Συνοπτική περίληψη του έργου:
Έχουν περάσει οκτώ χρόνια από τότε που ο Batman εξαφανίστηκε μέσα στη νύχτα. Στη συνείδηση του κόσμου θεωρήθηκε από ήρωας, φυγάς. Έχοντας κατηγορηθεί για τον θάνατο του εισαγγελέα Harvey Dent, ο Σκοτεινός Ιππότης θυσίασε τα πάντα για ότι ο ίδιος κι ο επίτροπος Gordon ήλπιζαν ότι ήταν καλύτερο για το κοινό καλό.
Για ένα διάστημα, η εγκληματική δραστηριότητα μειώθηκε δραστικά στη Gotham City και πολλοί πίστεψαν ότι αυτό οφειλόταν στον νόμο που είχε εισάγει ο Dent. Όμως, όλα θ’ αλλάξουν με την άφιξη μιας παμπόνηρης διαρρήκτη, η οποία διαθέτει μυστηριώδη ατζέντα.
Πολύ πιο επικίνδυνη, όμως, είναι η εμφάνιση του Bane, ενός τρομοκράτη του οποίου τα αδίστακτα σχέδια για τη Gotham ωθούν τον Bruce να βγει από την αυτοεξορία του. Αλλά ακόμα κι όταν φορέσει και πάλι τη στολή του, ο Batman ίσως να μην καταφέρει να τον σταματήσει.

Προσωπική άποψη:
Όταν έχεις παρακολουθήσει δύο ταινίες με κεντρικό ήρωα τον Batman, οι οποίες οφείλω να ομολογήσω πως ξεπέρασαν κάθε πιθανή προσδοκία, η αλήθεια είναι πως περιμένεις το κάτι παραπάνω κατά την, θεωρητική πάντα, ολοκλήρωση της σειράς. Περιμένεις ένα επικό φινάλε που θα απογειώσει το σύνολο. Κάποιες φορές, οι προσδοκίες αυτές βρίσκουν αντίκρισμα. Κάποιες άλλες πάλι, απλά απογοητεύεσαι. Όσον αφορά λοιπόν την επιστροφή του Σκοτεινού Ιππότη, η αλήθεια βρίσκεται μάλλον κάπου στη μέση καθώς, έχουμε τελικά μια ταινία που αποδεικνύεται ελαφρώς κατώτερη από την προηγούμενη, χωρίς ωστόσο να ρίχνει τα standars της τόσο χαμηλά που να πεις πως δεν ικανοποιήθηκες και σαφέστατα, καλύτερη από την πρώτη. Γιατί κακά τα ψέματα, το "The Dark Knight Rises" είναι μια ταινία που μπορεί να μην σκαρφαλώνει στην κορυφή παρ' όλα ταύτα όμως, σε ικανοποιεί σε σημαντικό βαθμό και σου προσφέρει αυτό που περιμένεις από μια παραγωγή σαν κι αυτή. Δράση, περιπέτεια, ένταση και τελικά, κινηματογραφική διασκέδαση.

Ακολουθώντας την πολιτική του "The Dark Knight", το σενάριο της "Επιστροφής" επιλέγει με την σειρά του να ακολουθήσει μια πιο βαθυστόχαστη γραμμή, θέλοντας προφανώς να οδηγήσει τον θεατή σε διάφορους προβληματισμούς οι οποίοι πηγάζουν και περιστρέφονται γύρω από την παγκόσμια οικονομική κρίση, τον άδικο διαχωρισμό των κοινωνικών τάξεων, τις ιδεολογικές αξίες που έχουν πάει στα τσακίδια αλλά, και την ιδέα του αναρχισμού ως μέσο επιβολής, λύτρωσης και τελικά, δικαίωσης και απόλυτης λύσης απέναντι σε όλα τα δεινά του κόσμου. Δεν λέω, όλα αυτά είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και ίσως να μπορούσαν να λειτουργήσουν ακόμα καλύτερα σε μια ταινία διαφορετικού είδους όμως, όταν μιλάμε για ένα από τα εμπορικότερα blockbusters ever, τα πράγματα είναι σαφώς πιο περίπλοκα και περιορισμένα, καθώς τα πλαίσια που τα περιβάλλουν είναι εξαιρετικά στενά. Όπως λέει και ο σοφός μας ο λαός, δεν μπορείς να χωρέσεις δύο καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη οπότε, ίσως θα ήταν να επιλέξεις αυτό που φαντάζει καλύτερο.

Αφήνοντας κατά μέρους το ιδεολογικό κομμάτι, το "The Dark Knight Rises" είναι πάνω απ' όλα μια περιπέτεια φαντασίας η οποία, αποτελώντας το φινάλε μιας τριλογίας, έχει σκοπό να ικανοποιήσει κάθε θεατή ως προς το αισθητικό σκέλος δηλαδή, δημιουργώντας τον οπτικοακουστικό και θορυβώδη πολλές φορές εντυπωσιασμό, που θα καταφέρει να τον καθηλώσει για 2,5 και πλέον ώρες.  Και το σίγουρο είναι πως ο Nolan, στο κομμάτι αυτό πετυχαίνει απόλυτα τον στόχο τους και όποιος πει το αντίθετο, θα είναι απλά άδικος. Δεν λέω, υπάρχουν κάποια διαστήματα αδράνειας αλλά επί της ουσίας, αποτελούν την ηρεμία πριν την καταιγίδα και πιθανότατα, αν λαμβάναμε ως δέκτες υπέρ του δέοντος δόσεις περιπέτειας και δράσης, να είχαμε κουραστεί πολύ πιο σύντομα. Γιατί ναι, υπάρχουν ορισμένα σημεία που κουράζεσαι και θες το πράγμα να τρέξει και να ακολουθήσεις τα θορυβώδη βήματά του χωρίς ανάσα. Το παράδοξο βέβαια είναι πως η ταινία καταφεύγει σε ορισμένα κλισέ που σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μπορεί να μην μας προκαλούσαν έκπληξη όμως, όταν μιλάμε για μια ταινία του Nolan που έχει αποδείξει πως κάνει ιδιαίτερο σινεμά ακόμα κι όταν έχουμε να κάνουμε με εμπορικές παραγωγές, πραγματικά μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί αυτό.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο Batman, και κατ' επέκτασιν ο Christian Bale, καταφέρνει για άλλη μια φορά να είναι κομπάρσος στην ίδια του την ταινία. Βέβαια, και σε σύγκριση με το "The Dark Knight" και την υπέροχη παρουσία του Ledger που επισκίασε κάθε τι άλλο, το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται στις ερμηνείες αλλά, στο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η προσπάθεια σκιαγράφησης των χαρακτήρων. Ο Tom Hardy δεν μπορεί να φτάσει την ερμηνεία του κακού Ledger, και όσο άδικη κι αν είναι η σύγκριση, είναι αναπόφευκτη όταν ο δεύτερος σήκωσε μια ολόκληρη ταινία στις πλάτες του, η Marion Cotillard είναι πάντα μια γοητευτική παρουσία που κλέβει τις εντυπώσεις ωστόσο, δεν της δίνεται το απαραίτητο πεδίο δράσης για να ξετυλίξει το ταλέντο της ενώ οι Gordon-Levitt και Anne Hathaway έχουν τις καλές και τις κακές τους στιγμές, εξυπηρετώντας τα σενάρια πιθανού μέλλοντος της δράσης του Batman. Οι συνήθεις ύποπτοι από την άλλη, Michael Caine, Gary Oldman και Morgan Freeman είναι όπως πάντα απολαυστικοί, έστω κι αν αφήνουν τόπο στο νέο αίμα.

Καμιά φορά οι ίδιοι οι δημιουργοί ενός έργου είναι εκείνοι που βάζουν τόσο ψηλά τον πήχη, που ούτε οι ίδιοι να μην μπορούν να ξεπεράσουν. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση του Nolan και του "The Dark Knight Rises" που ξεπέρασε μεν το "Batman Begins", ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την ιδέα του δεύτερου αλλά, δεν κατάφερε να φτάσει το υψηλό επίπεδο, σε όλους του τομείς, του "The Dark Knight". Ίσως αν είχε επιλέξει να διαχειριστεί διαφορετικά κάποια πράγματα, όπως το cast ή την χρονική τοποθέτηση της ιστορίας, τα πράγματα να ήταν ακόμα καλύτερα. Παρ' όλα ταύτα, το "The Dark Knight Rises" δεν θα σας απογοητεύσει απλά, δεν θα σας προσφέρει και όλα όσα περιμένατε. Σίγουρα είναι μια κινηματογραφική εμπειρία που αξίζει να παρακολουθήσεις στις σκοτεινές αίθουσες λόγω του μεγαλείου της εικόνας και του ήχου, σίγουρα θα σας περάσει κάποια μηνύματα, έστω κι αν δεν είναι στο επιθυμητό βάθος και ακόμα πιο σίγουρα, θα περάσετε καλά, θα διασκεδάσετε και θα αφεθείτε σε μια κατά τ' άλλα, αξιοπρεπή και αρκετά αξιόλογη περιπέτεια δράσης.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Σκοτεινός Ιππότης: Η Επιστροφή
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Christopher Nolan
Πρωταγωνιστές: Christian Bale, Tom Hardy, Marion Cotillard, Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Michael Caine, Gary Oldman, Morgan Freeman, Nestor Carbonell, Cillian Murphy, Liam Neeson, Matthew Modine
Παραγωγή: 2012
Διάρκεια: 164'

Επίσημο site: