Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η έγκριτη ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Α. Καππάτου δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα, ανησυχίες και δυσκολίες που απασχολούν το ζευγάρι από τη στιγμή που αποφασίζει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί.
Με απλό και κατανοητό τρόπο εξηγεί και αναλύει όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τη σύλληψη του παιδιού μέχρι το στάδιο που προηγείται της εφηβείας, προσφέροντας στους σημερινούς γονείς τη δυνατότητα να γνωρίσουν καλύτερα το παιδί τους και να ενημερωθούν για τα σημαντικότερα θέματα που τους προβληματίζουν όπως:
- τρόποι επικοινωνίας με το παιδί
- προβλήματα στον ύπνο, άρνηση, εφιάλτες
- επιθετικότητα, πείσμα, ψέμα
- μαθησιακές δυσκολίες
- σχολικός εκφοβισμός
- χρήση υπολογιστών και διαδικτύου, ηλεκτρονικά παιχνίδια
- διαζύγιο γονιών, δεύτερος γάμος: αντιδράσεις του παιδιού
- πώς να ενημερώσετε το παιδί για την υιοθεσία
- άγχος-φόβοι, κατάθλιψη
- πώς να ενημερώσετε τα παιδιά για την οικονομική κρίση.

Προσωπική άποψη:
Δεν είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε σήμερα... είναι κάτι που υπήρχε ανέκαθεν όμως, δύσκολα οι γονείς το παραδέχονταν. Τι είναι αυτό; Πως πολλές φορές, δεν έχουν ιδέα τι κάνουν και πως βρίσκονται σε αδιέξοδο, μην γνωρίζοντας ποιος θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να χειριστούν τα παιδιά τους ή τις δύσκολες καταστάσεις οι οποίες είναι αναπόφευκτες μέσα σε μια οικογενειακή καθημερινότητα. Και μπορεί κάποτε οι γονείς να δίσταζαν να ρωτήσουν γι' αυτά τα πράγματα, μπορεί να θεωρούσαν προσβλητικό να απευθυνθούν σε ειδικούς, ή και χάσιμο χρόνου να αγοράσουν και να διαβάσουν συμβουλευτικά βιβλία όμως σήμερα, αυτό, έχει αλλάξει, ευτυχώς.

Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, Αλεξάνδρα Καππάτου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μίνωας μας προσφέρει το βιβλίο, "Οι Γονείς Κάνουν Τη Διαφορά!" το οποίο προσωπικά, θεωρώ ένα πολύ χρήσιμο εγχειρίδιο καθημερινής διαβίωσης. Ξεκινώντας από την γέννηση του παιδιού και φτάνοντας μέχρι τα 12 του χρόνια και το στάδιο της προεφηβείας, αναπτύσσει μια σειρά από γεγονότα και καταστάσεις τα οποία όχι μόνο μπορεί αλλά, θα συμβούν σε κάθε γονιό και θα τον προβληματίσουν, δίνοντας συμβουλές και τελικά, αν ο καλοσκεφτείς, λύσεις με τρόπο απλό και άμεσο, αποδεικνύοντας πως τα πράγματα δεν είναι τόσο πολύπλοκα όσο νομίζουμε αλλά, ότι οι φόβοι και οι ανασφάλειές μας τα κάνουν να φαντάζουν ανυπέρβλητα εμπόδια.

Όχι, δεν είναι ανάγκη να αντιμετωπίζετε προβλήματα με το παιδί σας για να διαβάσετε ένα βιβλίο σαν κι αυτό. Προσωπικά, ξεκίνησα να διαβάζω ανάλογους οδηγούς πριν καν κάνω παιδί. Και μπορεί η ανατροφή τους να μην χρειάζεται manual και το κάθε παιδί να είναι διαφορετικό όμως, κάποια προβλήματα, ή προβληματισμοί αν θέλετε, είναι πολύ συγκεκριμένοι, όπως και οι τρόποι που μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και να κάνουμε, όχι μόνο τη δική μας ζωή πιο εύκολη αλλά, και το ίδιου του παιδιού καλύτερη. Μην διστάζετε λοιπόν... είτε έχετε αμφιβολίες κατά πόσο πράττεται σωστά είτε όχι, το συγκεκριμένο βιβλίο θα προσφέρει απαντήσεις και λύσεις που ίσως να μην είχατε καν συνειδητοποιήσει ότι ψάχνετε. Και το σημαντικότερο όλων... το κάνει με τρόπο που δεν κατακρίνει, δεν κριτικάρει και δεν δασκαλεύει αλλά, συμβουλεύει και αφήνει ελευθερία κινήσεων και επιλογών.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Καππάτου Α. Αλεξάνδρα
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Παιδαγωγικά
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-960-481-966-9