Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Κάσι είναι πλέον ένα ισχυρό μέλος του Μυστικού Κύκλου, της πιο σαγηνευτικής και επικίνδυνης ομάδας μαγισσών που μπορεί να φανταστεί κανείς. Αλλά αυτό έχει το τίμημά του. Οι δυνάμεις της αποκαλύπτονται, το ίδιο, όμως, συμβαίνει και με το μίσος της Φέι προς εκείνη. Η διάσταση ανάμεσα στις επιθυμίες των δύο αρχηγών φέρνει την Κάσι αντιμέτωπη με τον ίδιο της τον εαυτό.
Μια ξαφνική εμφάνιση, μια αναπάντεχη σύμπραξη, μια οδυνηρή αποκάλυψη και μια απρόσμενη πρόταση θα κρίνουν τις αποφάσεις όχι μόνο της Κάσι, αλλά και των υπόλοιπων μελών του Μυστικού Κύκλου.
Στην τελική αναμέτρηση του καλού και του κακού, οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη. Πού κρύβονται τα Εργαλεία; Ποιος θα τους οδηγήσει στην ανακάλυψή τους; Άραγε θα μπορέσει ο Μυστικός Κύκλος να σωθεί και μαζί του να σωθεί ολόκληρο το Νιου Σάλεμ, ή μήπως τα μυστικά του παρελθόντος θα φέρουν το τέλος που κανείς δεν επιθυμεί;

Προσωπική άποψη:
Η σειρά "Ο Μυστικός Κύκλος", δια χειρός L. J. Smith, που κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Ψυχογιός, έφτασε στην ολοκλήρωσή της με το τρίτο βιβλίο της σειράς, "Η Δύναμη", να βρίσκεται εδώ και λίγο καιρό στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, μιλώντας για τα δύο προηγούμενα βιβλία της σειράς, μπορεί να μην είναι σε θέση να συγκριθεί με ορισμένα βιβλία του είδους που κυκλοφορούν σήμερα κατά συνέπεια, είναι πιο κοντά στο πνεύμα της δικιάς μας εποχής όμως, αν αναλογιστούμε πως πρωτοκυκλοφόρησε την δεκαετία του '90, έχει την δικιά της αξία και σαφέστατα, πρέπει να κριθεί σύμφωνα με τα δεδομένα της τότε εποχής, όσον αφορά τουλάχιστον τα λογοτεχνικά δρώμενα του φανταστικού. Εγώ τουλάχιστον, αυτό προσπαθώ να κάνω.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς μας είχε αφήσει σε ένα σημείο όπου διακυβευόντουσαν πολλά πράγματα. Η Φέι εκβίαζε την Κάσι προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σκοπούς της, ο Μαύρος Τζον είχε έρθει και πάλι στη ζωή σκορπώντας με τις σκοτεινές του δυνάμεις το θάνατο ενώ ο Κύκλος των 12 μαγισσών, φαινόταν να βρίσκεται σε κρίση. Η Φέι λοιπόν, αποκαλύπτει στη Νταϊάνα την αλήθεια για την Κάσι και τον Άνταμ, καθώς και για τη σχέση που τους συνδέει όμως τελικά, δεν πετυχαίνει να διασπάσει τον Κύκλο ακόμα περισσότερο, ούτε να φέρει την Κάσι αντιμέτωπη με την αποπομπή της από τους υπόλοιπους. Άλλωστε, ο κίνδυνος που παραμονεύει στο Νιου Σάλεμ είναι τόσο μεγάλος που μονάχα αν παραμείνουν ενωμένοι, μπορούν να σώσουν τόσο τις ζωές τους, όσο και τον κόσμο. Ο Μαύρος Τζον όμως δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένος να τα παρατήσει έτσι εύκολα και αντ' αυτού, φέρνει την παρέα των μαγισσών στα όριά τους, δοκιμάζοντας τις αντοχές τους κάνοντας την Κάσι να καταλάβει πως εκείνη είναι που μπορεί να τον σταματήσει και πως μονάχα με τις δυνάμεις τους ενωμένες, μπορούν να απαλλαγούν από την σατανική παρουσία του αντιπάλους τους μια για πάντα.

Η αλήθεια είναι πως όσον αφορά τον τρόπο γραφής της Smith, υπάρχουν ορισμένες φορές που έχω κάποιες ενστάσεις, στο σύνολο του έργου της. Προς μεγάλη μου χαρά και έκπληξη, αυτή τη φορά, δεν έχω να πω κάτι αρνητικό καθώς από την πρώτη κι όλας σελίδα, είναι ξεκάθαρο πως έχει απόλυτα δομημένη στο μυαλό της την ιστορία που θέλει να αφηγηθεί, οδηγώντας της σε ένα δυνατό και γεμάτο συναισθήματα φινάλε, τα οποία κορυφώνονται καθ' όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Υπάρχει έντονη δράση, πράγμα που οδηγεί την αγωνία μας σταδιακά στα ύψη και δεν μπορούμε να σταματήσουμε ούτε για να πάρουμε ανάσα καθώς, λαχταράμε να μάθουμε τι πρόκειται να γίνει στη συνέχεια. Επίσης, υπάρχει έντονο συναίσθημα, πράγμα που δεν σχετίζεται απαραίτητα με τον έρωτα αλλά με έννοιες όπως η φιλία, η συντροφικότητα, η δύναμη της συγχώρεσης αλλά και της πίστης στους ανθρώπους πάνω στους οποίους μπορείς να βασιστείς για την επίτευξη ενός στόχου. Πραγματικά, είναι από τις λίγες σειρές που συναισθηματικά δίνεις το είναι σου σε άλλα πράγματα και όχι στον έρωτα και αυτό, είναι επίτευγμα, για μένα.

Ο κάθε χαρακτήρας, έχει τον χρόνο που του αναλογεί, χωρίς να μειώνεται η σημαντικότητα της παρουσίας του μέσα στο χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων και αυτό είναι κάτι που η συγγραφέας, διαχειρίζεται εξαιρετικά καλά. Κινδυνεύοντας να επαναλαμβάνομαι, πρέπει να της αναγνωρίσω πως κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολο και πραγματικά της αξίζει ένα μεγάλο μπράβο που δεν ακυρώνει κανέναν από τους ήρωές της. Ωστόσο, ο χρόνος της Κάσι μεγαλώνει καθώς, τελικά, εκείνη είναι το κλειδί που μπορεί να οδηγήσει τον Κύκλο στην δόξα της νίκης και εν τέλει, της επιβίωσής του απέναντι σε εκείνη τη σατανική δύναμη που δεν απειλεί μόνο την ζωή τους αλλά, την ελευθερία της σκέψης τους, την βούλησή τους και τη δυνατότητα να πράξουν κατά πως εκείνοι θεωρούν ότι είναι σωστό και όχι ελεγχόμενοι και υποταγμένοι. Παράλληλα, υπάρχει ο διαχωρισμός ανάμεσα στις μάγισσες και τους πολέμιούς τους ενώ η μαγεία, είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ, τόσο όσον αφορά την προέλευσή της, την εξέλιξή της μέσα στον χρόνο αλλά, και την ίδια την αξιοποίησή της. Δεν είναι σατανική αλλά αντίθετα, είναι η δυνατότητα κάποιων ανθρώπων να συνυπάρχουν με τη φύση και να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις που αυτή προσφέρει.

Η αυλαία της σειράς, πέφτει με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο και είμαι σίγουρη πως όχι μόνο οι φανατικοί υποστηρικτές της Smith, αλλά και εκείνοι που έχουν κάποιες ενστάσεις απέναντι στο έργο της, θα μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι, έχοντας μια αίσθηση πληρότητας και ολοκλήρωσης. Ο κύκλος ολοκληρώνεται χωρίς να μας μένουν απορίες και ο καθένας παίρνει τελικά αυτό που του αξίζει, με την φιλία να εξυψώνεται και να αποδεικνύεται ο σημαντικότερος παράγοντας όλων, υποστηριζόμενος από την πίστη και την αφοσίωση που ακόμα κι όταν κλονίζεται, έχει τη δυνατότητα να ανασυνταχθεί και να πολεμήσει για τα πράγματα εκείνα που πραγματικά αξίζει κάποιος να αγωνιστεί. Διαβάστε λοιπόν τη "Δύναμη" και απολαύστε την σε όλο της το μεγαλείο, τόσο ως δράση στην εξέλιξη των γεγονότων όσο και ως συναίσθημα που δένει τις ανθρώπινες σχέσεις με τρόπους πιο ισχυρούς που μπορούν να αντιτεθούν ακόμα και στις πιο σκοτεινές μας επιθυμίες, ή αδυναμίες.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: L. J. Smith
Μεταφραστής: Μπουλούκου Κάσσυ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 272
ISBN: 978-960-496-825-1