Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Λότι έχει βαρεθεί τις μακροχρόνιες σχέσεις με άντρες που δε θέλουν δεσμεύσεις και παιδιά. Όταν ο Μπεν, ο νεανικός της έρωτας, εμφανίζεται και πάλι στη ζωή της και της θυμίζει τη συμφωνία τους να παντρευτούν οι δυο τους αν στα τριάντα τους δεν έχουν βρει το ιδανικό ταίρι, αρπάζει την ευκαιρία. Δε χρειάζονται ραντεβού και αρραβώνες – μια απλή γαμήλια τελετή δίχως καλεσμένους είναι ό,τι πρέπει. Για να ακολουθήσει το ταξίδι του μέλιτος στο ελληνικό νησί όπου πρωτοσυναντήθηκαν.
Αλλά η Φλις, η αδελφή της Λότι, προσπαθεί να ξεπεράσει ένα εφιαλτικό διαζύγιο, είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τη Λότι να οδηγηθεί στα ίδια λάθη με εκείνη και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εμποδίσει την ολοκλήρωση αυτού του γάμου.
Άραγε η Λότι και ο Μπεν θα καταφέρουν να έχουν μια πρώτη νύχτα γάμου που θα θυμούνται για πάντα;

Προσωπική άποψη:
Η Sophie Kinsella είναι μια συγγραφέας η οποία χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης και που ακόμα και στη μικρή, ταπεινή μας χώρα, έχει φανατικό κοινό που την αγαπάει και σπεύδει να υποστηρίξει, κάθε νέο της πόνημα. Προσωπικά, αν κι έχω βρει αρκετές από τις ιδέες της ενδιαφέρουσες και έχω σκεφτεί πολλάκις να αποκτήσω τα βιβλία της, δεν είχε τύχει να διαβάσω κάποιο από αυτά, με τη "Νύχτα Γάμου" να είναι το πρώτο της μυθιστόρημα που τελικά, έφτασε στα χέρια μου και αποδείχτηκε ιδανική συντροφιά και επιλογή για τις καλοκαιρινές μου εξορμήσεις στην παραλία. Όχι, σε καμία περίπτωση δεν με συγκλόνισε όμως αλήθεια, ποιος νοιάζεται; Όπως προείπα, καλοκαιράκι ήταν και αυτό που χρειαζόμουν, ήταν κάτι ανάλαφρο που θα με έκανε να ξεφύγω και το εν λόγω βιβλίο, πέτυχε τον σκοπό αυτό ακριβώς.

Η Λότι βρίσκεται σε μια μακροχρόνια σχέση με τον Ρίτσαρντ, και έπειτα από μερικές σχέσεις που δεν κατέληξαν όπως ήλπιζε, πιστεύει πως έχει βρει τον άντρα που μπορεί να μοιραστεί τη ζωή της μαζί του. Πιστεύοντας πως θα της κάνει πρόταση γάμου, έχει αρχίσει να ονειρεύεται το κοινό τους μέλλον. Η πρόταση όμως δεν έρχεται και η Λότι, πέφτει από τα ονειρικά της σύννεφα και βυθίζεται στην απελπισία πιστεύοντας πως δεν θα παντρευτεί ποτέ. Μέχρι την στιγμή που στη ζωή της εμφανίζεται από το πουθενά ο Μπεν, ο πρώτος της έρωτας και της θυμίζει την υπόσχεση που είχαν ανταλλάξει κάποτε πως αν δεν έχουν βρει τους ιδανικούς συντρόφους μέχρι τα τριάντα τους χρόνια, θα παντρεύονταν. Και η Λότι, αρπάζει την ευκαιρία και δέχεται. Η απόφασή της όμως αυτή, δεν βρίσκει σύμφωνη τη μεγαλύτερή της αδερφή η οποία, έχοντας βγει από έναν άσχημο γάμο και βιώνοντας ένα δύσκολο διαζύγιο, προσπαθεί με κάθε τρόπο να την κάνει να δει πόσο λάθος είναι η απόφασή της αυτή, προσπαθώντας να εμποδίσει την Λότι από το να ολοκληρώσει τον γάμο της με τον Μπεν, πριν να είναι αργά για να ξεμπλέξει.

Όπως ήδη ανέφερα, η "Νύχτα Γάμου", είναι το πρώτο βιβλίο που διαβάζω, δια χειρός Sophie Kinsella και μπορώ να πω πως ήταν μια ενδιαφέρουσα και αρκετά ευχάριστη εμπειρία. Σαφέστατα, δεν βίωσα κάποια πρωτόγνωρη αναγνωστική εμπειρία παρ' όλα ταύτα, νομίζω πως το βιβλίο πετυχαίνει ακριβώς αυτό που στοχεύει δηλαδή, να μας ψυχαγωγήσει μέσα από μια ακραία κατάσταση, ίσως και ελαφρώς σουρεαλιστική, στηριζόμενο στο έξυπνο και ευφάνταστο χιούμορ, μέσω κωμικοτραγικών, ευτράπελων καταστάσεων που αδυνατείς να πιστέψεις πως θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ποτέ στην πραγματική ζωή. Επειδή όμως ποτέ δεν ξέρεις, και επειδή ο ανθρώπινος νους πολλά σκέφτεται και πολλές ιδέες κατεβάζει, όλα είναι πιθανά κι εμείς, παρασυρόμαστε από το γαϊτανάκι των εξελίξεων και των εκάστοτε παρορμητικών αποφάσεων των πρωταγωνιστών που ακόμα κι αν φαντάζουν παράλογες και χωρίς ειρμό πολλές φορές, δεν παύουν να είναι απολαυστικά αστείες.

Ο ρυθμός της αφήγησης, που μοιράζεται ανάμεσα στις δύο αδερφές, είναι γρήγορος και έντονος, σχεδόν κινηματογραφικός θα έλεγα. Δεν θα μου έκανε εντύπωση αν μια μέρα έβλεπα το βιβλίο να μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη, θυμίζοντας κάτι από "Γάμος Αλά Ελληνικά", μέσα από ένα λίγο διαφορετικό πρίσμα. Η Kinsella, παρουσιάζει με κωμικό τρόπο μεν, που μας βάζει όμως σε σκέψεις δε, τουλάχιστον σε έναν βαθμό, την διαταραγμένη πλευρά δύο διαφορετικών και συνάμα, όμοιων γυναικών, που έχουν απογοητευτεί από τη ζωή τους, για διαφορετικούς λόγους μεν, με κοινό άξονα δε, και πως προσπαθούν να διαχειριστούν τα τρέχοντα γεγονότα, τόσο σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, όσο και στα πλαίσια επέμβασης η μία στη ζωή της άλλης. Ουσιαστικά είναι μια κωμική ιστορία μέσα από την οποία όμως, οι δύο αυτές γυναίκες, καλούνται να ανακαλύψουν ξανά τον εαυτό τους, να ξεπεράσουν τις φοβίες τους και να προχωρήσουν μπροστά στη ζωή τους, ξεχνώντας το παρελθόν και ζώντας το μέλλον.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, η "Νύχτα Γάμου", είναι αυτό που αποκαλούμε, βιβλίο της παραλίας. Σίγουρα δεν θα σας προβληματίσει, ούτε θα σας οδηγήσει στο να ανακαλύψετε τα βαθύτερα νοήματα της ζωής ωστόσο, θα σας κρατήσει καλή συντροφιά για μερικές ώρες, θα σας ψυχαγωγήσει και μέσα από την υπερβολή και την τραγελαφικότητα των καταστάσεων που περιγράφει, θα σας κάνει να γελάσετε και μάλιστα, ορισμένες φορές, μέχρι δακρύων ενώ παράλληλα, ίσως να σας βάλει σε σκέψεις. Ίσως διαβάζοντάς το, να αναρωτηθείτε αν ποτέ στη διάρκεια της έως τώρα ζωή σας, μοιάζατε με τον Λότι ή την Φλις. Είμαι σίγουρη πως πολλές αναγνώστριες, θα βρουν κάτι από τον εαυτό τους στο βιβλίο αυτό κι αν καταφέρουν να ταυτιστούν, ίσως και να πάνε ένα βήμα παραπέρα όσον αφορά την αναγνωστική τους απόλαυση, σε σχέση με εκεί που πήγα εγώ.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sophie Kinsella
Μεταφραστής: Συλλογίδου Έλλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-618-01-0318-2