Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Επιτέλους βρισκόμαστε στο μέλλον. Κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικό αέριο, φωτοβολταϊκά πάρκα, ανεμογεννήτριες, ξένοι επενδυτές; Όσοι ήπιαν τεκίλα, ξέρουν ότι δεν μπορεί να είναι αυτές οι λύσεις στο οικονομικό αδιέξοδο της χώρας. Πώς όμως τελικά οι Έλληνες μετατρέπονται σε βασιλιάδες μιας νέας, πάμπτωχης πια Ευρώπης; Το θαύμα έχει όνομα: "Ζωνιανά Gold".
Πρόκειται για ένα βιβλίο αιχμηρό (στις άκρες), προφητικό (αν διαβαστεί από πίσω προς τα εμπρός) και επικίνδυνο (μπορεί να σου γλιστρήσει απ' τα χέρια ανά πάσα στιγμή). Ας πούμε την αλήθεια. Είναι ένα βιβλίο που παραλίγο να ονομαστεί "Χωρίς ψεύτικα βυζιά".

Προσωπική άποψη:
Αν και είχε κάνει την εμφάνισή του στο λογοτεχνικό στερέωμα της χώρας μας με το μυθιστόρημα, "Σαμπάνια Με Γύρο", τον Παρασκευά Ακαμάτη τον γνώρισα μέσω του τελευταίου του βιβλίου, που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ωκεανίδα με τον παράξενο τίτλο, "Ζωνιανά Gold". Και ο τίτλος, δεν είναι το μοναδικό παράξενο χαρακτηριστικό του εν λόγω βιβλίου αφού, τόσο το εξώφυλλο, ως προς το χρώμα και τον σχεδιασμό, όσο και η περίληψη στο οπισθόφυλλο, φέρουν επάξια τον ίδιο χαρακτηρισμό. Δεν ξέρω τι περίμενα ξεκινώντας την ανάγνωση του εν λόγου βιβλίου όμως σίγουρα, δεν ήταν αυτό που συνάντησα και για να είμαι ειλικρινής, η έκπληξή μου, δεν ήταν μοναχά μεγάλη αλλά και ευχάριστη καθώς, έπειτα από πολύ γκρίνια και μέτρια ελληνικά αναγνώσματα που έπεσαν στα χέρια μου το τελευταίο διάστημα, το συγκεκριμένο, όχι μόνο καταφέρνει να θίξει θέματα που είναι πιο επίκαιρα απ' όσο νομίζουμε αλλά και να κάνει την διαφορά.

Βρισκόμαστε σε μια δυστοπική θα λέγαμε, Ελλάδα του μέλλοντος, όπου ο Παρασκευάς, μαζί με τον σκύλο του με το πολύ εμπνευσμένο όνομα, Φραπέ, και τους φίλους του, Ταρζάν και Φρόσω, συγκατοικούν σε μια γκαρσονιέρα στο κέντρο της Αθήνας, η οποία εγκαταλείφθηκε από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες της που αναζήτησαν την τύχη τους στην Ελληνική περιφέρεια. Ο Παρασκευάς, εργάζεται περιστασιακά σε ένα γραφείο κηδειών ενώ παλαιότερα, είχε γράψει ένα θεατρικό έργο, ο Ταρζάν είναι ηθοποιός ενώ η Φρόσω, είναι αναρχοαυτόνομη από επιλογή, χωρίς να κάνει κάτι άλλο. Όταν ο Ταρζάν δέχεται πρόταση από μια ξένη εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών, προκειμένου να πρωταγωνιστήσει σε μια τσόντα, ζητώντας από τον Παρασκευά να την σκηνοθετήσει αλλά και να γράψει το σενάριο, αποφασίζουν να το κάνουν και μέσω της ταινίας τους, να δείξουν μια νατουραλιστική οπτική της χώρας με πολιτικά μηνύματα συνάμα. Μαζί με τους Δίδυμους Πύργους, δύο δίδυμες με τεράστια βυζιά και την σύμπραξη κάποιων άλλων φίλων, βάζουν μπροστά το project και κάπου εδώ, ξεκινάνε όλα.

Χωρίς να αποκαλύψω πολλά για το τι γίνεται, γιατί θεωρώ ότι πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας και πως θα σας το περιγράψω ιδιαιτέρως φτωχά, πρέπει να αναφέρω πως το εντυπωσιακό για μένα σε αυτό το βιβλίο είναι πως καταφέρνει έμμεσα και με έναν δικό του, ιδιαίτερο τρόπο, να περάσει μηνύματα μέσα από την σάτιρα και τον αυτοσαρκασμό, όχι μόνο των πρωταγωνιστών του αλλά ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας η οποία, δεν έχει βρεθεί ακριβώς σε τέλμα εξαιτίας των κυβερνώντων και όλων όσων έχουν κάνει μες τα χρόνια, αλλά μάλλον τώρα το συνειδητοποιούν σε όλη του την έκταση και τη διάσταση. Μπορεί ο συγγραφέας να κάνει κοινωνικοπολιτική σάτιρα όμως όπως έχει αποδείξει η ιστορία, μέσα από την σάτιρα, πηγάζουν μερικές φορές οι μεγαλύτερες αλήθειες της ζωής. Και μέσα από την σάτιρα και τον αυτοσαρκασμό, ο Παρασκευάς και οι φίλοι του, ανακαλύπτουν το πραγματικό νόημα της κατάντιας, της εξαθλίωσης αλλά και της ανάστασης, της δικαιοσύνης και της αλλαγής.

Καλογραμμένο, με απλό, καθημερινό λόγο που ρέει, αναρχικό, χαβαλεδιάρικο χωρίς να γίνεται υπερβολικά και κουραστικά ατακαδόρικο, με χαρακτήρες που λατρεύεις ολοκληρωτικά και απόλυτα και ταυτίζεσαι μαζί τους στον μέγιστο βαθμό, έστω κι αν δεν φαντάζεσαι τον εαυτό σου πρωταγωνιστή σε τσόντα με κοινωνικοπολιτικά μηνύματα και προεκτάσεις, το "Ζωνιανά Gold", είναι ένα βιβλίο που θα απολαύσεις και που θα σε κάνει να διασκεδάσεις, χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα να δεις πίσω από το μαύρο χιούμορ και την σάτιρα, κάτι παραπάνω, κάτι περισσότερο. Άλλωστε, όσο μακρινή κι αν φαντάζει σε κάποιους η Ελλάδα του Παρασκευά, θα έπρεπε ίσως να το σκεφτούν καλύτερα και ν' ανοίξουν τα μάτια τους στην αλήθεια που έρχεται κατά πάνω τους, έστω κι αν δεν τους αρέσει. Δεν εννοώ σε καμία περίπτωση πως το βιβλίο αυτό θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης σου και θα σε χαρακτηρίσει ως μελλοντικό, ευσυνείδητο πολίτη που δεν θέλει να είναι θύμα, αλλά μπορεί να δώσει τροφή για σκέψη.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ακαμάτης Παρασκευάς
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 256
ISBN: 978-960-410-681-3