Chōdenji Machine Voltes V:
Σίγουρα όσοι είστε της γενιάς μου θα το θυμάστε ως "Voltus V", με μερικές vhs να κυκλοφορούν στα video clubs και κάποια επεισόδια, να έχουν προβληθεί στην τηλεόραση. Αλλά ακόμα κι αν δεν θυμάστε αυτό, σίγουρα θυμάστε τους τίτλους αρχής, με την φοβερή μουσική και τα πέντε μηχανοκίνητα που ενώνονταν σε ένα ρομπότ που αντιμετώπιζε εξωγήινες εισβολές από την Boazanian Star Empire.
Οι Toei Company και Nippon Sunrise, ενώνουν τις δυνάμεις τους και μας προσφέρουν το εν λόγω anime, δημιούργημα του  Saburo Yatsude και σε σκηνοθεσία Tadao Nagahama, μεταξύ 4 Ιουνίου 1977 και 25 Μαρτίου 1978, το οποίο αποτελούνταν από 40 συνολικά επεισόδια, φροντίζοντας να μας καθηλώσουν από το πρώτο κι όλας επεισόδιο με τρομακτικές σκηνές, που ακόμα υπάρχουν στο μυαλό μου.

Arrow Emblem: Hawk of the Grand Prix:
Γνωστή ως "Γκραν Πρι" στη χώρα μας, η σειρά αυτή κυκλοφόρησε σε 8 vhs, 2 επεισοδίων η κάθε μία, ενώ τα επεισόδια είχαν μεταδοθεί και στην τηλεόραση από διάφορα κανάλια κατά περιόδους. Το story είχε να κάνει με έναν πωρωμένο ραλίστα, που ήθελε να γίνει το παγκόσμιο αστέρι στους αγώνες αυτοκινήτων κι εμείς, τον ακολουθούμε από τουρνουά σε τουρνουά, βλέποντάς τον να κυνηγάει το όνειρό του.
Αυτή η σειρά της Toei Animation χαρακτηρίστηκε ως δραματική και προβλήθηκε μεταξύ 22 Σεπτεμβρίου 1977 και 31 Αυγούστου 1978 ενώ ολοκληρώθηκε έπειτα από 44 επεισόδια.

Captain Harlock:
Είχα αρκετούς εφιάλτες εξαιτίας του πειρατή του διαστήματος ως παιδί και αυτό οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι μετρήσαμε πολλούς θανάτους, παρά το γεγονός ότι η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ ολοκληρωμένη στη χώρα μας. Ο Captain Harlock λοιπόν, είναι επικηρυγμένος πειρατής του διαστήματος ο οποίος δεν μάχεται για το κοινό καλό αλλά, για κάτι που υπάρχει βαθιά στην καρδιά του. Έτσι δήλωνε τουλάχιστον...
Αν και είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1953 στο "Adventures of a Honeybee" ως πρωταγωνιστής στην δικιά του ιστορία εμφανίστηκε το 1977 στο manga "Space Pirate Captain Harlock" του Leiji Matsumoto. Ένα χρόνο αργότερα, η Toei Animation ξεκινάει το δικό της project που μέτρησε 42 επεισόδια τα οποία και προβλήθηκαν μεταξύ 17 Μαρτίου 1978 και 13 Φεβρουαρίου 1979. Τα πρώτα 30 επεισόδια έφεραν την υπογραφή του Haruya Yamazaki ενώ τα υπόλοιπα 12, του Shozo Uehara.
Το 1982, η Toei, επαναφέρει τον Captain Harlock στην σειρά, "Arcadia of My Youth: Endless Orbit SSX" που αποτελούνταν από 22 επεισόδια που προβλήθηκαν μεταξύ 13 Οκτωβρίου 1982 και 30 Μαρτίου 1983, αλλά και στην ταινία, "Arcadia of My Youth" η οποία προβλήθηκε και στην χώρα μας.

Mitsubachi Māya no Bōken:
Ας μου πει κάποιος πως δεν είμαι η μοναδική ψυχανώμαλη στον κόσμο που μισούσε τη "Μάγια τη μέλισσα" και τον φίλο της τον Βίλι. Μπορεί η κρατική τηλεόραση να θεώρησε χαριτωμένο το concept και να το φάγαμε όλο στη μάπα όμως, δεν ήταν καθόλου χαριτωμένο να μας ντύνουν σαν σιχαμερά ζουζούνια με κεραίες τις απόκριες επειδή η Μάγια, δεν έλεγε να βάλει τον κώλο της κάτω και να κάτσει σε ησυχία στο μελίσσι της.
Αρχικά μας βασάνισε η Nippon Animation με 52 επεισόδια που παίχτηκαν μεταξύ 1 Απριλίου 1975 και 20 Απριλίου 1976, για να ακολουθήσουν οι Wako Productions και Apollo Film Wien με άλλα 52 επεισόδια το διάστημα μεταξύ 1 Σεπτεμβρίου 1979 και 13 Σεπτεμβρίου 1980.

Tatsu no ko Taro:
"Τάρο ο Γιος της Δράκαινας"! Ποιο παιδί της γενιάς μου δεν έχει αυτή την ταινία, τουλάχιστον 300 φορές; Τεμπέλης και εγωιστής ο Τάρο του αρέσει να τρώει, να κοιμάται και να παίζει με τα ζώα. Μια μέρα ένας μάγος εμφανίζεται και του δίνει ένα μαγικό φίλτρο. Με αυτό το φίλτρο αποκτά την δύναμη όσο εκατό ανδρών αλλά μπορεί να την χρησιμοποιήσει μονάχα όταν βοηθάει τους άλλους ανθρώπους. Έτσι, ξεκινάει ένα ταξίδι αυτογνωσίας και που στο τέλος, θα καταλήξει να μάθει ποιος πραγματικά είναι και από που προέρχεται.
Η ταινία είναι βασισμένη στη νουβέλα "Taro, the Dragon Boy" του Miyoko Matsutani και για πρώτη φορά εμφανίστηκε στην τηλεόραση ως show με κούκλες, το 1966. Ο ίδιος ο Matsutani, έγραψε το σενάριο της ταινίας την οποία η Toei Animation, έβγαλε στην αγορά στις 17 Μαρτίου 1979 και είχε διάρκεια, 79'. Η καταπληκτική μουσική της υπέροχης αυτής και γεμάτη νοήματα ταινίας είναι του Riichiro Manabe.

Za Urutoraman:
Δεν ξέρω αν θυμάστε τον Ultraman. Αν τον θυμάστε πάντως, σίγουρα θα έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό σας η μεταγλώττιση αυτής της σειράς από την οποία κυκλοφόρησαν μόλις 2 vhs στη χώρα μας. Για ποιον λόγο; Μα φυσικά γιατί, η μεταγλώττιση είχε γίνει σε studio της Θεσσαλονίκης, από ντόπιους, και το λα-λα-λα πήγαινε σύννεφο. Ο Ultraman ήταν ένας τύπος από το διάστημα που εμφανίστηκε σε έναν γήινο δίνοντάς του ένα αστέρι με ξεχωριστές δυνάμεις. Χρησιμοποιώντας το, γινόταν ο ίδιος Ultraman και αντιμετώπιζε τα εκάστοτε τέρατα. Χαρακτηριστικό της σειράς ήταν το γεγονός ότι ο ήρωας, ήταν σαν να λειτουργούσε με μπαταρία με απόθεμα ενέργειας που όταν έφτανε στο τέλος της, έδινε σήμα μέσω του αστεριού που αναβόσβηνε. Φυσικά, έστω και τελευταία στιγμή, έβγαζε το φίδι από την τρύπα.
Η εν λόγω σειρά ήταν συμπαραγωγή των Tsuburaya Production και Tokyo Broadcasting System και γυρίστηκε στα studios Nippon Sunrise και ενταζόταν στη γενικότερη σειρά Ultra Series, αποτελώντας την εκδοχή της. Το σύνολο των επεισοδίων ήταν 50 και προβλήθηκαν μεταξύ 4 Απριλίου 1979 και 26 Μαρτίου 1980. Κάποιοι από εσάς σίγουρα θα θυμάστε και το αντίστοιχο πρόγραμμα που όμως, δεν ήταν anime αλλά, show με κούκλες και προβλήθηκε τα έτη 1966-1967.

Daikyouryu Monogatari:
Μην τολμήσει κανείς να πει κουβέντα για το "Στην εποχή των Δεινοσαύρων" γιατί θα του φάω το λαρύγγι. Από τα λατρεμένα anime που είχα λιώσει πολλές vhs για να το βλέπω ξανά και ξανά, με αποτέλεσμα να κοντεύουμε να μας απαγορεύσουν την είσοδο και την ενοικίαση. Τρία παιδιά, μεταφέρονται με διαστημικό τρόπο πίσω στον χρόνο. Επιστρέφουν στην εποχή των δεινοσαύρων ζώντας τα πρώτα στάδια της ζωής τους μέχρι την ολοκληρωτική εξαφάνισή τους. Διδακτικό, τρομακτικό, θλιβερό, ήταν ένα anime που είχα κλάψει πολύ! Ο θάνατος του Ψου, ενός μικρού μπλε τρικέρατου, ακόμα με στοιχειώνει όπως και εκείνος ο Τυρανόσαυρος που δεν έλεγε, κακό ψόφο να ΄χει.
Η Toei Animation κάνει για μια ακόμη φορά τα μαγικά της και έτσι, 7 Οκτωβρίου 1979 προβάλλεται για πρώτη φορά η 71' ταινία, που σημάδεψε τα παιδικά μου χρόνια όσο λίγες.

Uchū Kūbo Burū Noa:
Άλλη μια σειρά επεισόδια της οποίας κυκλοφόρησαν σε vhs αλλά και προβλήθηκαν μέσω του Junior's TV, το "Υποβρύχιο Κεραυνός". Το έτος 2052 όλα τα έθνη ευημερούσαν και ειρήνη βασίλευε στον κόσμο, ώσπου μια φυλή εξωγήινων καταφτάνει στη γη με ένα γιγαντιαίο διαστημόπλοιο, το Άστρο του Τρόμου το οποίο μπαίνει σε τροχιά γύρω από τη Γη, προκαλώντας τεράστιες φυσικές καταστροφές πάνω στον πλανήτη. Οι εξωγήινοι έχουν σκοπό να αποικήσουν τη γη και να εξοντώσουν όσους ανθρώπους έχουν απομείνει. Η μόνη σωτηρία της Γης είναι ένα άκρως απόρρητο όπλο, ένα υπερσκάφος με το όνομα Υποβρύχιο Κεραυνός, το οποίο όμως δεν είναι πλήρως εξοπλισμένο. Η μηχανή που θα το επέτρεπε να γίνει διαστημόπλοιο, βρισκόταν υπό κατασκευή στο ερευνητικό κέντρο Ν9 στις Βερμούδες. Έτσι ξεκινά το ταξίδι του στους ωκεανούς της γης με προορισμό τις Βερμούδες, πολεμώντας ωστόσο τους εξωγήινους, καταστρέφει τις βάσεις τους και ανακαλύπτοντας τα μυστικά τους.
Η σειρά ολοκληρώθηκε σε μόλις 24 επεισόδια τα οποία προβλήθηκαν μεταξύ 13 Οκτωβρίου 1979 και 30 Μαρτίου 1980, χωρίς πολύ μεγάλη επιτυχία. Παρ' όλα ταύτα, παίχτηκε στον Καναδά από τοπικό δίκτυο όπου και είχε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Στην παραγωγή, η Office Academy.

Lalabel:
Καθαρά κοριτσίστικη σειρά με πρωταγωνίστρια μια νεαρή μάγισσα που από τον μαγικό κόσμο βρέθηκε κατά λάθος στον κόσμο των ανθρώπων. Μην έχοντας τρόπο να γυρίσει πίσω, υιοθετείται από ένα ζευγάρι ηλικιωμένων και χάρη στις μαγικές της δυνάμεις μπλέκει σε απίστευτες καταστάσεις από τις οποίες πάντα, καταφέρνει να ξεμπλέξει. Κυκλοφόρησαν στη χώρα μας 3-4 vhs και αργότερα τα επεισόδια προβλήθηκαν σε διάφορα κανάλια.
Η σειρά είναι παραγωγή της Toei Animation και ξεκίνησε να προβάλλεται στις 15 Φεβρουαρίου 1980 ενώ ολοκλήρωσε τον κύκλο της στις 27 Φεβρουαρίου 1981, έπειτα από 49 επεισόδια.

Hashire Melos!:
Γνωστή σε μας ως "Οι δύο φίλοι", η ταινία αυτή ταιριάζει πολύ στην κουλτούρα μας καθώς η ιστορία που αφηγείται, διαδραματίζεται στην Αρχαία Ελλάδα. Το story θέλει τον Melos να συλλαμβάνεται και να καταδικάζεται σε θάνατο, άδικα φυσικά, και τον φίλο του Selinae να δέχεται να πάρει τη θέση του για τρεις μέρες, μέχρι την προγραμματισμένη μέρα και ώρα της εκτέλεσής του, έτσι ώστε να μπορέσει ο φίλος του να παραστεί στο γάμο της αδερφής του. Τα ταξίδι ξεκινάει, ο Melos περνάει του Χριστού τα πάθη αλλά τελικά, επιστρέφει στην ώρα του αποδεικνύοντας στον βασιλιά κι εμάς πως η φιλία δεν γνωρίζει σύνορα κι εμπόδια.
Η ταινία που εμείς ξέρουμε, βασισμένη στην ιστορία μικρού μήκους του Osamu Dazai με τίτλο, "Run, Melos!" της δεκαετίας του '40, κυκλοφόρησε στις 7 Φεβρουαρίου 1981 από την Toei Animation και είχε διάρκεια 68', σε σενάριο Keinosuke Uekusa. Στις 25 Ιουλίου 1992 η Toei, ξαναγυρίζει την ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία αυτή τη φορά, Masaaki Osumi, μεγαλώνοντας και την διάρκεια που έφτανε τα 107'.

Hello! Sandybell:
Τα κορίτσια της παρέας, πολύ πιθανόν να θυμούνται την "Σάντυμπελ" καθώς η εν λόγω σειρά, όχι μόνο είχε προβληθεί στην τηλεόραση αλλά, κυκλοφόρησε ολοκληρωμένη και σε vhs. Απίστευτο, το ξέρω, και όμως αληθινό. Η Σάντυμπελ είναι ένα χαρούμενο κορίτσι, με χαρακτηριστικά κοτσιδάκια με διάφορους φιόγκους, που ζει στην επαρχία μαζί με τον πατέρα της, μέχρι που ανακαλύπτει πως δεν είναι δικό του παιδί. Ο πατέρας της πεθαίνει κι εκείνη, αφήνει το σπίτι της στην Σκοτία για να βρεθεί στο Λονδίνο, όπου θέλει να γίνει δημοσιογράφος και παράλληλα, να ανακαλύψει τι απέγινε η μητέρα της που χάθηκε σε ένα ναυάγιο πριν από 16 χρόνια.
Πίσω από την παραγωγή της σειράς βρίσκεται η Toei Animation και προβλήθηκε μεταξύ 6 Μαρτίου 1981 και 26 Φεβρουαρίου 1982, όπου και ολοκληρώθηκε έπειτα από 47 επεισόδια και σε αντίθεση με την "Candy-Candy", όλα ήταν μέλι-γάλα.

Sekai Meisaku Dowa Hakucho no Mizumi:
Η γνωστή σε όλους μας ιστορία της "Λίμνης των κύκνων", εμπνευσμένη από το μπαλέτο του Pyotr Tchaikovsky. Μια ταινία που όχι μόνο είδαμε σε vhs τη δεκαετία το '80 πάμπολλες φορές αλλά, μεταδόθηκε από κάθε κανάλι που μπορείτε να σκεφτείτε. Η ιστορία της πριγκίπισσας Οντέντ είναι γνωστή και η μουσική, βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας.
Η Toei Animations κυκλοφόρησε την ταινία για πρώτη φορά στις 14 Μαρτίου 1981 για την Ιαπωνία ενώ στις Η.Π.Α., κυκλοφόρησε στις 23 Ιουλίου του ίδιου έτους. Το σενάριο είναι του Hirokazu Fuse και η διάρκειά του, 72'.


Συνεχίζεται...