Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Ράιλι Μπλουμ άφησε την αδελφή της, την Έβερ, στον κόσμο των ζωντανών και διέσχισε τη γέφυρα για τον άλλο κόσμο – ένα μέρος που ονομάζεται Εδώ και όπου ο χρόνος είναι πάντα Τώρα.
Κι ενώ έχει αφεθεί σ’ έναν ήρεμο και γλυκό θάνατο μαζί με το σκύλο της, τον Μπάτερκαπ, καλείται να εμφανιστεί ενώπιον του Συμβουλίου, που της αποκαλύπτει ένα μυστικό: η ζωή μετά το θάνατο δεν είναι μόνο χαρά και διασκέδαση. Η Ράιλι πρέπει να εργαστεί ως Κυνηγός Ψυχών. Δάσκαλός της ορίζεται ο Μπόντι, ένα περίεργο αγόρι.
Μαζί του, η Ράιλι επιστρέφει στη Γη για την πρώτη αποστολή της: πρέπει να πείσει το Λαμπερό Αγόρι που στοιχειώνει για αιώνες ένα κάστρο στην Αγγλία να διασχίσει τη γέφυρα για το Εδώ. Πολλοί Κυνηγοί έχουν αποτύχει στο παρελθόν. Η Ράιλι, όμως, είναι αποφασισμένη να τα καταφέρει…

Προσωπική άποψη:
Όσοι έχετε διαβάσει και αγαπήσει τη σειρά των "Αθανάτων" της Alyson Noel, είμαι σίγουρη πως περιμένατε με αρκετή αγωνία τη νέα σειρά βιβλίων της, "Ράιλι Μπλουμ". Για να σας θυμίσω, η Ράιλι Μπλουμ είναι η μικρότερη αδερφή της Έβερ, πρωταγωνίστριας των "Αθανάτων", η οποία βρήκε τον θάνατο στα 12 της χρόνια, όταν το αυτοκίνητο που επέβαινε με την οικογένειά της ανατράπηκε. Η Ράιλι λοιπόν για κάποιο διάστημα, συντρόφευε ως πνεύμα την αδερφή της αφού, αρνιόταν να περάσει τη γέφυρα και να βρεθεί στο μέρος εκείνο που οι ψυχές καταλήγουν μετά θάνατον. Ήρθε όμως κάποια στιγμή η ώρα που αποφάσισε πως δεν μπορεί να παραμείνει στο γήινο επίπεδο και αποχώρισε, με σκοπό να ακολουθήσει την οικογένειά της, όπως έπρεπε εξ' αρχής. Ως ιδέα, το να παρακολουθήσουμε την πορεία της από ΄κει κι έπειτα, παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον, επί του αποτελέσματος όμως, τα πράγματα διαφέρουν.

Η Ράιλι λοιπόν έχει περάσει πλέον τη γέφυρα έχοντας βρεθεί στο Εκεί μαζί με την οικογένειά της, προσπαθώντας να χτίσει τη νέα της ζωή, βασισμένη πάντα στα νέα γεγονότα και τις παρούσες συνθήκες. Ωστόσο η προσαρμογή της κάθε άλλο παρά εύκολη είναι καθώς, όσο κυλάει ο χρόνος, τόσο εκείνη αισθάνεται ότι της έκλεψαν τη ζωή που είχε δικαίωμα να ζήσει, μέσα από τα χέρια της, καταδικάζοντάς την να ζήσει στην αιωνιότητα, φυλακισμένη στο σώμα ενός δωδεκάχρονου παιδιού, στερημένο από κάθε εμπειρία που τόσο λαχταρούσε να βιώσει. Όταν καλείται να παρουσιαστεί ενώπιον του Συμβουλίου, παρακολουθώντας το διάστημα που έζησε στη Γη σαν σε ταινία, συνειδητοποιεί για πρώτη φορά πως σπατάλησε το χρόνο της, προσπαθώντας να προλάβει την αδερφή της, έχοντας γίνει η σκιά της. Και η συνειδητοποίηση αυτή, την κάνει να χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της. Όμως τώρα έχει μια αποστολή, έναν σκοπό. Πρέπει να επιστρέψει πίσω στο γήινο επίπεδο και να εργαστεί ως Κυνηγός Ψυχών, βοηθώντας τις ψυχές που παρέμειναν εκεί να διασχίσουν τη γέφυρα.

Το μεγάλο πρόβλημα του συγκεκριμένου βιβλίου δεν είναι τόσο το μικρό του μέγεθος και η ταχύτητα με την οποία αναγκαστικά τρέχουν τα γεγονότα. Το πρόβλημα είναι η ίδια η ουσία του η οποία μοιάζει να έχει δομηθεί με τέτοιον τρόπο που να απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά κι εφήβους, το πολύ μέχρι την ηλικία των 15 χρόνων. Δεν είναι η απουσία ρομάντζου αλλά, ο επιφανειακός τρόπος με τον οποίον η Noel προσεγγίζει το θέμα, αποκλείοντας έτσι το ενήλικο κοινό από το να μπει στην διαδικασία να ασχοληθεί περαιτέρω με το να μελετήσει και να ανακαλύψει τα μυστικά του νέου κόσμου που απλώνονται μπροστά του. Υποτίθεται ότι σκοπός είναι να διαπιστώσουμε τι ακριβώς συμβαίνει μετά θάνατον και πως οι ανθρώπινες ψυχές μπορούν να εγκλωβιστούν με την θέλησή τους στον ανθρώπινο κόσμο, αρνούμενες να περάσουν εκεί όπου φυσιολογικά θα έπρεπε να βρεθούν μετά το τέλος της εγκόσμιας ζωής του. Και ναι, μπορεί να αντιλαμβανόμαστε τον σκοπό αλλά, δεν τον κατανοούμε.

Θα μου πείτε τώρα, τι περίμενα; Σωστό εν μέρη αφού όταν η πρωταγωνίστρια της ιστορίας δεν είναι άλλη από μια κοπέλα που δεν έχει προλάβει καλά-καλά να μπει στην εφηβεία και χαρακτηρίζεται από όλες τις ακραίες αντιδράσεις που συνοδεύουν αυτό το μεταβατικό στάδιο, οι απαιτήσεις μας δεν πρέπει να είναι και πολύ υψηλές. Και ειλικρινά, δεν ήταν αλλά πως να το κάνουμε, περίμενα από τη Noel να μου δώσει κάτι περισσότερο, κάτι πιο βαθύ και ουσιαστικό που σε έναν βαθμό, θα με έκανε να σκεφτώ γύρω από ορισμένα πράγματα και γιατί όχι, να το ψάξω λίγο περισσότερο, ίσως και να προβληματιστώ, στα όρια του φυσιολογικού πάντα. Αλλά όχι, έπρεπε να σπαταλήσω πολύτιμο χρόνο σε κάτι που τελικά, δεν είχε να μου δώσει απολύτως τίποτα, πολύ περισσότερο να με συγκινήσει, πόσο μάλλον να με κάνει να ταυτιστώ με τους ήρωες και την ίδια την ιστορία τους.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά! Αν ανήκετε στην ηλικιακή κλίμακα των 15 και κάτω τότε ναι, μπορεί το συγκεκριμένο βιβλίο να το απολαύσετε. Αν πάλι την έχετε περάσει προ πολλού, αν δεν έχετε περισσευούμενο χρόνο και χρήματα για να σπαταλήσετε, επιλέξτε να τα επενδύσετε αμφότερα σε κάτι άλλο. Μπορεί ο ρυθμός των γεγονότων να είναι γρήγορος και τελικά να μην καταλάβετε πότε φτάσατε στο τέλος του πρώτου μέρους των νέων περιπετειών της Ράιλι όμως, η πρόσκαιρη ευχαρίστηση της ανάγνωσης, απλά θα σας κάνει να ξεφύγετε χωρίς να σας προσφέρει τίποτα άλλο. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι να ψυχαγωγηθείτε, πόσο μάλλον να προβληματιστείτε ή να διερευνήσετε τα μυστικά της μεταθανάτιας ζωής. Από μεριάς μου ελπίζω ότι η συνέχεια θα είναι καλύτερη γιατί αν όχι, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για την Ράιλι.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alyson Noel
Μεταφραστής: Κολυδά Λυδία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 224
ISBN: 978-960-496-542-7