Anime Oyako Gekijō:
Αυτό το anime αποτελούσε την χαρά του θρησκευόμενου γονιού. Κατά πάσα πιθανότητα, ήταν ένα από τα λίγα που δεν ήθελε να κάψει στην πυρά καθώς οι δύο νεαροί πρωταγωνιστές, Κρις και Τζόη, μαζί με ένα χαζοχαρούμενο ρομποτάκι που κουρδιζόταν για να παίρνει μπρος, χάρη σε μια μαγική Βίβλο -ναι, καλά διαβάσατε-, ταξίδευαν πίσω στο χρόνο ζώντας οι ίδιοι τις ιστορίες που οι θρησκευτικοί μάταια προσπαθούσαν να μας χώσουν στο κεφάλι. Στην Ελλάδα παίχτηκε με δύο τίτλους οι οποίοι ήταν, "Το Σούπερ Βιβλίο" και "Κρις και Τζόη: Ταξιδιώτες του Χρόνου". Ο πρώτος χρησιμοποιήθηκε στις 2 vhs 6 επεισοδίων σύνολο που κυκλοφόρησαν στη χώρα μας και ο δεύτερος, στην τηλεοπτική τους προβολή.
Την 1η Οκτωβρίου 1981 ξεκινάει να προβάλλεται η πρώτη season των 26 επεισοδίων που ολοκληρώνεται στις 29 Μαρτίου 1982. Στην παραγωγή, οι Tatsunoko Productions και Production LOOSE. Η πρώτη αποφασίζει να συνεχίσει μόνη της το project και έτσι η σειρά αποκτά και season η οποία προβάλλεται μεταξύ 4 Απριλίου 1983 και 26 Σεπτεμβρίου 1983, ολοκληρώνοντας τον κύκλο της με 26 ακόμα επεισόδια.

Ginga Hyōryū Vifam:
Γνωστό και ως "Adrift in the Pacific" ή "Δύο χρόνια διακοπές" για τη χώρα μας, η συγκεκριμένη ταινία κυκλοφόρησε σε vhs στα μέσα της δεκαετίας του '80 και αργότερα παίχτηκε σε διάφορα τηλεοπτικά κανάλια. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν. Μια γολέτα παλεύει με τα μανιασμένα κύματα του Ειρηνικού, με πλήρωμα και επιβάτες της μια χούφτα παιδιά ηλικίας από εφτά έως δεκαπέντε ετών. Το καράβι ναυαγεί σ'' ένα ερημονήσι, όπου αρχίζουν οι μεγάλες "διακοπές" γεμάτες κινδύνους, καθώς τα παιδιά, για να επιβιώσουν, πρέπει να δείξουν μεγάλο θάρρος και επινοητικότητα. Κυνηγούν, ψαρεύουν, στήνουν παγίδες, εξημερώνουν ζώα, καλλιεργούν τη γη. Όμως η φαρμακερή διχόνοια δηλητηριάζει την παιδική κοινότητα. Έτσι διχασμένους τους βρίσκουν οι πειρατές που αποβιβάζονται στο νησί.
Η ταινία είναι μια ακόμα παραγωγή της Toei Animation, διάρκειας 75'. Πρώτη φορά παίχτηκε στην τηλεόραση στις 22 Αυγούστου 1982 από το δίκτυο της Fuji TV ενώ προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία στις αραβόφωνες χώρες, την Γαλλία και την Ισπανία.

Andoromeda Sutōrīzu:
Ή αλλιώς, "Andromeda Stories"! Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα σε vhs αλλά, παίχτηκε και σε διάφορα κανάλια. Βασισμένη στο manga του Ryu Mitsuse που κυκλοφόρησε σε 3 τόμους μεταξύ Νοεμβρίου 1980 και 1982, οι "Ιστορίες από την Ανδρομέδα" είναι μια ταινία που μας μεταφέρει 2.200.000 έτη φωτός μακριά από την γη, στον πλανήτη Astoriath του γαλαξία της Ανδρομέδας καταφτάνει η Il, μια πολεμίστρια της οποία ο μητρικός της πλανήτης καταστράφηκε από την εξάπλωση των μηχανών υπό την καθοδήγηση της "Μητέρας Μηχανής". Στον Πλανήτη Astoriath φαίνονται όλα να είναι ειρηνικά, δυστυχώς ο καιρός της ειρήνης δεν θα κρατήσει πολύ. Η "Μητέρα μηχανή" φτάνει και σε αυτόν τον πλανήτη και οι μηχανές αρχικά κινούμενες στις σκιές, παίρνουν υπό τον έλεγχο τους τους αρχηγούς της χώρας Altail και μέσω αυτών εξαπλώνονται σε όλον τον πλανήτη, εξοντώνοντας όσους ανθρώπους τους αντισταθούν. Ο Jimsa και η Afl, δύο δίδυμα, παιδιά της Βασίλισσας Riria που χωρίστηκαν από την γέννα, μεγαλώνουν σε έναν κόσμο όπου οι μηχανές εξαπλώνονται και απειλούν την ύπαρξη των ανθρώπων. Κάποια στιγμή οι δρόμοι τους διασταυρώνονται και έρχονται σε επαφή με μια ομάδα ανθρώπων που προσπαθεί να καταστρέψει τις μηχανές, και θεωρεί τους Jimsa και Afl ως τους ήρωες μια προφητείας που θα τους οδηγήσουν στον πόλεμο και στην νίκη ενάντια των μηχανών.
Η Toei Animation προχώρησε στην δημιουργία της ταινίας στις αρχές της δεκαετίας του '80 και κυκλοφόρησε επίσημα στις 22 Αυγούστου 1982 με διάρκεια, 85'

Ozu no Mahōtsukai:
"Ο Μάγος του Οζ" ήταν μια ταινία anime διάρκειας 78' η οποία προβλήθηκε στη χώρα μας κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '80. Βασισμένη η ταινία στο ομώνυμο μυθιστόρημα του L. Frank Baum, αφηγείται την ιστορία της Dorothy από το Κάνσας, η οποία παρασύρεται μαζί με το σπιτάκι της στη χώρα του Οζ. Εκεί θα γνωρίσει το σκιάχτρο, το δειλό λιοντάρι και τον τενεκεδένιο και μαζί θα πάρουν το μονοπάτι που οδηγεί στον περιβόητο μάγο του Οζ. Αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να της πει πως θα επιστρέψει στο σπίτι της αφού πρώτα, σκοτώσει την κακιά μάγισσα της Δύσης.
Σε σκηνοθεσία Fumihiko Takayama και σενάριο των Joe Hisaishi και Yuichiro Oda, τα studios Toho έβγαλαν στην αγορά την εν λόγω ταινία το 1982 η οποία προβλήθηκε σε πολλές χώρες, ανάμεσα σε αυτές, η Αμερική και η Αγγλία.

Plawres Sanshiro:
Το Plawres είναι ένα παιχνίδι πάλης όπου οι παίχτες βάζουν τα ρομπότ τους, που έχουν περίπου 30 εκ. ύψος, να παλέψουν σε ένα ρινγκ. Ο κεντρικός χαρακτήρας, Sugata Sanshiro, είναι ένας Plawres παίχτης. Χρησιμοποιώντας τον plawrestler του, Juohmaru, νικάει δυνατούς αντιπάλους. Στη χώρας κυκλοφόρησα στην δεκαετία του '80 τα 6 πρώτα επεισόδια της σειράς.
Βασισμένη στο manga του Jirō Gyū, η σειρά προβλήθηκε μεταξύ 5 Ιουνίου 1983 και 26 Φεβρουαρίου 1984 για λογαριασμό των Asatsu DK, Kaname Production και Toho. Το σύνολο των επεισοδίων, 37, ενώ, εκτός από την Ιαπωνία και τη χώρα μας, η σειρά προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία την ίδια περίοδο στο Hong Kong αλλά και τις αραβόφωνες χώρες.
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία της σειράς ήταν η μουσική της επένδυση, δια χειρός Yasushi Tsuchida, που κατά την ταπεινή μου άποψη, αποτελεί από τα καλύτερα και πιο ταιριαστά ost στο είδος.

Igano Kabamaru:
Όποιος είναι της γενιάς μου και δεν έχει δει Καμπαμαρού, μακαρονάδα, τηγανητές καραβίδες κλπ., μπορεί να επιβιβαστεί στα τρένα τώρα! Ο Καμπαμαρού είναι ένας νίντζα, ο οποίος, όταν πεθαίνει ο παππούς του Σάιζο, πηγαίνει στο Τόκιο να ζήσει με την γιαγιά του (δεν είναι πραγματική γιαγιά του, αλλά μία γυναίκα που ήταν πολύ ερωτευμένη όταν ήταν νέα με τον παππού του Καμπαμαρού). Εκεί θα συναντήσει την μοναδική εγγονή της γιαγιάς, θα παλέψει εναντίον του αντίπαλου σχολείου, θα τρέξει σε μαραθώνιο, θα σώσει τον Ινοκίσι, τον φίλο του το αγριογούρουνο από το βουνό, το οποίο το είχαν σε έναν ζωολογικό κήπο στο Τόκιο, θα υποστεί βασανιστήρια από την χοντρή νοσοκόμα και άλλα. Κάθε μήνα, έβγαινε και μια vhs. Και κάθε μήνα, ήμασταν οι πρώτοι που την νοικιάζαμε... και ξεχνούσαμε να την γυρίσουμε πίσω! Μάλιστα η σειρά προβλήθηκε και στην κρατική τηλεόραση αλλά  και στο Junior's TV αργότερα.
Βασισμένη στο manga του Yu Azuki, η σειρά γυρίστηκε για λογαριασμό της Group TAC και προβλήθηκε μεταξύ 20 Οκτωβρίου 1983 και 29 Μαρτίου 1984. Το σύνολο των επεισοδίων, 24, και μέσα από την σειρά τέθηκαν πολλά ζητήματα, πέραν της λαιμαργίας, όπως του έρωτας, της αξίας της οικογένειας, της βίας ανάμεσα στις νεολαίες σχολείων αλλά και της ομοφυλοφιλίας.

Tongari Bōshi no Memoru:
Σας θυμίζει κάτι το "Τοσοδούλια από το διάστημα"; Πολύ πιθανόν αφού η σειρά προβλήθηκε την δεκαετία του '80 στη χώρα μας από την κρατική τηλεόραση ενώ κυκλοφόρησαν αν δεν απατώμαι και 3 vhs. Η ιστορία είχε να κάνει με την Τοσοδούλα η οποία μαζί με τους φίλους της και τον παππού της, βρέθηκε εξαιτίας ενός ατυχήματος στη Γη, μην μπορώντας να γυρίσει στον πλανήτη της, ενώ παράλληλα πιάνει φιλίες με ένα γήινο, αρρωστιάρικο κορίτσι, την Μαρία. Φόβος τους; Οι γάτες!
Γνωστή και ως "Little Memole", η σειρά αυτή της Toei Animation, σε σκηνοθεσία Osamu Kasai, ολοκληρώθηκε σε 50 επεισόδια τα οποία και προβλήθηκαν μεταξύ 3 Μαρτίου 1984 και 3 Μαρτίου 1985.
Μεγάλο must της ελληνικής έκδοσης ήταν τα τραγούδια στους τίτλους έναρξης και τέλους που, αν θέλετε το πιστεύετε, ερμηνεύτηκαν από ποιον; Τον Τζίμη Πανούση! Θεέ μου, δώσε να σωθούμε...

Bideo Senshi Rezarion:
Άλλη μια σειρά της οποίας ορισμένα επεισόδια κυκλοφόρησαν και στη χώρα μας σε vhs ενώ παίχτηκαν και στο Junior's TV, της οποίας η άθλια μεταγλώττιση έγινε για μια ακόμα φορά σε studio της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα στην παραγωγή συμμετείχε και διάσημος ραδιοφωνικός παραγωγός της τότε εποχής. Το story θέλει τον Takashi και τη Sarah, δύο πολύ καλούς φίλους που κατασκευάζουν παιχνίδια, να μπλέκονται με τον κόσμο της ψηφιακής τεχνολογίας και τα ραδιοκύματα. Από ένα ατύχημα, ο Takashi "ψηφιοποιείται" και μπορεί πλέον, όχι να οδηγεί κάποιο ρομπότ αλλά, να μεταμορφώνεται κατά κάποιον τρόπο ο ίδιος σε αυτό, τσακίζοντας τα μούτρα των αντιπάλων του.
Παραγωγή της Toei Animation που προβλήθηκε μεταξύ 4 Μαρτίου 1984 και 3 Φεβρουαρίου 1985, φτάνοντας αισίως τα 45 επεισόδια.

Shonen Kenia on Kadokawa:
Για κάποιον λόγο, "Το παιδί της ζούγκλας", ήταν ένα από εκείνα τα anime που ως παιδί, με τρομοκρατούσε. Πραγματικά όμως με τρομοκρατούσε... ειδικά η μουσική του επένδυση, ακόμα μου προκαλεί εφιάλτες όταν την ανακαλώ στη μνήμη μου. Η ιστορία μας ταξιδεύει στο 1941, όπου ο 11χρονος Murakami Wataru, ενώ έχει επισκεφτεί την Κένυα μαζί με τους γονείς του, βρίσκεται εν μέσω του πολέμου της Ιαπωνίας με τους Συμμάχους, χαμένος στην ζούγκλα και ζώντας επικίνδυνες περιπέτειες.
Η ταινία κυκλοφόρησε 10 Μαρτίου 1984 και είχε διάρκεια 109'. Η παραγωγή ήταν των Kadokawa Haruki Jimusho και Toei Doga και πέραν της Ιαπωνίας, είχε μεγάλη απήχηση στα αραβόφωνα κράτη.

Kaze no Tani no Naushika:
Αγαπημένη ταινία anime που στα τέλη της δεκαετίας του '80 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα σε dvd ενώ την δεκαετία του '90, παίχτηκε σε διάφορα, ιδιωτικά κατ' εξοχήν, τηλεοπτικά δίκτυα, με το Junior's TV να έχει προβεί στις περισσότερες επαναλήψεις. Γνωστή και ως "Nausicaä of the Valley of the Wind", η ταινία αφηγείται την ιστορία της Nausicaä, της πριγκίπισσας της Κοιλάδας των Ανέμων, η οποία μπλέκεται σε μια μάχη με την Tolmekia, ένα βασίλειο που προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ένα αρχαίο όπλο προκειμένου να εξαλείψει μια ομάδα τεράστιων, μεταλλαγμένων εντόνων που ζουν στη ζούγκλα, κάτι που η Nausicaä δεν είναι διατεθειμένη να αφήσει να συμβεί. Ωραία μηνύματα σχετικά με την προστασία της φύσης και των πλασμάτων της και το δικαίωμα στη ζωή και τη διαφορετικότητα.
Μετ' αποκαλυπτική περιπέτεια φαντασίας, το σενάριο της ταινίας όπως και την σκηνοθεσία, ανέλαβε ο Hayao Miyazaki, ο οποίος υπογράφει και το ομώνυμο manga του 1982, πάνω στο οποίο βασίστηκε η παραγωγή. Η ταινία πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιαπωνία στις 11 Μαρτίου 1984 και παρουσιάστηκε από την WWF. Η παραγωγή είναι των studios Top Craft, με την υποστήριξη της Toei Animation. Η ταινία προβλήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο, αγαπήθηκε όσο λίγες ενώ κέρδισε πάρα πολλά βραβεία, ανάμεσά τους το Animage Anime Grand Prix για το έτος, 1984.

Voltron:
Αχ... είχα και το ρομπότ που αν είχε επιζήσει μέχρι σήμερα, μάλλον θα ήταν συλλεκτικό. Ο Voltron ήταν ένα ακόμα ρομπότ το οποίο σχηματιζόταν από την ένωση πέντε μηχανικών λιονταριών. Η ομάδα Votron είχε έναν και μοναδικό σκοπό. Να προστατέψει τον Γαλαξία από κακούς εξωγήινους εισβολείς... κλασσικά!
Άλλη μια δημιουργία της Toei Animation η οποία και προβλήθηκε μεταξύ 10 Σεπτεμβρίου 1984 και 18 Νοεμβρίου 1985 με τίτλο, "Voltron: Defender of the Universe", η οποία αποτελούταν από 52 συνολικά επεισόδια. Είναι μάλιστα μία από τις λίγες σειρές που προβλήθηκε ολόκληρη και στην χώρα μας από τηλεοπτικό κανάλι ενώ εύκολα μπορούσες να βρεις τα επεισόδια και στο video club της γειτονιάς σου.
Υπήρξε και season, σαφώς διαφοροποιημένη, αποτελούμενη από επίσης 52 επεισόδια και τίτλο, "Vehicle Voltron (Voltron of the Near Universe)" ενώ υπήρξε και αμερικάνικη έκδοση, ωςseason και καλά, αποτελούμενη από 20 επεισόδια, βασισμένη στην φιλοσοφία και τον σχεδιασμό της 1ης season.

Robotech:
Γνωστά και ως "Macross". Η σειρά κυκλοφόρησε στην Ελλάδα σε vhs, όχι ολοκληρωμένη φυσικά, ενώ διάφορα κανάλια, ανάμεσα σε αυτά και το Junior's TV, προέβησαν στην αναμετάδοσή τους. Το concept της σειράς ήθελε τους ανθρώπους να ανακαλύπτουν ένα διαλυμένο διαστημόπλοιο και αυτό να αποτελεί την αρχή μιας μάχης, ανάμεσα στους εξωγήινους εισβολείς Zentraedi, με τους ανθρώπους οι οποίοι και χρησιμοποιούσαν για να μάχονται κάτι αεροπλάνα που μεταμορφώνονταν κατά συνθήκες σε ρομπότ.
Το συγκεκριμένο mecha anime δεν είναι καθαρά Ιαπωνική παραγωγή αλλά, Ιαπωνο-αμερικάνικη και ολοκληρώθηκε έπειτα από 3 seasons. Η πρώτη, είχε τίτλο "Robotech: The Macross Saga" και προβλήθηκε μεταξύ 4 Μαρτίου 1985 και 22 Απριλίου 1985, με 36 επεισόδια. Η δεύτερη, είχε τίτλο "Robotech: The Masters", προβλήθηκε μεταξύ 23 Απριλίου 1985 και 24 Μαΐου 1985, με 24 επεισόδια. Η τρίτη και τελευταία, είχε τίτλο "Robotech: The New Generation", προβλήθηκε μεταξύ 27 Μαΐου 1985 και 28 Ιουνίου 1985, με 25 επεισόδια. 1η Μαρτίου 1985, κυκλοφόρησε και μια ταινία βασισμένη στο anime, διάρκειας 73' με τίτλο, "Codename: Robotech". Τα studios που ανέλαβαν την παραγωγή ήταν τα Harmony Gold USA και Tatsunoko.

Hai! Step Jun:
Δεν είμαι σίγουρη πως ακριβώς προβλήθηκε αυτή η σειρά στην Ελλάδα. Γνωστή ως "Στεπ Τζουν", σίγουρα κυκλοφόρησε αρκετά επεισόδια σε vhs και άλλα τόσα, μεταδόθηκαν σε τηλεοπτικά κανάλια. Έχω την αίσθηση πως ποτέ δεν την είδαμε ολοκληρωμένη, κάτι που μάλλον ήταν ευχάριστο για τα αγόρια της τότε εποχής, που δεν άντεχαν τον έρωτας της Τζουν για τον Μάριο, ή τα νευρωτικά της ρομποτάκια, Ρομποτάκο και Ρομποτάκα, ούτε κάποια άλλη από τις ευφάνταστες δημιουργίες της.
Παραγωγή της Toei Animation, η σειρά ολοκληρώθηκε σε 45 επεισόδια, τα οποία και προβλήθηκαν μεταξύ 10 Μαρτίου 1985 και 12 Ιανουαρίου 1986.

Συνεχίζεται...