Η 4η season του "The Vampire Diaries" έφτασε στο τέλος της κι εμείς, δεν θα μπορούσαμε να την αφήσουμε ασχολίαστη, ειδικά από την στιγμή που μιλάμε για μια χρονιά, από τις πιο αμφιλεγόμενες και πολυσυζητημένες, σε πολλαπλά επίπεδα, την σειράς, από τότε που ξεκίνησε μέχρι σήμερα. Εν αναμονή λοιπόν της 5ης season, που αναμένεται να ξεκινήσει να προβάλλεται στις 10 Οκτωβρίου 2013, πάμε να αναλύσουμε όσα είδαμε φέτος.


ΤΙ ΕΙΔΑΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ SEASON:
Πράγματα που μας ευχαρίστησαν και άλλα, που μας έκαναν να θέλουμε να βάλουμε φωτιά στα μάτια μας και να τα θάψουμε. Ειλικρινά, δεν ξέρω ποια εκδοχή της Elena είναι χειρότερη. Όταν είναι άνθρωπος, όταν είναι βρικόλακας, όταν έχει συναισθήματα ή όταν έχει αποκοπεί από αυτά. Το σίγουρο είναι πως η season, συνολικά, με απογοήτευσε και οδήγησε πάμπολλες φορές το νευρικό μου σύστημα, ένα βήμα από το να παραδοθεί στον κλονισμό.
Ηseason είχε τελειώσει με την Elena να ξυπνά έπειτα από τον πνιγμό της, έχοντας μεταμορφωθεί σε βρικόλακα, εξαιτίας του αίματος του Damon που της είχε χορηγήσει η Meredith όταν χρειάστηκε να γίνει είσοδός της στο νοσοκομείο, χωρίς φυσικά κανείς να γνωρίζει τίποτα. Και τι άλλο θα μπορούσε να κάνει η Elena πέραν του να φρικάρει αφού ποτέ της δεν θέλησε και σαφέστατα, δεν είχε στα σχέδιά της να γίνει ένα ακόμα μικρό βαμπίρι; Με τα πολλά, και μην έχοντας άλλη επιλογή παρά να τινάξει τα πέταλα οριστικά, γεύεται το πολυπόθητο ανθρώπινο αίμα που μπορεί να της χαρίσει μια νέα, αιώνια ζωή, με την οποία προσπαθεί να συμβιβαστεί. Επειδή όμως μιλάμε για την Elena, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, ειδικά από την στιγμή που η έλξη της για τον Damon μοιάζει να μεγαλώνει και παράλληλα, αδυνατεί να δεχτεί οποιαδήποτε μορφή αίματος, αν δεν προέρχεται απευθείας από φλέβα του δότη.
Την ίδια στιγμή, ο πάστορας του Mystic Falls, ανατινάζει τον εαυτό του και μαζί με εκείνον, άλλους 11 αθώους ανθρώπους, ένα γεγονός που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει ενώ ένας κυνηγός βρικολάκων, κάνει την εμφάνισή του στην πόλη με σκοπό να εκτελέσει, όποιο αθάνατο πλάσμα τολμά να εμφανιστεί στον δρόμο του και κυνηγώντας όσα κρύβονται. Ο μυστηριώδης άγνωστος, φέρει στο σώμα του ένα ακόμα πιο μυστηριώδες tattoo, το οποίο μόνο ο Jeremy μπορεί να δει, πράγμα που μαρτυρά πως στο αίμα του κυλά η δύναμη των κυνηγών και πως θα μπορούσε, με τις κατάλληλες συνθήκες να την αποκτήσει. Ο Klaus, που αναγνωρίζει πολύ καλά τη φύση του συγκεκριμένου tattoo, αποκαλύπτει στον Stefan πως υπάρχει θεραπεία για τον βαμπιρισμό, την οποία ο καθένας, θέλει να αποκτήσει για διαφορετικούς λόγους, πράγμα που τους οδηγεί στο να συνεργαστούν. Η Bonnie από την άλλη, έχει γνωρίσει τον καθηγητή Shane ο οποίος και γίνεται μέντοράς της, θέλοντας να την βοηθήσει να ελέγξει και να χειριστεί σωστά τις δυνάμεις τις που όλο μοιάζουν να μεγαλώνουν.
Για να μην μακρηγορώ, η Elena σκοτώνει τον κυνηγό όμως η δολοφονία του, επιφέρει μια κατάρα η οποία την καταδικάζει να τον βλέπει παντού, πράγμα που την οδηγεί στην τρέλα αφού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, την παροτρύνει να αυτοκτονήσει, την ίδια που το σημάδι του μεταφέρεται στον Jeremy και μαζί με αυτό, η δύναμη των κυνηγών και το καθήκον του να αφανίσουν τα μεταφυσικά πλάσματα από αυτόν τον κόσμο. Η Elena έρχεται στα συγκαλά της όμως ο Stefan αποφασίζει να χωρίσει μαζί της αφού δεν μπορεί να διαχειριστεί την σχέση τους όπως έχει γίνει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ψάχνει σαν δαιμονισμένος, τρόπους να αποκτήσει την θεραπεία για να της την δώσει και να την επαναφέρει στην ανθρώπινη κατάστασή της.
Η Hayley κάνει την εμφάνισή της στην πόλη, η οποία είναι η λυκάνθρωπος που βοήθησε τον Tayler να αποκοπεί από τον δεσμό του με τον Klaus και μαζί, προσπαθούν να βοηθήσουν όλα τα υβρίδια να κάνουν το ίδιο, για να τον βγάλουν από τη μέση. Ή τουλάχιστον, αυτό ισχυρίζεται αφού με τον Shane, έχουν μια μυστική συμφωνία. Η Elena νιώθει τα αισθήματά της για τον Damon να μεγαλώνουν και τελικά, καταλήγει να του ανοίξει τα πόδια της με περισσή ευκολία, αμέσως αφού χώρισε με τον Stefan, ενώ η Caroline συνειδητοποιεί πως εκείνη και ο Damon, μοιράζονται δεσμό δημιουργίας, πράγμα που εντείνει και τα συναισθήματά της, μια θεωρία που δεν χαροποιεί τον Damon όμως αποδεικνύεται στην πράξη, κάνοντάς τον να φρικάρει και να αμφισβητεί αυτό που συμβαίνει μεταξύ τους. Ο Jeremy από την άλλη, έχει χάσει τον έλεγχο, προσπαθεί να σκοτώσει ακόμα και την ίδια του την αδερφή αλλά η Bonnie καταφέρνει να ισορροπήσει κάπως τα πράγματα ενώ  οι άντρες της παρέας αναλαμβάνουν να τον εκπαιδεύσουν στο νέο του ρόλο.
Ο Klaus ξεπαστρεύει 12 από τα υβρίδιά του, εκείνα που ήθελαν να τον σκοτώσουν, και τη μαμά του Tyler, η Bonnie ξεφεύγει και ο Shane μην έχοντας επιλογή, της αποκαλύπτει το σχέδιό του, της επιβεβαιώνει την ύπαρξη της θεραπείας αλλά της μιλάει και για τον πρώτο αθάνατο, τον Silas, τον οποίο και θέλει να ξυπνήσει για να επαναφέρει όλους τους νεκρούς που έχουν χάσει. Ο Jeremy σκοτώνει τον Kol, τον αδερφό του Klaus, πράγμα που τον κάνει έξαλλο και εκείνος, μαζί με όλους τους άλλους, ταξιδεύει σε ένα νησί στους βοδιού το κέρατο, όπου βρίσκεται η θεραπεία και ο Silas. Στο νησί υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και εχθροί όμως τελικά, βρίσκουν τον πρώτο αθάνατο, χάνοντας όμως τον Jeremy και την θεραπεία, την οποία βουτάει η Katherine κι εξαφανίζεται.
Η Elena φρικάρει για μια ακόμα φορά, μετά τον θάνατο του αδερφού της και εκεί ξεκινάει το δράμα. Με παρότρυνση του Damon, κλείνει τον διακόπτη της ανθρωπιάς της και μας τα κάνει τσουρέκια, για μισή season. Τα αδέρφια την κυνηγάνε σαν σκυλάκια, η Elena με την Rebekah αναζητούν την Katherine για να πάρουν την θεραπεία και η Bonnie έρχεται σε συμφωνία με τον Silas προκειμένου να μην τους σκοτώσει έναν προς έναν και δέχεται να ρίξει το πέπλο που χωρίζει τους δύο κόσμους, επαναφέροντας όλα τα υπερφυσικά πλάσματα που πέθαναν, πίσω στη γη, αφού η Caroline με το να σκοτώσει 12 μάγισσες έχει ολοκληρώσει το τρίγωνο της έκφρασης. Τελικά τα αδέρφια Salvatore αποφασίζουν να μην είναι τόσο καλοί, ζορίζοντας την Elena μέχρι που φτάνουν στα άκρα, προκειμένου να επαναφέρει την ανθρωπιά της και να πάψει να φέρεται ως εγωκεντρική σκύλα, πράγμα που τελικά συμβαίνει και εκείνη, αποφασίζει να σκοτώσει την Katherine που έχει κάνει σκατά τη ζωή της. 
Στα τελευταία επεισόδια, το πέπλο πέφτει, οι νεκροί επανέρχονται στο Mystic Falls, ο Klaus αποδεικνύει άλλη μια φορά ότι δεν είναι τόσο καθίκι όσο όλοι πιστεύουν και ότι μπορεί να γίνει το κανίς της Caroline, ζούμε συγκινητικές στιγμές ανάμεσα στις επανασυνδέσεις νεκρών και ζωντανών, ο Matt και η Rebekah έρχονται πιο κοντά, η Bonnie πεθαίνει αλλά καταφέρνει να φέρει πάλι πίσω τον Jeremy, η Katherine βρίσκεται με την θεραπεία χωμένη στο λαιμό της από την Elena, ο Silas νικήθηκε για να επανέλθει στέλνοντας τον Stefan που είναι τελικά σωσίας του, στον πάτο της θάλασσας να κάνει παρέα στις τσιπούρες, με την Elena να έχει επιλέξει τον Damon με τον οποίο και βγάζει κατά πάσα πιθανότατα τα μάτια της, την ώρα που γίνεται ο κακός χαμός.

ΤΙ ΜΑΣ ΤΗΝ "ΕΣΠΑΣΕ" ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ SEASON;
- Μπορώ να δεχτώ σε έναν βαθμό το δίλημμα της Elena ανάμεσα στα δύο αδέρφια όμως δεν μπορώ με τίποτα να δεχτώ ότι έχει κάνει μια οικογένεια κώλος επειδή δεν ξέρει τι θέλει και τελικά, αποδεικνύεται ακόμα χειρότερη από την Katherine που ναι μεν είναι σκύλα, αλλά ειλικρινής απέναντι στον εαυτό της. Δεν γίνεται να "πεθαίνεις" για τον έναν και μια μέρα μετά, να πηδιέσαι με τον άλλο. Ειδικά, όταν είναι ΑΔΕΡΦΙΑ!!! Για όνομα...
- Όχι 22, αλλά 23 επεισόδια η φετινή season... και θα κάνω γαργάρα το γεγονός πως ο Klaus κουτούπωσε την κοπρίτισσα, την οποία μάλιστα γκάστρωσε. Άντε να δεχτώ και το ότι δεν έκανε sex με την Caroline... Άντε να πω ότι απόλαυσα τις σκηνές που είχαν μαζί τους και ότι συγκινήθηκα... Αλλά φιλί στο ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΜΑΓΟΥΛΟ για φινάλε season; Πού να το πω και να το πιστέψουν;
- Ευτυχώς που η season τελείωσε γιατί αν άκουγα άλλη μια φορά την Rebekah να κλαψομουνιάζει για την θεραπεία και για το πόσο πολύ θέλει να γίνει άνθρωπος, θα πηδούσα από το παράθυρο. Το καταλάβαμε! Δεν είναι απλά μια σκύλα... είναι μια σκύλα με ευαισθησίες, δεν χρειάζεται όμως να μας το λες σε κάθε επεισόδιο.
- Για ένα καλό επεισόδιο, έπρεπε να πληρώσουμε πολύ ακριβά, με τουλάχιστον 4 να ακολουθούν με το καλύτερο από αυτά, να αγγίζει την μετριότητα.
- Άλλο ένα πράγμα που ευτυχώς δεν θα ξανακούσω μέχρι το φθινόπωρο τουλάχιστον, είναι "δεσμός δημιουργίας" και "διακόπτης συναισθημάτων". Δεν είμαστε ηλίθιοι... και μία φορά να τα αναφέρατε, θα ήταν αρκετή για να πιάσουμε το κρυφό μήνυμα.
- Όχι, η Elena δεν έγινε πιο ενδιαφέρουσα με το να κλείσει τον διακόπτη. Αντίθετα, έγινε ακόμα πιο σπαστική απ' όσο ήταν.
- Πάνω και πέρα απ' όλα τ' άλλα... οι "Delena fans". Παραδεχτείτε το! Δεν είστε Delena fans... Ούτε καν Damon fans... Είστε Ian fans, τον ζαχαρώνετε, τον ονειρεύεστε και θεωρείται πως η φετινή season ήταν απίθανη, απλά και μόνο γιατί κουτούπωσε την Elena και τον είδατε λίγο παραπάνω και νιώθετε δικαίωση.
Που να το πιάσεις και που να το αφήσεις... πραγματικά... Julie Peck... δείξε μας λίγο έλεος...

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ:
Ακόμα δεν έχουν διαρρεύσει και πολλά, δεδομένου ότι έκαναν ένα φινάλε της προκοπής σε μια μέτρια χρονιά και προφανώς, δεν θέλουν να το "κάψουν". Πάντως το σίγουρο είναι πως ο Stefan θα μείνει αρκετό καιρό στον πάτο της θάλασσας και όταν βγει, δεν θα τον λες χαρούμενο, o Silas θα πάρει τη θέση του και ο Damon κάποια στιγμή θα το πάρει πρέφα, η Bonnie θα εμφανίζεται κάθε τόσο ως φάντασμα αφού ο Jeremy μπορεί να την δει ενώ η Katherine θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση όντας πλέον άνθρωπος, αναζητώντας προστασία σε πρόσωπα που δεν θα περιμέναμε. Όσο για τα ζεύγη της σειράς... η Caroline και ο Tyler θα είναι ξανά μαζί μετά τις ευλογίες του Klaus, όμως η πρώτη θα αρχίσει να αμφισβητεί αυτά που νιώθει και θα έχει κάποιες στιγμές με το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου της, ο Damon και η Elena θα ξεκινήσουν καλά όμως το κολέγιο και η απόσταση θα θέσουν άλλα προβλήματα ενώ ο Matt και η Rebekah, θα επιστρέψουν από ταξιδάκι αναψυχής και θα πάνε όπου τους πάει το κύμα. Αυτό που εγώ ευελπιστώ, είναι ότι θα πάψουν κάποια στιγμή να πετάνε έξω τα μάτια των βιβλίων στα οποία βασίστηκε η σειρά, θα πάψουν να ξεσκίζουν τον Stefan σε κάθε season και γενικά, ότι θα πάψουν να μας τα κάνουν πλανήτες.