Συνοπτική περίληψη του έργου:
Στο πέμπτο και τελευταίο μέρος της εποποιίας "Twilight", παρακολουθούμε την προσαρμογή της Bella στη νέα της ζωή ως βαμπίρ, καθώς και τη μεταμόρφωσή της από τον πιο αδύναμο κρίκο σε κυρίαρχο του παιχνιδιού.
Η μικρή Renesmee με τη μοναδικότητά της θα ανατρέψει τις ισορροπίες, φέρνοντας τους Cullen αντιμέτωπους με τους Volturi, και θα σημάνει μια απρόσμενη και σοκαριστική εξέλιξη για τον λυκάνθρωπο Jacob Black.

Προσωπική άποψη:
Θα καθόμουν να γράψω χθες αλλά ειλικρινά, επέστρεψα τόσο ταραγμένη από τον κινηματογράφο που δεν ήμουν σε θέση μιλήσω αποκλειστικά και μόνο για τα πράγματα που έπρεπε, και όχι γι' αυτά που δεν έπρεπε. Σήμερα λοιπόν, συγκροτημένη και έχοντας πάρει ανάσα, θα μιλήσω για το πολυαναμενόμενο 5ο και τελευταίο μέρος του "Twilight Saga", "Breaking Dawn: Part 2" που ήρθε να ολοκληρώσει μια κινηματογραφική σειρά που πολλοί αγάπησαν, και άλλοι τόσοι μίσησαν. Προσωπικά, ανήκω στους fans, κυρίως των βιβλίων, και θα ξαναπώ, έστω κι αν γίνομαι κουραστική, ότι δεν έχω κανέναν λόγο, να απολογηθώ γι' αυτό. Πόσο μάλλον, από τη στιγμή που το διασκέδασα, το απόλαυσα και στο κάτω-κάτω, έχω πολύ όμορφα πράγματα να θυμάμαι, απ' όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τελικά, να φτάσουμε στο τέλος.

Το 2ο μέρος της "Χαραυγής" ξεκινάει ακριβώς από το σημείο που μας άφησε το 1ο, χωρίς περιττές και ανούσιες εισαγωγές. Η Bella, έχει ξυπνήσει και πλέον, ανήκει ολοκληρωτικά στον Edward και τον κόσμο του αφού, η μετάβασή της σε βρικόλακα, έχει ολοκληρωθεί. Αυτό που έχει να κάνει, είναι να εξοικειωθεί με τη νέα της φύση, να κατανοήσει τον εαυτό της αλλά και τον τρόπο που πλέον βλέπει και αντιλαμβάνεται τα πάντα γύρω της, χάρη στις αυξημένες αισθήσεις της. Τώρα πια, είναι κι αυτή μια βρικόλακας, ανήκει σε μια νέα οικογένεια και εκτός αυτού, έχει το δικό της παιδί, πράγμα που κάποτε θεωρούσε αδύνατο. Και όταν το παιδί και η οικογένειά της κινδυνεύουν, θα πρέπει να επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις της αλλά και τις δυνάμεις φίλων και γνωστών, προκειμένου να αποτρέψει μια μεγάλη σύγκρουση, που μόνο στο θάνατο και την καταστροφή μπορεί να οδηγήσει. Αλλά όλα αυτά, είναι γεγονότα που οι fans τουλάχιστον, τα γνωρίζαμε, έχοντας διαβάσει τα βιβλία οπότε, σε αυτό το επίπεδο αποκλειστικά, δεν είχαμε εκπλήξεις.

Ο Bill Condon επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη ή για να είμαστε πιο ακριβείς, δεν την άφησε ποτέ καθώς, άσχετα από το γεγονός ότι το τελευταίο μέρος χωρίστηκε σε δύο ταινίες, γυρίστηκαν σε παράλληλο χρόνο. Και ναι, ο Condon αποδεικνύει περίτρανα ότι σκηνοθετικά, είναι ο καλύτερος που συμμετείχε στο Saga. Αξιοποιώντας στο μέγιστο το υλικό του, μας προσφέρει οπτικά μια ταινία με όσα τεχνικά χαρακτηριστικά απαιτούνται, προκειμένου να κατανοήσουμε την μετάβαση της Bella από τη μια φύση στην άλλη. Χαρακτηριστικά είναι τα πλάνα όπου με τη χρήση του ζουμ, εστιάζει σε κάθε τι μικρό ή μεγάλο στον περιβάλλοντα χώρο, προκειμένου να μας κάνει ξεκάθαρο που οι αισθήσεις ενός βρικόλακα είναι τόσο οξυμένες που αντιλαμβάνονται και την παραμικρή λεπτομέρεια. Από 'κει κι έπειτα, η χρήση fast και slow motion, λειτουργεί άψογα με το τι εικόνα θέλει να δημιουργήσει ανά δεδομένες χρονικές στιγμές, διατηρώντας το ενδιαφέρον μας αλλά, και τις αισθήσεις μας τεταμένες, πολύ περισσότερο όταν έχουμε να κάνουμε με σκηνές δράσης.

Η υψηλά ποιοτική φωτογραφία είναι κάτι που χαρακτηρίζει το Saga στο σύνολό του κι έτσι, δεν μας εκπλήσσει που αυτό το στοιχείο διατηρείται κι εδώ και ίσως, να βρίσκεται κι ένα σκαλί πιο πάνω, εξαιτίας των 'παιχνιδιών' της εικόνας που ανέφερα παραπάνω. Η μουσική επένδυση, είναι ένα ακόμα στοιχείο από αυτά που χαρακτηρίζουν την πενταλογία, το οποίο επιστρέφει δυναμικά ντύνοντας μοναδικά τις εκάστοτε εικόνες, ταιριάζοντας απόλυτα με τα συναισθήματα κάθε δεδομένης σκηνής, προκαλώντας τις αισθήσεις μας να την ακολουθήσουν. Αν και δεν το συνηθίζω, αξίζει να αναφέρει κανείς τους εκπληκτικούς τίτλους αρχής και τέλους, που αν μη τι άλλο, χαρίζουν το δικό τους στίγμα στην όλη προσπάθεια, μεταφέροντάς μας ξεκάθαρα μηνύματα ότι αυτό εδώ, είναι το τέλος και αξίζει να το θυμόμαστε, ακόμα και για τις, θεωρητικά πάντα, πιο ασήμαντες λεπτομέρειες.

Και ναι... δεν το πιστεύω ότι θα το πω αυτό αλλά, η Kristen, για πρώτη φορά ίσως σε όλο το Saga, καταφέρνει να δείξει μια ποικιλία συναισθημάτων. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μάτια της έχουν αλλάξει χρώμα ή στο ότι ως βρικόλακας, είναι σαφώς πιο όμορφη και λιγότερη άχαρη αλλά, έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μας πείθει ως προς το ότι κάνει μια μετάβαση σε μια νέα κατάσταση. Ο Robert πάλι, είναι καλός όπως συνήθως, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη αφού, όσο κι αν δυσανασχέτησαν κάποιοι το 2008, αποδείχτηκε ως η ιδανική επιλογή για τον ρόλο του Edward Cullen που στο σημείο που βρισκόμαστε, είναι έτοιμος να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προστατέψει την οικογένειά του. Εξαιρετικοί είναι και οι νέοι, δευτερεύοντες χαρακτήρες που προστίθενται στο cast και έρχονται να ταχθούν με τους Cullen προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους Volturi που είναι πιο τρομακτικοί από ποτέ. Ω ναι, αυτή η δήθεν εσωτερική τους ηρεμία, κάνει την τρίχα σου να σηκώνεται αφού αντιλαμβάνεσαι πως κάτω από την επιφάνεια, υπάρχει κάτι άλλο.

Ό,τι και να λέμε, όσο κι αν χτυπιούνται μερικοί πως το Saga ήταν χάσιμο χρόνου, υπάρχει ένα κοινό που το λάτρεψε και ταξίδεψε με την ιστορία αυτή και αυτό, δεν αλλάζει. Άλλωστε, ως παραγωγή στο σύνολό της, άσχετα με το αν πέτυχε το επιθυμητό αποτέλεσμα, σέβεται τον εαυτό της αλλά και το κοινό της, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της με τον πιο γλυκό και τρυφερό τρόπο που θα μπορούσε, αφήνοντας τους πρωταγωνιστές του να ζήσουν στο για πάντα. Αν θα την θυμόμαστε μετά από κάποια χρόνια, δεν το ξέρω, όχι τουλάχιστον για τους μη fans. Όπως και να το κάνουμε όμως, μιλάμε για μια τεράστια κινηματογραφική επιτυχία και αυτό, είναι κάτι που δεν αλλάζει. Δεν θα σας προδώσω περισσότερα απ' όσα χρειάζεται όμως, η σκηνή της μάχης, είναι όσο πιο εντυπωσιακή θα μπορούσε, θα κάνει το αίμα να παγώσει στις φλέβες σας και σίγουρα, θα την θυμάστε, για πολλούς και διάφορους λόγους. Με συγκίνηση λοιπόν, αποχαιρετώ την Bella και τον Edward, αφήνοντάς τους να ζήσουν την ευτυχία που με τόσο κόπο, κατάφεραν να αποκτήσουν.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Χαραυγή - Μέρος 2ο
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Bill Condon
Πρωταγωνιστές: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Mackenzie Foy, Ashley Greene, Jackson Rathbone, Nikki Reed, Kellan Lutz, Peter Facinelli, Elizabeth Reaser, Billy Burke, Dakota Fanning, Lee Pace, Michael Sheen, Maggie Grace, Jamie Campbell Bower, Christopher Heyerdahl, MyAnna Buring, Joe Anderson, Christian Camargo, Cameron Bright, Rami Malek, Noel Fisher
Παραγωγή: 2012
Διάρκεια: 115'

Επίσημο site: