Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Λίμπι Ντέι ήταν επτά όταν η μητέρα και οι δύο αδελφές της δολοφονήθηκαν στην αποκαλούμενη Σατανιστική Σφαγή του Κίνακι. Εκείνη κατάφερε να διαφύγει και να αναγνωρίσει στο πρόσωπο του δεκαπεντάχρονου αδελφού της τον δολοφόνο.
Είκοσι τέσσερα χρόνια αργότερα η δυσλειτουργική Λίμπι, προκειμένου να επιβιώσει, πουλά την ιστορία της. Έτσι αναγκάζεται να ανατρέξει στο παρελθόν, να ξαναζήσει τα γεγονότα από την αρχή, βήμα προς βήμα, μόνο και μόνο για να ανακαλύψει πως τελικά η σωτηρία της απέχει πολύ ακόμη.

Προσωπική άποψη:
Όταν διάβασα το πρώτο βιβλίο της Flynn, τα "Αιχμηρά Αντικείμενα", δεν περίμενα τίποτα λιγότερο στην λογοτεχνική της πορεία από αυτό που μου προσέφερε με τον "Σκοτεινό Τόπο". Όταν ένας άνθρωπος είναι ικανός να σε παρασύρει από τις πρώτες κι όλας σελίδες, του πρώτου του μόλις δημιουργήματος, ξέρεις με βεβαιότητα πως βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Και πράγματι, η Flynn ακολούθησε το σωστό μονοπάτι, εξελίχθηκε ακόμα περισσότερο κατορθώνοντας για ακόμα μία φορά να διεισδύσει στις πιο σκοτεινές γωνιές του μυαλού μας, να αγγίξει τα βαθύτερα ένστικτά μας κάνοντάς μας να ανατριχιάζουμε και να ριγούμε καθώς μπαίνουμε σε μια διεστραμμένη διαδικασία σκέψης που μας οδηγεί σε μονοπάτια που ίσως ποτέ δεν σκεφτήκαμε να περπατήσουμε και όμως, θα ήταν τόσο εύκολο να το κάνουμε. Αρκεί να είχαμε το κίνητρο, τον σκοτεινό επιβάτη που θα κυρίευε τη βία μέσα μας χωρίς έλεγχο, οδηγώντας μας στον δικό μας, προσωπικό σκοτεινό τόπο όπου αν μπεις, δεν είναι καθόλου δύσκολο να χαθείς και να μην βρίσκεις την έξοδο. Αν η Flynn δεν είναι ταλεντάρα, δεν ξέρω ποια είναι.

Η Λίμπι Ντέι είναι η μοναδική επιζήσασα ενός τρομακτικού εγκλήματος που έλαβε χώρα στο σπίτι της όταν ήταν μόλις 7 χρόνων. Η μητέρα της και οι δύο μεγαλύτερες αδερφές της δολοφονήθηκαν άγρια και ως ένοχος κρίθηκε ο 15χρονος τότε αδερφός της, Μπεν, ο οποίος και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη εξαιτίας, κυρίως της δικιάς της κατάθεσης που τον κατέδειξε ως τον υπαίτιο του αιματηρού μακελειού. Όπως καταμαρτυρούσαν τα στοιχεία, ο Μπεν ήταν μπλεγμένος με τον Σατανισμό και η πράξη του αυτή, ήταν απόρροια της πίστης του στον Σατανά που ζήταγε προφανώς, την ύψιστη θυσία. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η Λίμπι να περάσει τα 25 χρόνια που ακολούθησαν ακρωτηριασμένη σε ορισμένα δάχτυλα του ενός ποδιού και χεριού της, καθώς το μοιραίο βράδυ το πέρασε κρυμμένη σε μια παγωμένη λίμνη, φυτοζωώντας, υιοθετώντας μια επιθετική στάση απέναντι στους γύρω της, πηγαίνοντας από τη μία ανάδοχη οικογένεια στην άλλη καθώς, δεν άντεχαν για πολύ καιρό να την έχουν κοντά τους.

Εκείνη το γνωρίζει πως είναι προβληματική, δεν το αρνείται και έχει συμβιβαστεί με αυτό, όπως και με το γεγονός ότι δεν θέλει να κάνει τίποτα στη ζωή της. Άλλωστε, πέρασε τα τελευταία 25 χρόνια ζώντας από τα χρήματα που της προσέφεραν άνθρωποι που την λυπόντουσαν και φρόντιζαν με εράνους να φουσκώνουν τον τραπεζικό της λογαριασμό. Τα χρήματα όμως αυτά κινδυνεύουν να τελειώσουν και για πρώτη φορά πρέπει να αντιμετωπίσει την ζωή της κατάματα. Όμως δεν είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο! Έτσι καταλήγει στη "Λέσχη Δολοφονιών", αποτελούμενη από ανθρώπους που ασχολούνται με μεγάλα ή και άλυτα εγκλήματα. Και όπως φαίνεται, η Λέσχη πιστεύει πως ο Μπεν είναι αθώος και πως η Λίμπι, ως παιδί, καθοδηγήθηκε ασυνείδητα στο να τον καταδικάσει δίνοντας μια μαρτυρία που δεν ίσχυε. Της προτείνουν λοιπόν να προσφέρει τις υπηρεσίες της, να έρθει σε επαφή με ανθρώπους που μπορεί να οδηγήσουν στην αλήθεια και εκείνη δέχεται, απλά και μόνο για τα χρήματα. Καθώς όμως επιστρέφει στον σκοτεινό τόπο που τόσα χρόνια απέφευγε, τόσο αμφιβάλλει, όσες μνήμες απωθούσε επανέρχονται και καλά κρυμμένες αλήθειες βγαίνουν σταδιακά στο φως ανατρέποντας τα πάντα.

Νομίζω ότι η Flynn με το βιβλίο της αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι εξαιρετικά ευφυής. Ο ίδιος ο σκελετός της ιστορίας της είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και το ίδιο ισχύει για τις διάφορες, μικρές ή μεγάλες υποϊστορίες που εκτυλίσσονται γύρω από αυτόν. Είναι γνωστή σε όλους η κοινή θεωρία πως πολλά μικρά πράγματα μαζί συνθέτουν κάτι μεγαλύτερο. Και τα μεγάλα πράγματα είναι σαφώς πιο ενδιαφέροντα από τα μεγάλα όμως ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι το να διαπιστώνουμε βήμα-βήμα πως οδηγηθήκαμε σε αυτό γιατί καμιά φορά έχει μεγαλύτερη σημασία η αιτία που οδήγησε σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και ίσως ακόμα μεγαλύτερη, η αφορμή που έδωσε το έναυσμα ώστε να δημιουργηθεί η αιτία από τις ρίζες ενός κακού που ίσως δεν μπορούσαμε να αντιληφθούμε μέχρι την δεδομένη στιγμή. Όμως και η σύλληψη της ιδέας του δολοφονικού σχεδίου καθώς και της εκτέλεσής του είναι το λιγότερο μαγική, όσο διεστραμμένο ή διαστροφικό κι αν σας ακούγεται αυτό και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι δεν μπορείς ούτε για μια στιγμή να διανοηθείς την αλήθεια που κρύβεται πίσω απ' όλα αυτά. Τα σενάρια πολλά, η λύση όμως έρχεται μέσα από μια εξερεύνηση που μέχρι τελευταία στιγμή σε αφήνει να ακροβατείς ανάμεσα σε λανθασμένες υποθέσεις.

Ένα ακόμα αξιόλογο και άξιο προσοχής στοιχείο του βιβλίου, είναι οι προβληματικοί μεν, ολοκληρωμένοι δε χαρακτήρες. Και πάλι η θηλυκή φιγούρα κυριαρχεί μέσα στην οικογένεια και την επαρχιακή, αγροτική κοινωνία βγάζοντας τον χειρότερό της εαυτό με ελαττώματα όπως το κουτσομπολιό, το ψέμα, η προσπάθεια αποποίησης ευθυνών, το νευρωτικό ξέσπασμα του άγχους μιας πνιγηρής πραγματικότητας, η ανάγκη επιβολής πάνω στο αρσενικό με σκοπό την επίτευξη των στόχων της. Μέσα σ' όλα αυτά όμως, υπάρχει η μητρική φιγούρα της Πάτι που παρά τα ελαττώματά της, που δεν είναι και λίγα, αποδεικνύει τελικά ότι μια γυναίκα μπορεί την ίδια στιγμή να είναι ικανή για το απόλυτο κακό, όσο και για το απόλυτο καλό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στη δεύτερη περίπτωση μπορούμε να αποκλείσουμε την καταστροφή. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, έχουμε το ενδιαφέρον στήσιμο της αφήγησης, με τη Λίμπι να μας εξιστορεί τα γεγονότα του παρόντος που οδηγούν σε όλο και νέα στοιχεία, και την εκ παραδρομής αφήγησης του Μπεν και της Πάτι που μας ταξιδεύουν πίσω στο 1985, αποκαλύπτοντάς μας σταδιακά την πραγματικότητα, ποιος είναι τελικά ο δολοφόνος αλλά και ποιοι είναι οι λόγοι που κάποιος μπορεί να φτάσει να γίνει ένας από αυτούς ή και να τους καλύψει. Και το γεγονός ότι η ιστορία κρέμεται κατ' εξοχήν πάνω από αυτούς τους τρεις χαρακτήρες, δεν σημαίνει ότι οι δευτερεύοντες μένουν στο περιθώριο αντίθετα, προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι που δεν είναι διόλου ασήμαντο.

Αν μου πείτε πως το περιεχόμενο των βιβλίων της Flynn σας φαίνεται νοσηρό, δεν θα διαφωνήσω μαζί σας γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα και ειλικρινά, μπαίνω αρκετές φορές στον πειρασμό να αναρωτηθώ κατά πόσο είναι συναισθηματικά σταθερός ένας άνθρωπος με τέτοιες φαντασιώσεις, που στοχοποιεί και ενοχοποιεί το ίδιο του το φύλο. Από την άλλη όμως, σκέφτομαι πόσο άδικη είναι η σκέψη αυτή, πολύ περισσότερο δε όταν συνειδητοποιώ πόσο βαθιά λατρεύω την ωμότητα και την ακραία ρεαλιστικότητα του κειμένου της, την αιχμηρότητα του λόγου της και όλα, στολισμένα με μια δόση αρρωστημένου χιούμορ. Μια ιστορία που μας βάζει σε ένα ψυχολογικό παιχνίδι μέσα από το οποίο μπορεί να ανακαλύψουμε πράγματα ακόμα και για εμάς τους ίδιους, πράγματα που ίσως δεν είχαμε διανοηθεί ποτέ. Γιατί μπορεί η Λίμπι ως πρωταγωνίστρια να είναι σωματικά και συναισθηματικά ανάπηρη, είναι όμως το πρόσωπο εκείνο που αποφασίζει να εξερευνήσει τον σκοτεινό της τόπο, να ξεπεράσει τους φόβους και τις ανασφάλειές της, φτάνοντας στη λύτρωση που θα της επιτρέψει να προχωρήσει. Όλοι έχουμε τον προσωπικό, σκοτεινό μας τόπο αλλά το θέμα δεν βρίσκεται εκεί αλλά, στο πως επιλέγουμε να κινούμαστε μέσα σε αυτόν. Αν επιλέγουμε να είμαστε θύματα κατευθυνόμενα από τους φόβους μας ή θύτες κατευθυνόμενοι από την οργή μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ρόλοι δεν μπορούν να αντιστραφούν. Ένα πραγματικά συγκλονιστικό βιβλίο που δεν μπορείς να χάσεις.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Gillian Flynn
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2009
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-960-455-603-8