Συνοπτική περίληψη της ταινίας:
Το πρόσφατο ειδύλλιο ανάμεσα στον εργένη Nick και την Suzanne, χωρισμένη και μητέρα δύο παιδιών, απειλείται.
Καθώς η Suzanne είναι αναγκασμένη από τη δουλειά της να βρίσκεται στο Βανκούβερ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ο Nick προσφέρεται να συνοδέψει τα παιδιά της ως εκεί. Τα πιτσιρίκια, όμως, που δεν συμπάθησαν ποτέ κανέναν φίλο της μαμάς τους, είναι αποφασισμένα να του κάνουν τη διαδρομή μαρτύριο.

Προσωπική άποψη:
Τόσο από τον τίτλο, όσο και από την κατηγορία στην οποία υπάγεται η ταινία, μπορείτε να καταλάβετε πως την παρακολούθησα κάποιο μεσημέρι Κυριακής στο Mega, το μοναδικό ελληνικό κανάλι που ακόμα, μας σέβεται σε έναν βαθμό, προσπαθώντας να μην μας προκαλεί πολύ συχνά νευρικό κλονισμό με τις ηλίθιες κινηματογραφικές του επιλογές. Πολύ σωστά λοιπόν υποθέσατε αφού κακά τα ψέματα, δεν θεωρώ ότι ο πήχης της μαντεψιάς ήταν πολύ ψηλά ενώ παράλληλα, ορισμένες ταινίες, δεν είναι για να τις δεις σινεμά και η συγκεκριμένη δεν αποτελεί εξαίρεση, όσο ευχάριστη κι αν αποδείχτηκε ως συντροφιά, ενόσω ήμουν ξαπλωμένη, αραχτή και άνετη στο καναπέ του σπιτιού μου.

Ο Nick, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με παιδιά, πόσω μάλλον με την ανατροφή και τον τρόπο που πρέπει να τα χειριστείς, βρίσκεται εν μέσω μιας κατάστασης στην οποία δεν θα ευχόταν ποτέ να βρεθεί. Η Suzanne, η γυναίκα που έχει βάλει στο μάτι, διαζευγμένη μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση όταν ο πρώην άντρας της την ενημερώνει τελευταία στιγμή και πριν την πτήση της για ένα επαγγελματικό ταξίδι, πως δεν μπορεί να πάρει τα παιδιά. Θέλοντας να την βοηθήσει, ο Nick, προσφέρεται να φορτωθεί τα βλαστάρια της και να τα πάει μέχρι τον Καναδά προκειμένου να την συναντήσουν και αυτό, πριν από το βράδυ της Πρωτοχρονιάς. Τι μπορείς όμως να κάνεις για να γίνει το ταξίδι σου πιο εύκολο όταν μαζί σου έχεις δύο μικρά τέρατα που προσπαθούν να σε καταστρέψουν προκειμένου η μαμά τους να μην σε ερωτευτεί και να γυρίσει στον μπαμπά τους;

Όπως πολύ πιθανόν να έχετε ήδη αντιληφθεί, η ταινία, δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, πόσω μάλλον το πρωτότυπο, αφού η ίδια η ιδέα αλλά και η εκτέλεσή της, έχουν επαναληφθεί πολλάκις, ειδικά τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Φυσικά, δεν απουσιάζουν οι όποιες υπερβολές απαιτούνται σε ένα τέτοιο ξέφρενο ταξίδι, με άλλες από αυτές να μας διασκεδάζουν και άλλες να μας ξενίζουν, χωρίς παρ' όλα ταύτα να μπορούν να μας χαλάνε τη διάθεση. Και ναι, μπορεί ο Brian Levant σκηνοθετικά να μην είναι πρώτο όνομα ωστόσο, σε ταινίες αυτού τους είδους, έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές πως μπορεί να διαχειριστεί πολύ καλά, τόσο την υπερβολή και την σεναριακή ακρότητα, όσο και τον ξέφρενο ρυθμό που απαιτείται για να υποστηριχθεί ουσιαστικά ένα εγχείρημα σαν κι αυτό.

Η ευχάριστη έκπληξη της υπόθεσης, για μένα, είναι ο Ice Cube που η αλήθεια να λέγεται, δεν του το είχα καθόλου, έστω κι αν σε ταινίες σαν κι αυτές δεν χρειάζεται να είσαι και ο Al Pacino για να υποδυθείς τον ρόλο σου. Είναι διασκεδαστικός, άμεσος και ειλικρινής θα τολμούσα να πω, ως Nick, παλεύοντας ανάμεσα στο να διατηρήσει την ψυχραιμία του γι' αυτό που του 'λαχε, αποφεύγοντας να τρελαθεί, και στο να σκοτώσει τα μικρά τέρατα που τον βασανίζουν και να τρέξει γυμνός αλαλάζοντας στα βουνά. Αλλά και τα δύο πιτσιρίκια, οι Aleisha Allen και Philip Bolden ως Lindsey και Kevin αντίστοιχα δεν πάνε πίσω και πραγματικά, δεν συνηθίζω να λέω καλή κουβέντα για τα ανήλικα των ταινιών που συνήθως, έχουν απλά διακοσμητικό ρόλο. Τα δύο αυτά όμως σκανταλιάρικα παιδάκια, είναι σατανικά χαριτωμένα και αν μη τι άλλο, πρέπει να τους αναγνωρίσω το ότι φαίνεται να το διασκεδάζουν, ακόμα κι αν στο μέλλον δεν πρόκειται να διεκδικήσουν oscar.

Σίγουρα δεν θα ανακαλύψετε το νόημα της ζωής, των οικογενειακών δεσμών, της αγάπης και της ανάγκης να δίνουμε ευκαιρίες σε αυτούς που πραγματικά τις αξίζουν, ακόμα κι αν κατά τόπους προσπαθεί το σενάριο, με πολύ ανάλαφρο τρόπο, ακριβώς αυτό να κάνει. Ωστόσο, είναι μια ταινία την οποία μπορείτε να απολαύσετε και να διασκεδάσετε μαζί της, αν κι εφόσον αποφασίσετε να την δείτε με ανάλαφρη και χαλαρή διάθεση, χωρίς κακοπροαίρετες σκέψεις ή προκατειλημμένες εξ' αρχής ιδέες. Αφεθείτε στους ξέφρενους ρυθμούς της, παραλείψετε τις όποιες ενοχλητικές ακρότητες ή και τα σεναριακά κενά, φτιάξτε μια γαβάθα ποπ-κορν και χαλαρώστε, αφήνοντας τον εαυτό σας να γελάσει. Ακόμα κι αν τελικά η ταινία δεν σας αρέσει, δεν θα μπορείτε να αρνηθείτε πως γελάσατε, ουκ ολίγες φορές.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ταξιδιώτες Της Συμφοράς
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Brian Levant
Πρωταγωνιστές: Ice Cube, Aleisha Allen, Philip Bolden, Nia Long, Jay Mohr, M.C. Gainey, C. Ernst Harth, Nichelle Nichols, Henry Simmons
Παραγωγή: 2005
Διάρκεια: 95'

Επίσημο site: