Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μετά τον θάνατο του συζύγου της, η ζωή της Κέισσι είναι γεμάτη τύψεις και μοναξιά. Ο κόσμος της θα αλλάξει άρδην όταν θα ανακαλύψει το ημερολόγιο που άφησε πίσω της μια μυστηριώδης γυναίκα στο εστιατόριο όπου εργάζεται η Κέισσι. Οι συγκλονιστικές, ωμές εξομολογήσεις που περιέχει τη σοκάρουν και τη συναρπάζουν την ίδια στιγμή, και στο τέλος την οδηγούν στο S.E.C.R.E.T., μια μυστική εταιρεία που η αποστολή της είναι να βοηθάει γυναίκες να πραγματοποιήσουν τις πιο μύχιες ερωτικές φαντασιώσεις τους.
Η Κέισσι θα περάσει από δέκα στάδια που, απελευθερώνοντάς την, θα ξυπνήσουν όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ίδια της την ύπαρξη, δίνοντάς της μια πρωτόγνωρη αυτοπεποίθηση, που τη μεταμορφώνει και της δίνει το θάρρος να ζήσει πραγματικά.

Προσωπική άποψη:
Είμαι σίγουρη πως όλοι οι fans, ή όλες για να ανακριβολογώ, των "Πενήντα Αποχρώσεων", μόλις μάθατε πως κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη το "S.E.C.R.E.T.", ενθουσιαστήκατε και σπεύσατε να το παραγγείλετε. Έχω λοιπόν την βεβαιότητα πως αν όχι όλες, οι περισσότερες, απογοητευτήκατε και αυτό, όχι γιατί το βιβλίο είναι εν τέλει κακό αλλά γιατί περιμένατε κάτι διαφορετικό. Περιμένατε τις καινούργιες "Αποχρώσεις". Λυπάμαι που θα γκρεμίσω το όνειρο, σε όσες δεν έχουν προλάβει ακόμα να το διαβάσουν, αλλά το "S.E.C.R.E.T." είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και τελικά, αυτό είναι που το κάνει ιδιαίτερο. Ότι είναι μια ιστορία πρωτότυπη, που όσον αφορά το είδος, τουλάχιστον στη χώρα μας, δεν έχουμε διαβάσει, άσχετα ποια από τις δύο σειρές θα καταλήξουμε να προτιμάμε για τους προσωπικούς μας λόγους οι οποίοι είναι στο κάτω-κάτω της γραφής, εντελώς υποκειμενικοί.

Η Κέισσι λοιπόν είναι μια γυναίκα, όχι έφηβη ή στα πρώτα στάδια της ενήλικης ζωής της αλλά 35άρα, χήρα εδώ και τέσσερα χρόνια κι έχοντας να κάνει σεξ, ακόμα περισσότερα. Εργάζεται ως σερβιτόρα σε ένα καφέ και έχει παραμελήσει εντελώς τον εαυτό της, όχι μόνο την σεξουαλική της ζωή. Έχοντας πλαγιάσει με έναν και μόνο άντρα, που πάντα φρόντιζε να καταστρέφει την αυτοπεποίθησή της, η Κέισσι δεν αισθάνεται ασφαλής να ανοιχτεί και να δοκιμάσει νέες εμπειρίες, πόσω μάλλον, να αφεθεί σε μια νέα σχέση. Όλα αυτά βέβαια αλλάζουν όταν στον δρόμο της θα βρεθεί μια ώριμη γυναίκα η οποία είναι μέλος του S.E.C.R.E.T. μιας μυστικής και κλειστής λέσχης η οποία έχει ιδρυθεί με έναν και μοναδικό σκοπό. Να απελευθερώνει κάθε χρόνο μία γυναίκα, από τους φόβους, τα άγχη και τις ανασφάλειές της, να φέρει στην επιφάνεια την θαμμένη σεξουαλικότητά της και να ικανοποιήσει τις πιο μύχιες επιθυμίες της, αλλάζοντάς την μέσα κι έξω κι επιτρέποντάς της να ζήσει από την αρχή. Και φέτος, είναι η χρονιά της Κέισσι που δέχεται την πρόσκληση.

Όπως πολύ εύστοχα ανέφερε μια φίλη με την οποία συζητούσαμε για το εν λόγω βιβλίο, η υπόθεσή του, θυμίζει σε πολλά σημεία την "Ιστορία της Ο", ίσως μέσω ενός διαφορετικού πρίσματος. Όπως εκεί, έτσι κι εδώ, λειτουργεί μια λέσχη η οποία όμως, προσδιορίζει με διαφορετικό τρόπο την υποταγή. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και συγκριτικά με τα υπόλοιπα erotica μυθιστορήματα που κυκλοφορούν, στην ελληνική τουλάχιστον αγορά. Η Κέισσι δεν είναι απλά πρωταγωνίστρια στην ιστορία της. Είναι πρωταγωνίστρια στις ίδιες τις φαντασιώσεις της. Δεν είναι εκείνη που πρέπει να υποταχθεί στις ανάγκες, τα θέλω και τις επιθυμίες κάποιου άντρα αλλά αντίθετα, οι άντρες που θα συναντήσει σε αυτό το σεξουαλικό ταξίδι απελευθέρωσης, είναι εκείνοι που πρέπει να ικανοποιήσουν κάθε μικρή ή μεγάλη της επιθυμία. Οι δοκιμασίες της, κατευθύνονται σύμφωνα με τα δικά της θέλω και κανένας δεν μπορεί να πράξει με τρόπο που εκείνη δεν επιθυμεί. Είναι ασφαλής, είναι ελεύθερη, έχει τον απόλυτο έλεγχο και όλο αυτό, καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού τοποθετώντας τους σε ένα διαφορετικό επίπεδο.

Άλλο ένα ενδιαφέρον στοιχείο στην ιστορία είναι πως το S.E.C.R.E.T. μπορεί να είναι μια λέσχη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όμως δεν φαντάζει σκοτεινό κι επικίνδυνο. Αντίθετα, αγκαλιάζει την Κέισσι ως προστατευόμενή του και την κατευθύνει, όχι για να την ελέγξει αλλά για να την κάνει να ανακαλύψει ποια είναι. Δεν υπάρχουν περιορισμοί, δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχει λάθος και τιμωρία. Το μόνο που έχει να κάνει εκείνη, είναι να ακολουθήσει τα δέκα βήματα που θα την οδηγήσουν στο να βρει τον πραγματικό της εαυτό, την ειλικρινή σεξουαλική της ταυτότητα και υπόσταση ή να υπαναχωρήσει όποια στιγμή εκείνη θέλει. Κανένας δεν μπορεί να την δεσμεύσει, κανείς δεν μπορεί να την εξαναγκάσει να μείνει. Το τι θα κάνει, είναι δικιά της επιλογή. Το ποια θα καταλήξει να είναι στο τέλος αυτού του ταξιδιού, βρίσκεται στα δικά της χέρια. Και η συγγραφέας μας επιβιβάζει στο ίδιο τρένο με την Κέισσι και μας αφήνει να είμαστε παρατηρητές της ιστορίας της χρησιμοποιώντας λόγο απλό, σέξι αλλά όχι πρόστυχο, στήνοντας ιστορίες που μπορεί να μην είναι απόλυτα λογικές ωστόσο, δεν είναι και απόλυτα παράλογες, ιστορίες που θα μπορούσαμε να κατακρίνουμε και όμως, δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση στην πραγματικότητα.

Αν επιλέξετε λοιπόν να διαβάσετε το "S.E.C.R.E.T." σας παρακαλώ, κάντε μου μια χάρη. Ή μάλλον όχι! Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας. Μην μπείτε στην διαδικασία να το συγκρίνετε με το "Πενήντα Αποχρώσεις", όχι γιατί είναι καλύτερο ή χειρότερο αλλά γιατί είναι τόσο διαφορετικά μεταξύ τους που πραγματικά, δεν υπάρχει λόγος να μπείτε σε μια τέτοια διαδικασία. Και γενικά, πάψτε να συγκρίνετε βιβλία μεταξύ τους επειδή βρίσκονται στην ίδια κατηγορία. Όταν ο πυρήνας είναι διαφορετικός η όποια σύγκριση, είναι ανούσια και ανώφελη. Προσωπικά, απόλαυσα αρκετά την ιστορία της Κέισσι και δεν σας κρύβω, πως έτσι όπως τελείωσε, ανυπομονώ να διαβάσω την συνέχειά της για να μάθω που τελικά θα καταλήξει στη ζωή της κι αν θα βρει αυτό που πραγματικά αναζητάει. Γιατί το να ξεκλειδώσουμε την σεξουαλική μας ταυτότητα, δεν είναι αρκετό για να καθορίσει ποιοι είμαστε και τι θέλουμε να κάνουμε. Μπορεί να είναι απλά η αφετηρία για μια νέα διαδρομή σκέψεων και ενδοσκόπησης που ποιος ξέρει... μπορεί να οδηγήσει οπουδήποτε.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: L. Marie Adeline
Μεταφραστής: Μπούρη Νίνα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 323
ISBN: 978-960-16-4977-1