Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Εννοείται ότι ο γάμος με ένα βαμπίρ δεν περιλαμβάνεται στα μελλοντικά σχέδια της τελειόφοιτης μαθήτριας Τζέσικα Πάκγουντ. Μα τότε σκάει μύτη στο σχολείο ο Λούκιους Βλαντέσκου, ένας μυστήριος (και αφόρητα όμορφος) Ρουμάνος έφηβος με το πρόγραμμα ανταλλαγής ξένων μαθητών, ο οποίος επιμένει ότι η Τζέσικα είναι γόνος πριγκιπικής οικογένειας βαμπίρ και ότι ο ίδιος είναι ο επί χρόνια αφανής μνηστήρας της.
Οπλισμένη με νεοαποκτημένη αυτοπεποίθηση και ένα αντίγραφο του εγχειρίδιου Μεγαλώνοντας Απέθαντος: Εφηβικός Βαμπιρικός Οδηγός για Ραντεβού - Σωματική και Συναισθηματική Υγεία, η Τζέσικα βιώνει μια δραματική μεταμόρφωση: από συνηθισμένη Αμερικανίδα έφηβη σε λαμπερή Ευρωπαία πριγκίπισσα βαμπίρ.
Όμως, εδώ ούτε φιλί δεν έχει ανταλλάξει ακόμα, πώς γίνεται να δεχτεί μια ισόβια δέσμευση; Ή μάλλον, για να ακριβολογούμε, μια αιώνια δέσμευση;

Προσωπική άποψη:
Έχουμε διαβάσει πάμπολλες βαμπιρικές, νεανικές ιστορίες την τελευταία 5ετία. Μετά "Twilight" εποχής, το είδος φαίνεται να πήρε τα πάνω του και το κοινό στο οποίο απευθύνεται, εξακολουθεί να ζητάει και άλλο. Κάπως έτσι, έφτασε στα χέρια μας και "Η Σκοτεινή Πλευρά Της Τζέσικα", μια ιστορία που σε γενικές γραμμές, ακολουθεί το μοτίβο αφήγησης που επιτάσσει η σύγχρονη εποχή έχοντας ωστόσο μια αρκετά μεγάλη διαφορά σε σχέση με άλλα βιβλία του είδους. Η Beth Fantaskey επιλέγει μια πιο σύγχρονη θα λέγαμε προσέγγιση του μύθου των βρικολάκων, διατηρώντας παρ' όλα ταύτα ορισμένα στοιχεία του κλασσικού μύθου και αυτό είναι το σημείο όπου το όλο story, κερδίζει πόντους κατά την άποψή μου.

Η Τζέσικα είναι μια κλασσική Αμερικανίδα έφηβη η οποία ετοιμάζεται να διαβεί το κατώφλι της ενηλικίωσης πολύ σύντομα. Λίγο καιρό πριν το μεταβατικό αυτό στάδιο, εμφανίζεται στη φάρμα των γονιών της ένα μυστηριώδης τύπος, ονόματι Λούκιους, ο οποίος συστήνεται ως αρραβωνιαστικός της και της ζητάει να τον ακολουθήσει στη Ρουμανία και στα Καρπάθια όρη, προκειμένου να ολοκληρωθεί το σύμφωνο ανάμεσα στις οικογένειές τους, το οποίο υπογράφηκε με την γέννησή τους, έτσι ώστε να δοθεί ένα οριστικό τέλος ανάμεσα στις αψιμαχίες των δύο οικογενειών βαμπίρ από τις οποίες και προέρχονται. Φυσικά, η Τζέσικα δεν έχει ιδέα για όλα αυτά αφού οι θετοί γονείς της, φρόντισαν να μην της αποκαλύψουν την πραγματική της ταυτότητα και έτσι εκείνη, έχει να αντιμετωπίσει έναν μέλλοντα σύζυγο που δεν αποδέχεται, αλλά και την πραγματική της ταυτότητα την οποία δεν μπορεί να πιστέψει και να δεχτεί.

Η ιστορία της Beth Fantaskey έχει τα θετικά και τα αρνητικά της. Ως θετικότερο στοιχείων όλων έχουμε το γεγονός πως τα βαμπίρ της, διατηρούν τις ρίζες των αρχέγονων μύθων τους. Είναι σαφώς πιο εκλεπτυσμένα απ' όσο υπήρξαν κάποτε, ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών που ζουν ωστόσο, δεν χάνουν την ταυτότητά τους, ούτε υποσκελίζουν την γεμάτη άγρια ένστικτα φύση τους. Ο Λούκιος, ως εκπρόσωπος του είδους αυτού, είναι ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον χαρακτήρας, αφού έχει κάτι το αριστοκρατικό και απειλητικό συνάμα, μας γοητεύει και μας εκνευρίζει με την ίδια ευκολία, προκαλώντας μας έτσι ανάμεικτα συναισθήματα απέναντί του, ενώ είναι απολαυστικό το πως προσπαθεί να διεκδικήσει την Τζέσικα, βάζοντας τον εαυτό του σε μια διαδικασία ένταξης σε έναν κόσμο που είναι τόσο πολύ διαφορετικός από εκείνον στον οποίο μεγάλωσε και τον γαλούχησε με αξίες εξουσίας και δύναμης.

Στα αρνητικά στοιχεία του βιβλίου μπορούμε να αναφέρουμε την κάπως αργή, στην αρχή του έργου, εξέλιξη των γεγονότων. Αν και η συγγραφέας μας βάζει κατευθείαν στην υπόθεση γύρω από την οποία περιστρέφεται η ιστορία της, φαίνεται σαν να κωλυσιεργεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό βέβαια είναι ένα στάδιο το οποίο ξεπερνάμε εύκολα και από 'κει κι έπειτα, διαβάζουμε αβίαστα. Το ωραίο της υπόθεσης είναι πως καθ' όλη την διάρκεια της ανάγνωσης, έχουμε πολλά και ανάμεικτα συναισθήματα. Από την ιστορία δεν απουσιάζει ούτε η ένταση και η αγωνία αλλά, ούτε το χιούμορ, που είναι ιδιαίτερα ισορροπημένο και σωστά αξιοποιημένο, πολύ περισσότερο δε, τα δυνατά συναισθήματα και ο αισθησιασμός. Και αυτή είναι η μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα βαμπίρ της Αμερικής και εκείνα της Ευρώπης, που φαντάζουν κάπως παραγκωνισμένα στις μέρες μας. Ότι έχουν περισσότερο ενδιαφέρον και σαφέστατα, μεγαλύτερη ιστορία στις πλάτες τους.

Με άλλα λόγια, η ιστορία της Τζέσικα διαβάζεται εύκολα, γρήγορα και ευχάριστα. Μπορεί να μην αποτελεί συγγραφική έκπληξη, ούτε να μας εντυπωσιάζει όμως είναι ξεκάθαρο πως στα σημεία τουλάχιστον, έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από άλλες ιστορίες αυτής της κατηγορίας. Οι χαρακτήρες είναι ιδιόμορφοι και πλήρως σχηματοποιημένοι, εξελίσσονται μέσα από τα γεγονότα και μας επιτρέπουν να δούμε πολλαπλές, διαφορετικές εκδοχές του ίδιου τους του εαυτού και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό. Θα θέλαμε ίσως περισσότερη από την δράση να εξελίσσεται στα Καρπάθια όρη, μην ξεχνάμε ότι ως τοπίο είναι άγριο και υπόσχεται πολλά, όμως δεν απογοητευόμαστε καθώς, η ιστορία της Τζέσικα δεν τελειώνει εδώ και δεν σας κρύβω πως περιμένω με ιδιαίτερη αγωνία κι ενδιαφέρον το επόμενο βιβλίο της σειράς.
Βαθμολόγια 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Beth Fantaskey
Μεταφραστής: Σακελλαροπούλου Ελ. Χριστιάννα
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-960-14-2621-1