Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η κληρονομιά της Σκάιλερ Βαν Άλεν τίθεται σε αμφισβήτηση: είναι πραγματικά Γαλαζοαίματη ή τελικά τρέχει στις φλέβες της το αίμα των Ασημοαίματων;
Καθώς αγωνίζεται να ανακαλύψει απαντήσεις, η Σκάιλερ βρίσκεται παγιδευμένη στο σπίτι των Φορς, μαζί με την ορκισμένη εχθρό της, τη Μίμι Φόρς, και τον απαγορευμένο έρωτά της, τον Τζακ Φορς.
Όταν κινδυνέψει το Κορκοβάντο, ένας αρχαίος τόπος εξουσίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, οι Γαλαζοαίματοι θα χρειαστούν τη Σκάιλερ στο πλευρό τους. Η μάχη θα είναι ανελέητη και εκείνη θα βρεθεί διχασμένη ανάμεσα στο καθήκον και στο πάθος, στον έρωτα και στην ελευθερία.

Προσωπική άποψη:
Και περνάμε σήμερα στο 3ο βιβλίο της σειράς των "Γαλαζοαίματων" το οποίο, σε σύγκριση ειδικά με  τα δύο που προηγήθηκαν, ανεβάζει ψηλότερα τον πήχη, αφήνοντας κατά μέρους, και όσο είναι δυνατόν δεδομένου της ταυτότητάς του, αφελείς και ασήμαντες λεπτομέρειες της χλιδάτης καθημερινότητας των πρωταγωνιστών για να επικεντρωθεί σε κάτι πιο σημαντικό. Την ουσία της ιστορίας, εκείνη που μπορεί να της προσδώσει κύρος, να καθορίσει την ταυτότητά της και τελικά, να την κάνει κάτι ξεχωριστό ανάμεσα στα βιβλία του είδους. Μην παρεξηγηθώ όμως... τα σχόλια που προηγήθηκαν δεν υπονοούν ότι έκανα στροφή 180 μοιρών και ξαφνικά λάτρεψα την σειρά απλά, δεν μπορώ να μην παραδεχτώ και να μην αναφέρω τα εμφανή σημάδια βελτίωσής της.

Μετά το τέλος του προηγούμενο βιβλίου, η Σκάιλερ, αναγκάστηκε να μετακομίσει στο σπίτι των Φορς γεγονός που την επηρεάζει σε πολλά σημεία. Της απαγορεύεται η οποιαδήποτε επαφή με τον παππού της, Λόρενς, ο οποίος εκτός από δάσκαλος και καθοδηγητής, είναι ο μοναδικός της πλέον συγγενής που εμπιστεύεται και αγαπά. Ο Όλιβερ αποτελεί επίσης ένα απαγορευμένο παρακλάδι με την σχέση τους να έχει περιπλεχθεί ακόμα περισσότερο απ' όταν, εκτός από Αγωγός της, έγινε και Υποτακτικός της. Η Μίμι Φορς συνεχίζει να την μισεί και να παρακολουθεί κάθε της κίνηση και όλα αυτά την ίδια στιγμή που η Σκάιλερ και ο Τζακ ζουν τον απαγορευμένο και αδιέξοδο έρωτά τους. Κάπου ανάμεσα στα προσωπικά τους αισθήματα και το καθήκον τους απέναντι στο αίμα, οι Γαλαζοαίματοι θα έρθουν αντιμέτωποι με μια κρίση που θα ξυπνήσει μαύρες στιγμές από το παρελθόν τους.

Επιτέλους η σειρά αποκτά ταυτότητα και προσανατολισμό. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και τα γεγονότα του παρελθόντος μοιάζουν να μπαίνουν σε μια σειρά με σκοπό να μας δώσουν πληροφορίες και λεπτομέρειες που μπορούν να καθοδηγήσουν, τόσο την ίδια την πορεία της ιστορίας, όσο κι εκείνη των χαρακτήρων μέσα σε αυτήν σε έναν δρόμο που δεν μπορούν να αποφύγουν, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της φυλής τους, αν κι εφόσον αυτό μπορεί να υπάρξει. Μια απειλή, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά, απλώνεται στους κύκλους των Γαλαζοαίματων και κανένας δεν είναι αυτό που φαίνεται, οι ισορροπίες είναι διαταραγμένες και το να δείξεις εμπιστοσύνη, φαντάζει ακατόρθωτο, σε έναν κόσμο που το κάθε τι συγκρούεται ανάμεσα στα προσωπικά θέλω και τα πρέπει που επιβάλλον οι κώδικες και οι κανόνες.

Το πρώτο μισό του βιβλίου ασχολείται κατεξοχήν με τα συναισθήματα και τα διλήμματα των πρωταγωνιστών, με την εσωτερική τους σύγκρουση ανάμεσα σε αυτό για το οποίο θέλουν να παλέψουν και αυτό το οποίο οφείλουν να υπερασπιστούν. Ως εκ τούτου, αυτό το κομμάτι του βιβλίου είναι και το πιο αδύναμο καθώς, ελάχιστα ξεφεύγει από το μοτίβο με το οποίο μας συστήθηκαν οι προκάτοχοί του. Εκεί ακριβώς είναι που περνάμε στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, με τους ήρωές μας να ταξιδεύουν στο Ρίο για να συναντήσουν κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που περίμεναν, κάτι που θα αλλάξει τις ισορροπίες για πάντα, θα διαταράξει τα θεμέλια αυτών που θεωρούσαν ως σταθερά σημεία αναφοράς στη ζωή τους και θα τους κάνουν να δουν την αλήθεια, πως ο κίνδυνος και ο θάνατος είναι πιο κοντά απ' όσο πιστεύουν και πως οι ίδιοι, είναι πιο σημαντικοί απ' όσο θα τολμούσαν ποτέ να φανταστούν.

Αν κάτι κάνει αυτό το βιβλίο καλύτερο από τα δύο προηγούμενα, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πλέον ασαφείς αναφορές στον κόσμο των βαμπίρ και την σύνδεσή του με την Πτώση των αγγέλων αλλά το τοπίο ξεκαθαρίζει, καθιστώντας σαφή την προέλευσή τους, την πορεία τους ανά τους αιώνες στον ουρανό και τη γη και τελικά, τον τρόπο με τον οποίο ανακυκλώνονται για να επιστρέψουν όταν τους ζητηθεί, εκτελώντας το καθήκον το οποίο ασπάστηκαν όταν επέλεξαν μεριά και ξέπεσαν, επιλέγοντας τελικά να αποδιώξουν το κακό, να το δεσμεύσουν και να το φυλακίσουν διαφυλάσσοντας την ειρήνη, όχι μόνο ανάμεσα στα πλάσματα του είδους τους αλλά, και σε ολόκληρο τον κόσμο. Το σίγουρο είναι πως η δράση ξεκίνησε, επιτέλους, και πλέον θα διαβάσω τα επόμενα βιβλία της σειράς με μεγάλη ευχαρίστηση και με την ελπίδα πως η δράση δεν θα πέσει θύμα καμπής αλλά, θα κορυφωθεί ακόμα περισσότερο.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Melissa de la Cruz
Μεταφραστής: Δασκαλάκη Ελένη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 288
ISBN: 978-960-496-547-2