Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η αποκάλυψη της πραγματικής ταυτότητας της Μπλις κάνει την παρουσία των Ασημοαίματων ακόμη πιο απειλητική και επικίνδυνη. Εκεί που κάποτε οι Γαλαζοαίματοι απολάμβαναν τη χλιδάτη ζωή στη Νέα Υόρκη, είναι τώρα αναγκασμένοι να δώσουν την ύστατη μάχη για να επιβιώσουν.
Ο έρωτας παίζει ακόμη σημαντικό ρόλο για τα νεαρά βαμπίρ. Ή μήπως όχι; Η Σκάιλερ έχει κάνει την επιλογή της. Έχει εγκαταλείψει τον Τζακ για τον Όλιβερ, προτιμώντας τον άνθρωπο από το βαμπίρ. Αλλά οι παλιές αγάπες αργούν να πεθάνουν… Και ακόμη και η ψυχρή Μίμι φαίνεται να υποφέρει από κάποιους δεσμούς που δε σπάνε ποτέ.

Προσωπική άποψη:
Η σειρά των "Γαλαζοαίματων" μας συστήθηκε ως μια glamourous, χλιδάτη και απαστράπτουσα εκδοχή του βαμπιρικού μύθου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ειδικά τα δύο πρώτα βιβλία, να φαντάζουν, όχι μόνο εφηβικά αλλά, ίσως και παιδικά. Απουσίαζε η δράση, το στοιχείο της έκπληξης που θα οδηγούσε σε μια μεγάλη ανατροπή, σε κάτι που εν πας περιπτώσει, θα μπορούσε να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον ακόμα και του μεγαλύτερου σε ηλικία αναγνώστη που αγαπά την λογοτεχνία του φανταστικού. Και όπως φαίνεται, η συγγραφέας, Melissa de la Cruz, συνειδητοποίησε όλα τα παραπάνω και ήδη από το προηγούμενο βιβλίο, προσπάθησε να κάνει μια στροφή στη σειρά, έτσι ώστε να μην βαλτώσει η κατά τ' άλλα, πολύ καλή ιδέα της. Αποτέλεσμα αυτού, ένα καλύτερο 3ο βιβλίο και ένα ακόμα καλύτερο 4ο.

Έχει περάσει περισσότερο από ένας χρόνος από την καταστροφική νύχτα του Ρίο και η Σκάιλερ με τον Όλιβερ, από τότε μέχρι σήμερα, περιπλανιούνται ως φυγάδες σε ολόκληρο τον κόσμο προκειμένου να μην βρεθούν στα χέρια της Επιτροπής η οποία είναι πεπεισμένη πως η Σκάιλερ ευθύνεται για τον θάνατο του Λόρενς. Η Μίμι από την άλλη, έχει ενταχθεί στην ομάδα τον Αναζητητών αποστολή της οποίας είναι τη δεδομένη στιγμή να βρουν την Τζόρνταν την οποία και έχουν απαγάγει η Ασημοαίματοι. Την ίδια ώρα η Μπλις συνειδητοποιεί την τρομακτική αλήθεια γύρω από την πραγματική της ταυτότητα η οποία συγκαλύπτει μια άλλη, πολύ διαφορετική από εκείνη φύση που σκοπό της έχει να την οδηγήσει στα άκρα προκειμένου να επιτύχει τους σκοπούς της. Οι σατανικές δυνάμεις έχουν επιστρέφει, ο Λεβιάθαν είναι ελεύθερος και αυτό, είναι η αρχή μιας μάχης που αν χαθεί, μπορεί να σημάνει το τέλος του κόσμου.

Αν μη τι άλλο, η ιδέα της Melissa de la Cruz να συνδυάσει τον μύθο των βρικολάκων, των απέθαντων πλασμάτων της νύχτας, με τον μύθο των έκπτωτων αγγέλων, είναι πανέξυπνη. Αυτό που με είχε προβληματίσει αρχικά ήταν κατά πόσο θα ήταν σε θέση να υποστηρίξει την ιδέα της αυτήν χωρίς να την κάνει να μοιάζει παράλογη και παράταιρη μπροστά σε αυτά που ανέκαθεν γνωρίζαμε. Και όμως, παρά τις όποιες μου ενστάσεις, ή μπορείτε να πείτε και φοβίες, η συγγραφέας καταφέρνει να υποστηρίξει την ιδέα της και μέσα από το πάντρεμα των δύο προαναφερόμενων μύθων να φτιάξει έναν νέο, ολότελα δικό της ο οποίος τελικά, όχι μόνο παράλογος δεν φαίνεται αλλά ακριβώς το αντίθετο, φαντάζει εξαιρετικά λογικός δεδομένου της θεματολογίας την οποία πραγματεύεται. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό, καταφέρνει να συνδυάσει δύο κόσμους του φανταστικού προσελκύοντας έτσι, ακόμα μεγαλύτερο κοινό. Ο καθένας μας έχει τις αδυναμίες του, στοιχεία των οποίων μπορεί να εντοπίσει στην εν λόγω ιστορία.

Η πλοκή είναι σαφέστατα πιο γρήγορη από κάθε άλλη φορά, με το σκηνικό να εναλλάσσεται συνεχώς, όχι μόνο από χώρα σε χώρα και από πόλη σε πόλη, στοιχεία που δίνουν έναν αλλιώτικο αέρα κοσμοπολίτικου από εκείνον που έδιναν τα ακριβά ρούχα και αξεσουάρ που μας έπνιξαν στα δύο πρώτα βιβλία, αλλά και από πρόσωπο σε πρόσωπο. Μπορεί η αφήγηση να διατηρεί τον τριτοπρόσωπο χαρακτήρα της ωστόσο, η κατατομή του μυθιστορήματος είναι αρκετά διαφορετική με τα κεφαλαία να εναλλάσσονται, στρέφοντας την προσοχή τους πότε στην Σκάιλερ, πότε στην Μίμι και πότε στην Μπλις κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μπορούμε να εμβαθύνουμε στους χαρακτήρες, να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο σκέψης και τα συναισθήματά τους, τα διλήμματα και τις αγωνίες τους, όλα εκείνα που τους φέρνουν σε σύγκρουση τα θέλω τους με τα πρέπει, τοποθετώντας τόσο τις ίδιες όσο και τους υπόλοιπους χαρακτήρες που τις περιβάλλουν, ακριβώς στο στρατόπεδο το οποίο και ανήκουν... ή μήπως όχι αφού η προδοσία μοιάζει να παραμονεύει σε κάθε γωνία και η εμπιστοσύνη αν όχι χάνεται, σίγουρα κλονίζεται;

Αναμφίβολα, το καλύτερο βιβλίο της σειράς μέχρι τώρα το οποίο και μπορεί να απολαύσει με την ίδια ευκολία το εφηβικό αλλά και το ενήλικο κοινό που αγαπά τους θρύλους και τους μύθους, πόσω μάλλον συνδυασμένους με σύγχρονα στοιχεία, τοποθετημένους στο σήμερα. Ο ρυθμός είναι γρήγορος, η  δράση σε υψηλά επίπεδα, όπως και η συναισθηματική διάσταση των χαρακτήρων που για πρώτη φορά φαντάζουν ολοκληρωμένοι και δομημένοι, έχοντας να προσφέρουν κάτι περισσότερο από μαθήματα styling και γευσιγνωσίας. Γίνονται σταδιακά μάρτυρες της πραγματικής ζωής τους, που δεν είναι εύκολη και αυτό, ανεβάζει τον πήχη. Και οι ανατροπές όμως είναι πολλές και ποικίλες, σε εκπλήσσουν κάθε φορά που γυρίζεις μία σελίδα και σε κάνουν να ανυπομονείς, μετά από 3 ολόκληρα βιβλία, για να διαβάσεις το επόμενο. Εγώ πάντως, σίγουρα θα το περιμένω, όχι από αίσθηση καθήκοντος αλλά, από προσωπική επιθυμία. Άλλωστε ο πόλεμος, μόλις άρχισε...
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Melissa de la Cruz
Μεταφραστής: Δασκαλάκη Ελένη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 384
ISBN: 978-960-496-570-0