Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Λουδανία είναι μια χώρα που σπαράσσεται από τη βία κάτω από τον ζυγό ενός απολυταρχικού καθεστώτος. Οι κάτοικοί της χωρίζονται σε τάξεις με αποκλειστικό κριτήριο τη γλώσσα που μιλάνε. Η παραμικρή παράβαση -για παράδειγμα, το να κοιτάξεις στα μάτια ένα άτομο ανώτερης τάξης ενώ μιλά στη μητρική του γλώσσα- επισύρει την ποινή του θανάτου.
Η 17χρονη Τσάρλι έχει ένα μυστικό που προσπαθεί να κρατήσει κρυφό σε όλη της τη ζωή: καταλαβαίνει όλες τις γλώσσες. Το μοναδικό μέρος όπου μπορεί να νιώσει αληθινά ελεύθερη είναι τα υπόγεια κλαμπ -εκεί που βασιλεύουν τα ναρκωτικά και που οι άνθρωποι βρίσκουν μια διέξοδο από τους άτεγκτους κανόνες του κόσμου στον οποίο ζουν.
Όταν ένα βράδυ, σε κάποιο κλαμπ, η Τσάρλι γνωρίζει τον Μαξ, έναν όμορφο και γοητευτικό νεαρό που μιλά μια άγνωστη γλώσσα, το μυστικό της θα κινδυνεύσει να αποκαλυφθεί. Και, παρότι νιώθει ακατανίκητη έλξη για εκείνον, ξέρει πολύ καλά πως δεν μπορεί να τον εμπιστευθεί. Πολύ σύντομα όμως, μέσα από μια σειρά βίαιων γεγονότων, θα αποδειχθεί ότι η Τσάρλι είναι ο άνθρωπος-κλειδί για την ανατροπή του καταπιεστικού καθεστώτος που καταδυναστεύει τη χώρα της.

Προσωπική άποψη:
Έχοντας διαβάσει πάμπολλα δυστοπικά μυθιστορήματα, θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί κάποιο νέο που θα καταφέρει να κλέψει την καρδιά μου αλλά και τις εντυπώσεις γενικότερα. Δεν είναι ακατόρθωτο ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για μια εύκολη υπόθεση. "Η Υπόσχεση" είναι και αυτή ένα δυστοπικό μυθιστόρημα που σίγουρα δεν καταφέρνει να αγγίξει το τέλειο όμως, έχει πολύ καλές προδιαγραφές, δημιουργώντας μου την πεποίθηση πως στο προσεχές μέλλον, η συνέχεια της ιστορίας, μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και ανατροπές. Από τις πρώτες κι όλας σελίδες σε κρατάει σε εγρήγορση, θέλοντας να μάθεις τι πρόκειται να συμβεί παρακάτω, αφήνοντάς σε παρ' όλα ταύτα με την αίσθηση πως τα πράγματα ίσως να κύλησαν πιο γρήγορα απ' όσο θα έπρεπε ή τουλάχιστον, απ' όσο θα θέλαμε. Αλλά νομίζω ότι φτάνουν οι εισαγωγές.

Η Λουδανία είναι μια χώρα στην οποία κυριαρχεί ένα απολυταρχικό καθεστώς, με την βασίλισσα να έχει την απόλυτη εξουσία, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, ακόμα και πάνω στις ζωές των υπηκόων της οι οποίοι και χωρίζονται σε τάξεις ανάλογα την θέση τους βάση καταγωγής, με χαρακτηριστικό τους ότι η κάθε μία από αυτές, επιτρέπεται να γνωρίζει και να μιλάει πολύ συγκεκριμένες γλώσσες. Οποιαδήποτε αντίθετη συμπεριφορά τιμωρείται και μάλιστα, με την αυστηρότερη των ποινών, τον θάνατο. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η 17χρονη Τσάρλι και η οικογένειά της κρύβουν το μεγάλο μυστικό της που δεν είναι άλλο από την ικανότητά της να κατανοεί όλες τις γλώσσες, ακόμα κι αν δεν τις διδάχτηκε ποτέ. Και ενώ το μυστικό της φαντάζει καλά προστατευμένο, όλα θα αρχίσουν να ανατρέπονται όταν η Τσάρλι γνωρίζει τον Μαξ, έναν μυστηριώδη και γοητευτικό νέο που μιλάει μια γλώσσα που πρώτη φορά την ακούει. Διχασμένη ανάμεσα στην έλξη της γι' αυτόν και την ανασφάλεια της για το αν πρέπει να τον εμπιστευτεί ή όχι, η Τσάρλι θα βρεθεί ανάμεσα στην βασίλισσα και τους επαναστάτες που θέλουν να την ανατρέψουν, ανακαλύπτοντας πως είναι το πρόσωπο κλειδί για την συνέχεια της καταδυνάστευσης ή της ελευθερίας της χώρας της.

Η Kimberly Derting έχει μια αξιοπρόσεχτη προϋπηρεσία στον χώρο της φανταστικής λογοτεχνίας και αυτό φαίνεται στον τρόπο γραφή της. Με άμεσο και κατανοητό τρόπο, μας μεταφέρει την κοινωνικοπολιτική εικόνα της χώρας της Λουδανίας, το καθεστώς αλλά και τις συνέπειες των υποτιθέμενων παραβάσεων που μπορεί, ακόμα και άθελά τους, να υποπέσουν οι κάτοικοί της, μην έχοντας την ευκαιρία να δικαιολογηθούν ή να προστατέψουν τους εαυτούς τους. Περιγραφική χωρίς ωστόσο να καταφεύγει σε κουραστικές γλαφυρότητες, σχηματοποιεί πλήρως την εικόνα του κόσμου που έχει χτίσει αλλά και των ανθρώπων που κινούνται μέσα σε αυτόν, συνδυάζοντας μια παλιομοδίτικη αισθητική με μια πνοή σύγχρονης και πιο κοντά στα δικά μας πρότυπα, δημιουργώντας τελικά ένα κράμα που στέκεται αξιοπρεπές και λειτουργικό. Σίγουρα σκοπός της συγγραφέως δεν ήταν απλά να δημιουργήσει έναν δικό της κόσμο αλλά, μέσα από τον τρόπο που αυτός λειτουργεί, να περάσει μηνύματα, που δεν είναι άλλα από το ότι σε όποια εποχή κι αν βρισκόμαστε, πάντα θα υπάρχουν στην εξουσία άνθρωποι που θα καταπιέζουν άλλους ανθρώπους, που θα τους οδηγούν σε ταξικούς διαχωρισμούς και εξαθλίωση αλλά από την άλλη, πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που θα μάχονται υπέρ της ελευθερίας, ενός δικαιώματος που όσο κι αν θέλουν κάποιοι να μας στερήσουν, είναι στο χέρι μας να το διαφυλάξουμε.

Οι χαρακτήρες της Derting είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντες, ολοκληρωμένοι και διχασμένοι ανάμεσα σε ένα συναισθηματικό δίλημμα που επηρεάζεται από τις προσωπικές τους επιθυμίες, του λαού της Λουδανίας αλλά, και από το αίσθημα του καθήκοντος με το οποίο και γαλουχήθηκαν από τη γέννα τους κι όλας. Σε ένα γυναικοκρατούμενο καθεστώς, ετοιμάζονται να παλέψουν για αγαθά και αξίες που θα έπρεπε να είναι αυτονόητες, κάτι που δεν ισχύει βέβαια και που αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, δεν ισχύει ούτε στις δικές μας κοινωνίες, όσο κι αν θέλουμε να πιστεύουμε το αντίθετο. Η ροή της ιστορίας είναι καλή, τα γεγονότα τρέχουν και η κεντρική ιδέα, αν μη τι άλλο αρκετά πρωτότυπη. Η μοναδική ένσταση που έχω σχετίζεται με το πόσο γρήγορα τρέχουν τα γεγονότα. Νομίζω ότι οι εξελίξεις είναι παραπάνω καταιγιστικές απ' όσο θα έπρεπε, δίνοντάς μας υλικό που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να έχει απλωθεί περισσότερο, έτσι ώστε να μην αισθανόμαστε ώρες-ώρες ότι πνιγόμαστε από τον υπερβολικό όγκο δεδομένων.

"Η Υπόσχεση", όπως και κάθε φανταστική ή δυστοπική ιστορία που σέβεται τον εαυτό της, ακολουθείται από συνέχειες οι οποίες, οφείλω να ομολογήσω, πως αναμένονται ιδιαίτερα καλές και ενδιαφέρουσες. Η Τσάρλι και οι φίλοι της έκαναν την αρχή για μια μεγάλη αλλαγή, άνοιξαν παράθυρο σε μια νέα εποχή. Ακόμα όμως κι όταν παλεύουμε για το καλύτερο όλων, πάντα θα υπάρχουν αυτοί που αισθάνονται ότι χάνουν τη δύναμή τους και που θα παλέψουν γι' αυτήν. Και το κακό που κυριαρχούσε στη Λουδανία εκατοντάδες χρόνια δεν έχει φύγει, όσο κι αν κάποιοι πιστεύουν το αντίθετο. Είναι εκεί και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία να χτυπήσει, να κάνει την κίνησή του που μπορεί να καταστρέψει όλα εκείνα για τα οποία η Τσάρλι και η παρέα της αγωνίζονται. Ρομαντικό, έξυπνο και με φρενήρεις ρυθμούς, "Η Υπόσχεση" είναι ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται με μια ανάσα και που σίγουρα θα σας ευχαριστήσει.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kimberly Derting
Μεταφραστής: Δάφνη Βιορρέ
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 358
ISBN: ISBN 978-960-461-501-8