Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Αλόνα Ντερ είναι το πιο δημοφιλές κορίτσι στο σχολείο της ή μάλλον ήταν μέχρι να την παρασύρει το σχολικό λεωφορείο. Επιστρέφοντας στο σημείο του θανάτου της ως φάντασμα πια, νόμιζε ότι όλοι θα είναι ταραγμένοι από την απώλειά της. Όμως όλοι την ξεπερνούν γρηγορότερα απ’ ό,τι θα περίμενε. Το μόνο πρόσωπο που μπορεί να τη βλέπει και να την ακούει είναι ο Γουίλ Κίλιαν, ο απροσάρμοστος της τάξης.
Η Αλόνα, χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα της, τον καταδιώκει μέχρι να καταφέρει να τον πείσει ώστε να τη βοηθήσει να διασχίσει το λευκό φως που περιμένει. Όμως ο Γουίλ έχει πολλά προβλήματα στη ζωή του.
Μια ορδή πνευμάτων τον ακολουθεί, συμπεριλαμβανομένου και ενός σύννεφου σκοτεινής ενέργειας, γνωρίζοντας πως είναι ο μόνος που μπορεί να τους δει και να φροντίσει ώστε να εκπληρωθούν οι τελευταίες επιθυμίες τους. Οι δυο τους πρέπει να συνεργαστούν ώστε να διώξουν τα πνεύματα και να καταφέρει η Αλόνα να κάνει όσα πρέπει για να συναντήσει το λευκό φως.

Προσωπική άποψη:
Παίρνοντας στα χέρια μου το "The Ghost And The Goth", δεν ήμουν σίγουρη τι ακριβώς να περιμένω. Τόσο η περίληψη, όσο και το εξώφυλλο του βιβλίου, με παρέπεμπαν σε κάτι αρκετά εφηβικό θα έλεγα. Ωστόσο, κι επειδή ως γνωστόν δεν απορρίπτω την λογοτεχνία που απευθύνεται σε μικρότερο ηλικιακά target group από το δικό μου, ξεκίνησα να το διαβάζω με τις καλύτερες διαθέσεις έχοντας παράλληλα την ελπίδα ότι αν μη τι άλλο, θα με διασκεδάσει και θα περάσω ευχάριστα την ώρα μου. Τελικά, η πραγματικότητα δεν απείχε και πολύ αφού το βασικό story είναι αρκετά πρωτότυπο, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές, διακατέχεται από αίσθηση του χιούμορ και οι χαρακτήρες δεν είναι υπερφυσικοί ήρωες αλλά, άνθρωποι της καθημερινότητας όπως εγώ κι εσείς, έχοντας απλώς κάποιες ιδιαιτερότητες θα λέγαμε.

Η Αλόνα Ντερ είναι το κλασσικό δημοφιλές κορίτσι του λυκείου της το οποίο όμως, εξαιτίας ενός ατυχήματος, πεθαίνει πρόωρα. Για κάποιον λόγο όμως, έχει κολλήσει στη γη και αν και λαχταράει να συναντήσει το φως που θα την οδηγήσει στην απέναντι πλευρά, δεν ξέρει πως μπορεί να το πετύχει. Περιφερόμενη ως πνεύμα στο σχολείο της, αντιλαμβάνεται πως δεν ήταν όσο αγαπητή πίστευε, μαθαίνει πως η κολλητή της διατηρούσε δεσμό με το αγόρι της και πως δεν είναι το μοναδικό πνεύμα που έχει μείνει κολλημένο στη γη. Μέσα σ' όλα αυτά, ανακαλύπτει πως ο Γουίλ Κίλιαν, ο περιθωριακός, παράξενος τύπος με τα μαύρα και τα ακουστικά του i-pad συνεχώς κολλημένα στ' αυτιά του, είναι ο μοναδικός που μπορεί να την δει και να της μιλήσει και ίσως, ο μοναδικός που μπορεί να την βοηθήσει να ξεκολλήσει από την τραγικότητα στην οποία έχει βυθιστεί. Για να πείσει όμως τον Γουίλ να την βοηθήσει, θα πρέπει να δώσει κι εκείνη με τη σειρά της κάποια αντάλλαγμα, βοηθώντας τον να απαλλαγεί από τα φαντάσματα που τον στοιχειώνουν ζητώντας του διάφορες αγγαρείες προκειμένου να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους.

Αν μη τι άλλο, πρέπει να ομολογήσουμε πως το να έχουμε να κάνουμε με ένα ζευγάρι, με την ευρύτερη έννοια του όρου, όπου ένας εκ των δύο έχει αποδημήσει από τον μάταιο τούτο κόσμο, έχει κάποιο ενδιαφέρον. Θεωρητικά, είναι αδύνατον να συνυπάρξουν και να λειτουργήσουν ακολουθώντας μια κοινή γραμμή καθώς, ζουν σε διαφορετικούς κόσμους και ακολουθούν ορισμένους κανόνες. Επιπλέον, είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι ως χαρακτήρες πράγμα που καθιστά την συνύπαρξή τους, ακόμα πιο δύσκολη, όχι όμως ανέφικτη  Η δε Αλόνα πρέπει να ξεπεράσει την εγωπάθειά της και να καταλάβει πως για να λαμβάνεις πρέπει και να δίνεις και παράλληλα, πως δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος, ενώ ο μεν Γουίλ πως δεν είναι ο μοναδικός που αντιμετωπίζει προβλήματα και πως ίσως, αν πάψει να αποφεύγει την αλήθεια της ύπαρξής του, είναι και ο μοναδικός τρόπος να απελευθερωθεί από το βάρος του χαρίσματός του και ότι αυτό συνεπάγεται όπως για παράδειγμα, το να τον θεωρούν τρελό που χρήζει ψυχιατρικής παρακολούθησης.

Η γραφή της Stacey Kade είναι απλή, βατή, όπως ακριβώς αρμόζει σε ένα ανάγνωσμα του είδους το οποίο και απευθύνεται σε ένα αρκετά νεαρό κοινό. Η αφήγηση είναι αμφίδρομη και έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τις εξελίξεις μέσα από το βλέμμα και των δύο πρωταγωνιστών αφού η σκυτάλη εναλλάσσεται μεταξύ τους σε κάθε κεφάλαιο. Άλλες φορές με χιουμοριστική διάθεση, άλλες πάλι με πιο συναισθηματική, η συγγραφέας καταφέρνει μέσα από την απλότητα, και την αφέλεια αν θέλετε, της ιστορίας της, να περάσει κάποια μηνύματα περί τελειότητας, ανθρωπίνων σχέσεων και κοινωνικής εικόνας που μπορεί να δείχνει ή να κρύβει την ίδια στιγμή, περισσότερα απ' όσα νομίζουμε. Δεν υπάρχει ουσιαστικά η απόλυτη επιτυχία, ούτε η απόλυτη αποτυχία και όλα εξαρτώνται καθαρά από την εικόνα που ο εκάστοτε ενδιαφερόμενος, θέλει να υποστηρίξει να προβάλλει προς τα έξω γιατί η επιλογή αυτή φαντάζει πιο εύκολη.

To "The Ghost And The Goth" είναι ένα μικρό, ευκολοδιάβαστο, ανάλαφρο ανάγνωσμα, ιδανικό για στιγμές χαλάρωσης και καθαρής ψυχαγωγίας. Είμαι σίγουρη πως οι έφηβοι αναγνώστες θα το λατρέψουν, ίσως γιατί θα βρουν πολλά κομμάτια του εαυτού τους μέσα στις σελίδες του, ενώ οι μεγαλύτεροι, αν και δεν θα ξετρελαθούν, σίγουρα θα το διασκεδάσουν και θα πιάσουν τον εαυτό τους να συμπάσχει και με τους δύο πρωταγωνιστές, για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Μιας και αποτελεί το πρώτο βιβλίο μιας εν δυνάμει τριλογίας, περιμένω ακόμα περισσότερα από την συνέχεια η οποία ειλικρινά, δεν μπορώ να μαντέψω καν τι κατεύθυνση θα ακολουθήσει και πως τελικά θα εξελιχθεί η σχέση της Αλόνα και του Γουίλ η οποία, τη δεδομένη στιγμή, με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, φαντάζει μάλλον αδιέξοδη. Προς το παρόν, χαλαρώστε και απολαύστε το πρώτο βιβλίο και αναμείνατε.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stacey Kade
Μεταφραστής: Καψάλης Χρήστος
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 288
ISBN: 978-960-14-2623-5