Συνοπτική περίληψη του έργου:
Μια ιστορική μέρα ξημερώνει για τον πλανήτη μας, όταν ένας αναπάντεχος εχθρός αρχίζει να σπέρνει την καταστροφή.
Ο Nick Fury, διευθυντής του διεθνούς οργανισμού SHIELD, ο οποίος έχει ως αντικείμενο τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας ανά την υφήλιο, συνειδητοποιεί πως προκειμένου να ανατραπεί η κρισιμότατη αυτή κατάσταση που έχει φέρει την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού, υπάρχει μόνο μία λύση: να συγκεντρώσει τους Εκδικητές.

Προσωπική άποψη:
Το τι είχα ακούσει για τους "Εκδικητές", δεν περιγράφεται. Τα σχόλια ήταν τόσο διθυραμβικά που, σε συνδυασμό με το ομολογουμένως εντυπωσιακό και πολλά υποσχόμενο trailer, αν και δεν έχω ιδιαίτερη αδυναμία στο σύνολο των ηρώων της Marvel, ψηνόμουν, μέχρι και να πάω να δω την ταινία στο σινεμά. Ευτυχώς, η παρέα μου αρνιόταν σθεναρά να με ακολουθήσει και τους ευχαριστώ γι' αυτό. Όχι γιατί η ταινία δεν είναι εντυπωσιακή και διασκεδαστική ή δεν αξίζει τα λεφτά της για να την απολαύσεις στη μεγάλη οθόνη αλλά, κακά τα ψέματα, μπορώ να συνεχίσω να επιβιώνω και χωρίς να έχω ζήσει την εμπειρία αυτή. Βλέπετε, οι "Εκδικητές" μπορεί να είναι μια ιδιαιτέρως ευχάριστη όμως, δεν ήταν αυτό που θα περίμενα ή αυτό, που θα μπορούσε να είναι, με λίγη παραπάνω προσπάθεια.

Το story, απλό και κατανοητό. Ο αδερφός του Thor, Loki, συνάπτει συμφωνία με μια εξωγήινη φυλή. Θα της παραδώσει το τεσσεράκτιο, ένα ενεργειακό κύβο με τρομακτικές δυνάμεις και εκείνη με τη σειρά της, θα τον βοηθήσει να κατακτήσει τη Γη και να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος. Όταν ο Loki καταφέρνει να αποκτήσει το πολυπόθητο τεσσεράκτιο, ο Nick Fury, επιστρατεύει την Α.Σ.Π.Ι.Δ.Α., μια ομάδα υπερηρώων, αποτελούμενη από τους Iron Man, Hulk, Thor, Captain America, Black Widow και Hawkeye, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την απειλή. Και σε αντίθεση με τις ταινίες βασισμένες στα comics της DC, που έδωσαν νέα διάσταση στον όρο της κινηματογραφικής μεταφοράς, δημιουργώντας ταινίες σκοτεινές και με βαθύτερα νοήματα, η συγκεκριμένη μεταφορά ενός εκ των διασημότερων comic της Marvel, διατηρεί το στοιχείο εκείνο που την έκανε αγαπητή και πολύ δημοφιλή. Ποιο είναι αυτό; Το χιούμορ και η απλότητά της.

Αν ψάξετε για βαθύτερα νοήματα στην συγκεκριμένη ταινία, μάλλον θα απογοητευτείτε. Οι "Εκδικητές", δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια φαντασμαγορική παραγωγή, με εντυπωσιακά εφέ, οπτικά και ηχητικά, άψογη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας που κατ' εξοχήν, από τη μέση κι έπειτα, σε παρασύρει σε έναν ξέφρενο ρυθμό πολέμου, μαχών, καταστροφής και γενικότερης αναστάτωσης, με αποτέλεσμα τα γεγονότα να τρέχουν όσο γρήγορα χρειάζεται ώστε να μην μας πάρει ο ύπνος. Η περιπέτεια, εμφανίζεται μετά το μέσον της ταινίας αφού ουσιαστικά, το πρώτο μισό μέρος, αναλώνεται στο να μας συστήσει τους ήρωες, την αποστολή τους αλλά, και στο να τους επιτρέψει να βρεθούν όλοι μαζί στον ίδιο χώρο, να συντονίσουν τις δυνάμεις του, καταλήγοντας τελικά να είναι, ένα αποδοτικό σύνολο που μπορεί πράγματι να αποτρέψει την καταστροφή του πλανήτη. Και μπορεί το σενάριο να είναι εξαιρετικά εύπεπτο, ίσως και αφελές σε κάποια σημεία ωστόσο, δεν αδικεί κανέναν από τους χαρακτήρες με τον καθέναν από αυτούς, να έχει το χρόνο που του αναλογεί.

Αλλά πριν πάω στους χαρακτήρες, έχω να κάνω μια μικρή μεν, σημαντική δε, παρατήρηση. Αν δεν έχετε παρακολουθήσει τις υπόλοιπες ταινίες βασισμένες στα comics της Marvel, οι οποίες και εξιστορούν τις προσωπικές ιστορίες κάθε ήρωα, πιθανότατα να μην καταλάβετε τι σας γίνεται αφού, γίνονται σαφείς αναφορές στις ιστορίες τους, με τη διάθεση να θυμίσουν στους μυημένους βασικά στοιχεία που διαμόρφωσαν τους χαρακτήρες τους, και να μπερδέψουν τους αμύητους, κάνοντας το όλο θέμα, ακόμα πιο ασύνδετο απ' όσο τους φαινόταν αρχικά. Οι Tom Hiddleston και Scarlett Johansson, συνθέτουν ένα εκρηκτικό, αρμονικό δίδυμο που κλέβει την παράσταση, ως νέα εμφάνιση στο κινηματογραφικό προσκήνιο του κόσμου της Marvel ενώ οι Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo και Chris Evans, είναι εξίσου καλοί όπως πάντα, στους ρόλους που καλούνται να υποστηρίξουν, με τον πρώτο ειδικά, να αποτελεί το alter ego του "Iron Man", να βρίσκεται στο πνεύμα και να το διασκεδάζει περισσότερο απ' όλους.

Δεν ξέρω κατά πόσο ο Joss Whedon ήταν ο κατάλληλος για να σκηνοθετήσει μια ταινία σαν κι αυτή όμως τελικά, τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά, προσφέροντας στον θεατή ένα εντυπωσιακό σύνολο εικόνας και ήχου, με το καλοδουλεμένο και σφιχτό μοντάζ να μην αφήνει κενά. Δεδομένου δε και του παιδιάστικου σεναρίου που είχε στη διάθεσή του, κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά blockbusters, έστω κι αν θα θέλαμε να είχε μπει στο θέμα πιο νωρίς. Για να μην μακρηγορώ περισσότερο, το "The Avengers" είναι μια καλή ταινία, εντυπωσιακή στην εικόνα, όχι όμως εξίσου εντυπωσιακή στην υπόθεση. Θα λέγαμε ότι ουσιαστικά, αν και άτυπα, η συγκεκριμένη ταινία αποτελεί μια εισαγωγή στις επόμενες ταινίες που θα ακολουθήσουν, με τους ήρωές μας να ενώνουν ξανά τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν νέους εχθρούς και νέες προκλήσεις. Και τότε, θα περιμένω κάτι περισσότερο, χωρίς να είμαι τόσο ελαστική.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Οι Εκδικητές
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Joss Whedon
Πρωταγωνιστές: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Tom Hiddleston, Scarlett Johansson, Cobie Smulders, Samuel L. Jackson, Gwyneth Paltrow, Tom Hiddleston, Stellan Skarsgard, Clark Gregg
Παραγωγή: 2012
Διάρκεια: 143'

Επίσημο site: