Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα γοητευτικό τέρας...
Ένας μακάβριος ήρωας...
Ένας κατά συρροή δολοφόνος που σκοτώνει μόνο εγκληματίες...
Ο Ντέξτερ Μόργκαν νιώθει εξαιρετικά πιεσμένος τελευταία. Δεν είναι εύκολο να είσαι ένας δολοφόνος με ηθικές αξίες - ειδικά αν προσπαθείς παράλληλα να αποφύγεις τις υποψίες του επικίνδυνου υπαστυνόμου Ντόουκς, που πιστεύει ότι είσαι ένας μανιακός δολοφόνος (και φυσικά έχει δίκιο...).
Για να παραπλανήσει τον Ντόουκς ο Ντέξτερ πρέπει να βυθιστεί στη ρουτίνα. Όταν δε δουλεύει για την αστυνομία του Μαϊάμι, περνάει όλο το χρόνο του με τη φίλη του Ρίτα και τα δύο της παιδιά, πίνοντας μπίρα λάιτ, παίζοντας κρεμάλα και βλέποντας τηλεόραση. Αλλά πόσο καιρό θα αντέξει προτού ο Σκοτεινός Επιβάτης πάρει και πάλι τα ηνία;
Σε δύσκολους καιρούς, η ευκαιρία χτυπά την πόρτα. Ένας ιδιαίτερα επικίνδυνος ψυχοπαθής αφήνει ένα ματωμένο ίχνος στους δρόμους του Μαϊάμι. Η διεστραμμένη τεχνική του αφήνει άφωνο ακόμα και τον Ντέξτερ. Το μυστήριο περιπλέκεται, καθώς ο ψυχοπαθής ίσως έχει σχέση με τον Ντόουκς... Και όταν η αδελφή του, Ντέμπορα, ζητάει τη βοήθειά του στις έρευνες, ο καλός αδελφός Ντέξτερ δεν μπορεί παρά να ριχτεί στο κυνήγι...

Προσωπική άποψη:
Ξέρετε πόσο πολύ εξοργίζομαι όταν για διάφορους λόγους, δεν μπορώ να προχωρήσω σερί στην ανάγνωση μιας σειράς. Στην προκειμένη περίπτωση βέβαια, υπάρχει μια διαφορά. Βλέπετε, μπορεί τα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο μου Ντέξτερ Μόργκαν να είναι στο σύνολό τους έξι ωστόσο, στη χώρα μας κυκλοφορούν μόνο τα δύο και δυστυχώς, προς απογοήτευση τόσο των fans όσο και δική μου, δεν νομίζω πως πρόκειται να κυκλοφορήσουν ποτέ τα επόμενα δεδομένου ότι μεσολάβησαν 5 χρόνια ανάμεσα στην έκδοση των συγκεκριμένων. Αν και η επιτυχία της τηλεοπτικής μεταφοράς του έφτασε και στην χώρα μας, δεν συνέβη το ίδιο και με τα βιβλία που την ενέπνευσαν, πράγμα που είναι πραγματικό κρίμα καθώς, δεν θα μπορέσουμε να δούμε ολοκληρωμένη αυτή την εκδοχή του, κατανοώντας ίσως με τον τρόπο αυτό, περισσότερα πράγματα για τον ίδιο, δεδομένου ότι βιβλία και σειρά, έχουν αρκετές διαφορές.

Ο Ντέξτερ συνεχίζει τη δολοφονική του δράση, έχοντας πάντα στο πλευρό του, τον Σκοτεινό του Επιβάτη, που ξυπνάει μέσα του την επιθυμία για δράση. Όμως πλέον, δεν μπορεί να δράσει ανενόχλητος καθώς, δεδομένου όσων συνέβησαν στο πρώτο βιβλίο της σειράς, έχει βρεθεί περισσότερο από ποτέ άλλοτε στο στόχαστρο του Ντόουκς ο οποίος, χωρίς καμία προσπάθεια να το κρύψει, παρακολουθεί στενά κάθε βήμα του, αποκόπτοντάς τον αναγκαστικά από κάθε διασκεδαστική γι' αυτόν δραστηριότητα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να υιοθετήσει ένα καθημερινό προφίλ που όχι μόνο δεν του ταιριάζει αλλά αντίθετα, τον κάνει να πλήττει και να βυθίζεται στην αδράνεια. Μέχρι την ώρα τουλάχιστον που ένας ψυχοπαθής γιατρός φαίνεται να έχει βάλει στόχο κάποιους παλιούς του φίλους από τον στρατό, οι οποίοι τον πρόδωσαν παραδίνοντάς τον στους Κουβανούς, γεγονός που όπως φαίνεται, όχι μόνο δεν του άρεσε αλλά, τον έκανε να ορκιστεί εκδίκηση και μάλιστα, με τον πιο σκληρό, βίαιο και αποτρόπαιο τρόπο.

Ο Jeff Lindsay συνεχίζει να αφηγείται τις περιπέτειες του Ντέξτερ στο ίδιο μοτίβο, όπως και στο πρώτο του βιβλίο με τη μόνη διαφορά ότι αυτή τη φορά, περιορίζει τη δράση του, αναγκάζοντάς τον έτσι να ωθήσει τον εαυτό σου σε πράξεις που υπό άλλες συνθήκες δεν θα προέβαινε και παράλληλα, σε σκέψεις για την συνέχεια της πορείας την ζωής και της ύπαρξής του. Μέσα από το πρώτο βιβλίο γνωρίσαμε το παρελθόν του ενώ μέσα από το δεύτερο, καλούμαστε να εξερευνήσουμε μαζί του τις προοπτικές του μέλλοντός του. Η δολοφονική του δράση μπορεί να είναι περιορισμένη όμως, αυτό δίνει την δυνατότητα, τόσο στον ίδιον όσο και σε εμάς, να εξερευνήσουμε για μια ακόμη φορά τα άδυτα του μυαλού και του υποσυνείδητού του, κατανοώντας ακόμα περισσότερο, πέραν από την διαστροφή της φύσης του, πόσο απόλυτα ευφυής και ενδιαφέρον είναι ως χαρακτήρας, πόσο εύκολα μπορεί να σκέφτεται και να λειτουργεί σε πολλαπλά επίπεδα, οδηγούμενος σε συμπεράσματα που μόνο εκείνος θα μπορούσε, σε χρόνους τουλάχιστον που θα μπορούσαν να αποδώσουν κάτι.

Όσον αφορά τον 'κακό' αυτή τη φορά, τα πράγματα νομίζω είναι ακόμα πιο ενδιαφέροντα από το προφίλ που χρησιμοποιήθηκε στο πρώτο βιβλίο της σειράς. Δεν έχουμε να κάνουμε απλά με έναν διαταραγμένο, διεστραμμένο και βίαιο χαρακτήρα αλλά, με έναν άνθρωπο που συνδυάζει όλα τα προηγούμενα με την οργή που γεννά η προδοσία και η ανάγκη να τιμωρήσεις τους ενόχους. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, είναι πραγματικά ανατριχιαστικός και η περιγραφή των πράξεών του, αποτρόπαια απολαυστική. Σκοπός του δεν είναι απλά να σκοτώσει τα θύματά του αλλά να τα βυθίσει σε μια ακόμα μεγαλύτερη αγωνία. Να βλέπουν τους εαυτούς του να ακρωτηριάζονται βήμα προς βήμα, μην μπορώντας να αντιδράσουν, καταλήγοντας σε έναν κούφιο κορμό χωρίς καμία χρησιμότητα, έχοντας απόλυτη συναίσθηση του τι συμβαίνει, οδηγώντας σταδιακά στην τρέλα και την καταστροφή όποιας συνείδησης μέχρι ο θάνατος να φανεί καλός απέναντί τους έτσι ώστε να τους λυτρώσει. Φαντάζεστε κάτι πιο τρομακτικά καλύτερο;

Η πλοκή είναι γρήγορη και γεμάτη ένταση και παρά το γεγονός ότι δεν η δολοφονική δράση του Ντέξτερ περνά σε δεύτερη μοίρα, δεν απογοητευόμαστε καθόλου. Άλλωστε αυτό που απολαμβάνουμε περισσότερο από κάθε τι άλλο στον χαρακτήρα του, είναι ο διεστραμμένα ευφυής τρόπος σκέψης του, η ικανότητά του να δρα εκεί που όλοι οι άλλοι φαίνεται να αδυνατούν να πετύχουν το παραμικρό βήμα, κάνοντας τελικά τη διαφορά. Ουσιαστικά, είναι ένας αντιήρωας που ακόμα κι αν δεν εγκρίνεις όλα όσα κάνει, δεν μπορείς να μην το συμπαθήσεις, πόσο μάλλον να μην ακολουθήσεις την πορεία του ξαναμμένος και γεμάτος αγωνία. Η ίδια η ιστορία έχει αρκετές ανατροπές, κρατώντας έτσι τον αναγνώστη σε εγρήγορση ενώ για ακόμα μια φορά, δεν απουσιάζει το καυστικό, σατιρικό και σαρκαστικό χιούμορ που ο Lindsay ντύνει τον βασικό του χαρακτήρα, προσθέτοντας έτσι μια διασκεδαστική πινελιά αλλά και ένα σημείο αναγνώρισης, μια καθαρά δική του ταυτότητα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jeff Lindsay
Μεταφραστής: Αυγουστίνου Παρασκευή
Εκδόσεις: Anubis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 296
ISBN: 978-960-306-969-0