Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Κάποια μυστικά δεν μπορεί να μένουν για πάντα στο σκοτάδι…
Μέχρι πριν από τρεις μήνες, τα πάντα στη ζωή της δεκαεξάχρονης Καμέλια ήταν λίγο πολύ συνηθισμένα: υποφερτοί βαθμοί, μια εντάξει σχέση με τους γονείς της και μια αρκετά ενδιαφέρουσα δουλειά μερικής απασχόλησης σε ένα κατάστημα με είδη αγγειοπλαστικής, στο κέντρο της πόλης. Όμως, όταν εμφανίζεται στο σχολείο της Καμέλια ο Μπεν, ένας μυστηριώδης καινούριος μαθητής, η ζωή της παίρνει ασυνήθιστη τροπή...
Ο Μπεν επιμένει ότι η Καμέλια κινδυνεύει κι ότι εκείνος θέλει να τη βοηθήσει. Είναι, όμως, άξιος εμπιστοσύνης; Η Καμέλια ξέρει πως κάτι της κρύβει… όμως δεν είναι ο μόνος που κρύβει ένα μυστικό.

Προσωπική άποψη:
Μαθαίνοντας πως το "Μικρό Θανάσιμο Μυστικό" πρόκειται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Λιβάνη, 5 ολόκληρα χρόνια μετά την επίσημη κυκλοφορία του στην Αμερική, ανέτρεξα σε διάφορα sites προκειμένου να επιβεβαιώσω ότι επρόκειτο για το πρώτο βιβλίο της πολλή γνωστής και πολυδιαβασμένης σειράς, "Touch". Με μεγάλη μου χαρά λοιπόν, η αρχική μου εντύπωση επαληθεύτηκε και περίμενα πως και πως να το πάρω στα χέρια μου. Γιατί μπορεί ορισμένοι αναγνώστες να ισχυρίζονταν πως τους θύμισε σε πολλά σημεία μια άλλη γνωστή σειρά βιβλίων, που δεν κυκλοφορεί στη χώρα μας, όμως οι περισσότεροι, είχαν κάτι θετικό να πούνε. Πλέον, έχοντας διαβάσει και εγώ η ίδια το βιβλίο κι έχοντας προσωπική άποψη επί του θέματος, μπορώ να πω ότι ναι, συμφωνώ με τη δεύτερη κατηγορία και είμαι στην ομάδα των πολλών.

Η 16χρονη Καμέλια, είναι ένα φυσιολογικό κορίτσι όπως κάθε άλλο. Μια μέρα, η ζωή της θα κινδυνέψει όμως τελευταία στιγμή, ένα μυστηριώδες αγόρι για το οποίο δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα, θα την σώσει και αυτή θα είναι η αρχή μιας μεγάλης αλλαγής. Τρεις μήνες μετά, το αγόρι εκείνο, εμφανίζεται στο σχολείο της ως νέος μαθητής, με μια πολλή άσχημη φήμη να τον συνοδεύει. Κατηγορείται ότι ευθύνεται για τον θάνατο της πρώην κοπέλας του, έστω κι αν το δικαστήριο είχε αντίθετη άποψη. Η Καμέλια μαθαίνει ότι τον λένε Μπεν και παρά τα όσα ακούγονται για εκείνον, νιώθει μεγάλη έλξη και παρά που τον φοβάται, θέλει να είναι δίπλα του. Όμως η συμπεριφορά του την μπερδεύει και μην ξέροντας τι να πιστέψει, αμφιταλαντεύεται, πολύ περισσότερο από την στιγμή που κάποιος, μοιάζει να την έχει βάλει στο μάτι και με έμμεσο τρόπο, να την απειλεί. Είναι άραγε ο Μπεν εκείνος που την κατασκοπεύει ή η παρουσία του εξυπηρετεί κάποιον σκοπό που εκείνη δεν γνωρίζει;

Το βιβλίο της Laurie Faria Stolarz ανήκει ξεκάθαρα στην λογοτεχνία του φανταστικού. Κι ενώ μπορεί κατά τις πρώτες σελίδες να πιστέψετε πως είναι κοινότυπο, όσο πιο πολύ εμβαθύνετε στην ιστορία, όλο και περισσότερο θα συνειδητοποιήσετε πόσο μεγάλο λάθος κάνετε. Ό,τι και να υποθέσετε, θα ανατραπεί πολύ σύντομα και θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μια ευχάριστη έκπληξη, με μια ιστορία μεστή που εξελίσσεται με γρήγορους όχι όμως βιαστικούς ρυθμούς, με χαρακτήρες που διατηρούν ισορροπία ανάμεσα στο χάσμα της εφηβείας και των πρώτων σταδίων ενηλικίωσης ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή, θα βρίσκεστε σε μια διαρκή, εσωτερική σύγκρουση. Θα συγκεντρώνετε στοιχεία και θα τα αναλύετε, θα προσπαθείτε να καταλήξετε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα όμως κανένα από αυτά, δεν θα φαντάζει τελικά πιθανόν ή έστω, ενδόμυχα, θα εύχεστε να μην είναι αυτό. Και τελικά, αυτό είναι το επιτυχημένο κομμάτι του βιβλίου αυτού. Σε κάνει κτήμα του, σε παρασύρει και σε καθηλώνει, αποφεύγοντας σαχλές φλυαρίες, μένοντας στην ουσία της ιστορίας, εκμεταλλευόμενο στο έπακρο τον ίδιο της τον πυρήνα.

Η συγγραφέας δεν επιλέγει ως πρωταγωνιστές της ιστορίας σκοτεινά πλάσματα αλλά αντίθετα, κανονικούς ανθρώπους οι οποίοι, ίσως να μην χαρακτηρίζονται μόνο από απολύτως φυσιολογικά χαρακτηριστικά και ιδιότητες, τουλάχιστον, όχι όλοι. Ο Μπεν είναι πράγματι γοητευτικός και μυστηριώδης, ελκυστικός και παράλληλα επικίνδυνος όμως αυτό, δεν έχει να κάνει με κάποιο παραφυσικό αλλά αντίθετα, με κάποιο μεταφυσικό στοιχείο, το οποίο λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της λογικής και των πραγματικών πιθανοτήτων, κάτι που προσωπικά θεωρώ πολύ πρωτότυπο, έξυπνο και καλοδουλεμένο, τόσο πάνω στην προσωπικότητα του ίδιου του χαρακτήρα και ως προς το πως επηρεάζει τον ίδιο αλλά και ως προς το πως λειτουργεί η συμπεριφορά του κατευθύνοντας τα νήματα της ιστορίας. Όπως ίσως καταλάβατε, σε αυτό το πρώτο μέρος, μπορεί η Καμέλια είναι πρωταγωνίστρια όμως η προσωπικότητα του Μπεν, η ιστορία που φέρει στις πλάτες του και το μυστικό του, είναι αυτά που κλέβουν την παράσταση και μας βυθίζουν στον κόσμο της δημιουργού.

Συνδυάζοντας το μεταφυσικό με το ρομάντζο, την δράση μιας περιπέτειας με την αγωνία ενός θρίλερ μυστηρίου, το "Μικρό Θανάσιμο Μυστικό" είναι ένα βιβλίο έκπληξη το οποίο, θα μπορούσε να αποτελεί κατηγορία από μόνο του. Και ναι, αυτό είναι πραγματικά ευχάριστο γιατί σπάνια συναντάς κάτι τόσο ευκολοδιάβαστο που τελικά, όταν το ολοκληρώσεις, να μένει στο μυαλό σου και να συνειδητοποιείς ότι άφησε το σημάδι του και ότι ναι, περιμένεις με αγωνία να διαβάσεις την συνέχεια, να δεις πως μπορεί να εξελιχθεί και ποια θα είναι η πορεία των ηρώων με το πέρασμα του χρόνου. Ισορροπημένο ως προς τις δόσεις της θεματολογίας του, χαρακτήρες με τους οποίους δένεσαι, ακόμα και τις στιγμές εκείνες που αμφιβάλλεις γι' αυτούς και δεν τους εμπιστεύεσαι απόλυτα, πρωτοτυπία στην σύλληψη της ιδέας και την ανάλυσής της, διατηρώντας έτσι μια ιδιαίτερη πρωτοτυπία, η ιστορία της Stolarz υπόσχεται πολύ περισσότερα και ανυπομονώ να τα ανακαλύψω.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Laurie Faria Stolarz
Μεταφραστής: Συλλογίδου Έλλη
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 254
ISBN: 978-960-14-2673-0