Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Σκάρλετ μετακομίζει με την οικογένειά της σε νέα πόλη και αφήνει πίσω της το καλοκαίρι, την καλύτερή της φίλη και έναν έρωτα που μόλις άνθιζε. Καινούριες γνωριμίες, καινούρια ζωή.
Σύντομα καλείται να διαλέξει ανάμεσα στον έρωτα και τη φιλία.
Η απάντηση έρχεται στη σχολική συναυλία, όταν στη σκηνή ανεβαίνει ένα αγόρι με μάτια σαν τον πάγο, που την αναζητούν μέσα στο πλήθος. Ο Μίκαελ είναι πολύ όμορφος και μυστηριώδης για να είναι αληθινός, αλλά η Σκάρλετ δεν μπορεί να του αντισταθεί.
Ύστερα, ένας ανεξήγητος φόνος και μια επίθεση από μια τρομακτική σκιά με πύρινα μάτια κάνουν τη Σκάρλετ να αναρωτιέται: ποιος είναι στ' αλήθεια ο Μίκαελ; Ο φύλακας άγγελός της ή ένας δαίμονας που τη βασανίζει;

Προσωπική άποψη:
Πριν από πολλούς μήνες, είχα βρεθεί σε ένα μεγάλο πολυκατάστημα του Κέντρου και ψάχνοντας ανάμεσα στα ράφια με τα παιδικά βιβλία, για να βρω ένα βιβλίο φανταστικού που βλακωδώς βρισκόταν δίπλα από την σειρά Κύκνοι του Πατάκη, αν είναι ποτέ δυνατόν, βρήκα ένα βιβλίο του οποίου το εξώφυλλο με μάγεψε και όμως, όσο κι αν προσπαθούσα την επόμενη μέρα, αδυνατούσα να θυμηθώ τον τίτλο του ώστε να το παραγγείλω. Ξαναπήγα στο εν λόγω κατάστημα μήπως παρελπίδα το βρω αλλά μάταια, η υπάλληλος, δεν μπορούσε ούτε να υποθέσει για ποιο πράγμα μιλούσα και έτσι, η επιθυμία μου να το διαβάσω, δεν βρήκε ανταπόκριση. Ευτυχώς όμως, η Βίκυ μου, θέλοντας να μου κάνει ένα δώρο για τα γενέθλιά μου, και ψάχνοντας απελπισμένη κάποιο βιβλίο που να μην το έχω, μου πρότεινε την "Σκάρλετ" και ναι, ήταν το βιβλίο εκείνο που τόσο καιρό στοίχειωνε το μυαλό μου και που πίστευα, ότι ποτέ δεν θα έφτανε στα χέρια μου. Και πόσο αλήθεια, θα με λυπούσε κάτι τέτοιο.

Η Σκάρλετ αναγκάζεται να μετακομίσει όταν ο πατέρας της παίρνει προαγωγή, εγκαταλείποντας την μέχρι πρότινος, όμορφη και ήρεμη ζωή της, αφήνοντας πίσω της όχι μόνο το σπίτι της αλλά, την καλύτερή της φίλη και ένα πιθανόν, εν άνθιση έρωτα. Προσπαθώντας να προσαρμοστεί στη νέα της καθημερινότητα συνειδητοποιεί πως αυτά που πρέπει να μάθει να ελέγχει, είναι πολύ περισσότερα απ' όσα πίστευε. Το αγόρι με το οποίο είναι ερωτευμένο μία από τις νέες της φίλες την κυνηγάει σαν τρελός, η δεύτερη νέα φίλη της την προειδοποιεί ότι δεν θα πάρει το μέρος της ενώ, η ομάδα των κακιασμένων κοριτσιών του σχολείου, την έχει βάλει στο στόχαστρο. Και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα όταν θα γνωρίσει τον γοητευτικό και μυστηριώδη Μίκαελ, τον οποίο θα ερωτευτεί κεραυνοβόλα ενώ, θα έρθει αντιμέτωπη με έναν απρόσμενο θάνατο που θα την ταράξει συθέμελα, έναν θάνατο που θα φέρει στην επιφάνεια, πολύ περισσότερα μυστικά απ' όσα θα τολμούσε ποτέ να φανταστεί.

Η συγγραφέας, αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό την ιταλική καταγωγή και κουλτούρα της, την οποία και ενσωματώνει σε μια ιστορία που αν και θεωρητικά, έχει αμερικάνικες καταβολές, την κάνει ολότελα δική της. Άλλωστε είναι γνωστό ότι οι Ιταλοί γοητεύονταν ανέκαθεν από σκοτεινά και μυστηριώδη πλάσματα και η λαογραφία και φυσιογνωμία του τόπου τους, τους επιτρέπει με περισσή ευκολία να αξιοποιήσουν τον σκοταδισμό και τα αρχέγονα μυστικά που όλα αυτά κρύβουν βαθιά μέσα τους, προσδίδοντάς τους μάλιστα μια νότα γοητείας και μυστηρίου που πολλές φορές, απουσιάζει από τις δυτικές, λογοτεχνικές προσεγγίσεις. Η Ιταλία στο κάτω-κάτω, είναι εκ φύσεως μια μυστηριώδης πόλη, με τα δικά της μυστικά και η όποια μεταφυσική σε αυτήν τοποθέτηση, όχι μόνο λάθος δεν φαντάζει αλλά, σου κόβει την ανάσα και στέλνει ρίγη ανατριχίλας στην ραχοκοκκαλιά σου. Ακριβώς αυτό συμβαίνει λοιπόν και με την ιστορία της Σκάρλετ που αν και οικεία, σε παρασύρει, αδυνατώντας να την αφήσεις από τα χέρια σου.

Ένα από τα μεγάλα συν της ιστορίας της Baraldi είναι το γεγονός ότι, παρά που έχει γράψει μια ιστορία μεταφυσικού και φανταστικού συνάμα περιεχομένου, δεν μας βομβαρδίζει με πληροφορίες αλλά αντίθετα, μας τις στερεί, στον βαθμό πάντα που επιτρέπεται από το είδος, με αποτέλεσμα να κορυφώνεται η αγωνία μας, όλο και περισσότερο. Αντιλαμβανόμαστε πως κάτι περίεργο συμβαίνει αλλά, τίποτα δεν μας αποκαλύπτεται, καμία υποψία δεν επιβεβαιώνεται, όχι τουλάχιστον πριν από την σωστή ώρα, συγκρατώντας και πάλι ένα μέρος της αλήθειας με περίτεχνο τρόπο ώστε να μπορέσει να επεκτείνει την αγωνία μας και να μας κάνει να διψάμε ακόμα περισσότερο για την συνέχεια. Επιπλέον, αν και το ερωτικό στοιχείο υπάρχει, δίνεται με έναν τόσο όμορφο, κομψό και λυρικό τρόπο που παρά το γεγονός ότι οι δόσεις του είναι πολύ μικρές, είναι τόσο ισχυρές που δεν αισθανόμαστε σαν κάτι να μας έλειψε. Θέλουμε την Σκάρλετ και τον Μίκαελ μαζί όμως, δεν είναι αυτό στο οποίο εστιάζουμε την προσοχή μας αλλά, η λύση μιας σειράς μυστηρίων που τελικά, συνθέτουν ένα ενιαίο, ολοκληρωμένο παζλ.

Η Barbara Baraldi έχει γράψει μια ιστορία που, δεν θα πω ψέματα, θα νιώσετε ότι κάπου την έχετε ξαναδιαβάσει. Παρ' όλα ταύτα, και παρά τις όποιες ομοιότητες μπορεί να εντοπίσετε, είναι μια ιστορία που θα σας παρασύρει και θα σας καθηλώσει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα. Η ροή των γεγονότων είναι αδιάκοπη και ανατρεπτική, η δράση δεν σταματάει ακόμα και τις στιγμές που επικρατεί εκείνη η φαινομενική αδράνεια που όμως, από κάτω της σιγοβράζει κάτι περισσότερο από αυτό που περιμένουμε. Η Σιένα, είναι μια πόλη μαγευτική και γοητευτική, γεμάτη θρύλους και μύθους που συνδυάζονται άψογα με την θεματολογία της ίδιας της ιστορίας και σε συνδυασμό με τους χαρισματικούς, τραγικούς χαρακτήρες, θα σας παρασύρει μέχρι τέλους, αφήνοντάς σας διψασμένους για λίγο περισσότερο. Ας ελπίσουμε πως, αν όχι η Susaeta, κάποιος εκδοτικός θα μας λυπηθεί και θα κυκλοφορήσει αυτή την πολλά υποσχόμενη συνέχεια διαφορετικά, μας βλέπω να την διαβάζουμε στα ιταλικά.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Barbara Baraldi
Μεταφραστής: Σκαρβέλη Γιάννα
Εκδόσεις: Susaeta
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 353
ISBN: 978-960-502-027-9