Σήμερα το blog μου, έχει γενέθλια. Κλείνει τα 6 του χρόνια και ειλικρινά, μου φαίνεται σαν να πέρασε μόλις μια βδομάδα από τότε που ξεκίνησα να κάνω τα πρώτα, δειλά μου βήματα σε αυτόν τον υπέροχο κόσμο. Σε αυτό το διάστημα, αποκόμισα μεγάλες, σημαντικές και σπουδαίες εμπειρίες, θεωρώ ότι εξελίχτηκα  μα πάνω απ' όλα, γνώρισα όλους εσάς, κάποιους μόνο ιντερνετικά, κάποιους και από κοντά, και δεν θα μπορούσα να μην αισθάνομαι ευτυχισμένη και ευλογημένη που σας έχω στη ζωή μου.

Ξεκίνησα θέλοντας έναν προσωπικό χώρο για να εκφράζω τις απόψεις και τις σκέψεις μου, ως θεατής και αναγνώστης, όχι ως κριτικός, εξού και αποφεύγω οποιαδήποτε ακαδημαϊκή μορφή κριτικής. Ο σκοπός μου, δεν είναι αυτός. Όχι... δεν θέλω να μειώσω κανέναν, δεν θέλω να κάνω υποδείξεις, δεν θέλω να καθορίσω τι είναι καλό και κακό για το σύνολο αλλά, για μένα. Έτσι, όσοι έχουν διαπιστώσει ότι τα γούστα μας συμπίπτουν, μπορούν να αποφασίσουν αν θα ακολουθήσουν την πρότασή μου ή όχι. Το ίδιο ισχύει και για εκείνους που διαφωνούν και τελικά, θα επιλέξουν μια αντίθετη κατεύθυνση.

Βέβαια, πέραν από ένα προσωπικό εξομολογητήριο, το συγκεκριμένο blog, έγινε και ένα πολύ όμορφο στέκι. Γέμισε με την παρουσία και τα σχόλιά σας, μας οδήγησε πολλές φορές σε γέλια και πειράγματα, άλλες σε διαφωνίες και φωνές ωστόσο, ποτέ δεν ξεπεράσαμε τα όρια και πάντα, ξέραμε που να σταματήσουμε. Δεν είχαμε ποτέ πρόθεση να χαλάσουμε την ατμόσφαιρα, ακόμα κι αν τα αίματα άναβαν. Εκεί ακριβώς βρίσκεται το μυστικό μιας καλής και υγιούς συνύπαρξης. Να υπάρχει σεβασμός απέναντι στην προσωπικότητα και τα γούστα του άλλου, κάτι που φαίνεται πως ορισμένοι, θέλησαν να επηρεάσουν το τελευταίο διάστημα.

Με ορισμένους από εσάς, έχω επικοινωνήσει τηλεφωνικά και σας έχω ενημερώσει για τους λόγους που έβαλα λεκτική επαλήθευση σχολίου και στην συνέχεια, προχώρησα σε αναθεώρηση σχολίων. Στην πρώτη περίπτωση, ήθελα να εμποδίσω τα spams που πλέον ξεπερνούσαν τα 50 την ημέρα, γέμιζαν σαβούρα το mail μου και επηρέαζαν τα στατιστικά του blog. Άλλωστε, δεν με ενδιαφέρουν ηλίθιες διαφημίσεις για χάπια ή οτιδήποτε άλλο και όσοι είστε γραμμένοι στις ενημερώσεις σχολίων, δεν είστε υποχρεωμένοι να ξεφορτώνεστε την δικιά μου σαβούρα.

Και πάμε στην δεύτερη περίπτωση... Ποτέ, μα ποτέ, δεν εμπόδισα κανέναν να πει την άποψή του, είτε συμφωνούσα, είτε διαφωνούσα με αυτήν. Ποτέ, μα ποτέ, δεν μπλοκάρισα ανώνυμους χρήστες, ακόμα και όταν φίλοι, επώνυμοι αναγνώστες δήλωσαν ενοχλημένοι από αυτό. Και ειλικρινά, θέλω να με πιστέψετε, λυπάμαι πάρα πολύ που αναγκάστηκα να προβώ σε αυτήν την κίνηση, 6 ολόκληρα χρόνια μετά αλλά, υπάρχουν κάποια πράγματα που ξεπερνούν τα όρια της υπομονής και της αντοχής, όχι μόνο της δικής μου αλλά, και μόνιμων αναγνωστών που έφτασαν στο σημείο να επικοινωνήσουν μαζί μου και να μου ζητήσουν να λάβω κάποιο μέτρο.

Σε ανύποπτο χρόνο, άρχισα να δέχομαι σχόλια από ανώνυμους χρήστες ή χρήστες με εικονικές, ψευδώνυμες ταυτότητες. Στην αρχή, δεν έδωσα σημασία. Θεώρησα πως τα ενοχλητικά και άκυρα σχόλια θα σταματήσουν, αν τα αντιμετωπίσω με αδιαφορία. Δυστυχώς, πέρασαν 2 βδομάδες και η κατάσταση, όχι μόνο συνεχιζόταν αλλά, χειροτέρευε. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, όποιος θέλει να διαπιστώσει άλλωστε σε τι αναφέρομαι, δεν έχει παρά να επισκεφτεί τα σχόλια προηγούμενων αναρτήσεων και να διαπιστώσει μόνος του για πιο πράγμα μιλάω, αν δεν έχει ήδη πέσει στην αντίληψή του.

Δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο που κάποιος δηλώνει την εμπάθειά του απέναντι στο πρόσωπό μου με αυτόν τον τρόπο. Είμαι ένας άνθρωπος όπως όλοι μας, που έχει φωνή και λέει την άποψή του. Είναι δικαίωμά μου και κανένας δεν μπορεί να μου το στερήσει αυτό, ακόμα κι αν διαφωνεί. Και αν θέλει να κουβεντιάσουμε και με επιχειρήματα και όμορφο τρόπο να αντιταχθεί σε αυτά που λέω, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα. Είναι όμως δικαίωμά μου και το να λαμβάνω τα μέτρα μου, όχι τόσο όταν βάλλομαι εγώ αλλά, όταν βάλλονται οι αναγνώστες μου, οι φίλοι μου, τα άτομα που καθημερινά απαρτίζουν το παρεάκι αυτού του ιστότοπου. 

Ελπίζω λοιπόν να κατανοείτε τους λόγους που με οδήγησαν στην απόφασή μου αυτή. Δεν το κάνω για να προστατέψω μόνο εμένα αλλά, κι εσάς τους ίδιους που κανένας δεν έχει δικαίωμα να σας προσβάλλει και να μολύνει το στέκι σας. Το κάνω για να προστατέψω το ηλεκτρονικό μου σπίτι που το έφτιαξα με πολύ αγάπη και το συντηρώ με μεγάλο κόπο, προσπαθώντας για το καλύτερο, θέλοντας να μην μένει στάσιμο αλλά, να εξελίσσεται και να ανταποκρίνεται σε αυτά που θέλετε και σταδιακά, να περιλαμβάνει, όλα όσα θέλετε. Δεν πρόκειται ποτέ να μπλοκάρω σχόλια που είναι αντίθετα με όσα λέω, η πρόθεσή μου δεν είναι να λογοκρίνω. Όταν όμως η κατάσταση ξεφεύγει από το θέμα και τα όρια, είναι κάτι που δεν θα επιτρέψω και ας με κατηγορήσουν αυτοί οι... ανώνυμοι. Τουλάχιστον εμείς, μιλάμε με το όνομά μας και δεν φοβόμαστε, δεν είμαστε ούτε θρασύδειλοι, ούτε δήθεν. Σας ευχαριστώ όλους για την κατανόηση, σας ευχαριστώ για την αγάπη σας και την στήριξή μας και κόντρα σε κακίες, θα είμαστε πάντα εδώ...

Χρόνια μας πολλά...