Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Σίντνεϊ Σέιτζ είναι Αλχημίστρια. Ανήκει στην ομάδα των ανθρώπων που καταγίνονται με τη μαγεία και μοχθούν για να γεφυρώσουν τους δύο κόσμους, των ανθρώπων και των βρικολάκων. Οι Αλχημιστές προστατεύουν τα μυστικά των βρικολάκων – και τις ανθρώπινες ζωές.
Όταν σηκώνουν τη Σίντνεϊ από το κρεβάτι της μες στη νύχτα, στην αρχή υποψιάζεται ότι την περιμένει τιμωρία για την περίπλοκη συμμαχία της με το νταμπίρ Ρόουζ Χάθαγουεϊ. Όμως αυτό που ακολουθεί είναι ακόμη χειρότερο. Η Τζιλ Ντραγκομίρ, αδερφή της Μορόι βασίλισσας Λίζα Ντραγκομίρ, αντιμετωπίζει έναν θανάσιμο κίνδυνο και τα Μορόι πρέπει να τη φυγαδεύσουν.
Προκειμένου να μην ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος, η Σίντνεϊ καλείται να αναλάβει, ως φύλακας και προστάτιδα της Τζιλ, να παραστήσει τη συγκάτοικό της στο πιο απρόβλεπτο μέρος: ένα ιδιωτικό σχολείο, στο Παλμ Σπρινγκς της Καλιφόρνια. Το τελευταίο πράγμα για το οποίο θέλει η Σίντνεϊ να κατηγορηθεί, είναι ότι συμπαθεί τους βρικόλακες. Και τώρα είναι αναγκασμένη να συγκατοικήσει με έναν απ’ αυτούς.
Στην αυλή των Μορόι πιστεύουν ότι η Τζιλ και η Σίντνεϊ θα είναι ασφαλείς, αλλά οι απειλές, οι πειρασμοί και τα απαγορευμένα ειδύλλια παραμονεύουν σε κάθε τους βήμα. Και τη στιγμή ακριβώς που όλα μοιάζουν να κυλάνε ήρεμα και ειρηνικά, η περιπέτεια βυθίζεται σε έναν απρόσμενο κίνδυνο.

Προσωπική άποψη:
Νομίζω πως κάθε fan της Richelle Mead, που έχει διαβάσει και λατρέψει τα "Vampire Academy", περίμενε την επόμενή της σειρά με τίτλο, "Bloodlines", με περισσή αγωνία και ανυπομονησία. Εγώ πάλι, ανήκω στην κατηγορία εκείνη όπου διατηρούσε κάποιες μικρές επιφυλάξεις και ο λόγος δεν είναι ότι δεν αγαπώ την πρώτη σειρά της συγγραφέως αλλά πως πιστεύω ότι, τα δύο πρώτα βιβλία της αποτελούσαν περισσότερο εισαγωγή στην εντυπωσιακή συνέχεια που ακολούθησε, παρά οτιδήποτε άλλο, πόσω μάλλον, βιβλία ουσίας. Αυτό ακριβώς φοβόμουν ότι θα συνέβαινε και στην σειρά "Bloodlines" και όμως, η Mead, προς μεγάλη μου χαρά και έκπληξη, με έπιασε απροετοίμαστη, με ένα πρώτο βιβλίο άκρως εντυπωσιακό, αποδεικνύοντας πως έχει ωριμάσει όχι μόνο ως συγγραφέας αλλά, και ως προς την διαχείριση των ιδεών της. Γιατί το "Bloodlines" είναι συγκλονιστικό, σε καθηλώνει από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τα γεγονότα της "Τελευταίας Θυσίας". Η Λίζα βρίσκεται στον θρόνο τον Μορόι, η Ρόουζ και ο Ντιμίτρι είναι και επίσημα πλέον ζευγάρι, έστω κι αν εργάζονται σε διαφορετικά πόστα και οι ισορροπίες φαίνεται να έχουν αποκατασταθεί και όλοι να είναι ευτυχισμένοι. Ή μήπως όχι; Η Σίντνεϊ, η Αλχημίστρια που βοήθησε τους παραπάνω στην προσπάθειά τους να αποδείξουν ότι η Ρόουζ ήταν αθώα και πως οι κατηγορίες που έφερε στις πλάτες της, δεν ήταν παρά μια καλοστημένη πλεκτάνη, δεν βρίσκεται σε τόσο πλεονεκτική θέση. Παρά το γεγονός ότι αυτό που έκανε, ήταν το σωστό, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, δεν παύει να θεωρείται ότι παραβίασε τους κανόνες και τους νόμους της ομάδας της, υπερασπιζόμενη μια βρικόλακα, το είδος το οποίο υποτίθεται ότι πρέπει να μένει μακριά. Κι ενόσω περιμένει την τελική απόφαση των Αλχημιστών για το που θα καταλήξει, μια νέα αποστολή αναζητά το κατάλληλο άτομο για να την αναλάβει. Η Σίντνεϊ, είναι η πιο σωστή επιλογή και έτσι, παρά τους όποιους ενδοιασμούς των ανωτέρων της, αναλαμβάνει δράση, έχοντας έτσι παράλληλα μια ευκαιρία να ξανακερδίσει την πίστη τους σε εκείνη.

Η αποστολή που αναλαμβάνει η Σίντνεϊ, δεν είναι διόλου εύκολη. Κάποιοι επαναστάτες προσπαθούν να ανατρέψουν τη βασιλεία της Λίζας, σκοτώνοντας τον μοναδικό εν ζωή συγγενή της, την αδερφή της Τζιλ. Έτσι αποφασίζουν να στείλουν τη Τζιλ πολύ μακριά, σε ένα θεωρητικά προστατευμένο μέρος όπου θα είναι δύσκολο να γίνει στόχος με την Σίντνεϊ να πρέπει να βρίσκεται συνέχεια στο πλευρό της μαζί με τον Έντι, όχι μόνο ως σωματοφυλακή αλλά, για οτιδήποτε μπορεί να προκύψει και να χρειαστεί την επέμβασή τους. Εγκλωβισμένοι σε ένα αυστηρό σχολείο του Παλμ Σπρινγκς, θα πρέπει ο καθένας να αντιμετωπίσει τις δικές του δυσκολίες με την Σίντνεϊ να βρίσκεται στη δυσκολότερη θέση όλων καθώς, πρέπει να κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει τη Τζιλ, χωρίς ωστόσο η συμπεριφορά της να παρεξηγηθεί για μια ακόμα φορά, θεωρώντας την λάτρη βρικολάκων, κάτι που σίγουρα θα την στείλει για αναμόρφωση αυτή τη φορά. Την ίδια ώρα, μια σειρά από μυστηριώδης θανάτους βγαίνουν στην επιφάνεια ενώ η τοπική μαθητική κοινότητα, βρίσκεται υπό την επήρεια δυνάμεων ορισμένων παράξενων τατουάζ και η Σίντνεϊ πρέπει να ανακαλύψει τι συμβαίνει καθώς, οι εχθροί που παραμονεύουν, είναι πολύ περισσότεροι απ' όσοι πιστεύουν.

Τι να πω... Όπως ήδη ανέφερα, ξεκίνησα να διαβάζω το συγκεκριμένο με βιβλίο με κάποια προκατάληψη και όμως, κράτησε το ενδιαφέρον μου αμείωτο από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη. Η Mead, καταφέρνει να δώσει νέα πνοή στον κόσμο που δημιούργησε μέσα από την σειρά "Vampire Academy", συνδέοντάς τις δύο σειρές της με τρόπο μοναδικό. Μετά την "Τελευταία Θυσία", είχαμε κάποιες απορίες και το τι απέγινε η Σίντνεϊ, ήταν μία από αυτές. Με το "Bloodlines", η Mead, κάνει ξεκάθαρο τον λόγο που δεν έδωσε μεγάλη έμφαση στην κατάληξή της αφού ουσιαστικά, η συμμετοχή της στην δράση δεν τελείωσε εκεί αλλά αντίθετα, από εκεί και έπειτα θα ξεκινούσε. Η Σίντνεϊ, ως πρωταγωνίστρια, αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από ιδανική. Εκ διαμέτρου αντίθετη με την Ρόουζ μας κερδίζει, όχι εξαιτίας της παρορμητικότητας και της γοητείας που ασκεί η δύναμή της αλλά, η πνευματικότητα και η οξυδέρκειά της. Ως Αλχημίστρια, είναι πολύ διαφορετική από τους βρικόλακες και αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τόσο να είναι διαφορετική η δράση στην εξέλιξη της ιστορίας, όσο και ο τρόπος που η ίδια λειτουργεί, σκέφτεται και πράττει. Κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή και δεν μπορούμε παρά να την θαυμάζουμε.

Όσον αφορά την ιστορία τώρα, είναι πολυδιάστατη και πανέξυπνα δομημένη. Ξεκινάει με τον κίνδυνο για τη ζωή της Τζιλ και του μέλλοντος της Σίντνεϊ όμως, δεν μένει αποκλειστικά και μόνο εκεί. Στον έξω κόσμο, τα προβλήματα είναι ακόμα περισσότερα απ' όσο στην αυλή των Μορόι κατ' επέκτασιν, ακόμα πιο δύσκολο ν' αντιμετωπιστούν. Από τη μία μεριά έχουμε τον Κιθ που προσπαθεί να κάνει ότι μπορεί για να υπονομεύσει την Σίντνεϊ και την προσπάθειά της να αποδείξει ποια είναι και τι μπορεί να κάνει, από την άλλη οι μυστηριώδης δολοφονίες κοριτσιών που φαίνεται να έχουν γίνει από Στριγκόι όμως, τίποτα δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει με βεβαιότητα και όλα αυτά την ίδια στιγμή που κάποιος φαίνεται να ανακατεύεται με τις μεθόδους των αλχημιστών με αμφιλεγόμενες συνέπειες και επιπτώσεις. Παράλληλα, τα συναισθηματικά μπλεξίματα και διλήμματα των πρωταγωνιστών, φορτίζουν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα, με τον καθέναν από αυτούς, να πρέπει να προσπαθήσει σκληρά για να κάνει το σωστό. Ο Άντριαν, είναι ένας ακόμη από τους γνώριμους στους αναγνώστες χαρακτήρες που κάνει την εμφάνισή του και ο ρόλος του, είναι πολύ σημαντικός σε πολλαπλά επίπεδα.

Το πρώτο μέρος της σειράς "Bloodlines" αν μη τι άλλο, θα κλέψει τις καρδιές σας και θα σας παρασύρει σε μια νέα περιπέτεια η οποία εξελίσσεται σε πολλά, διαφορετικά επίπεδα, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, συνδέονται μεταξύ τους, σε έναν κόσμο που οι ισορροπίες μοιάζουν να παραπαίουν. Η γραφή της Mead έχει εξελιχθεί, ξέρει ακριβώς τι θέλει να πει και πως πρέπει να το κάνει έτσι ώστε η αγωνία μας να κορυφώνεται όλο και περισσότερο σε κάθε κεφάλαιο, συνθέτοντας ένα παζλ του οποίου τις απαντήσεις, καλούμαστε να βρούμε προκειμένου να φτάσουμε στη λύση του μυστηρίου. Συγκινητικό, ανθρωποκεντρικό, ψυχογραφώντας άριστα τους χαρακτήρες που λαμβάνουν μέρος στη δράση, το "Bloodlines" είναι ένα βιβλίο που δεν στερείται τίποτα. Έχει συναίσθημα, περιπέτεια, δράση, γρίφους και μυστήρια, δολοπλοκίες και πλεκτάνες, μαγεία και ταξικές αντιπαραθέσεις, ό,τι δηλαδή είναι απαραίτητο για να ένα μυθιστόρημα φανταστικού προκειμένου να κάνει την διαφορά. Προσωπικά, το λάτρεψα και περιμένω με μεγάλη αγωνία την συνέχεια η οποία και ελπίζω να μην καθυστερήσει πολύ.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Richelle Mead
Μεταφραστής: Γκαρτζονίκα Όλγα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-960-364-543-6

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/19956/richelle-mead-bloodlines-ekdoseis-dioptra