Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Είναι ένα ασυνήθιστα ζεστό καλοκαίρι στα παράλια της βορειοανατολικής Αγγλίας. Η Τζούλι Άρμστρονγκ επιστρέφει στο σπίτι της μετά από μια νυχτερινή έξοδο και βρίσκει τον γιο της στραγγαλισμένο, ξαπλωμένο σε μια μπανιέρα γεμάτη νερό και καλυμμένο με λουλούδια...
Αυτός ο επιτηδευμένος φόνος συνεπαίρνει την ντετέκτιβ Βέρα Στάνχοουπ. Σύντομα ανακαλύπτεται άλλο ένα πτώμα καλυμμένο με λουλούδια, αυτή τη φορά στη σχισμή ενός παραθαλάσσιου βράχου. Η Βέρα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και να ανακαλύψει αυτόν τον δολοφόνο που μετατρέπει τον θάνατο σε τέχνη.
Καθώς οι κάτοικοι της περιοχής αναγκάζονται να μοιραστούν τα πιο βαθιά και σκοτεινά μυστικά τους, ο δολοφόνος παρακολουθεί, περιμένει και ετοιμάζεται να δημιουργήσει άλλον έναν όμορφο, υγρό τάφο...

Προσωπική άποψη:
Η Βρετανή Ann Cleeves είναι ένα από τα πλέον ηχηρά ονόματα στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας, κερδίζοντας μάλιστα το 2006 το εξαιρετικά σημαντικό βραβείο, Duncan Lawrie Dagger της Ένωσης Βρετανών Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, για το βιβλίο της "Raven Black". Το γεγονός ότι πριν αφοσιωθεί ψυχή και σώμα στην συγγραφή, εργάστηκε στην ακτοφυλακή αλλά και ως δικαστική επιμελητής, σίγουρα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ως συγγραφέα αλλά, και στο είδος με το οποίο επέλεξε τελικά να ασχοληθεί. Το 1999, κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο της με πρωταγωνίστρια την ντετέκτιβ Βέρα Στάνχοουπ, τις οποίες οι περιπέτειες έμελλε να συνεχιστούν το 2005 και να ακολουθήσουν μια πορεία που την οδηγεί στο σήμερα. Το βιβλίο, "Υγρός Θάνατος", είναι το τρίτο στην σειρά και αποτελεί έναν συνδυασμό των προαναφερόμενων ιδιοτήτων της συγγραφέως, με εκείνην της παρατήρησης πτηνών.

Η Τζούλι, έπειτα από μια βραδινή έξοδο, επιστρέφει στο σπίτι της και βρίσκει τον γιο της, νεκρό στην μπανιέρα. Κι ενώ φαινομενικά θα μπορούσε να πρόκειται για μια υπόθεση αυτοκτονίας, καθώς ο νεαρός ήταν ένα δυσλειτουργικό παιδί με μαθησιακές δυσκολίες, το γεγονός ότι η επιφάνεια του νερού είναι καλυμμένη με λουλούδια, οδηγεί στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα. Κάπου εδώ αναλαμβάνει δράση η ντετέκτιβ Βέρα Στάνχοουπ και η ομάδα της για να επιβεβαιώσουν πως ο νεαρός, έπεσε θύμα δολοφονίας δια στραγγαλισμού. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα περισσότερο όταν λίγο αργότερα, μια νεαρή φοιτήτρια βρίσκεται δολοφονημένη  κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες, τοποθετημένη αυτή τη φορά σε μια λίμνη. Κι ενώ τα δύο θύματα θεωρητικά δεν συνδέονται μεταξύ τους με κανέναν τρόπο, οι μάρτυρες αλλά και πιθανοί δράστες, φαίνεται να γνωρίζουν και για τους δύο περισσότερα απ' όσα τολμούν να παραδεχτούν και η Βέρα, πρέπει να ανακαλύψει την αλήθεια γρήγορα, πριν ο δράσης φτιάξει το επόμενο ταμπλό του.

Είμαι σίγουρη ότι σαν υπόθεση, δεν σας συγκινεί ιδιαίτερα, ίσως σας δημιουργείται η αίσθηση ότι αυτό, κάπου το έχετε ξαναδιαβάσει. Κι εν μέρη, δεν έχετε άδικο! Από την άλλη, η ιστορία της Cleeves είναι τελικά, πιο πολυσύνθετη απ' όσο ίσως φαίνεται σε πρώτη φάση. Η συγγραφέας, επιλέγει να εστιάσει στα πρόσωπα και όχι στην ιστορία, την οποία παρ' όλα ταύτα σέβεται και την προχωράει με τον αρμόζοντα ρυθμό, χωρίς να βιάζεται και χωρίς να προβαίνει σε ευκολίες που ίσως θα την βοηθούσαν να λύσει το παζλ πιο γρήγορα και χωρίς να προβληματιστεί ιδιαίτερα, δημιουργώντας ωστόσο με αυτό τον τρόπο κενά στην πλοκή αλλά και στην λύση του μυστηρίου που ευτυχώς, δεν υπάρχουν, καθιστώντας το εν λόγω μυθιστόρημα στο σύνολό του, ιδιαίτερα αξιοπρεπές και ευχάριστο στην ανάγνωση, έστω κι αν δεν σας κάνει να ανατριχιάσετε.

Οι χαρακτήρες της, είναι πολύ σωστά δομημένοι, ολοκληρωμένοι και με χαρακτηριστικά που μπορούν με την ίδια ευκολία να τους κατατάξουν στον ρόλο του θύτη ή του θύματος. Όλοι μοιάζουν αθώοι και την ίδια στιγμή, όλοι δείχνουν ένοχοι. Γνωρίζουν στην πραγματικότητα περισσότερα απ' όσα θέλουν και αφήνουν να φανούν, περιπλέκοντας έτσι ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Αλλά ο σκοπός αυτής τους της στάσης δεν έχει να κάνει απαραίτητα με το να προστατέψουν τον δολοφόνο αλλά, τους ίδιους τους εαυτούς τους, τις ίδιες του της ζωές που ξαφνικά, μοιάζουν να βαραίνουν και να γέρνουν κάτω από το βάρος των μυστικών που απειλούν να τους καταπλακώσουν, βγαίνοντας στο φως και γκρεμίζοντας την εικόνα της τελειότητας που τόσο προσεχτικά και μελετημένα έχουν χτίσει γύρω τους, σε μια προσπάθεια να προστατευτούν και να ικανοποιήσουν, το κοινωνικό φαίνεσθαι.

Στο σύνολό του, το "Υγρός Θάνατος", είναι ένα καλό και αξιοπρεπές αστυνομικό μυθιστόρημα το οποίο ωστόσο, δεν καταφέρνει να αγγίξει την τελειότητα καθώς, του λείπει το αίσθημα πρωτοτυπίας. Σίγουρα είναι ευκολοδιάβαστο, σίγουρα είναι ενδιαφέρον και βασίζεται σε ένα μεστό και άμεσο κείμενο που δεν μπερδεύει τον αναγνώστη όμως, του λείπει εκείνο το στοιχείο που θα το έκανε ξεχωριστό. Αν κάτι θα σας μείνει, αυτό είναι αναμφίβολα οι σχηματοποιημένοι χαρακτήρες που ουσιαστικά, πλέκουν, περιπλέκουν και τελικά, λύνουν το νήμα του μυστηρίου, που δεν είναι και τόσο μυστήριο αλλά, απολύτως λογικό και αποδεκτό, χωρίς φιοριτούρες και υπερβολές, προσδίδοντας μια επιπλέον νότα ρεαλιστικότητας στο όλο εγχείρημα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ann Cleeves
Μεταφραστής: Ουσαντζοπούλου Κέλλη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-960-461-484-4