Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μία επιλογή μπορεί να σε μεταμορφώσει – ή μπορεί να σε καταστρέψει. Όμως κάθε επιλογή έχει συνέπειες, και καθώς η αναταραχή φουσκώνει σε όλες τις φατρίες γύρω της, η Τρις Πράιορ πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί να σώσει αυτούς που αγαπάει –και τον εαυτό της– ενώ συγχρόνως παλεύει με καταπιεστικά ερωτήματα θλίψης και συγχώρεσης, ταυτότητας και πίστης, πολιτικής και αγάπης.
Η μέρα μύησης της Τρις έπρεπε να έχει σημαδευτεί από εορτασμούς και νίκες για τη φατρία της επιλογής της ͘͘ αντί για αυτό, η μέρα έκλεισε με ανείπωτη φρίκη. Τώρα, ο πόλεμος παραμονεύει καθώς οι διαμάχες ανάμεσα στις φατρίες και τις ιδεολογίες τους μεγεθύνονται. Και σε καιρό πολέμου, πρέπει πλευρές να επιλεγούν, μυστικά θα αναδυθούν, και οι επιλογές θα γίνουν ακόμα πιο αμετάκλητες – και ακόμα πιο ισχυρές.
Μεταμορφωμένη από τις δικές της αποφάσεις αλλά και από αβάσταχτη θλίψη και ενοχή, ριζοσπαστικές νέες ανακαλύψεις και μεταβαλλόμενες σχέσεις, η Τρις πρέπει να αγκαλιάσει ολοκληρωτικά την Απόκλισή της, ακόμα κι αν δεν γνωρίζει τι ενδέχεται να χάσει αν το κάνει.

Προσωπική άποψη:
Νομίζω, πως όσοι είχαμε την χαρά να διαβάσουμε την "Απόκλιση", θα συμφωνήσουμε ομόφωνα πως ήταν ένα, αν όχι το καλύτερο, βιβλίο της χρονιάς που πέρασε. Ήταν ένα βιβλίο που κατάφερε να μας καθηλώσει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα, αφήνοντάς μας ξέπνοους να περιμένουμε την συνέχεια η οποία, ευτυχώς, όχι μόνο δεν άργησε πολύ αλλά κατάφερε να αγγίξει τις προσδοκίες μας και τελικά, να τις ξεπεράσει. Γιατί μπορεί κατά γενική ομολογία, σε κάθε τριλογία, το δεύτερο βιβλίο της σειράς να είναι και το πιο αδύναμο όμως η Roth αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως διαθέτει φαντασία και ταλέντο μοναδικό, που της επιτρέπει να βάζει τις σκέψεις της σε μια σειρά και να τις αφήνει να αποκτήσουν ζωή πάνω στο χαρτί και από εκεί, να ριζώσουν βαθιά στην καρδιά και το μυαλό μας, κατακτώντας μας κάθε φορά από την αρχή χαρίζοντάς μας, μια υπέροχη, ξεχωριστή, λογοτεχνική εμπειρία. Αυτό ακριβώς ήταν η "Απόκλιση" και ακριβώς αυτό, είναι και η "Ανταρσία".

Η Τρις και ο Τομπάιας, έχοντας καταφέρει να ξεφύγουν από τα χέρια των προδοτών της φατρίας τους, βρίσκουν καταφύγιο στην Ομόνοια προκειμένου να ανασυνταχθούν και να πάρουν τις αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον τους. Όμως ο κλοιός, όλο και σφίγγει γύρω τους και τα χρονικά περιθώρια, στενεύουν. Οι Πολυμαθείς, είναι αποφασισμένοι να πάρουν τον απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο και με τη βοήθεια των προδοτών της Γενναιότητας, μπορούν να το πετύχουν μέσω της βίας και της καθυπόταξης. Μη μπορώντας να μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα, θα καταφύγουν στην Ειλικρίνεια προκειμένου να βρουν συμμάχους όμως τα πράγματα, κάθε άλλο παρά εύκολα είναι αφού ο φόβος απέναντι στους Πολυμαθείς και τα μέσα που έχουν στην διάθεσή τους για να πετύχουν τους σκοπούς τους, είναι πιο επικίνδυνος ακόμα και από την ιδέα ενός επικείμενου πολέμου. Τα προβλήματά τους όμως, δεν σχετίζονται μόνο με το πολιτικό καθεστώς που μοιάζει να ανατρέπεται, ούτε με την μελλοντική μορφή που η κοινωνία που ζουν θα πάρει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχει να κάνει με την ίδια την Τρις και τον Τομπάιας, με τις αποφάσεις που καλείται να πάρει, ο καθένας από τους εμπλεκόμενους σε αυτή τη νέα μάχη που θα καθορίσει, ποιοι είναι αλλά και ποιοι μπορούν να γίνουν.

Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να πω πολλά, πάρα πολλά για το συγκεκριμένο βιβλίο ωστόσο, δεν προτίθεμαι να το κάνω γιατί πολύ πιθανόν, να μπω στον πειρασμό να μιλήσω για πράγματα τα οποία, θα πρέπει να ανακαλύψετε μόνοι σας, πράγματα που αναμφίβολα, θα σας συγκλονίσουν και θα σας τραβήξουν στην καρδιά της ιστορίας, κρατώντας σας εκεί ακόμα και αφού θα έχετε ολοκληρώσει την ανάγνωση. Η "Ανταρσία", είναι ένα συγκλονιστικό βιβλίο το οποίο, θέτει κοινωνικά, πολιτικά, ψυχολογικά, ηθικά διλήμματα τα οποία, δεν καλούμαστε να παρακολουθήσουμε απλά ως μάρτυρες αλλά αντίθετα, μας προκαλούν να γίνουμε ένα μαζί τους, να ακολουθήσουμε τα βήματα των ηρώων, να ζυγίσουμε μαζί τους καταστάσεις και τελικά, να αποφασίσουμε με ποιανού το μέρος θα ταχτούμε και κατά πόσο, μπορούμε να ξεπεράσουμε ορισμένα γεγονότα και να προχωρήσουμε μπροστά. Επιζητούμε πράγματι την αλλαγή εκείνη που μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο με ισορροπία ή θα αφεθούμε σε αυτά που άλλοι θέλουν να μας επιβάλλουν; Μπορεί να υπάρχει αρμονία ή το παιχνίδι είναι ήδη χαμένο;

Η αφήγηση της Roth, χαρακτηρίζεται από μια μοναδική δυναμικότητα. Σαφέστατα, όλα τα δυστοπικά μυθιστορήματα, έχουν μεταξύ τους κάποια κοινά σημεία, στηρίζονται ουσιαστικά, σε έναν κοινό άξονα. Αυτό όμως που μπορεί να τα κάνει πραγματικά ξεχωριστά, είναι ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται ο άξονας αυτός και πως λειτουργούν οι προεκτάσεις που συνδέονται μαζί του. Και ναι, η Roth, πετυχαίνει μέσα από μια δοκιμασμένη συνταγή να προσφέρει ένα έργο δυναμικό, ξεχωριστό και ιδιαίτερο που τελικά, έχει μια ολότελα δικιά του ταυτότητα. Η δράση είναι συνεχής, αδιάκοπη, μας στερεί κάθε ίχνος ανάσας και όσο κι αν προσπαθούμε να μαντέψουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια, είναι αδύνατον αφού σε κάθε στροφή, συναντάμε μια νέα έκπληξη, μια νέα ανατροπή, όπου καλά κρυμμένα μυστικά βγαίνουν στο φως αλλάζοντας τα δεδομένα και οδηγώντας, τόσο τους πρωταγωνιστές όσο κι εμάς, στο να αλλάξουμε τις αποφάσεις μας, να δούμε τα πράγματα και τα εκάστοτε γεγονότα, μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα. Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και τα πάντα, κρίνονται στις λεπτομέρειες, στις μικρές εκείνες αποφάσεις που μπορούν να οδηγήσουν στο φως ή στο σκοτάδι.

Πέραν όμως της δράσης, της αδιάκοπης περιπέτειας και της εξαιρετικής δομής της ιστορίας, η Roth, αξιοποιεί και ένα νέο κομμάτι, το ψυχογραφικό, σε σχέση πάντα με τους χαρακτήρες της. Ακόμα περισσότερο απ' όσο αναγκάστηκαν στην "Απόκλιση", έρχονται αντιμέτωποι με τις πράξεις τους, με το καθήκον που θεωρητικά τους κληροδοτήθηκε και παράλληλα, με τις προσωπικές τους επιλογές που τους διαχωρίζουν από το που γεννήθηκαν και το που επέλεξαν τελικά να ενταχθούν. Είναι όλοι αυτό που φαίνονται ή μήπως τελικά, είναι κάτι περισσότερο; Συνειδήσεις κρίνονται, το παρελθόν επιστρέφει συνεχώς για να δοκιμάσει το παρόν, οδηγώντας τελικά σε ένα μέλλον που κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι κρύβει. Περισσότερο από κάθε άλλον, η Τρις και ο Τομπάιας, δοκιμάζονται και όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και ως ομάδα. Η σχέση τους θα περάσει μεγάλη κρίση, όχι γιατί έχουν αλλάξει τα συναισθήματά τους αλλά γιατί τα ίδια τα γεγονότα, άλλαξαν εκείνους και το αν θα αντέξουν θα εξαρτηθεί από το ποιο στρατόπεδο θα επιλέξουν να ακολουθήσουν και πιστέψτε με, η επιλογή, δεν είναι εύκολη, ακόμα κι αν ένας μεγάλος έρωτας βρίσκεται στη μέρη.

Αν η Roth είχε βάλει στοίχημα να ξεπεράσει τον ίδιο της τον εαυτό, συγχαρητήρια, το κέρδισε. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το πιστέψετε, έγραψε ένα βιβλίο που είναι ακόμα καλύτερο από την "Απόκλιση", όχι μόνο ως προς την δυναμική της αφήγησης ή την εξιστόρηση των γεγονότων αλλά, ως προς την περιγραφή του κόσμου της, ως προς την ανάλυση και την εξερεύνηση της κοινωνικοπολιτικής δομής του και πάνω απ' όλα, ως προς την συναισθηματική και ψυχολογική προσέγγιση και ανάλυση των χαρακτήρων της οι οποίοι τελικά, ίσως να ανακαλύπτουν σταδιακά πως η φατρία τους, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια γενική έννοια αφού δεδομένων των συνθηκών, και άσχετα από το πως έχει κανείς μεγαλώσει, μπορεί να κάνει πράγματα ή να προβεί σε αποφάσεις που αντιτίθενται των αξιών του επειδή πολύ απλά, αυτό είναι το σωστό. Επειδή καμιά φορά, το να έχεις έναν σκοπό για τον οποίο πιστεύεις πως αξίζει να αγωνιστείς μπορεί, όχι να σε αλλοιώσει αλλά να σε αλλάξει, να σε κάνει να δεις την ύπαρξή σου πιο σφαιρικά και τελικά, να σε κάνει να ανακαλύψεις ποιος είσαι αλλά και ποιος προορίζεσαι να γίνεις.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Veronica Roth
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-960-6665-98-1