Συνοπτική περίληψη του έργου:
Όταν η Lena Duchannes καταφτάνει στη μικρή πόλη του Gatline, γίνεται άμεσα στόχος του Ethan Wate, ο οποίος θέλει να δραπετεύει από τη ζωή του εκεί. Σύντομα ενθουσιάζεται ακόμα περισσότερο, μαθαίνοντας πως η Lena έχει υπερφυσικές δυνάμεις, οι οποίες την κρατούσαν σε απόσταση από τον κόσμο.
Όμως, η Lena κρατάει οικογενειακά σκοτεινά μυστικά και στα 16α της γενέθλια πρέπει να μπει σε μια μαγική διαδικασία που θα αποφασίσει τη μοίρα της για πάντα: είτε καλή, είτε κακή.

Προσωπική άποψη:
Περίμενα τα "Όμορφα Πλάσματα" πως και πως. Ποιος fan άλλωστε της επιτυχημένης σειράς "Τα Χρονικά Των Κάστερ" δεν το έκανε; Και βλέποντας όλους αυτούς τους μήνες δεκάδες trailers και φωτογραφίες, οι προσδοκίες μας ήταν ιδιαίτερα υψηλές καθώς φαινόταν πως η παραγωγή είχε όλα τα φόντα για να προσφέρει, ίσως και ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Τελικά, και έχοντας πλέον δει την ταινία, βρίσκομαι σε δίλημμα. Τι δίλημμα είναι αυτό; Αν πρέπει να κρίνω την ταινία ως θεατής που δεν έχει ιδέα για το back up story της, ή ως αναγνώστης που έχει διαβάσει και τα 4 βιβλία της σειράς, έχοντας βυθιστεί και εντρυφήσει στον κόσμο των Κάστερ και όλων αυτών που οι δύο συγγραφείς θέλησαν να πουν. Γιατί στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να πω πως έμεινα ικανοποιημένη ενώ στην δεύτερη, όχι και τόσο. Τελικά η ζωή, και οι κινηματογραφικές μεταφορές, είναι άδικες για εμάς, τους αναγνώστες.

Ο Richard LaGravenese ανέλαβε τόσο το σενάριο, όσο και την σκηνοθεσία της κινηματογραφικής αυτής μεταφοράς, όπως άλλωστε συνηθίζει στην διάρκεια της καριέρας του. Έτσι, πρέπει να τον κρίνουμε σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Ας ξεκινήσω από το κομμάτι της σκηνοθεσίας μιας και το σενάριο, σηκώνει μεγαλύτερη συζήτηση. Σκηνοθετικά λοιπόν η ταινία είναι αρκετά καλή, με τον LaGravenese να μην κάνει κάτι το ιδιαίτερο ώστε να του δίνουμε τα εύσημα ωστόσο, χωρίς να τον κατηγορούμε ότι οπτικά τουλάχιστον, δεν απέδωσε αυτό που περιμέναμε. Η ταινία είναι μεστή, στο πνεύμα του βιβλίου, έχοντας τα γοτθικά στοιχεία τα οποία και χαρακτηρίζουν ολόκληρη την σειρά, δίνοντάς της ταυτότητα και χαρακτήρα. Συνδυαστικά με τις αρκετά σκοτεινές εικόνες, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, έστω κι αν τα οπτικά εφέ ορισμένες φορές φαντάζουν κάπως υπερβολικά, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με το μαγικό σκέλος της υπόθεσης.

Και περνάμε στο σενάριο που είναι και το μεγάλο μας θέμα. Σίγουρα ο LaGravenese, με την προσέγγισή του, μας προσφέρει μια ιστορία που είναι ολοκληρωμένη και ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι και γιατί συμβαίνει. Αυτό λειτουργεί θετικά για τον μη μυημένο στα βιβλία θεατή, που μετά το τέλος της προβολής, δεν θα μείνει με απορίες αλλά, με μια πλήρη εικόνα της ιστορίας που παρακολούθησε και όλων όσων ήθελε να πει. Από την άλλη, όσοι είναι στο δικό μου στρατόπεδο, θα αισθανθούν μια μικρή απογοήτευση καθώς, το σενάριο της ταινίας, διαφέρει αρκετά από την εκδοχή του βιβλίου. Υποθέτω πως αυτό έγινε για να εξυπηρετηθεί η παραγωγή που πιθανότατα, θέλησε να δει πως θα πάει η ταινία στις αίθουσες για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε συνέχειες και αν ναι, πόσες θα είναι αυτές. Με απλά λόγια, τα "Όμορφα Πλάσματα", έτσι όπως εξελίσσονται και τελειώνουν, μπορούν να μην έχουν κινηματογραφικό μέλλον, χωρίς να μας αφήνουν με την αίσθηση ενός μεγάλου κενού. Όμως τελικά αυτό, είναι κάτι που εξυπηρετεί την γενικότερη εικόνα και το πνεύμα της ιστορίας;

Η αλήθεια είναι πως όταν διάβασα πως στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τους Alice Englert και Alden Ehrenreich, δεν ενθουσιάστηκα. Είχε μια αρκετά διαφορετική εικόνα για την Lena και τον Ethan ωστόσο, τα δύο αυτά νέα παιδιά ανταποκρίνονται αρκούντως ικανοποιητικά σε αυτό που έχουν να κάνουν αποδεικνύοντας πως έχουν πράγματα να δώσουν και πως οι πρώτες εντυπώσεις, δεν είναι πάντα σωστές. Αυτό βέβαια που αποτέλεσε εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη ήταν πως στους δεύτερους ρόλους θα συναντούσα ονόματα όπως αυτά των Jeremy Irons, Emma Thompson, Viola Davis και Margo Martindale οι οποίοι, όχι μόνο είναι εξαιρετικοί και ταλαντούχοι ηθοποιοί αλλά, σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της ταινίας στις πλάτες τους και παρά το γεγονός ότι έχουν τους μικρότερους σε έκταση ρόλους, κλέβουν την παράσταση και μαγεύουν, ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη και τελικά, την ποιότητα της ταινίας συνολικά. Επίσης, πολύ καλή είναι η Emmy Rossum στον ρόλο της Ridley, για όσο εμφανίζεται, θυμίζοντάς μας μετά από καιρό ότι έχει να προσφέρει στον χώρο.

Τελικά, τα "Όμορφα Πλάσματα", είναι μια καλή ή όχι ταινία; Χμ... η αλήθεια, μάλλον βρίσκεται κάπου στη μέση. Είναι μια ολοκληρωμένη ιστορία που παρακολουθείται εύκολα και ευχάριστα από κάποιον που δεν γνωρίζει το story μέσα από τα βιβλία, όσο και από εκείνους που τα λατρεύουν. Η διαφορά είναι πως, όσον αφορά τους δεύτερους, θα νιώσουν σαν να τους έχουν ξεγελάσει, παρουσιάζοντάς τους μια αρκετά διαφορετική οπτική των πραγμάτων. Σίγουρα, για παραγωγή του είδους, που έχει κορεστεί, προσφέρει κάτι το διαφορετικό και φρέσκο, έστω κι αν κεντρικός του άξονας φαντάζει πολυχρησιμοποιημένος τα τελευταία χρόνια. Δεν απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στο νεανικό και εφηβικό κοινό και αυτό, είναι αν μη τι άλλο πολύ θετικό. Από την άλλη, θα ήθελα να μην έπαιζαν με τόση ασφάλεια και να χρησιμοποιούσαν το υλικό διαφορετικά, έχοντας ευθύς εξαρχής κατά νου αν θα προχωρήσουν με κινηματογραφικές συνέχειες ή όχι. Ελπίζω πως θα το κάνουν, δίνοντας στους αναγνώστες αυτό που τους στέρησαν στην πρώτη ταινία.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Όμορφα Πλάσματα
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Richard LaGravenese
Πρωταγωνιστές: Alice Englert, Alden Ehrenreich, Jeremy Irons, Emma Thompson, Viola Davis, Margo Martindale, Emmy Rossum, Thomas Mann (II), Zoey Deutch, Tiffany Boone, Rachel Brosnahan, Eileen Atkins, Sam Gilroy, Pruitt Taylor Vince
Παραγωγή: 2013
Διάρκεια: 124'

Επίσημο site: