Πάρα πολλά είναι τα anime που έχουν έρθει και στην χώρα μας, είτε ως vhs την δεκαετία του '80, είτε ως τηλεοπτικές σειρές που προβλήθηκαν στην πρωινή ζώνη διαφόρων καναλιών. Δυστυχώς, όσον αφορά την πρώτη περίπτωση, λίγες είναι οι σειρές εκείνες που μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε μεταγλωττισμένες, ολοκληρωμένες, και όχι 5-6 επεισόδια. Στην δεύτερη περίπτωση, ήμασταν κάπως πιο τυχεροί... Σε αυτό το post λοιπόν θα παρουσιάσουμε συνοπτικά ορισμένα anime τα οποία σημάδεψαν τα παιδικά μας χρόνια, ακολουθώντας χρονολογική σειρά, ανάλογα με το πότε προβλήθηκαν στην Ιαπωνία. Αν ξεχάσω κάποιο στο οποίο είχατε αδυναμία, μην με κράξετε... που να τα θυμάμαι όλα;

Ribon no Kishi:
"Η Πριγκίπισσα Ιππότης" όπως ονομάστηκε η σειρά στην Ελλάδα, παρουσιάζει την ζωή της Πριγκίπισσας Sapphire η οποία μεγάλωσε σαν αγόρι ώστε να μπορέσει κάποια ημέρα να κληρονομήσει το βασίλειο του πατέρα της. Με τη βοήθεια του φίλου της Choppy μεταμφιέζεται στον μασκοφόρο Ιππότη Φάντασμα όπου και μάχεται για την υπεράσπιση του καλού. Στην εξέλιξη της σειρά βλέπουμε τις προσπάθειες των κακών να αποκαλύψουν ότι στην πραγματικότητα ο πρίγκιπας είναι κορίτσι. Η σειρά προβλήθηκε στη χώρα μας ολοκληρωμένη, τόσο μέσω της κρατικής τηλεόρασης, όσο και από το Junior's TV αργότερα.
Η σειρά βασίστηκε στο ομώνυμο manga του Osamu Tezuka. Για την παραγωγή της συνεργάστηκαν δύο studios της τότε εποχής, τα Tezuka Productions και Mushi Production. Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται στις 2 Απριλίου 1967 και ολοκληρώθηκε έπειτα από 52 επεισόδια στις 7 Απριλίου 1968.

Nagagutsu o Haita Neko:
Γνωστό κυρίως ως "Puss in boots", αυτή χαζοχαρούμενη ταινία κυκλοφόρησε σε vhs και αρκετά αργότερα, προβλήθηκε και από διάφορα κανάλια. Θεωρείται από τις κλασσικές ιαπωνικές ταινίες του είδους και ουσιαστικά, είναι μια εκδοχή του παραμυθιού του Παπουτσωμένου Γάτου. Φυσικά η αισθητική, είναι εξαιρετικά παλαιωμένη όμως μέχρι και σήμερα, εξακολουθεί να έχει fans.
Η Toei Animation πρωτοκυκλοφόρησε αυτή την ταινία, διάρκειας 80', στις 18 Μαρτίου 1969 και αυτή είναι και η έκδοση που έφτασε στη χώρα μας. Στις 18 Μαρτίου 1972 προχώρησε σε ένα remake 52' όπως και στις 20 Μαρτίου 1976, με ένα ακόμα, διάρκειας 69'.

Umi no Toriton:
Στη χώρα μας γνωστός ως "Τρίτον, ο ήρωας της θάλασσας". Αυτό το anime με είχε καταστρέψει... 3 vhs κυκλοφόρησαν αλλά μην μου ζητήσετε να σας πω πόσα επεισόδια ήταν καθώς, η περίπτωση του Τρίτον, είναι ιδιαίτερη. Οι vhs, δεν ακολουθούν συγκεκριμένα επεισόδια της πρωτότυπης σειράς αλλά, έχουν κόψει κι έχουν ράψει στα μέτρα τους, ενδιάμεσα επεισόδια δημιουργώντας ουσιαστικά 3 ταινίες που αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία. Να τονίσω βέβαια σε αυτό το σημείο πως η αρχή, που είναι το πρώτο επεισόδιο, βρίσκεται στο τέλος της 3ης vhs. Άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε.
Γνωστή και ως "Triton of the Sea", η σειρά βασίστηκε στο manga του Osamu Tezuka ενώ την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Yoshiyuki Tomino για λογαριασμό της Animation Staff Room. Η σειρά αποτελούταν από συνολικά 27 επεισόδια και μιλούσε για την ιστορία του Τρίτον, του μοναδικού ζωντανού απόγονου της γενιάς των Τριτώνων που αφάνισαν οι Ποσειδώνες, οι δικτάτορες της θάλασσας. Η σειρά προβλήθηκε μεταξύ 1 Απριλίου και 30 Σεπτεμβρίου 1972 ενώ η Toei Animation, μπήκε σφήνα το 1979 και κυκλοφόρησε μια ταινία, βασισμένη στο anime.
Πολύ καλό concept, με υπέροχη μουσική επένδυση που ακόμα σιγοτραγουδάω μερικές φορές, έστω κι αν η μάνα μου χάρισε όταν μεγάλωσε το ορειχάλκινο μαχαίρι που με τόσο κόπο, είχαν βρει να μου αγοράσουν κάποτε με τον πατέρα μου. Να με δείτε με κόκκινη μπέρτα να παριστάνω τον Τρίτον, να γελάτε μια βδομάδα...

Kerokko Demetan:
Εμείς το αποκαλούσαμε Τζόναθαν, η σειρά όμως κυκλοφόρησε στη χώρα μας ως "Ο γενναίος βάτραχος". Βασικά, δεν παίχτηκε ολόκληρη η σειρά αλλά αντίθετα, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, προτίμησαν να κόψουν και να ράψουν τα επεισόδια με τέτοιον τρόπο ώστε μέσα σε 1 vhs, να μας πασάρουν ολόκληρη την ιστορία. Τραυματική εμπειρία... τι ξύλο είχε φάει αυτό το καημένο το βατραχάκι, δεν περιγράφεται. Όλο κλάμα και κακό το story με ένα κωλόψαρο, να τρομοκρατεί όλο τον αμφίβιο πληθυσμό της Γαλάζιας Λίμνης.
Στην παραγωγή βρισκόταν η Tatsunoko Productions και η σειρά ολοκληρώθηκε έπειτα από 39 επεισόδια, τα οποία και προβλήθηκαν μεταξύ 2 Ιανουαρίου 1973 και 25 Σεπτεμβρίου 1973.

Panda no Daibōken:
Αγαπημένη ταινία που την βλέπαμε και την ξαναβλέπαμε, τόσο σε vhs, όσο και στην τηλεόραση καθώς, δεν ήταν λίγες οι φορές που κάθε κανάλι που σεβόταν τον εαυτό του και τις παιδικές του σειρές, το είχε προβάλλει, το "Πάντα, το χαρούμενο αρκουδάκι" όπως μεταφράστηκε έχει ένα story, απλό και διδακτικό... Ο γιος της Βασίλισσας των Αρκούδων που θα γινόταν Πρίγκιπας, προς μεγάλη έκπληξη όλων, ήταν ένα μικρό πάντα. Η Μεγάλη Αρκούδα που ήθελε κι αυτή να γίνει Πρίγκιπας, υποχρέωσε το μικρό πάντα να περάσει μια δοκιμασία και το μικρό πάντα που δεν τα κατάφερε, διώχτηκε από το Βασίλειο. Ύστερα, όμως, από πολλές περιπέτειες, κατόρθωσε να ξαναγυρίσει και να διεκδικήσει το θρόνο.
Γνωστό και ως "The Panda's Great Adventures", η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 17 Μαρτίου του 1973 και αγαπήθηκε αμέσως από τον κόσμο. Φυσικά, στην παραγωγή της 53λεπτης αυτής ταινίας, βρισκόταν η αγαπημένη Toei Animation. 

Getter Robo:
Αγαπημένη σειρά που στην χώρα μας κυκλοφόρησαν 2 vhs της πρώτης season, 6 επεισόδια σύνολο, και άλλη μία της δεύτερης, 3 επεισόδια σύνολο. Το story της σειράς θέλει 3 ιπτάμενες μηχανές να ενώνονται σε 3 διαφορετικούς σχηματισμούς, δημιουργώντας αντίστοιχα 3 διαφορετικά ρομπότ με διαφορετικές ικανότητες μάχης. Στην πρώτη season οι τρεις χειριστές, ήρθαν αντιμέτωποι με την Αυτοκρατορία των Δεινοσαύρων που έστελνε στη Γη μηχανικά τέρατα Δεινοσαύρους για να την κατακτήσουν ενώ στη δεύτερη, αντιμετώπισαν δαίμονες από το διάστημα.
Βασισμένη στο ομώνυμο manga του Ken Ishikawa σε παραγωγή Toei Animation, η πρώτη season του anime προβλήθηκε από την Fuji TV μεταξύ 4 Απριλίου 1974 και 8 Μαΐου 1975, μετρώντας συνολικά 51 επεισόδια, ενώ η δεύτερη μεταξύ 15 Μαΐου 1975 και 25 Μαρτίου 1976 μετρώντας 39 επεισόδια, με την διαφορά ότι ο Ken Ishikawa συνεργάστηκε αυτή τη φορά με τον Go Nagai.

Manga Nippon Mukashi Banashi:
Τα "Παλιά Γιαπωνέζικα παραμύθια", αν και δεν ταιριάζουν στην κουλτούρα μας, αγαπήθηκαν παρά την σουρεαλιστική του φύση, από τα παιδιά της γενιάς μου. Η σειρά κυκλοφορούσε σε vhs και σίγουρα, είχε προβληθεί μέσω του Junior's Tv.
Στο αέρα βγήκε στις 7 Ιανουαρίου 1975 και ολοκληρώθηκε έπειτα από 12 επεισόδια στις 25 Μαρτίου 1975. Στις 19 Οκτωβρίου 1995, η σειρά επανέρχεται και έτσι, έφτασε να ξεπεράσει τα 1400 επεισόδια. Η παραγωγή έγινε σε συνεργασία των Ai Kikaku Center, Group TAC (I) και Mainichi Broadcasting System (MBS).

Candy-Candy:
Τι να πω για την Candy; Μια σειρά η οποία προβλήθηκε στην χώρα μας από την κρατική τηλεόραση την δεκαετία του '80, ενώ κυκλοφόρησαν και ορισμένα επεισόδια σε vhs, μεγάλωσε γενιές και γενιές και μας έκανε να πλαντάξουμε στο κλάμα. Η Candy είναι ένα χαμογελαστό κορίτσι που μεγάλωσε στο ορφανοτροφείο της Πόνυ, για να υιοθετηθεί αργότερα από την οικογένεια Ardlay, στα χέρια της οποία πέρασε του Χριστού τα πάθη, μέχρι να ξεκινήσει το ταξίδι της ζωής της που έκρυβε έρωτες, εκπλήξεις, απογοητεύσεις, θανάτους και δάκρυα... πολλά δάκρυα!
Η Candy πρωτοεμφανίστηκε τον Απρίλιο του 1975, μέσα από την νουβέλα της Kyoko Mizuki. Λίγο αργότερα, συνεργάζεται με την σχεδιάστρια Yumiko Igarashi και η Candy μεταμορφώνεται σε manga που δημοσιεύτηκε από το περιοδικό Nakayoshi. Η Toei Animation, δεν αργεί να καταλάβει πως η υπόθεση έχει πολύ ψωμί για εκείνη, και μεταμορφώνει την Candy σε ένα από τα πιο επιτυχημένα anime, το οποίο προβλήθηκε μεταξύ 1 Οκτωβρίου 1976 και 2 Φεβρουαρίου 1979, απαριθμώντας 115 επεισόδια.

UFO Robot Grendizer:
Αυτό που θέλω για να πω γι' αυτή τη σειρά είναι πως, την λάτρευα και η φωνή του Γιώργου Βασιλείου ως Daisuke με στοιχειώνει μέχρι και σήμερα. Ήταν μεγάλη πληγή για μένα το γεγονός πως στην χώρα μας κυκλοφόρησαν μόνο 2 vhs, 6 επεισόδια σύνολο και χρειάστηκε να φτάσω στην ηλικία των 23 και να σκάσω 300€ προκειμένου να αποκτήσω ολόκληρη την σειρά και να μάθω τι έγινε παρακάτω.
Αρχικά η σειρά κυκλοφόρησε ως manga για χειρός Go Nagai και αργότερα γυρίστηκε το anime βασισμένο σε αυτά από την Toei Animation, το οποίο και προβλήθηκε στην Ιαπωνία από 5 Οκτωβρίου 1975 μέχρι και 27 Φεβρουαρίου 1977, μετρώντας συνολικά 74 επεισόδια. Η σειρά αυτή θεωρείται από τις πιο επιτυχημένες στην κατηγορία των mecha και εκτός από την Αμερική και τον Καναδά, είχε μεγάλη απήχηση στην Γαλλία που προβλήθηκε με τον τίτλο "Goldorak", στην Ιταλία όπου προβλήθηκε με τον τίτλο "Goldrake" αλλά και στις αραβόφωνες χώρες.
Στη χώρα μας κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Δούκας Φλιντ" και το story της σειράς έχει να κάνει με τον Daisuke, τον Δούκα Φλιντ αλλιώς, ο οποίος είναι ο μοναδικός επιζών του πλανήτη Φλιντ, έπειτα από την επίθεση των Vega. Οι Vega λοιπόν αποφασίζουν κάποια στιγμή να επιτεθούν και να κατακτήσουν τη Γη όμως ο Daisuke, είναι αποφασισμένος να μην αφήσει την ιστορία να επαναληφθεί. Έτσι, θέτει σε λειτουργία το Grendizer για να τους αντιμετωπίσει.

Manga Sekai Mukashi Banashi:
Χαριτωμένη σειρά της οποίας σκοπός ήταν να μεταφέρει στη μικρή οθόνη, όλα τα κλασσικά παραμύθια μέσα από μικρά επεισοδιάκια που περιείχαν αν δεν κάνω λάθος, 3 ιστορίες κάθε φορά. Στη χώρα μας κυκλοφόρησαν νομίζω 2 vhs και κάποια τηλεοπτικά κανάλια τις αναμετέδωσαν.
Παραγωγή των DAX International και Madhouse Studios, η σειρά αποτελούνταν από 241 επεισόδια και ξεκίνησε να προβάλλεται στις 7 Οκτωβρίου του 1976 και ολοκλήρωσε τον κύκλο της στις 28 Μαρτίου 1979. Στα διάφορα sites που μπορείτε να τα βρείτε στα ιαπωνικά, έχουν διασωθεί περίπου τα μισά επεισόδια.

Jetter Mars:
Στην χώρα μας κυκλοφόρησαν 3 vhs της σειράς αυτής, με 2 επεισόδια η κάθε μία. Ο Mars είναι ένα χαριτωμένο ανθρωποειδές το οποίο κατασκευάστηκε με σκοπό να γίνει ο απόλυτος πολεμιστής, έστω κι αν αποδεικνύεται ότι έχει ανθρώπινες ευαισθησίες. Από τα χαριτωμένα anime το οποίο υποτίθεται ότι εκτυλίσσεται το 2013! Αναρωτιέμαι πόσο μακρινό φαινόταν αυτό το έτος στους Ιάπωνες την δεκαετία του '70. Περιττό να αναφέρω ότι τα 6 αυτά επεισόδια έριξα πολύ κλάμα ως παιδί.
Η σειρά είναι βασισμένη στο manga του Osamu Tezuka και ολοκληρώθηκε σε 27 επεισόδια που προβλήθηκαν μεταξύ 3 Φεβρουαρίου 1977 και 15 Σεπτεμβρίου 1977. Αρχικά, σκοπός του Tezuka ήταν να δημιουργήσει ένα remake της πολύ επιτυχημένης δικιάς του πάλι σειράς manga, "Tetsuwan Atom", την οποία ίσως γνωρίζετε από την anime μεταφορά της γνωστή ως "Astro Boy", όμως τελικά, δεν του βγήκε και έτσι, είχαμε το "Jetter Mars". Περιττό νομίζω να αναφέρω ότι πίσω από το anime βρισκόταν για μια ακόμα φορά η Toei Animation.

Sekai meisaku dowa: Hakuchou no ouji:
"Το δάσος των κύκνων" αποτελεί ένα από τα πλέον κλασσικά παραμύθια και αφηγείται την ιστορία μιας πριγκίπισσας η οποία πρέπει να πλέξει 6 γιλέκα, φτιαγμένα από τσουκνίδες, χωρίς να μιλήσει μέχρι να τελειώσει το έργο της, προκειμένου να απελευθερώσει τα αδέρφια της από τα μάγια μιας κακιά μάγισσας που του έκανε να μεταμορφώνονται για το μισό του χρόνου, σε κύκνους.
Παραγωγή της Toei Animation η οποία και έκανε την εμφάνισή της στις 19 Μαρτίου 1977 με διάρκεια, 62' και που όλοι μας έχουμε δει, είτε το αγαπήσαμε είτε το μισήσαμε.

Συνεχίζεται...