Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Άλι Σέρινταν είναι ένα μπερδεμένο κορίτσι της μεσαίας τάξης. Η ζωή της βγήκε εκτός ελέγχου όταν ο αδελφός της το έσκασε από το σπίτι. Οι γονείς της δε νοιάζονται καθόλου για κείνη – ούτε και για τίποτε άλλο βέβαια. Και η αστυνομία μόλις τη συνέλαβε. Πάλι. Όταν τη στέλνουν εσώκλειστη στην Κιμμέρια Ακαδημία, η Άλι νομίζει ότι βρίσκεται απλώς σε κάποιο αυστηρό αριστοκρατικό σχολείο, σαν αναμορφωτήριο. Και ότι αρκεί να προσαρμοστεί για ένα διάστημα, ώσπου να ξεθυμάνει η ιστορία. Μεγάλο λάθος.
Η Κιμμέρια Ακαδημία δεν είναι ένα συνηθισμένο σχολείο. Οι κανόνες εκεί είναι αλλόκοτοι και αρχαϊκοί. Δεν επιτρέπονται υπολογιστές ούτε τηλέφωνα. Οι μαθητές αποτελούν ένα παράξενο μείγμα ανθρώπων χαρισματικών, σκληρών και προνομιούχων. Κι ύστερα, υπάρχει το μυστικό Νυχτερινό Σχολείο, μια κρυφή αδελφότητα γύρω από την οποία τηρείται άκρα μυστικότητα.
Μετά τον θάνατο ενός συμμαθητή της στην καλοκαιρινή γιορτή, η Άλι αρχίζει ν’ ανακαλύπτει ότι το σχολείο και η οικογένειά της εμπλέκονται σε κάτι πολύ πιο σκοτεινό απ’ ό,τι θα μπορούσε ποτέ της να φανταστεί. Άραγε, γιατί της είπαν ψέματα οι γονείς της; Ποιοι είναι οι εχθροί της;
Τι συμβαίνει, στ’ αλήθεια, στην Κιμμέρια Ακαδημία;

Προσωπική άποψη:
Όταν είχα ακούσει πως πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Μεταίχμιο ένα βιβλίο με τίτλο, "Νυχτερινό Σχολείο", είχε υποθέσει πως θα αποτελούσε ακόμα ένα βιβλίο μιας fantasy, εφηβικής σειράς. Φυσικά, αυτό δεν θα με εμπόδιζε από το να το διαβάσω, εξού και μόλις έμαθα ότι είναι διαθέσιμο, έσπευσα να το προμηθευτώ και ευθύς αμέσως, ξεκίνησα την ανάγνωση και δεν σταμάτησα παρά μονάχα όταν είχα φτάσει στην τελευταία σελίδα, απομένοντας με ένα κενό βλέμμα και μια έκφραση που υποθέτω πως θύμιζε πολύ ξαφνιασμένο κουνάβι και αυτό γιατί, το "Νυχτερινό Σχολείο", ήταν κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που είχα στο μυαλό μου και το σημαντικότερο ίσως όλων, ήταν πολύ-πολύ καλύτερο απ' όσο θα ήλπιζα ή και θα τολμούσα να φανταστώ. Όπως ίσως έχετε ήδη καταλάβει, το απόλαυσα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του λέξη.

Η Άλι είναι ένα προβληματικό, έφηβο κορίτσι, το οποίο αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις. Ο μεγαλύτερος αδερφός της το έχει σκάσει από το σπίτι και κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται, ή αν είναι ακόμα ζωντανός και οι γονείς της, αδιαφορούν για οτιδήποτε συμβαίνει γύρω τους. Όταν η Άλι θα συλληφθεί για τρίτη φορά στην διάρκεια ενός έτους, εξαιτίας βανδαλισμού, οι γονείς της αποφασίζουν να την στείλουν εσώκλειστη σε ένα σχολείο γνωστό ως, Κιμμέρια Ακαδημία. Αν και η Άλι δεν θέλει να πάει, δεν έχει άλλη επιλογή και έτσι, γίνεται μέλος μια μαθητικής ομάδας αποτελούμενη από προνομιούχα και χαρισματικά παιδιά, σε ένα σχολείο που φαντάζει αρχαϊκό στα μάτια της και που ακολουθεί μια σειρά αυστηρών κανόνων. Ένα από τα μυστικά της Κιμμέριας Ακαδημίας, είναι το Νυχτερινό Σχολείο για το οποίο, κανείς δεν γνωρίζει τίποτα και δεν επιτρέπεται να μάθει, όχι αν δεν είναι μέλος του. Η Άλι, που προσπαθεί να προσαρμοστεί και να ανακαλύψει ποια είναι η δικιά της θέση εκεί, θα έρθει αντιμέτωπη με καταστάσεις που δεν περίμενε και με μυστικά που η οικογένειά της, έκρυβε μια ζωή.

Η σύλληψη της ιδέας αυτής από την Daugherty, είναι το λιγότερο μεγαλοφυής. Ξεκινώντας να διαβάζουμε, έχουμε την αίσθηση πως κάποιο μεταφυσικό στοιχείο θα ξεπηδήσει ανάμεσά τους, προσφέροντάς μας ακόμα μια φανταστική ιστορία, στα πλαίσια μιας μαθητικής κοινότητας. Και όμως, έκπληκτοι, και όσο η ανάγνωση προχωράει, συνειδητοποιούμε πως η Κιμμέρια Ακαδημία, ουδεμία σχέση έχει με μυθικά πλάσματα του σκότους. Αντίθετα, είναι ένας χώρος που φιλοξενεί ξεχωριστά παιδιά, από ξεχωριστές οικογένειες που σκοπό έχουν να κυβερνήσουν τον κόσμο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Όχι, δεν είναι μια φανταστική ιστορία αλλά ένα θρίλερ μυστηρίου, πίσω από το οποίο κρύβονται κοινωνικά και πολιτικά συμφέροντα, δοσμένα με μαεστρία και σε σωστές δόσεις, έτσι ώστε να αμφιβάλλουμε για το κάθε τι, μέχρι να επιλέξει η συγγραφέας ότι ήρθε η ώρα να μας αποκαλύψει, όχι τα πάντα αλλά, όλα όσα πρέπει ώστε να μπορέσουμε να πορευτούμε, τόσο κατά την ανάγνωση του πρώτου βιβλίου, όσο και για να ακολουθήσουμε την πορεία των ηρώων κατά την συνέχιση της σειράς.

Πέραν όμως της ιδέας σύμφωνα με την οποία εξελίσσεται τελικά η ιστορία, η Daugherty, χειρίζεται πολύ καλά και το κομμάτι της ίδιας της αφήγησης. Η Κιμμέρια Ακαδημία, δεν είναι απλά ένα σχολείο αλλά, ένας ολόκληρος κόσμος, σκοτεινός και άγριος, πλημμυρισμένος από μυστικά που κάποιοι προσπαθούν να εμποδίσουν να βγουν στο φως, είτε για να προστατέψουν εκείνους για τους οποίους νοιάζονται, είτε γιατί είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν κάποιους κανόνες, είτε γιατί θέλουν να προστατέψουν τα ατομικά τους συμφέροντα. Κανείς δεν είναι αυτό που φαίνεται και το ποιον μπορείς να εμπιστευτείς, είναι μιαν απόφαση δύσκολη και πολύ πιθανόν, επικίνδυνη που μπορεί να φτάσει να σου στερήσει την ίδια σου τη ζωή. Το παρελθόν και το παρόν, συγκρούονται σε μια μάχη συμφερόντων κι εξουσίας και ο καθένας, θα πρέπει να επιλέξει ποιους θα εμπιστευτεί, με ποια μεριά θα ταχτεί κι αν είναι πρόθυμος να ακολουθήσει τη μοίρα που κληρονόμησε ή αν θα δημιουργήσει τη δικιά του, μέσα σε ένα απειλητικό κλίμα σκοταδισμού, που σε μπλέκει στα δίχτυα του και κάνεις τους παλμούς σου να χτυπάνε ξέφρενα.

Αν έχετε κουραστεί να διαβάζετε ιστορίες για ακαδημίες και σχολεία μεταφυσικών πλασμάτων και αναζητάτε κάτι το ιδιαίτερο, κάτι το διαφορετικό, το "Νυχτερινό Σχολείο", είναι αυτό ακριβώς που ψάχνετε. Ένα γοητευτικό θρίλερ μυστηρίου, με δολοπλοκίες, προδοσίες, έρωτες, καλά κρυμμένα μυστικά, απώλειες, συναισθηματικές, ηθικές και όχι μόνο, που θα δοκιμάσει τα όρια των αντοχών και των επιλογών σας. Μπορώ να εγγυηθώ, πως θα σας καθηλώσει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα, όχι μόνο εξαιτίας της σκοτεινής, πρωτότυπης και ιδιαίτερης ιστορίας του αλλά κι εξαιτίας των χαρακτήρων που εμπλέκονται σε αυτήν, που αξίζουν προσοχής και παρατήρησης. Αν μη τι άλλο, θα το διαβάσετε με μια ανάσα και θα μείνετε να περιμένετε το επόμενο βιβλίο της σειράς με μια αγωνία που δεν συνηθίζεται στην κατηγορία αυτή. Σας έλειπε η φαντασία στην εφηβική-νεανική λογοτεχνία, το κάτι διαφορετικό; Τότε θα τα βρείτε οπωσδήποτε στην ιστορία της Daugherty η οποία είναι πολλά υποσχόμενη και που αναμφίβολα, θα κορυφωθεί ακόμα περισσότερο όσο εμβαθύνει στις σκοτεινές πτυχές του κόσμου της που με μαεστρία, συνδέεται με αυτόν που ήδη γνωρίζουμε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: C.J. Daugherty
Μεταφραστής: Μπουμπουρή Ράνια
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 504
ISBN: 978-960-566-034-5