώρο από την αδερφή της. Τα πράγματα όμως εξελίσσονται πολύ διαφορετικά απ' όσο περίμενε καθώς πέφτει θύμα μιας συνωμοσίας η οποία και την ενοχοποιεί στα μάτια του πρίγκιπα Χακίμ. Μια γυναίκα που της μοιάζει εξαιρετικά, παγίδεψε τον πατέρα του με αποτέλεσμα, ο αδερφός του και θείος του Χακίμ, να κάνει κατάληψη στον θρόνο και να ανατρέψει το καθεστώς του εμηράτου του. Και τώρα η Έλενα πρέπει να αποδείξει την αθωότητά της ενώ ο Χακίμ να βρει τον πατέρα του και να ανακτήσει τον έλεγχο του βασιλείου του, την ίδια ώρα που τα συναισθήματά τους γίνονται όλο και πιο έντονα, όλο και πιο αντικρουόμενα.

Η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Γεωργία Κακαλοπούλου στην τριτοπρόσωπη αφήγησή της, είναι ακριβώς αυτή που μου αρέσει και που πιστεύω πως αρμόζει στα μυθιστορήματα του είδους. Απλή, λιτή, κατανοητή, χωρίς περιττά και άνευ ουσίας στολίδια, που στοχεύουν απευθείας εκεί που πρέπει, δηλαδή στη συναισθηματική προσέγγιση των ηρώων της, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση κι εμείς οι ίδιοι ως αναγνώστες να τα βιώσουμε σε κάθε τους διάσταση και να τα κατανοήσουμε σε βάθος. Η Έλενα και ο Χακίμ είναι οι δύο διαφορετικές πλευρές του ίδιου νομίσματος, τόσο διαφορετικοί μα και τόσο ίδιοι συνάμα. Φωτιά και πάγος, ένα συνδυασμός που αναπόφευκτα οδηγεί σε σύγκρουση, μια σύγκρουση που ακόμα κι αν το θέλει, δεν μπορεί να μην οδηγήσει στην ένωση. Δύο χαρακτήρες με ήθος και περηφάνια  δύο άνθρωποι που είναι ικανοί να φτάσουν τον άλλον στα όριά του και όμως, την ίδια στιγμή τόσο παθιασμένοι και απελπιστικά έτοιμοι να αφεθούν σε αυτό που προστάζει το ένστικτο, η καρδιά και το σώμα.

Μπορεί το βιβλίο αυτό να σας φανεί μικρό φτάνοντας στα χέρια σας και όμως, μέσα στις λιγότερες από 200 σελίδες του, θα βρείτε μια ιστορία που δεν στερείται δράσης και αγωνίας, που συνδυάζει την περιπέτεια με τον έρωτα, που αναμιγνύει αντικρουόμενα συμφέροντα και συναισθήματα, που οδηγούν με την σειρά τους σε ένα γαϊτανάκι του οποίου την κατάληξη περιμένεις με κομμένη ανάσα. Οι χαρακτήρες υπέροχοι, καλοδουλεμένοι και με ισχυρή προσωπικότητα, το αραβικό φόντο γοητευτικό και ονειρεμένο, η ιστορία γεμάτη ίντριγκες, μίση και πάθη, ένα παραμύθι που σίγουρα θα κατακτήσει την καρδιά κάθε αναγνώστη, ακόμα κι εκείνων που θα το ήθελαν να είναι λίγο πιο μεγάλο, έτσι ώστε να έχουν τον χρόνο να το απολαύσουν λίγο πιο πολύ. Λάτρεις του είδους ή όχι, τολμήστε το.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Κακαλοπούλου Γεωργία
Εκδόσεις: Ματί
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2006
Αρ. σελίδων: 196
ISBN: 960-8042-90-9