Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο ουρανός έχει μαυρίσει από φτερά…
Όπως η άμμος κυλάει στην κλεψύδρα, έτσι και ο χρόνος τρέχει για τη Λους και τον Ντάνιελ. Για να εμποδίσουν τον Λούσιφερ να διαγράψει το παρελθόν, πρέπει να βρουν το μέρος στη Γη όπου έπεσαν οι άγγελοι.
Σκοτεινές δυνάμεις τους κυνηγούν και ο Ντάνιελ δεν ξέρει αν μπορεί πια να ζει για να χάνει τη Λους ξανά και ξανά. Στην επική μάχη που θα δοθεί θα χαθούν ζωές, θα γίνουν μεγάλες θυσίες και θα καταστραφούν καρδιές.
Και ξαφνικά η Λους ξέρει τι πρέπει να συμβεί. Διότι η μοίρα της ήταν συνδεδεμένη με κάποιον άλλο και όχι τον Ντάνιελ. Η κατάρα αφορά αυτήν – και την αγάπη που η ίδια παραμέρισε. Η επιλογή που θα κάνει τώρα είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία. Ποιος θα κερδίσει τη Λους;

Προσωπική άποψη:
Άλλη μια σειρά έφτασε στο τέλος της καθώς, το 4ο και τελευταίο μέρος της σειράς των εκδόσεων Ψυχογιός, δια χειρός Lauren Kate, "Άγγελοι", βρίσκεται πλέον στα χέρια μας, ολοκληρώνοντας το πολύ μακρύ ταξίδι της Λους και του Ντάνιελ με έναν τρόπο που, δεν ξέρω αν θα ικανοποιήσει τους αναγνώστες στο σύνολό τους αλλά, σε προσωπικό επίπεδο, μου έδωσε όσα θα περίμενα. Γιατί το να ολοκληρώσεις μια ιδέα, είναι ίσως το πιο δύσκολο κομμάτι κάθε ιστορίας, ακόμα κι από εκείνο της αρχικής δημιουργίας γιατί στο φινάλε, είναι που περιμένει ο καθένας, να ολοκληρωθούν και να αποκτήσουν υπόσταση οι προσδοκίες του. Το κατά πόσο το πετυχαίνει η Kate μέσω της "Έκστασης", είναι σχετικό και φαντάζομαι ότι έχει να κάνει με το κατά πόσο σας αρέσουν τα γλυκόπικρα ή τα happy end. Και όταν ένας έρωτας κρίνει το μέλλον του κόσμου, την ισορροπία Παραδείσου και Κόλασης και εκτός των άλλων, έχεις να αντιμετωπίσεις έναν οργισμένο και πληγωμένο Λούσιφερ, τα πράγματα κάθε άλλο παρά απλά είναι.

Η Λους, έχοντας ταξιδέψει στο προηγούμενο βιβλίο της ιστορίας, με τη βοήθεια των προαγγέλων  πίσω στον χώρο και το χρόνο, έχει ανακαλύψει περισσότερα πράγματα για τον εαυτό της και την ύπαρξη της ψυχής της στον κόσμο μας εδώ και χιλιετίες αλλά, και για την σχέση της με τον Ντάνιελ. Μπορεί να μην κατάφερε να φτάσει στην αρχή όλων ωστόσο, είναι βέβαιη πως δεν υπήρξε ποτέ κανένας άλλον για εκείνη και πως ότι κι αν συνέβαινε, πάντα θα έβρισκαν ο ένας τον άλλον και πάντα, θα διάλεγαν την αγάπη τους. Δεν ξεχνάνε όμως πως, πέρα απ' όλα τ' άλλα, έχουν να αντιμετωπίσουν μια κατάρα που φέρουν στις πλάτες τους πιο παλιά ακόμα κι απ' όσο είναι η ίδια σε θέση να θυμηθεί. Και ο χρόνος μετρά αντίστροφα και δεν είναι υπέρ τους. Ο Λούσιφερ, ξεκίνησε την Πτώση από την αρχή και μόλις εννέα μέρες του χωρίζουν από το να τον σταματήσουν ή, από το να χάσουν κι εκείνος να κερδίσει, σβήνοντας χιλιετίες ολόκληρες, επιστρέφοντας την αρχή του χρόνου καταδικάζοντάς τους να ξεχάσουν και ίσως, να τα ζήσουν όλα από την αρχή, συνεχίζοντας να ψάχνουν ο ένας τον άλλον για χιλιετίες ολόκληρες.

Έχοντας στο πλευρό της τον Ντάνιελ αλλά και τους υπόλοιπους έκπτωτους αγγέλους, η Λους θα πρέπει να παλέψει ενάντια στο χρόνο, βρίσκοντας τα αντικείμενα που θα τους οδηγήσουν στο σημείο της Πτώσης και στην μοναδική τους ελπίδα να σώσουν, όχι μόνο τους εαυτούς αλλά, την ύπαρξη ολόκληρου του κόσμου, ξεκινώντας και πάλι από το μηδέν. Και ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος και άνισος και οι θυσίες που πρέπει να γίνουν, περισσότερες από αυτές που ίσως μπορούν ν' αντέξουν. Καμία όμως μάχη δεν τελειώνει έτσι, αφήνοντας αλώβητους όσους εμπλέκονται αλλά αντίθετα, τους φέρνει αντιμέτωπους με διλήμματα και με τον ίδιο τους τον εαυτό και κατά πόσο αυτός, μπορεί ν' αντέξει την πίεση, κατά πόσο, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στο σωστό και το λάθος, ακόμα κι όταν οι δύο αυτές έννοιες μοιάζουν τόσο όμοιες και συγχέονται. Και περισσότερο απ' όλους, η Λους, πρέπει να παλέψει να ξεκλειδώσει τις αναμνήσεις που δεν κέρδισε μέσω του ταξιδιού της στους προάγγελους καθώς εκεί, βρίσκεται η απάντηση, τόσο της ύπαρξής της, όσο και της πιθανής σωτηρίας τους. Εκεί θα βρει την λύση στο πρόβλημα που η δικιά της απόρριψη γέννησε.

Η συγγραφέας μας ταξιδεύει σε διάφορες τοποθεσίες με την κάθε μία από αυτές, να έχει την δικιά της σπουδαιότητα και σημασία. Οι επιλογές της, κάθε άλλο παρά τυχαίες είναι. Θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε συμβολικές αφού, κάθε μία από αυτές, εκπροσωπεί έναν σπουδαίο και ιερό τόπο, συνδεδεμένο άρρηκτα με ποικίλες ιστορίες, θρησκευτικές ή μη. Ναι μεν βασίζεται σε στοιχεία και ιστορίες που μαθαίνουμε όλοι μας από το σχολείο κι όλας, στις αρχέγονες δοξασίες της θρησκείας μας ωστόσο, οι άγγελοί της και ο κόσμος τους, δεν παύει να είναι ολότελα δικός της. Η Kate, δίνει για άλλη μια φορά διαφορετική διάσταση στον όρο άγγελοι και έκπτωτοι, ψάχνοντας να βρει την αλήθεια, την δικιά της αλήθεια, πίσω από τους θρύλους. Και κανένας δεν μπορεί να δεχτεί ή να απορρίψει απόλυτα τα όσα λέει αλλά όπως και να 'χει, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μην συγκινηθεί από το βάθος και την ουσία τους που πάνω απ' όλα στηρίζονται από την αγάπη και κατευθύνονται, τόσο από τα φωτεινά, όσο και από τα σκοτεινά ένστικτα που αυτή γεννάει στις καρδιές και τις ψυχές μας.

Το 4ο και τελευταίο βιβλίο της Kate, φέρνει ουσιαστικά τους χαρακτήρες της αντιμέτωπους με την Κρίση και την Πτώση, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Καλούνται για μια ακόμη φορά, να αναλογιστούν τις επιλογές τους και να καταλήξουν στο αν θα συνεχίζουν να τις υπερασπίζονται μέχρι τέλους, παλεύοντας να διατηρήσουν από τη μία την ισορροπία του κόσμου και από την άλλη, να κατακτήσουν την ευτυχία που τόσο άδικα και αυθαίρετα στερήθηκαν ή αν θα αφεθούν σε ένα πεπρωμένο που μοιάζει να τους καταδικάζει στο απόλυτο σκοτάδι, στον ολοκληρωτικό και αβάσταχτο πόνο. Και όλα αυτά, συνδυασμένα με τρυφερότητα και εξέχουσα δυναμική, είναι υπέροχα. Η μοναδική ένσταση που έχω όσον αφορά το βιβλίο και την εξέλιξη της υπόθεσης, έχει να κάνει με την παρουσία του Καμ και την σπουδαιότητα στη ζωή της Λους. Αν και υπονοείται ότι ο δεσμός ανάμεσά τους είναι κάτι παραπάνω από αυτό που αντιλαμβανόμαστε τελικά, δεν γίνεται ξεκάθαρο τι είναι αυτό που τους δένει, ούτε που καταλήγει εκείνος στο τέλος όλων.

Πηγαίνοντας μας πίσω στην αρχή της δημιουργίας, η Lauren Kate μας αποκαλύπτει σταδιακά την αλήθεια σχετικά με το παρελθόν της Λους και του Ντάνιελ αλλά, και των πραγματικών γεγονότων πίσω από την Πτώση που τελικά, οδήγησαν σε αυτή, με συνέπειες που καταδίκασαν τους ήρωές μας σε έναν αγώνα χιλιετιών προκειμένου να φτάσουν στο σημείο εκείνο όπου μπορούν τελικά να διεκδικήσουν τη λύτρωση. Η Λους και ο Ντάνιελ, βρίσκονται στο τέλος αντιμέτωποι για μια ακόμη φορά, με την αρχική τους απόφαση και πρέπει να διαλέξουν αν θα την στηρίξουν και θα ρισκάρουν ή αν θα αφεθούν, βοηθώντας στη δημιουργία μιας νέας πράξης πραγμάτων και αλλάζοντας την ισορροπία του κόσμου όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Αλλά όταν έχεις διαλέξει την αγάπη, δεν μπορείς στην πορεία να αλλάξεις, σωστά; Πάντα αυτήν θα επιλέγεις γιατί, άσχετα από το τι την γέννησε, θα είναι πάντα η υπέρτατη αξία και κανένα κόστος ή ρίσκο δεν είναι αρκετά μεγάλο προκειμένου να την διεκδικήσεις. Και οι δύο τους, έχουν παλέψει πολύ κι έχουν περάσει πολλά για να αλλάξουν τώρα και αυτό σημαίνει ότι αποφασίζουν να πορευτούν όπως πάντα, οδηγώντας σε ένα γλυκόπικρο φινάλε που προσωπικά, πάντα θα θυμάμαι.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lauren Kate
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-960-496-546-5

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/18633/loren-keit-aggeloi-4-i-ekstasi-ekdoseis-psuxogios