Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Μπλις ετοιμάζεται να αποφοιτήσει από το κολέγιο και είναι η μόνη στην παρέα της που παραμένει παρθένα. Πρέπει να βρει έναν τρόπο να ξεμπερδεύει μ’ αυτό το θέμα και τι πιο απλό και εύκολο από το σεξ της μιας βραδιάς.
Αλλά το σχέδιό της ναυαγεί όταν τελικά δειλιάζει και παρατάει έναν κούκλο γυμνό στο κρεβάτι της, επικαλούμενη την πιο χαζή δικαιολογία του κόσμου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα το επόμενο πρωί, όταν αντικρίζει τον νέο καθηγητή θεατρολογίας: τον είχε αφήσει γυμνό στο κρεβάτι της πριν από οχτώ ώρες!

Προσωπική άποψη:
Είχα ακούσει πολύ θετικά σχόλια για την Cora Carmack, τόσο από φίλους που είχαν διαβάσει βιβλία της, όσο και από κριτικές στο διαδίκτυο, πολύ καιρό πριν ανακοινωθεί πως το πρώτο βιβλίο της σειράς της, "Losing It", πρόκειται να κυκλοφορήσει μεταφρασμένο και στη χώρα μας. Έτσι, όταν οι εκδόσεις Τουλίπα επιβεβαίωσαν πως έχουν το εν λόγω βιβλίο στα χέρια τους, δεν μπορούσα παρά να νιώσω χαρά κι ενθουσιασμό που θα είχα τη δυνατότητα να το απολαύσω χωρίς να ψάχνω να το βρω σε e-book. Και ο καιρός πέρασε γρήγορα και η "Πρώτη Φορά", όπως μετονομάστηκε ο τίτλος στα ελληνικά, κυκλοφόρησε σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας την περασμένη μόλις εβδομάδα και φυσικό επόμενο ήταν να σπεύσω να το αποκτήσω όσο πιο άμεσα γινόταν, δηλαδή την ημέρα κυκλοφορίας του, ξεκινώντας την ανάγνωσή του το ίδιο απόγευμα και ολοκληρώνοντάς την, μόλις μερικές ώρες μετά.

Η Μπλις είναι 22 ετών και μόλις 6 μήνες την χωρίζουν από το να ολοκληρώσει τις σπουδές της και να αποφοιτήσει από το κολέγιο, ξεκινώντας μια νέα ζωή. Όμως, σε αντίθεση κάθε συνομήλικό της, η Μπλις, δεν έχει κάνει ποτέ σεξ και με την παρότρυνση της καλύτερής της φίλης, βγαίνει για μια βραδινή εξόρμηση στα μπαρ που συχνάζουν προκειμένου να βρει εκείνον που θα την βοηθήσει να ξεφορτωθεί την ανεπιθύμητη παρθενιά της. Και πραγματικά, γνωρίζει έναν απίστευτα σέξι τύπο, τον Γκάρικ, που μοιάζει κάτι παραπάνω από πρόθυμος να προχωρήσει μαζί της στο επόμενο επίπεδο, χωρίς φυσικά να γνωρίζει τι σκέφτεται εκείνη. Όμως τελευταία στιγμή η Μπλις δειλιάζει και χρησιμοποιώντας την πιο ηλίθια δικαιολογία που έχει υπάρξει ποτέ, τον παρατά γυμνό και σύξυλο στο κρεβάτι της και φεύγει. Δυστυχώς, την επόμενη μέρα, θα τον ξανασυναντήσει και έντρομη θα συνειδητοποιήσει πως ο Γκάρικ, πέραν από ένας ωραίος άντρας, είναι ο νέος καθηγητής θεατρολογίας της, γεγονός που θα περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα αφού κανείς δεν πρέπει να μάθει ότι γνωρίζονται, ή πως συνέβη αυτό, την ίδια ώρα που η ένταση μεταξύ τους, όλο και κορυφώνεται.

Πρώτα απ' όλα θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Μπορεί το βιβλίο να αναφέρει πως απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες όμως δεν πρέπει να περιμένετε να συναντήσετε, ούτε τις νέες "Πενήντα Αποχρώσεις", ούτε το νέο "Crossfire". Το "Πρώτη Φορά", ανήκει ξεκάθαρα στην romance λογοτεχνία και όχι στην erotica και έτσι, δεν θα έρθετε αντιμέτωποι με ακραίες ή εξαιρετικά περιγραφικές ερωτικές σκηνές αφού στον πυρήνα της ιστορίας, δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Και κατά την ταπεινή, προσωπική μου άποψη, αυτό το στοιχείο είναι που καθιστά το συγκεκριμένο βιβλίο μια εξαιρετικά ρομαντική, τρυφερή ιστορία, που όμως δεν χάνει την σέξι ταυτότητά της και πατάει πάνω σε αρκετά ρεαλιστικές πτυχές, που μας βοηθούν να ταυτιστούμε εύκολα με τους χαρακτήρες αφού πολύ εύκολα, ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να είναι στη θέση τους. Μπορεί το πρότυπο του πλούσιου, επιτυχημένου και θανατερά σεξουαλικού άντρα να έχει ενδιαφέρον στην erotica λογοτεχνία όμως στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχει θέση και πολύ καλά κάνει και δεν μπερδεύει τα γεγονότα ή τις καταστάσεις με ακρότητες.

Η Carmack διαχειρίζεται την ιστορία της αρκετά καλά, αν και πλατειάζει ίσως λίγο παραπάνω απ' όσο ήταν απαραίτητο στα πρώτα εφτά κεφάλαια. Παρ' όλα ταύτα, το κάθε ένα από αυτά είναι τόσο μεγάλο όσο χρειάζεται, χωρίς να κουράζει και χωρίς να υπεραναλύει γεγονότα και καταστάσεις τα οποία τελικά, δεν θα εξυπηρετούσαν ούτε θα είχαν καμία σκοπιμότητα ως προς την πλοκή, ένα φαινόμενο που δυστυχώς, συναντάμε συχνά σε μυθιστορήματα του είδους και που πολύ έξυπνα, αποφεύγεται εδώ. Οι βασικοί της πρωταγωνιστές είναι εξαιρετικά συμπαθητικοί, πρόσωπα που εύκολα θα μπορούσαμε να αναγνωρίσουμε ανάμεσά μας, κάτι το οποίο ισχύει και για τους δευτερεύοντες χαρακτήρες που αν και δεν είναι πάντα στο προσκήνιο, η παρουσία τους, έχει την δική της χρησιμότητα και δεν υποβιβάζεται διόλου η παρουσία τους στο σενάριο. Ρομαντικό χωρίς να γίνεται σαχλό και διασκεδαστικό με αρκετά καλές πινελιές χιούμορ που δεν πνίγουν την ιστορία σε ανούσια και κρύα αστεία, είναι ένα βιβλίο που διαβάζεις με μια και μοναδική ανάγνωση που ολοκληρώνεις πριν καν προλάβεις να το συνειδητοποιήσεις.

Το "Πρώτη Φορά" σίγουρα δεν είναι ένα βιβλίο που θα σας εντυπωσιάσει ή θα σας αφήσει άφωνους όμως είναι απόλυτα ειλικρινές και δεν προσπαθεί σε καμία περίπτωση να υποστηρίξει μια διαφορετική ταυτότητα από αυτήν που πραγματικά το αντιπροσωπεύει. Είναι ένα εύκολο, ευχάριστο, τρυφερό, ρομαντικό ανάγνωσμα που αν μη τι άλλο θα σας διασκεδάσει και θα σας κρατήσει καλή συντροφιά, ιδιαίτερα τώρα που ο καιρός γίνεται όλο και πιο ζεστός και πιθανότατα, να αναζητάτε μια καλή παρέα για τις εξορμήσεις σας στις πλησιέστερες παραλίες. Το βέβαιο είναι πως θα σας παρασύρει στην ιστορία του, άλλες φορές θα σας συγκινήσει και άλλες θα σας κάνει να γελάσετε, αφήνοντάς σας τελικά με μια ευχάριστη αίσθηση όταν θα έχετε γυρίσει την τελευταία σελίδα και παράλληλα, θα έχει βοηθήσει να χαραχτεί ένα χαμόγελο στα χείλη σας. Γυναίκες... ψάχνετε το φετινό, καλοκαιρινό ανάγνωσμα των διακοπών σας; Μόλις το βρήκατε!
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Cora Carmack
Μεταφραστής: Δασκαλάκη Ελένη
Εκδόσεις: Τουλίπα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 312
ISBN: 978-618-80128-6-8

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/21972/book-review-prwth-fora-kora-karmak